önerilen içerik
Bina

kubbe nedir? türlerinin tanıtılmasıyla birlikte

Kubbe, mimaride sıkça kullanılan ve dikkatleri üzerine çeken çekici bir kelimedir. Memarifa’nın bazı yazılarında bu terimden bahsetmiştik ve şimdi kubbe başlığı ile ayrı bir yazının ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Siz değerli okuyucular ve meraklıları mimaride kubbe kavramını daha net bir şekilde tanıtmak için bu ilginç konuya yazalım. Bu makalenin sonuna kadar size eşlik etmekten mutluluk duyacağız.

kubbe nedir?

Bu eşsiz mimari şaheser, temelde genellikle kare veya dairesel planlı mekanlar için kullanılan basit bir yarım küresel örtüdür. Tabii kubbelerin içten tamamen boş olduğunu ve sadece bir, iki veya üç kabuktan ibaret olduğunu söylemek gerekiyor. Aşağıdaki makalede, kubbe nedir? Sizlerle form açısından kubbelerin bileşenlerinden, malzemelerinden ve farklı türlerinden bahsedeceğiz.

İlgili Makaleler: civil engineering nedir? | Eğilimlerin, maaş ve gelirin ve işgücü piyasasının tanıtımı

Bir kubbenin bileşenleri nelerdir?

Tahrang: Tahrang, kubbe konusundaki planı ifade eden bir terimdir. Tahrang veya plan, kubbenin temel planı anlamına gelir. Plan kavramı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Plan nedir? makalesini okuyun.

Evin kubbesi: Küp şeklindeki kubbelerin bileşenlerinden biri olup, kubbenin üzerine inşa edildiği alandır ve basit bir cümle ile kubbenin kubbe olduğu söylenebilir. Evin içi aslında kubbenin altındaki boşluktur.

Beşan: Küp şeklinde yapılmış ve üzerine kubbe oturtulmuş yapıdır.

Chapireh: Mekânın küp şeklinde olduğunu ve üzerine kubbe konulduğunu söyledik ama o kadar basit değil. Kubbe yapısının Chapireh olarak adlandırılan bu bölümünde, kare şeklindeki kesit alanı köşelere sıkıştırılarak daire şekline getirilmeli ki kubbe bu mekâna düzgün bir şekilde işlenebilsin.

Torus: Kubbelerin bu bölümü, kabuğun üzerine örtü olarak bir katman oluşturma görevini üstlenir ve üzerine dış kabuk (veya kendisi) yerleştirilir.

İlgili Makaleler: Peyzaj mimarlığı nedir? Peyzaj mimarisinin özellikleri

Ahianeh: Dikey bir düzlemle bir kubbe kesip iç bileşenlerine bakarsak, içte ve uçta alt kabuk (Ahianeh) olarak bilinen ve kısa veya kısa yapılabilen oval şekilli bir kabuk göreceksiniz. uzun..

Nefs: İç kısımda yer alan alt kabuğun dışında, bu yapıda dış kabuk veya nefs olarak bilinen bir kabuk daha vardır ve kubbe üzerindeki son kaplamanın yanı sıra başka faydaları da vardır, örneğin: kubbeyi yükseltmek, farkı azaltmak Ayrıca kubbenin içi ve dışı arasındaki sıcaklığı ve son olarak yanal basınçları kontrol eder.

Touq: Belki bu isim size yabancı gelir ve Touq nedir ve kubbe yapısında bulunmasının sebebi nedir diye sorun. Toq, kubbenin en yüksek kısmına yerleştirilmiş demirden yapılmıştır; Yağmur yağdığı zaman suyun içeri girmesini engellediği gibi ayrıca toka ip bağlayarak kirliliği temizlemek ve kubbeleri eski haline getirmek için de kullanılır.

Genel olarak mimaride kubbeyi oluşturan malzemeler nelerdir?

Geçmişteki kubbeler: Ülkemizde çok eski çağlardan beri yapılan ve halen ayakta duran kubbeler, genellikle bulundukları iklime ve bölgeye göre malzeme bakımından çok az farklılık göstermektedir. Genel olarak geçmişte kubbe dahil tüm yapılarda kil, çamur, tuğla, taş ve ahşap kullanımı çok yaygın olmuştur.

Süslemeler ele alınırken öncelikle kubbenin yapımında kullanılan ve ona özel bir etki kazandıran malzemeler ele alınmaktadır. Ayrıca birçok yapıda kubbe dış kısmında, iç kısımda ise aynalama ve sıvamada her türlü renkli ve ilgi çekici çinileri kullanmaktan çekinmedikleri görülmüştür.

İlgili Makaleler: BIM nedir ve yapı bilgi modellemesi inşaat sektörüne tam olarak nasıl yardımcı olur?

Günümüz mimarisinde kubbeler: Ancak günümüz mimarisinde artık bu tür malzemeler çok yaygın değil ve kullanımı biraz zor. Günümüzde her türlü metal, cam, beton ve hatta daha gelişmiş malzemeler bu oyuna açıktır. Tabii ki artık eski kil ve çamur stillerini görmüyoruz, çünkü modern malzemeler bizim için her şeyi daha basit ve daha iyi hale getirmek için yardımımıza geliyor.

(Resim – İngiltere’deki Garden of Paradise projesi)

kubbenin tarihi

Kubbe denilince ilk anda akıllara dini yapılar ve özellikle cami gelir ve herkes kubbelerin İslam’ın gelişiyle ve cami gibi yapıların yapılmasıyla ortaya çıktığını düşünür ama şunu söylemeliyiz ki bu durum böyle değil. Kubbeyi gördüğümüzde İslam’a düşebiliriz ama aslında bu büyüleyici mimari şaheser İslam’dan önceye dayanıyor.

Part döneminden (MÖ 249 – MS 226) kalan Bazeh Hor, bu iddianın bir kanıtıdır. Meşhed yakınlarında bulunan ve dört kemerli olan bu yapı dünyanın en eski kubbesi olarak kabul ediliyor. Geride kalan delillere göre, bu bina astronomik işler için kullanılmış veya benzeri diğer binalar gibi; Bir ateş tapınağı olarak işlev görmüştür. (Resim – Baze Hor)

İlgili Makaleler: Her eve uygun 25 uygun fiyatlı iç dekorasyon fikirleri tanışın!

Farklı kubbe türleri nelerdir?

Geleneksel İran mimarisinin babası olan Dr. Pirnia, İran mimarisinde form ve yapıya dayalı dört tip kubbe tanıttı. İran’ın farklı yerlerinde ve farklı binalarda görebildiğimiz. Burada bu dört türü tanıtırken bunlarla ilgili açıklamalarda bulunacağız. Son olarak daha iyi anlamak için; Her birinin bir örneğini bir resimle ekliyoruz.

Nar

Bu kubbe tamamen küreseldir ve genellikle İran’ın çoğu yerinde görülür. Yani şüphesiz hepiniz bu kubbeyi bir kez görmüşsünüzdür. Kubbelerin bir veya daha fazla kasnağa sahip olduğu tartışmasında, şartlar nedeniyle büyük bir kubbe yapılması gerekiyorsa, iki kabuğun daha iyi olduğunu söylemeliyiz. Öyle ki kubbe görünüşte çok yüksek ama yapının içinden bakıldığında yüksekliği başka bir kabukla azaltılmış.

Burada iki kabuğun varlığı, aralarında boş bir alan yaratır, bu da ortam hava sıcaklığının korunmasına ve iç ile dış arasındaki ısı alışverişinin azaltılmasına çok yardımcı olur. Tabii ki nem sorunu ve binanın zarar görmemesi için iki kabuk arasında hava akışını sağlamaya çalışıyorlar.

Bu tip kubbelerde genellikle yapısal sebeplerden dolayı ve ağırlığın alttan aldığı baskıyı azaltarak yukarı çıktıkça kalınlık azalır ve basamak haline gelir ve son olarak bu basamakları örtmek ki bu da tabii ki örtünmek zorunda değiller ama güzellik açısından örtünmek isteyebilirler; Üzerinde başka bir kabuk çalıştırıyorlar. (Resim – İsfahan’daki İmam Camii’nin kubbesi)

kayıt

Genellikle silindir veya bazı durumlarda ana kısmı yine piramit veya koni şeklinde olan bir prizma şeklinde bir kaide üzerine oturan kubbe, düz kubbe olarak bilinir ve kullanımı kral mezarları içindir. ve yaşlılar. Bu kubbe genellikle tek bir kabuk veya iki kabuk olarak yürütülür. Özellikle bu kubbenin yapımında tuğla kullanmak istediklerinde sağlamlık için iki kat yapıyorlar.

Bu kubbenin ilginç şekli hiç şüphesiz iklimden etkilenmiştir, öyle ki yağmur miktarının çok fazla olduğu ılıman ve nemli bir iklimde böyle bir kubbenin varlığı üzerine yağmur veya karın daha hızlı ve kolay yağmasını sağlar. yağışlı iklimlerde inşa edilmiştir, daha popülerdir. (Resim – Gülistan’daki Kabus Kubbesi)

İlgili Makaleler: Mimarlık nedir? Mimar kim? 11 önemli mimari stilinin tanımı

buruşmuş

Aslında, piramidal olan raf kubbesinin başka bir şekli olduğu söylenebilir, ancak piramidal kısmının yan tarafının eşit olmayan parlaklığında raftan farklıdır. (Resim – Amol’daki Meşhed Mir Bozor)

kestanesi

Diğer bir kubbe türü ise, aslında düz bir kubbeye yapı olarak çok benzeyen, yani konik olan, ancak tepeden basamaklı olması farkıyla, bu nedenle basamaklı kubbe olarak da bilinen Urchin’dir. Genellikle taş ya da tuğladan yapılan bu tür kubbeler türbe yapımında kullanılır ve altındaki boşluk genellikle kare ya da dikdörtgen şeklindedir. (Resim – Daniel Nabi’nin Susa’daki mezarının kubbesi)

Kabuk sayısına bağlı olarak farklı kubbe türleri:

  • Tek kabuk: Kendisizdir.
  • İki sürekli kabuk: öz ve arka birbirine yapışmış durumda.
  • İki boş orta kabuk: Burada benlik ve sırt başlangıçta birbirine bağlıdır, ancak bir yükseklikten diğerine aralarında bir mesafe vardır.
  • Ayrılmış veya kırılmış iki kabuk: kabuk ile sırt arasına haşhaş adı verilen küçük duvarlar yerleştirilir ve bu ikisi uzun bir mesafe ile ayrılır.
  • Üç kabuk: Bu tip kubbe ayrıktır. Üç katı, kubbenin yüksek yüksekliğinden dolayıdır ve kubbenin iç süslemeleri göründüğü için kubbenin altına ilave bir kat konur.

İlgili Makaleler: alüminyum nerelerde kullanılır? alüminyum uygulamaları

Bahsettiğimiz bu kubbelere ek olarak başka türleri de vardır ancak bunlar çok yaygın olmayabilirler ancak kubbe olarak kabul edilirler ve isimlerini bir kez duymakta fayda vardır. Bu kubbeler şunlardır:

  • korniş
  • sundurma kemeri
  • çapraz kemer
  • jeodezi
  • Birleşik
  • soğan
  • oval
  • döner
  • tepsi
  • Şemsiye
  • ağ kablosu
  • şişmiş

Kubbeleri hangi binalarda görebiliriz?

Daha önce de söylediğimiz gibi kubbeler sadece İslam dönemine ve bu dönemin yapılarına özgü değil, ondan önce de var olmuş ve varlığının uzun bir geçmişi var. Şimdi, bu bölümde, bu mimari şaheseri hangi binalarda görebileceğimizi bilmek istiyoruz:

  • camiler
  • rezervuarlar
  • Banyolar
  • Eski pazarlar
  • Anıtlar ve mezarlar
  • Doğal buzulların inşası
  • Ateş tapınakları ve kiliseler dahil her türlü tapınak
  • Özellikle sıcak ve kuru iklimlerde eski evler

İlgili Makaleler: Betonarme nedir ve kullanım alanları nelerdir?

İran’ın içindeki ve dışındaki bazı ünlü kubbelerin tanıtılması

Kubbeler sadece İslam’a ve İran ülkesine özgü değildir. İran’da kubbe örtülü, farklı kullanımlara sahip eski veya yeni yapılar görebilsek de; Ama bu, böyle bir şaheseri ülkemiz dışında ve hatta başka bir kıtada görmek bizi şaşırtmıyor. Şimdi yazımızın bu bölümünde kubbe nedir, İran’ın içinde ve dışında en ünlülerini tanımak istiyoruz.

Şeyh Lütfullah Camii

Safevi döneminden kalan bu cami, İsfahan’da Nakş Cihan meydanının doğu tarafında yer almaktadır. Bu caminin minaresi yoktur ve kubbesi sürekli iki kabuk tipindedir.

Santa Maria del Fiore Kilisesi

Floransa Katedrali olarak da bilinen Gotik mimari tarzındaki bu yapı, 13. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Bu eserin yapıldığı dönemde en büyük kubbe sayılan kırmızı tuğlalı kubbesi oldukça dikkat çekicidir.

Sultanieh Kubbesi

Bir diğer ünlü İran kubbesi, mezar işlevi gören ve Al-Jaito adlı bir kişinin gömüldüğü yer olan Soltanieh olarak adlandırılır. Zanjan eyaletinin Soltanieh şehrinde H. 703 yılında inşa edilen bu kubbe turkuaz rengiyle çok ünlüdür.

İlgili Makaleler: rekonstrüksiyon nedir? Ev tadilatı hakkında bilmeniz gereken her şey

Ayasofya Camii

Bu yapının farklı kullanımları vardır, önceleri kilise iken daha sonra cami olmuş ve son olarak günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Ayasofya, İstanbul, Türkiye’de bulunur ve 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Roma mimarisi tarzında olan bu kubbe, uzun yıllar türünün en büyüğü olmuştur.

Bu kubbe makalesi nedir? Mimaride ilgi çekici ve yaygın olarak kullanılan bir konu, özellikle İran tipi, Memarifa’nın önceki yazılarında küçük bir referansımız vardı ve mimaride kubbeler ve kubbenin ne olduğu hakkında size bilgi vermek gerekliydi. Umarız tarihi çok uzun bir geçmişe sahip olan bu mimari şaheseri hakkıyla tanıtabilmişiz ve tiplerini yakından inceleyebilmişizdir ki bu kesinlikle çok ilgi çekicidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir