Drenaj nedir? Drenaj nedenleri ve türleri (6 önemli öneri)
Drenaj nedir?
Drenaj kelime anlamı olarak yer altı suyunun kurutulması demektir. Statik seviyesi yüksek olan yerlerde, bina inşaatı sonrasında su ve nemin binaya girmesini ve bunun sonucunda oluşan tahribatı önlemek için bir dizi çalışma yaparak suyu oradan uzaklaştırmalıyız. Suyun yönlendirilmesi ve uzaklaştırılmasına drenaj denir.
Bu yazımızda drenaj ve çeşitleri ile drenajın nasıl uygulanacağı hakkında konuşacağız.
Statik seviye nerede?
Suyun yer altında doğal olarak bulunduğu seviyedir ve bu seviye mevsimsel değişimler ve yağışlarla değişir. Genel olarak drenajın amacı statik seviyeyi azaltmak ve ayrıca;
- Toprak gücünü artırın.
- Yüzey selinden kaçının.
- Binaların etrafındaki nemi azaltın.
Bina drenaj yöntemleri türleri
1. normal
Zeminin doğal çöküntülerine ve vadilerine uygun borular açık derzlerle döşenir ve ana gidere bağlanır. Bu yöntem daha çok tarım arazilerinin drenajında kullanılmaktadır.
İlgili Makaleler: İstinat duvarı nedir? İstinat duvarları türleri
2. Hendek
Binanın bir veya birden fazla cephesine bazen de tüm çevresine döşenen ve yer altı suyunun akışını keserek ana gidere getiren süzgeçler.
3. Janaki
Tali borular zeminin eğimini takip ederek belli bir açı ile ana gidere bağlanır. Sekonder drenlerin uzunluğu 30 metreyi geçmemelidir.
4. yelpazeleme
Bu yöntemde ikincil süzgeçler, bina çevresinde fan şeklinde ana gidere bağlanır. Fanlı tahliye yönteminin uygulanması, tüm ikincil drenleri bir noktada ana drene bağlamanın zorluğundan dolayı biraz zordur.
5. ağ
Şebeke yönteminde, tali ve ana drenler düzenli dikdörtgen şebeke şeklinde kullanılmaktadır. Bu yöntemde ikincil drenler ana drenin bir tarafına bağlanır.
İlgili Makaleler: kubbe nedir? türlerinin tanıtılmasıyla birlikte
Drenaj nasıl uygulanır
Aşağıda gösterilen şantiyede drenaja ihtiyaç yoktur. Böyle bir yerde yüzey suyu uygun bir eğimle binadan uzaklaşır ve statik seviye binaya zarar verecek kadar yüksek değildir.
Ancak birçok bina istenilen yere inşa edilmiyor ve bu nedenle fazla suyu uygun drenajla şantiyeden uzaklaştırmamız gerekiyor. Gözenekli kil borular veya çimento borular genellikle suyu çıkarmak için kullanılır.
Bunun için zemine yüksekliği toprağın cinsine göre değişen kanallar kazarlar.Kanalın yüksekliği ağır toprakta 60-90 cm, hafif toprakta 90-120 cm civarındadır.
İlgili Makaleler: rekonstrüksiyon nedir? Ev tadilatı hakkında bilmeniz gereken her şey
İkincil drenaj için boruların iç çapı yaklaşık 6,5 ila 7,5 cm ve ana drenaj için yaklaşık 7,5 ila 10 cm’dir.
Borular kanalın dibinde kuru bir şekilde birbirine bağlıdır ve bu borular duvarlarından suyu emerek küçük toprak veya çamur zerrelerinin geçişini engeller. Boruların üzerine kaba çakıl dökülür ve çakıl aşağıdan yukarıya doğru küçülerek filtre görevi görür ve son olarak ana drenaj nehir, dere veya yüzey kanalizasyonunda son bulur.
Büyük projelerde drenaj sisteminin çamurla tıkanmasını önlemek için çökeltme havuzları yapılır. Bu göletlerin giriş ve çıkış boruları zeminden yüksekte ve drenlerin su akışı kesildiğinde döşenir. Çamurun bir kısmı göletin dibine yerleşir. Yerleşen çamur düzenli aralıklarla temizlenmelidir.
İnşaat çukurlarında drenaj uygulama nedenleri
- Temel altındaki zeminin taşıma gücünün arttırılması
- Stabilizasyon ve kazıda maliyetlerin ve zamanın azaltılması
- Hafriyat yatağına olası su girme riskini ortadan kaldırın
- Çalışma sırasında olası hasarları önleyin
Bina drenaj sistemi çeşitleri
1. derin drenaj
Bu sistemde, binanın çevresinde ve çukur tabanından daha düşük kotlarda birkaç kuyu açılır.
2. Yarı derin drenaj
Yine bu yöntemde, bu kez çukurun yatağına birkaç kuyu açılır.
İlgili Makaleler: kalker nedir? Ve kullanımlarını daha iyi bilmek
3. Temel altında yüzey drenajı
Bu sistem içerisinde uygun drenaj malzemeleri ile doldurulmuş drenaj kanalları bulunmaktadır.
Bina drenajı hakkında 6 önemli öneri
- Drenaj malzemeleri kat kat dökülmelidir.
- Kazılan kuyuların duvarları beton bloklarla güçlendirilmeli ve beton bloklar arasındaki boşluk iri taneli malzemeler kullanılarak doğal toprakla doldurulmalıdır.
- Ocak duvarında dengesizliği önlemek ve uygun drenaj için drenaj kanalı maksimum 3 metre uzunluğa kadar kazılmalı ve drenaj malzemeleri ile doldurulmalıdır.
- Asansör boşluğu veya başka bir tür boşluk temel katının altında bulunuyorsa, sızdırmazlık detaylarını sağlaması için danışman mühendis bilgilendirilmelidir.
- Drenaj işlemine başlamadan önce yerel rapor ve uygulama planları dikkatlice kontrol edilmeli ve herhangi bir belirsizlik veya sorun varsa tasarımcıya bildirilmelidir.
- Beton, yatay süzgecin son tabakasına uygulandığından, betonun oturmaması için drenaj malzemesinin en az %80 yoğunluğa ulaşması gerekir.