önerilen içerik
Bina

Isı yalıtımı nedir? ve çeşitleri

İşlevsel ısı yalıtımı türleri

Isı yalıtımı, ısının bir ortamdan başka bir ortama geçişini engelleyen yapı yapımında önemli malzemelerden biridir. Ortam sıcaklığının ayarlanması, yapı içerisinde konfor için gerekli koşulların sağlanmasında etkili olan faktörlerden biridir. Isı yalıtımı kullanmak, çevre ortamla ısı alışverişine neden olduğu için enerji tasarrufu sağlar. Bu konu çevreyi korumak için de önemlidir. Bazı durumlarda, yalıtımın genel inşaat maliyeti üzerinde bir etkisi olabilir.

Isıya dayanıklı yalıtım, en yaygın kullanılan bina gereksinimlerinden biridir.
Isıya dayanıklı yalıtım, en yaygın kullanılan bina gereksinimlerinden biridir.

Binanın ısı yalıtımı için yapılan bu ödemenin, enerji tüketiminden tasarruf edilmesi nedeniyle daha sonra telafi edileceğinin bilinmesi gerekir ve ağır faturalar ödeme endişesine yer yoktur. Tabii ki, ısı yalıtkanlarının ısı yalıtım özelliklerinin yanı sıra yangına karşı da dayanıklı olduklarını söylemeye gerek yok. Bunun nedeni, bu tür yalıtımın bileşenlerinin yavaş yanmasıdır. Yaygın olarak kullanılan ısı yalıtım türlerinden biri de geçmişte yaygın olarak kullanılan cam yünüdür, ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile daha iyi yeteneklere sahip ve enerji tüketimini en aza indiren başka ısı yalıtım türleri de üretilmiştir.

İlgili Makaleler: BIM nedir ve yapı bilgi modellemesi inşaat sektörüne tam olarak nasıl yardımcı olur?

Isı yalıtımı nedir?

Isı, sıcak bir yerden soğuk bir yere doğru hareket eder. Sonuç olarak, ısının soğuk ortama girmesini önlemek için ısı yalıtımı kullanılır. Yalıtım sonucunda bina içi yazın serin, kışın sıcak tutulmaktadır. Isı yalıtımı satın alırken doğru bir seçim yapabilmek için öncelikle ort

Ortam sıcaklığının ayarlanması, yapı içerisinde konfor için gerekli koşulların sağlanmasında etkili olan faktörlerden biridir.
Ortam sıcaklığının ayarlanması, yapı içerisinde konfor için gerekli koşulların sağlanmasında etkili olan faktörlerden biridir.

amın sıcaklığını ve istenilen yerin hava şartlarını göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca ısı yalıtımının kalınlığı mümkün olduğu kadar enerji israfını önleyecek kalınlıkta olmalıdır.

Uygun bir ısı yalıtımı, yüksek basınç ve ısı direncine, nem direncine sahip olmalı ve mantar veya küf oluşumu olmamalıdır. Isı yalıtımı genellikle duvarlarda ve tavanlarda, özellikle evin ısının kazanıldığı veya kaybedildiği dış duvarlarında bulunur. Havanın mevsimden mevsime değiştiği bir bölgede yaşıyorsanız, yalıtımınıza sağlam tasarım ilkeleri eşlik etmelidir. Yaşam alanınız sürekli sıcak ya da soğuk ise yalıtımınız buna göre tasarlanacaktır.

Isı yalıtım çeşitleri

Binada duvar, çatı, zemin ve diğer ihtiyaç duyulan noktalarda özelliklerine göre kullanılan farklı ısı yalıtımı türleri vardır. Isı yalıtım çeşitleri şunlardır:

İlgili Makaleler: Mimarlık nedir? Mimar kim? 11 önemli mimari stilinin tanımı

Taş yünü izolasyonu

Taş yünü, ısıl direnci çok yüksek olan bir mineral yalıtım türüdür. Taş yünü oluşumunun kökeni volkanik faaliyetler sonucu oluşan bazalt kayaçlardan gelmektedir. Taş yününün ısıl direnci o kadar fazladır ki rafinerilerde, enerji santrallerinde boru izolasyonu için ve devasa tanklarda izolasyon olarak kullanılabilir. Taş yününün bileşenleri yaklaşık 750 santigrat derece sıcaklığa dayanabilir. Bu nedenle taş yünü yavaş yanan bir yalıtım malzemesi olarak bilinir. Taş yünü ısı yalıtımının yanı sıra ses yalıtkanıdır ve özellikle kalabalık ortamlarda yalıtım amaçlı kullanılabilir. Bu tip yalıtımın bir diğer özelliği de su ve nemin emilmesidir ve bu da taş yünü yalıtımında mantar veya küf oluşumunu engeller.

Isı yalıtımı, ısının bir yerden başka bir yere transferini engelleyen bir kaplamadır.
Isı yalıtımı, ısının bir yerden başka bir yere transferini engelleyen bir kaplamadır.

Cam yünü izolasyon

Taş yünü en iyi bilinen ısı yalıtkanlarından biridir. Bu tip ısı yalıtımı, prosesler sırasında sonunda cam elyafına dönüşen camın eritilmesiyle elde edilir. Cam yünü, lifleri havayı hapsederek dışarıya geçişini engellediği için ısı yalıtımı olarak kabul edilir. Cam yünü hem ısı hem de ses yalıtımı olarak kullanılmaktadır. Ağırlığının az olması stilin çok önemli olduğu yerler için önemli bir avantajdır. Cam yününün sahip olduğu dezavantaj, ciltte hassasiyet oluşturmasının yanı sıra neme karşı dayanıklı olmamasıdır ancak nemli ortamlarda cam yünü kullanılması gereken durumlarda eşit oranda daha fazla dayanıklılık için alüminyum kaplı cam yünü kullanılmaktadır. neme.

İlgili Makaleler: Her eve uygun 25 uygun fiyatlı iç dekorasyon fikirleri tanışın!

Elastomer yalıtım

Battaniye yalıtımı olarak da bilinen elastomer yalıtımı, popüler bir ısı yalıtımı türüdür. Bu tip elastomerik yalıtım, toksik olmayan malzemelerden yapıldığından çevre dostu yalıtım olarak bilinir. Çünkü insana ve çevreye hiçbir zararı yoktur. Elastomerik izolatörler genellikle boru ve hava kanallarında kullanılır. Elastomerik yalıtımın diğer özellikleri:

  • Kolay kurulum
  • Korozyona ve neme karşı dayanıklı
  • Toz gibi kirliliğe karşı dayanıklı
  • UV ışınlarına dayanıklı
Isı yalıtımı, ısının bir ortamdan başka bir ortama geçişini engelleyen yapı yapımında önemli malzemelerden biridir.
Isı yalıtımı, ısının bir ortamdan başka bir ortama geçişini engelleyen yapı yapımında önemli malzemelerden biridir.

Elastomerik yalıtımın taş yünü ve cam yünü gibi diğer yalıtımlara göre fiyatının yüksek olması bu yalıtımın dezavantajlarından biridir. Ayrıca ses kirliliğine karşı çok dayanıklı olmadığı için bu anlamda iyi bir performans göstermez ve etkili bir ses yalıtımı türü kullanmak daha iyidir.

İlgili Makaleler: Betonarme nedir ve kullanım alanları nelerdir?

İzohm yalıtımı

Isohm yalıtımı, bina güçlendirme ve optimum yakıt kullanımı dahil olmak üzere çeşitli yeteneklere sahip çok amaçlı bir yalıtım türüdür. Bu yalıtım türü içi boş polyesterden nano teknoloji ile yapılır. Isohm izolasyon ısı, ses ve nemin aynı anda transferini engeller. Yalıtım seçiminde dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri de hafifliğidir. Isohm yalıtımın bu özelliği vardır, bu nedenle bina inşaatı gibi uygulamalar için çok uygun bir seçenektir. ISOHEM yalıtımın diğer avantajları arasında yavaş yanma ve yanmazlık, ciltte hassasiyet oluşturmama, haşerelere karşı dayanıklılık, alt yapı gerektirmemesi, güneş ışınlarına karşı dayanıklılık vb. sayılabilir.

Isı yalıtımı, farklı yapı yüzeyleri, borular, kanallar ve tankların ısı kaybını azaltmak için kullanılan malzemelerdir.
Isı yalıtımı, farklı yapı yüzeyleri, borular, kanallar ve tankların ısı kaybını azaltmak için kullanılan malzemelerdir.

polistiren yalıtım

Polistiren yalıtım, en yaygın kullanılan hafif ısı yalıtımlarından biridir. Bu tip yalıtım, genişletilmiş ve ekstrüde olmak üzere iki şekilde üretilir ve piyasada mevcuttur. Binanın duvarları, zemini ve çatısı için polistiren yalıtım kullanılabilir. Bu yalıtımın yüzeyi yüksek düzgünlüğe sahiptir, istenilen alanlarda kolayca kesilebilir ve döşenebilir. Polistiren izolasyon bina dışında da kullanılabilir. Bu tür polistiren stabildir, bu nedenle çeşitli kalıplarda kullanılabilir. Polistiren yalıtımın diğer avantajları şunları içerir:

İlgili Makaleler: kubbe nedir? türlerinin tanıtılmasıyla birlikte

  • Bakteri üremesine dirençli
  • Su ve nem emilimine karşı dayanıklı
  • kolay ulaşım
  • Ekonomik
  • toksik olmayan
  • geri dönüştürülebilir

Perlit yalıtımı

Perlit yalıtımı, zayıf iletkenliği, düşük sertliği ve yanmazlığı nedeniyle çeşitli endüstrilerde kullanılan bir başka ısı yalıtım türüdür. Perlit yanmaz bir malzemedir ve yüksek sıcaklıklarda yalıtım özelliğini koruyabilir. Bu tür yalıtım, termit saldırısına ve çürümeye karşı dayanıklıdır; Ancak perlit yalıtımının dezavantajlarından biri, düşük basınç dayanımıdır. Sünger gibi bu tür yalıtım, yalıtımın neme karşı direncini azaltan suyu emen deliklere sahiptir. Ayrıca solunum problemlerine neden olur.

İlgili Makaleler: İstinat duvarı nedir? İstinat duvarları türleri

Poliüretan köpük izolasyon

Poliüretan köpükler mükemmel bir yalıtım türüdür. Günümüzde poliüretan köpükler, üfleme maddesi olarak kloroflorokarbon (CFC) olmayan gazlar kullanmaktadır. Bu da ozon tabakasının zararlı etkilerinin azalmasına yardımcı olur. Nispeten hafiftirler ve fit küp başına yaklaşık iki pound ağırlığındadırlar. Kalınlığın inç başına yaklaşık R-6.3’lük bir R-değerine sahiptirler. Bu tür yalıtımın bir diğer avantajı da yangına dayanıklılıktır.

Isı yalıtımı kullanmak, çevre ortamla ısı alışverişine neden olduğu için enerji tasarrufu sağlar.
Isı yalıtımı kullanmak, çevre ortamla ısı alışverişine neden olduğu için enerji tasarrufu sağlar.

selüloz izolasyon

Selüloz yalıtım, çevre yalıtımına en uyumlu türlerden biridir. Selüloz, geri dönüştürülmüş kağıt, karton ve diğer benzer malzemelerden üretilir ve gevşek halde gelir. Selüloz üzerine yapılan bazı güncel araştırmalar, yangın hasarını en aza indirmek için mükemmel bir ürün olabileceğini düşündürmektedir. Malzemenin kompaktlığı nedeniyle selülozun içinde neredeyse hiç oksijen bulunmaz. Malzemenin içinde oksijen olmadan, hasar miktarı en aza indirilir. Selüloz, yangına karşı en dayanıklı yalıtım şekillerinden biridir. Ancak bu malzemenin, bazı kişilerin kağıt tozuna karşı sahip olabileceği hassasiyetler gibi önemli dezavantajları vardır. Bununla birlikte, selüloz düşük maliyetli ve etkili bir yalıtım yöntemidir.

Diğer yaygın yalıtım malzemeleri

Yukarıda listelenen öğeler en yaygın yalıtım malzemeleri olsa da, kullanılan tek malzemeler bunlar değildir. Son zamanlarda, aerojel gibi malzemeler uygun fiyatlı ve bulunabilir hale geldi. NASA, çok az ısı transferi ile veya hiç ısı transferi olmadan yaklaşık 2.000 Fahrenheit dereceye kadar ısıya dayanabilen ısıya dayanıklı karolar yapmak için aerojelleri kullandı. Bu yalıtım diğer yalıtım malzemelerine göre biraz daha pahalıdır ve daha çok özel uygulamalarda kullanılır. Tartışılmayan diğer yalıtım malzemeleri kenevir, pamuk, yün ve kenevir gibi doğal liflerdir. Poliizosiyanürat, poliüretanla karşılaştırıldığında, kapalı hücreli bir ısıyla sertleşen plastiktir.

İlgili Makaleler: Drenaj nedir? Drenaj nedenleri ve türleri (6 önemli öneri)

Yüksek bir R-değerine sahiptir, bu da onu iyi bir yalıtkan yapar. Daha önce yalıtım olarak kullanılan ve artık yasaklanmış, mevcut olmayan veya yaygın olarak kullanılmayan bazı sağlık tehlikeleri arasında perlit, vermikülit ve üre formaldehit bulunur. Bu malzemeler, onları düzenli olarak kullanılan yalıtım malzemeleri listesinden kalıcı olarak çıkaran formaldehit veya asbest içerir. Her biri kendi özelliklerine sahip farklı yalıtım türleri vardır. Yalnızca her türü kapsamlı bir şekilde inceleyerek hangisinin özel ihtiyaçlarınız için en iyi olduğunu keşfedebilirsiniz.

Isı yalıtımı uygulaması

Isı izolatörleri birçok farklı sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır ve oldukça popüler ürünlerdir. İzolatörlerin ana kullanımlarından bazıları şunlardır:

  • Ancak binaların iç duvarlarına ısı yalıtımı yapıldığında artık ısı duvar tarafından emilmez.
    Ancak binaların iç duvarlarına ısı yalıtımı yapıldığında artık ısı duvar tarafından emilmez.

    binalar. Binalarda optimum sıcaklığın sağlanması (soğutma ve ısıtma yoluyla) küresel enerji tüketiminin büyük bir kısmını azaltacaktır, dolayısıyla yalıtım kullanımı bu şekilde önemli bir rol oynayacaktır.

  • Mekanik sistemler. Alan ısıtma ve soğutma sistemleri, yalıtım gerektiren borular veya kanallar kullanarak ısıyı
  • tesis genelinde dağıtır. Mekanik izolatörler genellikle ticari ve endüstriyel tesislerde kurulur.
    Soğutma Buzdolabının bir ısı pompası ve bir ısı yalıtım bölmesi vardır.
  • uzay gemisi Fırlatma ve yeniden giriş, uzay aracı üzerinde kritik mekanik baskılar oluşturur.

İlgili Makaleler: pergola nedir ve pergola türlerini tanımak

Ev kullanımı için en yanmaz yalıtım malzemeleri türleri nelerdir?

Doğru yalıtım malzemesini seçerken, o malzemenin çeşitli özellikleri ve uygulama ihtiyaçlarınızı ne kadar iyi karşıladıkları çok önemli hale gelir. Doğal olarak, yalıtım tipinin tesisinizin genel enerji verimliliğini sağlayacak kadar etkili olduğundan emin olmak istersiniz, ancak diğer özellikler o kadar önemli olmayabilir ve sizi bu kadar dikkate almayabilir. Yalıtımın tüm amacı, evinizi ısı transferine karşı bir blok oluşturmak için kaplamak olduğundan, yanmaz yalıtım seçimi de kritik öneme sahiptir. Evleri yangına dayanıklı hale getirmek için en popüler seçeneklerden bazılarına bakıldığında şu sonuçlar görülür:

  • Fiberglas: Fiberglas yalıtımı doğal olarak yangına dayanıklıdır. Fiberglasın kendisi yanmasa da, folyo ve kağıtla kaplı ahşaba dikkat edin çünkü bu elementler hızla yanabilir.
  • Taş yünü: Bu tip yalıtım, yüksek bir erime sıcaklığına ve iyi bir yalıtım malzemesine sahiptir. Mineral yün, mükemmel alev geciktirici özelliklerinden dolayı termal uygulamalar için uygundur. Mineral yün geri dönüştürülmüş çelik ve demir yan ürünlerinden veya gerçek cevherden yapılmış olsun, yalıtım doğal olarak yanıcı değildir.
  • Fiber battaniyeler: Fiber battaniyeler, evlerde kullanılan en popüler yalıtım türlerinden biridir ve asbest adı verilen bir birim olarak farklı mineral malzemelerden oluşur. Asbestin potansiyel sağlık tehlikeleri iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, şu anda çok az ikame mevcuttur ve bu nedenle asbest, yalnızca yalıtım üretiminde değil, aynı zamanda otomotiv parçalarında da en yaygın kullanılan malzemelerden biri olmaya devam etmektedir. Asbest, elektriği iletmeyen, izolasyon yangını riskini de azaltan, kimyasal ve ısıl direnci yüksek katı bir malzemedir.
  • Selüloz: Selüloz yalıtımı yanmaz olmasa da, alev geciktiriciler malzemenin yanmaya karşı direnmesine yardımcı olabilir. Selülozu bu yangın geciktirici kimyasallarla işleyerek, selüloz alev alma olasılığından önce 300 dereceye kadar sıcaklıklara dayanabilir. Köpük malzemelerden oluşan selüloz, 400 dereceye kadar sıcaklıklara dayanabildiği için daha da zor alev alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir