önerilen içerik
Bina

Su penetrasyonu en yüksek olan toprak hangisidir?

hangi toprak suyu emer?

Toprak nemi, yarı kurak bölgelerde yem üretim potansiyelini sınırlar. Kurak alan mahsul üretim sistemleri için tahmini su kullanımı %50’dir ve toprak suyunun yıl boyunca üreticilerin yönetim kararları üzerinde büyük etkisi vardır. Bitki büyümesi için mevcut olan toprak nemi, dünyadaki depolanmış suyun yaklaşık %0,01’ini oluşturur.

Toprağın fiziksel özelliklerini ve bunların toprak nemi ile ilişkisini biraz anlayarak, daha iyi toprak yönetimi kararları verebilirsiniz. Toprağın tekstürü ve yapısı su penetrasyonu, geçirgenliği ve su tutma kapasitesi üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Toprak dokusu veya kum, silt ve kil yüzdesi, su penetrasyonunu daha hızlı etkileyen en önemli içsel faktördür.
Toprak dokusu veya kum, silt ve kil yüzdesi, su penetrasyonunu daha hızlı etkileyen en önemli içsel faktördür.

Toprak tipi ve dokusu, belirli bir toprak kütlesinde küçük, orta ve büyük parçacıklardan (sırasıyla kil, silt ve kum) oluşan toprağın bileşimini ifade eder. Örneğin, kaba toprak kum veya tınlı kumdur, orta toprak tın, silt tın veya silttir ve ince toprak kumlu tın, siltli kil veya kildir.

İlgili Makaleler: betonun su geçirmemesi için ne yapmalı?

Toprak yapısı, toprak parçacıklarının (kum, silt ve kil) agrega adı verilen kararlı birimler halinde düzenlenmesini ifade eder. Agregalar gevşek ve ezilmiş olabilir ya da belirgin ve tek biçimli desenler oluşturabilirler. Örneğin taneli yapı gevşek ve kırılgandır, bloklu yapı altıgen olup köşeli veya yuvarlak olabilir ve düzlemsel yapı katmanlıdır ve sıkışma problemlerini gösterebilir.

Toprak gözenekliliği, farklı miktarlarda su ve havadan oluşan toprak parçacıkları arasındaki boşluğu ifade eder. Gözeneklilik, toprak dokusuna ve yapısına bağlıdır. Örneğin, ince bir zemin kaba bir zeminden daha küçük fakat daha fazla gözenek içerir. Kaba bir zemin, ince bir zeminden daha büyük parçacıklara sahiptir, ancak daha az gözenekliliğe veya toplam gözenek alanına sahiptir. Su, küçük gözeneklerde büyük gözeneklere göre daha sıkı tutulabilir, bu nedenle ince topraklar kaba topraklara göre daha fazla su tutabilir.

Toprağın tekstürü ve yapısı su penetrasyonu, geçirgenliği ve su tutma kapasitesi üzerinde büyük etkiye sahiptir.
Toprağın tekstürü ve yapısı su penetrasyonu, geçirgenliği ve su tutma kapasitesi üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Su infiltrasyonu, suyun toprak yüzeyinden toprak yapısına doğru hareketidir. Toprak dokusu, toprak yapısı ve eğim infiltrasyon hızı üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Su, yerçekimi ile toprağın açık gözeneklerine taşınır ve toprak parçacıklarının boyutu ve mesafeleri su miktarını belirler. Toprak yüzeyindeki gözeneklerin büyük mesafesi, su penetrasyon oranını arttırır, bu nedenle kaba zeminler, ince zeminlere göre daha yüksek bir penetrasyon oranına sahiptir.

İlgili Makaleler: rekonstrüksiyon nedir? Ev tadilatı hakkında bilmeniz gereken her şey

Geçirgenlik, hava ve suyun toprak boyunca hareketini ifade eder, bu önemlidir çünkü kök bölgesi havasının, nemin ve bitki alımı için mevcut besin maddelerinin beslenmesini etkiler. Toprak geçirgenliği, etkili kök bölgesinin 40 inç yukarısındaki en sınırlayıcı tabaka boyunca nem ve hava hareketinin nispi miktarı ile belirlenir. Hava, ıslandığında gevşeyen ve su veya hava hareketini kısıtlamayan taneli alt topraklara sahip kaba topraklara hızla nüfuz eder. Yavaş geçirgenlik, köşeli ila yarı köşeli blok yapısına sahip nispeten ince yüzey altı toprağının karakteristiğidir. Islakken sert, kuruyken serttir.

Su penetrasyonu en yüksek olan toprak hangisidir Kumlu toprak Kil bitki toprağı Bahçe toprağı
Su penetrasyonu en yüksek olan toprak hangisidir Kumlu toprak Kil bitki toprağı Bahçe toprağı

Toprağa su sızma oranı çok yüksektir

  • Kilde, bileşenlerin inceliği nedeniyle su penetrasyonu kumdakinden daha azdır.
  • Malzemeler daha kabadır ve aralarında çok fazla boşluk vardır, bu nedenle su daha fazla ve daha hızlı batar.

İlgili Makaleler: kalker nedir? Ve kullanımlarını daha iyi bilmek

Su tutma kapasitesi öncelikle toprak dokusu ve organik madde tarafından kontrol edilir. Daha küçük parçacıklara (silt ve kil) sahip topraklar, daha büyük kum parçacıklarına sahip topraklardan daha geniş bir yüzey alanına sahiptir ve daha büyük yüzey alanı, toprağın daha fazla su tutmasını sağlar. Diğer bir deyişle, iyi toprağı tanımlayan silt ve kil parçacıkları yüzdesi yüksek olan bir toprak, daha yüksek su tutma kapasitesine sahiptir. Tablo, doku etkisi altında su tutma kapasitesindeki farkı göstermektedir. Organik madde yüzdesi de su tutma kapasitesini etkiler. Yüzde arttıkça organik maddenin su ile olan ilgisi nedeniyle su tutma kapasitesi artar.

Kilde, bileşenlerin inceliği nedeniyle su penetrasyonu kumdakinden daha azdır.
Kilde, bileşenlerin inceliği nedeniyle su penetrasyonu kumdakinden daha azdır.

Su geçirgenliği en yüksek olan toprak hangisidir?

Suda en düşükten en yüksek penetrasyon miktarına kadar (tın, toprak bileşikleri anlamına gelir)

  • Kum
  • İyi birinci sınıf kum
  • siltli tın
  • kumlu balçık
  • kum balçık
  • Siltli kil tın
  • Kil

Kullanılabilir su miktarı, şekilde üç farklı toprak tipindeki su seviyeleri ile gösterilmiştir. Aşırı veya yerçekimsel su, yerçekimi kuvvetleri (doyma noktasından tarla kapasitesine) nedeniyle şiddetli yağmurdan sonra topraktan hızla boşaltılır (kaybolur). Bitkiler bu suyun az bir miktarını kök bölgesini terk etmeden önce kullanabilirler. Fazla drenajdan sonra mevcut su toprakta tutulur (solma noktasına kadar tarla kapasitesine bağlıdır). Bu su, mahsul veya yem üretimi için en önemlisidir. Bitkiler bunun yaklaşık %50’sini strese neden olmadan kullanabilir, ancak %50’den azı mevcutsa kuraklık stresi oluşabilir. Kullanılamayan su, toprakta bitkiler tarafından alınamayacak kadar sıkı tutulan toprak nemidir. Su, bitkilerin solma noktasının altında bile toprakta kalır.

İlgili Makaleler: Drenaj nedir? Drenaj nedenleri ve türleri (6 önemli öneri)

Tablodan da görülebileceği gibi, toprak yapısının su mevcudiyeti üzerinde önemli bir etkisi vardır. Kumlu toprak, toprak nemi ile hızlı bir şekilde yeniden doldurulabilir, ancak ağır dokulu topraklar kadar su tutamaz. Tekstür ağırlaştıkça solma noktası artar çünkü dar gözenek aralığına sahip ince topraklar, geniş gözenek aralığına sahip topraklara göre suyu daha sıkı tutar.

Farklı topraklardaki su sızma miktarı farklıdır ve toprağı oluşturan parçacıkların boyutuna bağlıdır.
Farklı topraklardaki su sızma miktarı farklıdır ve toprağı oluşturan parçacıkların boyutuna bağlıdır.

Toprak, bitki yaşamını destekleyen değerli bir kaynaktır ve su, bu sistemin temel bir bileşenidir. Bitkiler için mahsul türleri, bitki popülasyonu, sulama programı ve kullanılan azotlu gübre miktarı ile ilgili yönetim kararları, mahsulün büyüme mevsimi boyunca mevcut olan nem miktarına bağlıdır. Toprağın bazı fiziksel özelliklerini anlayarak, farklı toprak türlerinin güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi tanımlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir