önerilen içerik
Bina

Polimer nedir? Polimer çeşitlerini bilir

Doğal polimerler

Doğadan elde edilen doğal polimerlere (bitkisel ve hayvansal kaynaklardan) doğal polimerler denir.Bunlar insan yaşamı için gereklidir ve nişasta – selüloz – protein ve nükleik asitleri içerir. Selüloz ailesi (pamuk, keten, kağıt, tahta vb.), proteinler (yün, ipek, deri vb.) ve polisilikatlar gibi doğal polimerler ayrılır.

Doğal polimerler, genler ve biyolojik süreçlerde çok önemli olan DNA ve RNA'yı içerir.
Doğal polimerler, genler ve biyolojik süreçlerde çok önemli olan DNA ve RNA’yı içerir.

Doğal polimerlerin türleri ve uygulamaları

  • Nişasta, glikozdan elde edilen bir polimerdir ve bitkilerde besin rezervi olarak kullanılır.
  • Selüloz (Selüloz), bir glikoz polimeridir ve bitkilerin ana maddesidir.Hem nişasta hem de selüloz, bitkilerin fotosentez olgusunu kullanarak gıda üretiminin sonucudur.
  • Proteinler, genellikle 20 ila 1000 amino asitlik bir zincirin karmaşık bir organizasyonda bir araya gelmesinden oluşan amino asitlerden türetilen polimerlerdir.Bu kombinasyon aslında hayvan vücudunun temel taşıdır ve gıdalarımızın çoğunluğunu oluşturur.
  • Nükleik asitler, nükleotitlerden yapılan polimerlerdir, örneğin DNA ve RNA, nükleotit örnekleridir.
Doğal polimerler, hayvan ve bitki vücutlarından ekstrakte edilebilen polimer bileşikleridir.
Doğal polimerler, hayvan ve bitki vücutlarından ekstrakte edilebilen polimer bileşikleridir.

Unutulmamalıdır ki polisakkaritler (nişasta ve selüloz), protein ve nükleik asit gibi vücudumuzda ve hayvanlarda çeşitli süreçleri kontrol eden polimerlere de biyopolimer = biyopolimer = bioresin adı verilmektedir.

İlgili Makaleler: en ucuz yer döşemesi nedir? Çirkin yer karolarından nasıl kurtulurum?

sentetik polimer nedir?

Polimer malzemelerin mutlak çoğunluğunu oluşturan insan yapımı yapay polimer türleri (plastikler, kauçuklar, yapıştırıcılar, boyalar, köpükler, kompozitler), doğal kökenli geri kazanılmış polimerler ve Selüloz nitrat gibi bazı faktörler ikame edilmiştir. , lifler…

Bir polimer veya reçine, monomer adı verilen küçük tekrar eden birimlerden oluşan büyük moleküllerden oluşan bir malzemedir.
Bir polimer veya reçine, monomer adı verilen küçük tekrar eden birimlerden oluşan büyük moleküllerden oluşan bir malzemedir.

Plastik:

Plastikler, büyük ve ağır moleküllerden oluşan, basınç ve ısı altında kalıplanabilen sentetik malzemelerdir, plastiğin bir diğer özelliği de kauçuğun aksine kuvvete karşı direnç göstermesidir.

Silgi:

Bir lastik, düşük bir kuvvet karşısında çok deforme olur ve ortam sıcaklığında uzunluğu en az %300’e kadar artar ve gerilme durduğunda kauçuk eski haline döner.

Doğal tip polimerler, bitkilerden veya hayvanlardan elde edilir ve doğada bol miktarda bulunur, görünür ve özütlenir.
Doğal tip polimerler, bitkilerden veya hayvanlardan elde edilir ve doğada bol miktarda bulunur, görünür ve özütlenir.

bileşik:

Kompozitler, mekanik özellikleri bakımından birbirinden tamamen farklı iki üreticinin bir araya gelmesiyle oluşan ve sonuçta ürün özelliklerinin iyileştirilmesine ve tanıtılmasına yol açan yüksek ağırlık yüzdelerine sahip kompozit malzemelerdir. Kompozit yapmanın amacı, zayıf fazı (polyester gibi) güçlendirmek ve mekanik bir takviye (cam elyafı) kullanarak onu güçlü bir kompozit malzemeye (cam elyafı gibi) dönüştürmektir.

İlgili Makaleler: betonun su geçirmemesi için ne yapmalı?

Renk:

Boyalar, parçanın yüzeyini süsleme ve koruma görevi üstlenen kaplama malzemeleridir.

Zamk:

Diğer malzemeleri yüzeyleri aracılığıyla bağlayabilen herhangi bir mineral veya asil malzemeye yapıştırıcı denir.

köpük:

Köpükler, bir gazla genişleyen ve aynı şekil ve boyutta çok sayıda hücre içeren katı malzemelerdir. Polimer köpükler farklı şekillerde sınıflandırılır, en önemli sınıflandırmalardan biri camsı geçiş sıcaklığına (Tg 1) dayanır:

Doğal ve sentetik polimerlerin yaşamdaki birçok uygulaması nedeniyle, bu moleküller canlı organizmalar için çok önemli malzemelerdir.
Doğal ve sentetik polimerlerin yaşamdaki birçok uygulaması nedeniyle, bu moleküller canlı organizmalar için çok önemli malzemelerdir.

Yumuşak ve esnek köpükler

Reçine katkı maddeleri, reçine ürünlerinin özelliklerini düzeltmek için kullanılan maddelerdir. Bu malzemeler şunları içerir:

Akışkanlaştırıcılar: Akışkanlaştırıcılar, katıldıkları malzemenin esnekliğini artıran katkılardır. Bu malzemeler polimer endüstrisinin yanı sıra beton ve çimentoda da kullanılmaktadır. Plastikleştiriciler genellikle plastiğin esnekliğini ve dayanıklılığını artıran ftalat kategorisine aittir.

İlgili Makaleler: Su penetrasyonu en yüksek olan toprak hangisidir?

Bu malzemelerin işlevi, polimer malzemelerin molekülleri arasına yerleştirilerek boşlukları arttırarak kristal erime sıcaklığının düşmesine ve bunun sonucunda polimerin daha yumuşak hale gelmesine neden olmasıdır.

Sentetik polimerler, naylonun bir örneği olduğu ham petrolden çıkarılır.
Sentetik polimerler, naylonun bir örneği olduğu ham petrolden çıkarılır.

stabilizatörler

  • Pigmentler: Pigmentler, polimere renk vermek ve renk özelliği vermek için kullanılan organik ve inorganik pigmentleri içeren maddelerdir.
  • Dolgu maddeleri: Organik ya da nötr maddeler esas olarak fiyatı düşürmek ve fiziksel özellikleri iyileştirmek için kullanılır.
  • antistatik:
  • antioksidanlar:
  • Anti-UV (optik sabitleyici): güneş ışığına maruz kalan parçalar için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir