önerilen içerik
Binayazılım

Dünyadaki mimari stil türleri + 14 benzersiz stilin tanıtımı

mimari stil

Hiç bir binaya veya mimari projeye bakıp mimari tarzının ne olduğunu merak ettiğiniz oldu mu? Bauhaus tarzı mı yoksa modern tarz mı? Romanesk mi yoksa neoklasik mi? Mimari üslup türlerini ve mimarlık ilkelerini anlamak için bir yapıdaki birçok noktayı göz önünde bulundurmalısınız; Özellikle mimari ilkelerini incelediğiniz yapı eski ve zaman içinde farklı özellikler kazanmışsa. Mimarlık sanatı ile ilgileniyorsanız veya bir mimari projeyi hayata geçirmeyi düşünüyorsanız, 3d çizim sitesi sitesinden bu makaleyi okumanız şiddetle tavsiye edilir.

Mimari stiller şunları içerir: Mezopotamya mimarisi, İran’ın İslam öncesi mimarisi, Mısır mimarisi, İslam öncesi Hint mimarisi (Gorkanlar iktidara gelmeden önce), Çin mimarisi, Japon mimarisi, Yunan mimarisi, Ege Denizi boyunca uzanan medeniyetlerin mimarisi, Roma mimarisi , Erken Hristiyan mimarisi, Bizans mimarisi, Romanesk mimarisi, Gotik mimarisi, Rönesans mimarisi, Barok mimarisi, Rokoko mimarisi.

Mimarlık, harika bir sanat ve insanlığın en önemli başarılarından biri olarak kabul edilir. Gibi şeyler; Kişisel, yerli, kültürel görüşler vb. mimaride kendini gösterir. Zaman geçtikçe, bu mimari türlerinin her biri bir stil haline geldi ve mimarlığın büyük dünyasında yerini buldu. Geçen yüzyılda, dünyada çeşitli yeni mimari stiller ortaya çıktı. dünya insanlarının mimariye, kentsel mekanlara ve tabii ki yaşam tarzına bakışını değiştiren. Aşağıda, sizi genel olarak dünyanın önde gelen mimari tarzlarıyla tanıştırmayı amaçlıyoruz. Bizimle kal.

İlgili Makaleler: Her eve uygun 25 uygun fiyatlı iç dekorasyon fikirleri tanışın!

Dediğimiz gibi son yüz yılda dünyaya yeni mimari üsluplar tanıtıldı ve yavaş yavaş dünya mimarları geleneksel mimariyi modern üsluplarla birleştirip olağanüstü güzel eserler ortaya çıkarmak için bu yöne doğru itildi. Mimarlık, geniş bir yelpazeyi içeren çeşitli nedenlerle yıllar içinde tarzını değiştirmiştir. Bu nedenle, mimarlıkla ilgileniyorsanız, küresel mimarinin ana stillerine az çok aşina olmalısınız. Böylece istediğiniz stili daha kolay tanıyabilir ve hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Klasik mimari tarzı

Dünyanın büyük mimarlarının çoğu, klasik mimariyi dünyadaki tüm mimari tarzların anası olarak görüyor. Klasik mimaride genellikle ihtişamın yanında güzel ve ağırbaşlı bir görünüm görülür. farklı gelecek tasarımlarının başlangıcı ve diğer stillerin oluşumu olmuştur. Klasik mimarinin en belirgin tasarımları arasında antik Roma ve Yunan mimarisindeki binaları ve simge yapıları sayabiliriz. Klasik mimari tarzında tasarlanan binaların yapımından bu yana uzun yıllar geçmesine rağmen bu yapılar hala baş döndürücü bir güzelliğe sahip. Bu eserlerin çoğu Yunanistan ve İtalya’nın başkentlerinde görülebilir.

Klasik mimari, her biri insan vücudunun parçalarından ilham alan Dor, İyon ve Korint olarak bilinen üç stile sahiptir.
Klasik mimari, her biri insan vücudunun parçalarından ilham alan Dor, İyon ve Korint olarak bilinen üç stile sahiptir.

Klasik mimarinin dünyadaki bazı önemli örnekleri

  • Kolezyum amfitiyatrosu, Roma, İtalya
  • Panteon tapınağı, Roma, İtalya
  • Atina, Yunanistan’da Akropolis binası

Doğu Roma mimari tarzı (Bizans Mimarisi)

Mimarlık dünyasında, birçoğu Doğu Roma mimarisine özel ilgi duyan birçok uzman var. Doğu Roma mimarisi, Bizans mimarisi veya Bizans mimarisi olarak da bilinir. Pek çok kişi, kubbe bolluğu ve gösterişli ayrıntılarla Doğu Roma tarzını tanır.

Doğu Roma veya Bizans mimari tarzı, MS 330 ile 1453 yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu'nda yaygın olan bir mimari tarzdır.
Doğu Roma veya Bizans mimari tarzı, MS 330 ile 1453 yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu’nda yaygın olan bir mimari tarzdır.

Bu tarzın amaçlarından biri, parlak mozaiklerin akıllıca kullanılmasının yanı sıra çok sayıda kubbenin kullanılmasıyla seyirciyi şaşırtmaktır. Genellikle, Doğu Roma stili, gösterişli ve tabii ki çarpıcı ayrıntılarla birlikte büyük kraliyet saraylarında kullanılır. Bu üslubun tasarımında yüksek tavanlar ve sütunlar ve tabii ki çok sayıda kubbe düşünülmüş ki izleyici bu yapıları görerek bu yapılarda önemli, güçlü ve zengin bir kişinin yaşadığına ikna olsun.

Bu üslup kullanılarak inşa edilen birçok yapının yanı sıra birçok kilise ve cami de bu üslupta tasarlanmıştır. Örnekleri İstanbul’un tarihi ve mimari eserleridir.

Doğu Roma veya Bizans mimarisinin tipik örnekleri

  • Ayasofya Camii, İstanbul, Türkiye
  • San Marco Katedrali, Venedik, İtalya
  • Sucre Cor Kilisesi, Paris, Fransa

İlgili Makaleler: design ne demek? Sanatta tasarım türleri

Romanesk mimari tarz

Dünya mimarisinde öne çıkan ve ünlü üsluplardan biri Romanesk üsluptur. Bu tarz aynı zamanda Roma tarzı mimari olarak da bilinir. Bu mimari tarzını diğer tarzlardan ayıran şey; Yuvarlak ve dairesel gövdelerin yanında kalın sütunlar kullanılır.

Geçmişi 10. yüzyıla kadar uzanan Romanesk üslup, Avrupa mimarisini temsil etmekte olup, Gotik üslubun kullanımı 12. yüzyıla kadar devam etmiştir.
Geçmişi 10. yüzyıla kadar uzanan Romanesk üslup, Avrupa mimarisini temsil etmekte olup, Gotik üslubun kullanımı 12. yüzyıla kadar devam etmiştir.

Roma mimarisi tarzı Orta Çağ’a kadar uzanır. O zamanlar genellikle bu tarz mimari kullanılarak tasarlanan binalar basit, çok ağır ve çok büyüktü. Bu tarzda inşa edilen yapının kalın ve ağır duvarları vardı ve tüm yapı çok ağırdı. Bu üslupta kalın duvarların aksine pencere sayısı çok az olmasına rağmen böyle olmuştur. Ve dikkate alınan pencereler çok küçüktü. Bu tarzda kullanılan iç dekorasyonlarda daha çok zikzak ve eşkenar dörtgen desenler kullanılmıştır.

Romanesk veya Roma mimarisinin bazı önemli örnekleri

  • Durham, İngiltere’deki Durham Katedrali
  • İtalya’daki ünlü Eğik Pisa Kulesi
  • İtalya’nın San Gimignano kentinde bulunan binaların çoğu

Gotik mimari

Gotik mimari tarzı dünyada büyük bir değişiklik yarattı. Bu tarz, mimarlık dünyasında büyük bir gelişme olarak kabul edildi ve Avrupalıların başarıları arasında yer aldı. Gotik mimari tarzında, diğer binalardan çok farklı binalar tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bu binalar genellikle daha uzun ve daha hafifti ve diğer binalardan daha fazla öne çıkacak şekilde inşa edildi. Kiliselerde sivri kemerlerin bulunması bu mimari üslubun içlerinde kullanıldığını gösterir.

Gotik mimari sanatı, Fransa'daki Saint-Denis Katedrali'nin yeniden inşası sırasında 1137 ile 1144 (MS) yılları arasında ortaya çıktı.
Gotik mimari sanatı, Fransa’daki Saint-Denis Katedrali’nin yeniden inşası sırasında 1137 ile 1144 (MS) yılları arasında ortaya çıktı.

Gotik mimari üslubun çekiciliği, 18. yüzyılın ortalarından 20. yüzyıla kadar bu üslubun yeniden canlanmasına yol açmış ve bu, dünyanın yeniden Gotik üslup kullanılarak yapılan binalara tanık olmasını sağlamıştır.

İlgili Makaleler: İç mimarlık anlayışı nedir? İç tasarımı basit bir dille öğretmek

Gotik tarzı mimarinin bazı örnekleri

  • Londra’daki Westminster Manastırı
  • Paris’teki Notre Dame Katedrali
  • Almanya’da Köln Katedrali

Rönesans mimari tarzı

Rönesans mimari tarzı, birçok dış iyileştirme yaratan bir tarz olarak bilinir. Yazının başında klasik mimariden bahsetmiştik. Rönesans mimari tarzı, Yunanlıların klasik mimarinin unsurları olarak bildiklerini gözlemleyerek klasik mimarinin görünümünü değiştirdi ve aslında ona yeni bir hayat verdi.

Rönesans mimarisi, antik Roma ve Yunanistan'ın kültürel unsurlarının yeniden canlanmasıyla karakterize edilen MS 15. ve 16. yüzyıllardaki Avrupa mimarisini ifade eder.
Rönesans mimarisi, antik Roma ve Yunanistan’ın kültürel unsurlarının yeniden canlanmasıyla karakterize edilen MS 15. ve 16. yüzyıllardaki Avrupa mimarisini ifade eder.

Rönesans mimarisi tarzı, klasik mimarinin oranlarını korudu. Ama bu tarzda yapılan binaları daha güzel gösteriyordu. Mimarlık dünyasındaki birçok uzman, Rönesans mimari tarzının klasik mimarinin daha gelişmiş bir versiyonu olduğuna ve ondan daha güzel olduğuna inanıyor.

Rönesans tarzı mimarinin bazı örnekleri

  • Aziz Petrus Kilisesi, Roma
  • paris louvre müzesi
  • Floransa Katedrali
  • Milano Katedrali

Barok mimari tarzı

Barok tarzı, süslü perukların popülerleşmesiyle aynı zamana denk geldi. Bu tarz, bina dekorasyonlarının dış yönlerine çok dikkat etti. Barok mimari üslubunda ilk kez doğruluk ve detayı çok olan yapılarda büyük hacimli dekoratif öğeler kullanılmıştır. Bu üslup 19. yüzyılın sonunda zirveye ulaştı ve bu üslup esas alınarak inşa edilen binalar, birçok süslemeleriyle göz kamaştırıyordu.

Barok mimarisi İtalya'da başladı ve Avrupa'nın çoğunu kapladı. 17. yüzyılın başından 18. yüzyılın ortalarına kadar çoğu Latin ülkesinde yayıldı.
Barok mimarisi İtalya’da başladı ve Avrupa’nın çoğunu kapladı. 17. yüzyılın başından 18. yüzyılın ortalarına kadar çoğu Latin ülkesinde yayıldı.

Barok mimarisinden bazı örnekler

  • Aziz Paul Katedrali, Londra
  • Roma’daki Truva Çeşmesi
  • Fransa’daki Versay Sarayı

İlgili Makaleler: Mimari restorasyon nedir? Tarihi eserlerin restorasyonunun özellikleri

Neoklasizm Mimarisi

Neoklasik mimari üslup, bir dönem barok üslupla örtüşmüştür. Bu tarz, ihtişamı nedeniyle ve bazı durumlarda birçok insanın sevdiği bu mimari tarzın aşırılıkları nedeniyle reddedildi. Bu tarz, Rönesans tarzı gibi, Yunanistan ve Roma’nın mimari tarzını takip etti. Bu tarzın Rönesans mimarisinden tek farkı, klasik mimarinin bazı öğelerinde kural ve orantıların korunmasıydı.

Binaların büyük boyutları, kolon ve Yunan üsluplarının kullanımı, duvarlardaki basit geometrik şekiller neoklasik üslubun ayırt edici özelliklerindendir.
Binaların büyük boyutları, kolon ve Yunan üsluplarının kullanımı, duvarlardaki basit geometrik şekiller neoklasik üslubun ayırt edici özelliklerindendir.

Neoklasik üslubun bazı örnekleri

  • Berlin’deki Brandenburg Kapısı
  • Beyaz Saray, Washington DC
  • St.Petersburg’daki Hermitage Müzesi

Art Nouveau mimari tarzı

Art nouveau tarzı 19. yüzyılın sonlarında şekillendi ve dünya mimarisinde 20. yüzyılın başlarına kadar varlığını sürdürmedi. Bu tarz, binaların görünümünde bitkilerin ve doğanın şekillerini kullandı. Art Nouveau mimari tarzının ayırt edici özelliklerinden biri, çeşitli eğrilerin ve kıvrımların kullanılmasıydı. Bu tarz mimarlık dünyasında uzun sürmedi. Yaşamı boyunca Art Nouveau tarzında inşa edilen binaların çoğu Paris’te.

Yeni sanat anlamına gelen Art Nouveau, Avrupa'da yaklaşık 1890'dan I. Dünya Savaşı'na kadar popüler hale gelen yenilikçi bir tarzdı.
Yeni sanat anlamına gelen Art Nouveau, Avrupa’da yaklaşık 1890’dan I. Dünya Savaşı’na kadar popüler hale gelen yenilikçi bir tarzdı.

art nouveau tarzından örnekler

  • Paris’teki Lavirot binası
  • paris metro girişi
  • Brüksel’deki Orta Müzesi

İlgili Makaleler: mimari konsept fikirleri | mimari proje konsept fikirleri

Art Deco mimari tarzı

Art Deco tarzı, 20. yüzyıl mimarisindeki tüm görkem ve görkemin sebebidir. Bu stil aynı zamanda dekoratif mimari stil olarak da bilinir. Art Deco tarzı mimari, binalara çifte güzellik ve çekicilik kazandırmayı ve pahalı ve elbette güzel bileşenleri kullanarak görünümlerini daha şık hale getirmeyi başardı. Bu tarzın özelliği pahalı olmasıdır ve bu nedenle bir süre sonra rengi solmuş ve kullanımı oldukça azalmıştır.

Dekoratif sanat veya Art Deco Fransızca Art déco veya İngilizce telaffuza göre Art Deco, mimari, görsel sanatlar ve tasarımda sanatsal bir stil ve harekettir.
Dekoratif sanat veya Art Deco Fransızca Art déco veya İngilizce telaffuza göre Art Deco, mimari, görsel sanatlar ve tasarımda sanatsal bir stil ve harekettir.

Art Deco stil örnekleri

  • New York’ta Chrysler Kulesi
  • Empire State Kulesi, New York

Modern mimari tarz (Modernizm)

Modern mimari tarz, minimalist bir yapıya sahip çekici bir tarzdır. Genel olarak dış dekorasyonların kullanılması bunda kullanışlı değildir. Modern tarz, tasarım ve formun işlevsel olduğu, dikdörtgen ve küp şekillerin çokça kullanıldığı bir tarzdır. Bu tarzda, genellikle modern binaların çoğunda görülebilen büyük pencereler kullanılır.

Modern mimaride işlevselcilik, tarihsel kavram ve biçimlerin çıkarıldığı fikirlerle birleştirilir.
Modern mimaride işlevselcilik, tarihsel kavram ve biçimlerin çıkarıldığı fikirlerle birleştirilir.

Modern tarz örnekleri

  • Pensilvanya’daki Düşen Su Evi
  • Barbican Merkezi Londra
  • Bostan belediye binası

Yüksek teknoloji mimari tarzı

İleri teknoloji ile yüksek teknoloji tarzı. Yüksek teknolojili mimari üsluptan bahsettiğimizde, bu alandaki pek çok uzman bu üslupla ilgili ilginç örnekler veriyor. Yüksek teknoloji mimarisinin, kıyafetlerini ters giyen bir insan gibi olduğuna inanıyorlar. Bu analojinin neden tek mimarilerin stili hakkında kullanıldığını sorabilirsiniz.

Bunun nedeni, yüksek teknoloji tarzında, bu tarzdan önce genellikle bina içinde ve arka planda kullanılan tüm gelişmiş araç ve gereçler, dışarıya ve cepheye taşınmıştır. Bina içinde farklı ve esnek formlar kullanılmıştır.

Yüksek teknoloji stili örnekleri

  • Hong Kong Bankası
  • Şanghay Bankası
  • Paris’teki Georges Pompidou Ulusal Sanat ve Kültür Merkezi

İlgili Makaleler: plan nedir mimari: Tipler, Adımlar ve Nasıl Yapılır

Postmodern mimari tarzı (Postmodernizm Mimarisi)

Postmodern tarz hakkında birçok söylenti var. Bu tarz, modern tarzın katı ve kuru olduğu tüm boyutları ve yönleri değiştirdi. Ve çok esnek ve tabii ki daha güzel yönlere dönüştürdü. Bazı insanlar ayrıca post-modern mimari tarzının mizah unsurları da taşıdığına inanıyor. Bu üslupta bazen klasik mimari üsluptan kaçınılır ki buna elbette pek çok değişiklik eşlik eder.

Postmodern mimari üslup, mimaride çok fazla söz ve hadisi olan bir üsluptur.
Postmodern mimari üslup, mimaride çok fazla söz ve hadisi olan bir üsluptur.

Postmodern stil örnekleri

  • New Orleans’taki Portland Kamu Hizmeti Binası
  • Londra’daki MI6 binası

Neo-fütürizm mimari tarzı

Bu mimari tarz bir bina veya bina tasarımında kullanıldığında size Hollywood kurgu filmlerini hatırlatır. Bu mimari tarzı, yaratıcı bir aklın yanına yerleştirildiğinde, malzemeleri bir şekilde bir araya getirir ve teknolojiyi bir şekilde kullanır, bu da mimarinin tüm sınırlarının hareket etmesine neden olur. Seyirci bu stili ilk kez gördüğünde, birçok kıvrım ve dönüş ve aynı zamanda garip açılar nedeniyle inanmaları zor.

Neo-fütürist mimari veya yeni fütürizm, yeni estetik ilke ve yöntemler öneren bir mimari biçimidir.
Neo-fütürist mimari veya yeni fütürizm, yeni estetik ilke ve yöntemler öneren bir mimari biçimidir.

Yeni fütürizm tarzı örnekleri

  • Sanat ve Bilim Şehri, Valensiya, İspanya
  • Londra şehrinde Cherkin kulesi
  • Haydar Ali F. Kültür Merkezi

İlgili Makaleler: iç mekan tasarımı nedir? iç mimar maaşları

Dekonstrüktivizm Mimarisi

En garip mimari tarzlardan biri de yapısöküm tarzıdır. Basitçe söylemek gerekirse; Bu üslubu kullanan mimarlar binalarını adeta eriyip gidiyormuş gibi tasarlarlar. Bu tarzda, dalga benzeri tasarımların kullanımında veya yapıbozumcu öğelerin kullanımında herhangi bir sınır yoktur. Eğimli yüzeyler ve eğimli duvarlar, yapısökümcü mimari stilin bileşenleridir. Kesinlikle, bu garip şekiller mimarlar tarafından önceden planlanmıştır. Bu yapılardan birini ilk kez gördüğünüzde, kaos duygusu size kolayca aktarılacaktır.

Basitçe söylemek gerekirse, bu tasarım stilini kullanan mimarlar binalarını sanki bina eriyormuş gibi tasarlıyorlar.
Basitçe söylemek gerekirse, bu tasarım stilini kullanan mimarlar binalarını sanki bina eriyormuş gibi tasarlıyorlar.

Yapısökümcü stil örnekleri

  • Seattle, ABD’deki Popüler Kültür Müzesi
  • Guggenheim Müzesi Bilbao

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir