önerilen içerik
Bina

eyvan nedir? ve mimarideki anlamı

eyvan nedir?

Makalenin başlığından da anlaşılacağı gibi, bugün Ivan’ın ne olduğunu bilmek istiyoruz. Birçok kez duymuş olabileceğiniz veya sundurma adı verilen bir alanı olan binalarla uğraşmış olabileceğiniz bir kelime. Sadeliğine aldanmayın, çünkü bir sundurmanın anlamının ne olduğunu veya bir sundurmanın mimaride tam olarak uygulanmasının tam olarak ne olduğunu tam ve kesin olarak bilemeyebilirsiniz. Verandalar hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek istiyorsanız bu makaleyi sonuna kadar okuyun.

İlgili Makaleler: Betonarme nedir ve kullanım alanları nelerdir?

Ivan’ın anlamı nedir?

Sundurma, Türk mimarisinin geleneksel tasarımlarında ana ve önemli bileşenlerden biri olarak adlandırılabilir.
Sundurma, Türk mimarisinin geleneksel tasarımlarında ana ve önemli bileşenlerden biri olarak adlandırılabilir.

Sundurma, dış kısımdır ancak binaya giriş ve çıkışın yapıldığı binaya bağlıdır ve genellikle bir veya daha fazla taraftan açıktır. Genellikle bu mekanlar çatılıdır ve avluya bakmaktadır. Revaklar yapılarına göre genellikle sütunsuzdur. Şimdi, söylenen özelliklerin, genellikle gördüğünüz veya gördüğünüz sundurmalardan farklı olduğunu söyleyebilirsiniz! Evet, kesinlikle öyle, çünkü bu, Ivan’a ilişkin özgün ve kapsamlı bir tanım. Her şey asla aynı kalmamalı.

İlgili Makaleler: Toprak erozyonu ve tarım arazileri üzerindeki etkileri

turkey mimarisinde sundurmanın varlığının tarihi

turkey mimarisinde sundurma çok eskidir, bu nedenle sundurmanın varlığına dair örnekler MÖ 1. veya 2. binyıldan beri Hasanlu tepesinde bulunmuştur. Zaman geçtikçe birçok binada sundurmalar vardı, ancak Part döneminden beri bu mimari unsur yeni bir renk aldı ve daha popüler hale geldi ve bugüne kadar çeşitli biçimlerini yeni binalarda görüyoruz.

Sundurma, dış kısımdır ancak binaya giriş ve çıkışın yapıldığı binaya bağlıdır ve genellikle bir veya daha fazla taraftan açıktır.
Sundurma, dış kısımdır ancak binaya giriş ve çıkışın yapıldığı binaya bağlıdır ve genellikle bir veya daha fazla taraftan açıktır.

İlk şekli bir yönde açık, diğer üç yönde kapalıydı. Tam olarak yapının duvarında bir girinti şeklinde inşa edilmiş ancak zaman içinde değişikliklere uğrayarak bize ulaşana ve bugünkü halini bulmuştur. İslam’dan önce revaklar zenginlerin evleri, dini yapılar ve devlet binaları için ayrılmıştı ve İslam’ın gelişiyle birlikte bu unsur İslami cami ve türbe mimarisine eklendi.

İlgili Makaleler: çelik nedir? Sektörün nabzı bu alaşımın elinde

turkey mimarisinde sundurmanın öneminin sebepleri nelerdir?

Bu bölümde turkey mimarisinde eyvanın var olma sebebinin ne olduğunu ve neden eyvan bolluğu gördüğümüzü öğrenmek istiyoruz. O yüzden bu bölümün sonuna kadar bizimle kalın. Her bölgedeki mimari, iklim ve hava durumunu içeren çevre koşullarına göre şekillenir. turkey’ın çoğu bölgesi nispeten sıcak bir iklime sahipken, diğer kısmı çok yüksek neme sahip olduğundan, evin etrafında hava sirkülasyonu ve serin ve rahat hava yaratmak için açık alanların olması çok gereklidir.

Bunların yanı sıra revaklar, insanların birbirleriyle etkileşime girmesi, belirli sosyal aktiviteleri gerçekleştirmesi ve ayrıca dış çevre ile etkileşimi için uygun yerlerdir. Özellikle yeşillik olan alanlarda göz alıcı bir ruh hali ve canlılık hissi yaratan, kapalı ve açık mekan arasındaki bağlantıya elverişli bir alan oluşturmuştur. Sıcak ve kuru alanlarda, biraz yaratıcılıkla ve bahçede yeşil alan oluşturularak uygun ve rahatlatıcı bir ortam sağlanır.

Geleneksel Türk mimarisinde bir sundurma, mekanın dışa dönüklüğünün bir tasviridir.
Geleneksel Türk mimarisinde bir sundurma, mekanın dışa dönüklüğünün bir tasviridir.

turkey mimarisinde revağın önemi hakkında söylememiz gereken bir diğer nokta; Sundurmanın en önemli işlevi binaya giriş ve çıkış olup, konut dışı yapılarda girişten sonra gelen revak, herhangi bir yapının görünen ilk bölümüdür. Bunların yanı sıra evlerin revak veya revak tartışmasında ön kapıdan sonra, girişte ve bu revağın avlusunda görünen kısımdır. Bu nedenle yapının bu kısmına her zaman en iyi ve en mükemmel süslemeleri koymaya çalışmışlardır.

İlgili Makaleler: çit nedir? Ve çit çeşitleri (çelik çit, alüminyum çit)

Türk yapılarında revak oluşumu çevresel, beşeri, teknik ve görsel açılardan incelenebilir.
Türk yapılarında revak oluşumu çevresel, beşeri, teknik ve görsel açılardan incelenebilir.

Görünüm ve çatı kaplaması bakımından revak çeşitleri

  • Kirişlerle örtülü, düz çatılı revaklar: En temel revak biçimidir ve milattan önce 1. binyıla tarihlenen Hasanlu Tepe’de bu tür revakların örnekleri bulunmaktadır.
  • Eğimli veya tonoz çatılı revaklar: Bu tip revaklar Part döneminden itibaren popüler hale geldi ve bu dönemden önce revakların çatıları düz ve kirişlerle kaplıydı.
  • Sütunlu ve birleşik revaklar (Tareme veya Tarma): Bu tür sundurmanın kökeni Parthlar dönemine kadar gitmektedir ve bunun bir örneği Türkmenistan ve Aşkabat şehrinde görülmektedir. (Aşağıda bu tip bir sundurma örneğini görebilirsiniz)

Plana göre revak çeşitleri

Görünüm açısından bölünmenin yanı sıra; Plana göre, verandalar birkaç tiptedir: eksenel, döner, merkezi. Eski yapılarda revaklar tek, iki veya dört revaklı olup, eski cami yapılarında örnekleri görülmektedir. Çok katlı binaların yaratılması eski çağlarda çok değerliydi.

Balkonun iki özelliği olmalıdır kapalı bir alanla sınırlı kalmamalı, ikincisi, iki veya üç taraftan açık alana doğrudan erişimi olmalıdır
Balkonun iki özelliği olmalıdır kapalı bir alanla sınırlı kalmamalı, ikincisi, iki veya üç taraftan açık alana doğrudan erişimi olmalıdır

Bir sundurma yapımında kullanılan yaygın malzemeler nelerdir?

Eski günlerde, herhangi bir bölgede bulunan yerel malzemeleri inşaat için kullanmak yaygındı. Sıcak ve kuru iklimlerde kil, çamur, tuğla kullanılmış, dekorasyon için çeşitli sıvama ve ayna işçiliği kullanılmıştır. Ilıman ve nemli iklimlerde saman ve odun kullanımı yaygın olup, soğuk ve dağlık bölgelerde taş daha çok bulunur. Bazen karışık malzemelerin de kullanıldığı görülmüştür. Günümüz yapılarında beton, çimento, tuğla ve her türlü dekoratif taş gibi yeni malzemelerin kullanılması adettendir.

İlgili Makaleler: Her eve uygun 25 uygun fiyatlı iç dekorasyon fikirleri tanışın!

Balkonlar hangi binalarda görülebilir?

Eskiden saraylar, hükümet binaları, ibadethaneler, türbeler ve konutlarda balkon bulunurken, günümüz mimarisinde tartışma çok farklı bir hal almıştır. Modern mimariden yoğun bir şekilde etkilenen günümüzün binaları, geleneksel turkey mimarisinden daha az izler taşıyor ve geçmişin çekici binalarının yerini kuleler ve apartmanlar inşa ediyor. Ancak yine de villa şeklinde inşa edilen konut yapılarında, geleneksel ve modern mimarinin birleşiminden oluşan güzel sundurmaları görebiliriz.

Elbette bir önceki paragrafta söylediklerimiz, özellikle geçmişten gelen birçok eski yapıda bu unsur bizim için hala bir hatıra olduğu için, Ivons’un bilgisini ihmal etmemize neden olmuyor. Özellikle camilerdeki revaklar ve eski evlerin revakları, özellikle evlerdeki revakların nem sorunu nedeniyle çok önemli olan ülkenin kuzeyinde ve ayrıca varlığının hala iklimsel bir sorun olduğu sıcak ve kuru bölgelerde gereklilik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir