önerilen içerik
En iyi mimarlar

Donatello: Gerçekler – Biyografi – 10 Interesting Facts

Donatello

Daha çok Donatello olarak bilinen Donatello di Niccolo di Betto Bardi, tartışmasız İtalyan Rönesansının en etkili heykeltıraşlarından biridir. 1386 veya 1387’de İtalya’nın Floransa kentinde doğdu. Kesin tarih bilinmiyor.

Donatello 13 Aralık 1466’da öldü.

Donatello, Rönesans döneminin en iyi sanatçılarından biriydi.

Donatello’nun babası Niccolo di Betto Bardi’ydi. Bardi ailesi ticari olarak başarılıydı ve Niccolo Bardi, Floransa’nın burjuva toplumunda mütevazı bir yer edinmiş bir yün tarakçısıydı.

Bu sosyal statü, Donatello’ya muhtemelen 1400 civarında, Floransa’nın katedrali Duomo’nun inşası sırasında yakınlarda çalışan birçok heykeltıraşın yanında taş oymacılığı öğrenmesi için bir çıraklık kazandırdı.

Tam adı Donato di Niccolò di Betto Bardi olan Donatello, MS 1386'da İtalya'nın Floransa kentinde doğdu ve 1466'da burada öldü.
Tam adı Donato di Niccolò di Betto Bardi olan Donatello, MS 1386’da İtalya’nın Floransa kentinde doğdu ve 1466’da burada öldü.

donatello ninja kaplumbağalar

Yaklaşık 1404-1407 yılları arasında Donatello, Lorenzo Ghiberti’nin atölyesinin bir üyesi olarak iş buldu. Ghiberti, Uluslararası Gotik tarzdaki bronz heykelleriyle tanınıyordu ve çalışmalarında zarif ince çizgiler yaratmada mükemmeldi.

Donatello’nun David’i tasvir eden ilk heykeli, onun bilinen en eski eserlerinden biridir ve birçok açıdan Ghiberti’nin tarzına saygı duruşunda bulunur. Diğer erken dönem çalışmaları arasında Duomo’nun cephesi için yaptığı mermer St. John the Evangelist ve yakındaki Santa Croce kilisesi için ahşaptan yapılmış bir haç yer alıyor.

İlgili Makaleler: Jan Van Eyck’in hayatı: Rönesans sanatçısının eserlerinin gözden geçirilmesi

Donatello, bir heykeltıraş olarak becerisini geliştirirken, aynı zamanda duygusal olarak değişken biri olarak da ün kazandı.

Donatello (İngilizce Donatello), tam adıyla Donato di Niccolò di Beto Bardi (1386 - 13 Aralık 1466) ünlü bir İtalyan ressam ve heykeltıraş
Donatello (İngilizce Donatello), tam adıyla Donato di Niccolò di Beto Bardi (1386 – 13 Aralık 1466) ünlü bir İtalyan ressam ve heykeltıraş

Anekdot olarak, öfkeli ve aşındırıcı bir mizah anlayışına sahip olduğu bildirildi. Kişisel hayatı hakkında çok az şey biliniyor, ancak arkadaşı Vasari’den kaydedilen hikayeler onun agnostik olduğunu gösteriyor gibi görünüyor. Bu, genellikle yaratması için görevlendirildiği dini ikonografiye yönelik benzersiz yaklaşımını açıklayabilir.

donatello ninja

1415 civarında, Donatello’nun bir sanatçı olarak tüm yelpazesi, aynı yıl tamamlanan iki mermer heykelde ortaya çıkmaya başladı. Aziz Mark ve Aziz George heykelleri, kıyafetlerinden yüz ifadelerine kadar her şeyde muazzam bir güven ve kişilik gösteriyor.

Her iki heykel de mermerden oyulmuştu ve daha sonra Duomo’nun çan kulesini çevreleyecek olan bir dizi peygamber heykelini de bilgilendiriyordu. Tüm bu peygamber tasvirleri, koleksiyonun en iyi ve en ustası olarak kabul edilen Zuccone ile, peygamberlerin ortaçağ ve antik portrelerinden çarpıcı bir şekilde benzersizdir.

İlgili Makaleler: Sandro Botticelli: Sandro Botticelli’nin tabloları

Donatello, “schiacciato” adı verilen yontulmuş mermer panellerde kendi kabartma biçimini yarattı. Bu, İngilizce’ye “düzleştirilmiş” olarak çevrilir.

Bu teknik, derinlik hissi veren çok daha sığ bir oymaya izin verdi. Panelin ana konuları, yontulmuş çalışmadan fırlamış gibi görünüyordu. George Killing the Dragon ve The Ascension, Christ Giving the Keys to St. Peter gibi birçok eserinde bu tekniği büyük başarı elde etmek için kullandı.

Donatello, mermer panellerde çalışmalarını geliştirdiği aynı dönemde bronz figür dökümünde de başarılı olmuştu. 1423 civarında, St. Louise of Toulouse adlı ilk büyük bronz eserini tamamladı. İlk tepki yetersiz olsa da, çalışma artık büyük bir sanatsal başarı olarak görülüyor.

Başlangıçta zayıf alımın nedeninin bir kısmı, iki konumu ve çevredeki malzemeler arasındaki fark olabilir. Başlangıçta Orsanmichele’deki bir nişin parçası olarak kurulan heykel, 1460 yılında Santa Croce’ye taşındı.

Orsanmichele nişindeki mermerin göründüğü gibi, çevreleyen alçı arka plan çalışmayla aynı etkiyi oluşturacak şekilde uyum sağlamadı.

donatello eserleri

Toulouse’lu St. Louise’in, Donatello’nun Michelozzo ile tasarladığı ilk işbirliklerinden biri olabileceği tahmin ediliyor.

Michelozzo, Ghiberti’nin yanında eğitim almış Floransalı bir heykeltıraş ve mimardı. Sonraki birkaç yıl içinde, Donatello’nun XXII. John’un bronz heykeli için bir heykel merkezi inşa ettiği sınırlı bir ortaklığı paylaştılar.

Ayrıca Napoli’deki Brancacci mezarındaki Meryem’in Göğe Kabulü için yapılan kabartma çalışmasına ve Prato Katedrali’nin dış minberini çevreleyen korkuluk kabartma çalışmasına da katkıda bulundu.

İlgili Makaleler: Hieronymus Bosch: Resmin dünyevi zevkler bahçesinin üç boyutlu deşifresi

Donatello’nun solo çalışması çok çeşitli antik sanatlardan esinlenmiş gibi görünse de, Michelozzo ile yaptığı işbirlikleri Filippo Brunelleschi’nin eserlerine çok daha benziyor.

Donatello solo kariyerine devam ederken, klasik ve ortaçağ kaynaklarını harmanlayan kendi benzersiz tarzını genişletti ve bunu yaparken, Brunelleschi’nin kurduğu eski standartlardan ayrılmayı tercih ettiğini çalışmaları aracılığıyla ifade etti.

Bu, Brunelleschi ve Donatello arasında ölümlerine kadar devam eden bir sürtüşme yarattı.

Donatello’nun Michelozzo ile işbirliği yaptığı dönemdeki bağımsız çalışması, onun en iyilerinden biri olarak kabul edilir.

Herod’un Ziyafeti, Donatello’nun kendi kabartma tekniğinde doğrusal bir perspektif hakimiyeti gösterdi.

Etrüsk sanatından etkilenen bir dizi küçük çıplak melek, Donatello’nun Goliath Başlı bronz Davut’unun yolunu açmaya yardımcı oldu.

Bu muhteşem eser, kesitsel olarak bronzdan yapılmıştır ve gururu temsil eden sembolik bir figürün ve kötü güçlere karşı ilahi korumanın rolünün bir yorumudur.

Bu bronz David, Medici ailesinden sipariş edilmiş bir eser olabilir ve orijinal olarak Floransa’daki Medici sarayının merkezine yerleştirilmiştir.

Donatello Versace'nin en sevdiği çiçek olan yasemin kokusu ile şakayık, Afrika portakalı ve hindistancevizi kombinasyonu, kadınsı Crystal Noir'in kalbinde yer alıyor.
Donatello Versace’nin en sevdiği çiçek olan yasemin kokusu ile şakayık, Afrika portakalı ve hindistancevizi kombinasyonu, kadınsı Crystal Noir’in kalbinde yer alıyor.

1440’larda Donatello, bir dizi bronz eser üzerinde çalışması için Padua’ya davet edildi. Önce Padua santo için Haç’ı tamamladı. Muhtemelen Padua’daki komisyonların en çekici olanı, popüler olarak Gattamelata olarak bilinen atlı heykeliydi.

Bu çalışma, Venedikli Erasmo da Narmi’yi savaş kıyafetindeki atının üzerinde tasvir ediyor. Popülaritesi, tamamlanmasından hemen sonra diğer soylular aynı tür tasviri istediğinde yayıldı.

İlgili Makaleler: Leonardo da Vinci hakkında ne biliyorsunuz?

Donatello, Padua’daki San Antonio Kilisesi için birkaç önemli görev daha üstlenirken, küçük Venedik kasabasında kişisel bir kriz veya hastalık geçirmiş gibi görünüyor.

Çeşitli projeler üzerindeki çalışmalar durdu ve bir dizi görkemli kabartma ve Mermer Madonna heykeli tamamlanmış olsa da, Floransalı bir doktor Donatello’yu bir hastalık için tedavi ettiğine dair bir açıklama kaydetti.

Donatello Floransa’ya döndüğünde, belki de kendi faniliğini fark etmesini yansıtan çalışmaları değişmişti.

Mecdelli Meryem heykeli gibi figürler, Donatello’nun kendisi hakkındaki algısını ortaya koyuyor gibi görünen solmuş bir cildi ve yaşlanan bir duyarlılığı ortaya çıkardı.

Son yıllarını San Lorenzo kilisesi için iki bronz minber üzerinde çalışarak geçirdi. Muazzam bir ruhsal karmaşıklık ve zanaatında ustalık sergilemelerine rağmen, Donatello 1466’daki ölümünden önce bu parçaları tamamlamadı.

Donatello’nun çalışmalarının büyük bir kısmı hala Floransa’da Museo dell’Opera del Duomo’da, katedrallerde ve kamusal alanlarda sergileniyor. İtalya boyunca.

Donatello Hakkında 10 İlginç Gerçek

1. Zamanının diğer birçok ünlü sanatçısının aksine, Donatello tüm gençliğini bir ustanın yanında stüdyo çırağı olarak geçirmedi. Bunun yerine, bir taş ustası ve bir kuyumcu ile kısa bir süre çalıştı.

Daha sonra, daha sonra Michelangelo tarafından Cennet Kapıları olarak adlandırılan Floransa Vaftizhanesi’nin bronz girişinde Lorenzo Ghiberti ile birlikte çalıştı.

Donatello daha 17 yaşındayken tek başınaydı ve Rönesans Floransa’sında kendisine bir isim yaptı.

İlgili Makaleler: Grunwald’ın opera ve senfonideki rolü ve eserlerinin incelenmesi

2. Sanatçı, hayatı boyunca bir yün tarakçısının oğlu olarak mütevazi bir başlangıçtan, zengin bir bankacı, bir sanat hamisi ve güçlü bir sanat patronu olan ömür boyu destekçisi Cosimo di Giovanni de’ Medici’nin yanında son bir dinlenme yerine ilerledi.

Donatello'nun yaptığı en ünlü mermer heykel, yani Davut heykeli, İngiltere'de ilk kez sergilenecek.
Donatello’nun yaptığı en ünlü mermer heykel, yani Davut heykeli, İngiltere’de ilk kez sergilenecek.

İtalya’nın Medici hanedanı, sanatçının yaşamı boyunca Floransa’nın fiili hükümdarları. Yaşlı Medici, Donatello’nun en ünlü eseri olan bronz David’i 1430’da ve diğer birçok sanat eserini sipariş etmişti. Erkek kalıntıları, Floransa’daki San Lorenzo Bazilikası’nda yan yana gömüldü.

3. Donatello, normalde cansız olan taşta hareketi iletmenin benzersiz bir yolunu popüler hale getirdi. Figürleri enerjik, sarmal pozlarda gösteren bu tekniğin İtalyanca adı “figura serpentinata”dır.

Heykeltraşlar tarafından da kullanılan bir poz türü olan contrapposto ile benzerdir ancak aynı değildir. Leonardo da Vinci, Raphael ve Michelangelo gibi sonraki ustalar, heykellerine hayat vermek için her iki tekniği de çeşitli şekillerde benimsediler.

4. 15. yüzyılın başlarında Donatello, Roma’da Floransalı arkadaşı ve kuyumcu çırağı Filippo Brunelleschi ile birlikte kalıntılar için kazı yaptıkları ve şehrin kalıntılarını inceledikleri birkaç yıl geçirdi.

Bu gezi, Donatello’ya bir hazine arayıcısı olarak ün kazandırdı. Daha sonra Ghiberti’nin atölyesinde tanıştığı sanatçı/mimar Michelozzo ile Roma’da mezar heykelleri yapmak için tekrar çalıştı.

İlgili Makaleler: Albrecht Dürer; Rönesans ressamı ve sanat teorisyeni

5. Heykeltıraş hayatının ilerleyen dönemlerinde Venedik Cumhuriyeti’ndeki Padua’ya gitti ve burada ünlü askeri lider Gattamelata’nın at sırtında gerçek boyutlu bir bronz heykeli için bir siparişi tamamladı.

Antik çağlardan beri halka açık ilk bağımsız bronz atlı heykeli olan heykel, diğer İtalyan ve Avrupalı sanatçıların gelecekteki çalışmaları için bir paradigma temsil ediyordu.

6. Donatello, heykelleri için araç olarak kendisini taş ve metalle sınırlamadı. Floransa Vaftizhanesi için 1450 civarında oyma bir ahşap heykel olan Penitent Magdalene’yi üretti.

Heykeltıraş Donatello, 1386 civarında İtalya'nın Floransa kentinde doğdu.
Heykeltıraş Donatello, 1386 civarında İtalya’nın Floransa kentinde doğdu.

Heykel, gerçekçiliği ve daha önceki sanatta göründüğü gibi sağlıklı ve güzel olmaktan çok oruçtan boşa harcanan Mecdelli Meryem’in benzersiz vizyonu nedeniyle Rönesans Hıristiyan sanatında çığır açıyordu.

7. Zamanının ünlü bir sanatçısı olmasına rağmen, Donatello genel olarak bir insan olarak pek sevilmezdi.

Bir heykeli, onaylamadığı birinin satın almasına izin vermekten daha önce yok etmesiyle biliniyordu. Sanatsal özgürlüğüne çok değer veriyordu ve toplumda yıpratıcı olduğu için itibar kazandı.

Medici ailesinin koruması altında, sanatçının antisosyal davranışlarının sonuçları hakkında endişelenmesine gerek yoktu.

İlgili Makaleler: Michelangelo: biyografi, sanatsal şaheserler: Pietà, Sistine Şapeli

8. Bugünün açlıktan ölmekte olan sanatçı anlayışının aksine, Donatello yaşamı boyunca ün, beğeni ve finansal başarı elde etti.

Bu büyük ölçüde kendi yeteneğinden, sanatsal vizyonundan ve yenilik sevgisinden kaynaklansa da, Medici ailesiyle olan yakın ilişkisi zarar görmedi ve ona güvenilir bir komisyon kaynağı sağladı.

9. Donatello’nun sanatsal etkisi Floransa ile sınırlı olmasa da, hayatta kalan eserlerinin büyük çoğunluğu o şehirde ve Roma’da kaldı.

Aslında, erken Rönesans ustasının şu anda ABD’de sergilenmekte olan tek sanat eseri, Donatello’nun Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde imzası olan rilievo schiacciato veya düz kabartma stiliyle işlenmiş Mermer Madonna’sıdır.

10. 15. yüzyılın başlarında Floransa’da bir sanatçı olarak Donatello’nun tam anlamıyla Rönesans’ın beşiğinde yer almasına katkıda bulunan üç temel faktör.

Müreffeh memleketi sadece zengin bir tüccar sınıfına sahip değildi, aynı zamanda sanatçılar için bir buluşma yeriydi ve Roma’ya yakınlığı, sanatçıların klasik idealler, konu ve tekniklerle yeniden bağlantı kurmak için fazla uzağa gitmediği anlamına geliyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir