önerilen içerik
yazılım

BIM nedir ve yapı bilgi modellemesi inşaat sektörüne tam olarak nasıl yardımcı olur?

BIM veya Bina Bilgi Modellemesi nedir?

Bina Bilgi Modellemesi anlamına gelen ve Farsça’da Yapı Bilgi Modellemesi anlamına gelen BIM, son zamanlarda oldukça fazla ilgi gören inşaat alanında yeni ve oldukça uygulanabilir bir teknoloji olup, faydaları ve olumlu yönleri ilgilenenleri cezbetmiştir. inşaat alanı ilgi gördü

bim in açılımı nedir: Building information modeling

Bu eğitici yazımızda, BIM ve BIM’in ne olduğu hakkında değinmeye değer tüm önemli materyalleri ve noktaları bir araya getirmek ve toplamak için tüm çabamızı sarf ettik ve bu materyalleri Zoril’in akıllı blogunun değerli izleyicileri olan siz değerli okuyucularla bu yazıda buluşturduk. . Korkuyu anlama ihtiyacınızı tamamen tatmin edebildiğimizi umuyoruz.

BIM nedir veya daha doğrusu BIM tam olarak nedir?

Kitap veya diğer internet sayfaları düzeyinde arama yaptıysanız, muhtemelen BIM hakkında açık ve belki de basit, akıcı ve anlaşılır bir açıklamanın sunulmadığı sonucuna vardınız, ancak çabamız daha somut bir kavrama ulaşmaktı. Aşağıda belirttik.

İlgili Makaleler: 10 mutfak ve mobilya çizim programı indir 3d

BIM veya Bina Bilgi Modellemesi (BIM), o tasarımın ve fikrin farklı açılarını ve farklı görünümlerini inceleyerek, istediğimiz tasarımı daha gerçekçi boyutlarda görselleştirmemizi sağlayan bir dizi yazılım aracıdır.

Bina bilgi modellemesi, projedeki tüm yürütme güçlerine, binayı neredeyse tüm boyutlarıyla kontrol edebilmeleri ve işi yapmak zorunda kalmadan nihai işi deneyimleyebilmeleri için yardımcı olur.

Türkiye Üniversitesi İnşaat Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Taghods, BIM hakkında şunları söylüyor:

Her projenin başlangıcında, bir işveren, VR teknolojisinin yardımıyla projesinin gerçek bir modelini görebilir ve bu, değişikliklerin yönetilmesinde ve uygulama sırasında değişikliklerin maliyetinin düşürülmesinde büyük yardımcı olacaktır.

Yapı bilgi modelleme doğru bir veri tabanına sahip olduğu için işveren bu doğru bilgiyi işletme aşamasında kullanabilir. Aslında, projelerin onaylanması çok yardımcı olur. Mevcut projeler için blueprintler hazırlanırken bu problem yaşanmaktadır ancak bu blueprintler daha önce kullanılmamış ve işverene şu ana kadar doğru bilgi verememiştir.

Zamanında proje yönetimi ve planlaması yardımıyla yapı bilgi modellemesi, maliyetlerin düşürülmesinde, kalitenin arttırılmasında ve projelerin temel çizelgelemesinde etkin bir role sahip olacaktır.

Korku tam olarak ne değildir?

BIM inşaat sektöründe yeni bir deneyim olduğu ve yeni sayıldığı için birçok kişi BIM’in bir yazılım olduğu yanılgısına düşebilir ve BIM’e bu düşünceden yola çıkarak bakabilir ancak bu bakış açısını en başından değiştirmeleri gerekir. makale. yap.

İlgili Makaleler: civil engineering nedir? | Eğilimlerin, maaş ve gelirin ve işgücü piyasasının tanıtımı

BIM, Revit yazılımı gibi bir yazılım değildir ve BIM’i mimarlık bilimi gibi ilk bilim olarak görmeliyiz. Örneğin normal bir insana Autocad yazılımını sorduğumuzda muhtemelen bu yazılımı mimari olarak görüyorlar, oysa mimarlık uzmanları mimari bilgi olmadan Autocad’in tek başına değersiz olduğunu biliyorlar.

Aynı örnek, ITBS gibi yazılımlar ile yapısal tasarım bilimi arasındaki ilişki için kullanılabilir. Makalenin başlangıcından sonra, bina bilgi modellemesinin gelişmekte olan bir bilim olduğunu bilmeliyiz, ancak son derece pratik ve faydalıdır, onun ve mevcut araçların yardımıyla, son derece eksiksiz, kapsamlı ve dijital bir model görebiliriz. bilgisayarda proje ve projemizin yönleri. onunla kontrol edin.

Bina bilgi modellemesi nereden ve neden geldi?

BIM’in tarihi ve nereden geldiği pek umurunuzda olmayabilir, ancak her geçmiş faydalı olabilecek bilgilere sahip olduğundan, BIM’in kısa bir tarihini ve bina bilgi modellemesinin ortaya çıkış nedenlerini duymak lütuftur.

1970 öncesi yıllarda, inşaat ve inşaat dışı haritalar dahil tüm haritalar insanlar tarafından çiziliyordu. Eskiden mimarlar ve haritacılar, çatılı bir alanın zeminine çok büyük kağıt parçaları serip, onların da yardımıyla bina planları çizmeye başlar ve bu planlarda yapabildikleri her unsuru kalemle tek tek oluştururlardı. Ve bu noktada, korku olmamasının yanı sıra bina planının tasarımı da çok zor ve zahmetliydi.

1970’li yılların başlarında harita tasarımında ilk değişiklik azar azar başladı ve Cadbase yazılımı o zamanın sistemleri yardımıyla sunulmaya ve kullanılmaya başlandı ancak yine de BIM kullanma ihtiyacı görülmemekle kalmadı, kimse bunu düşünmedi bile Bina bilgi modelleme bilimi de düşmedi.

İlgili Makaleler: Peyzaj mimarlığı nedir? Peyzaj mimarisinin özellikleri

1980’de bilgisayar alanındaki gelişmeler ve bilgisayarların kamusal kullanım olasılığı ile birlikte, kod tabanlı yazılım kullanımının da artması ve bina mimarları tarafından yaygın olarak kullanılması uzun sürmedi.

Bu yazılımlar, tasarımın hızı ve kalitesi konusunda mimarlara büyük ölçüde yardımcı oldu, ancak Cadbase öncesi ve sonrası dönemde hala var olan küçük bir sorun vardı ve bu, planın ve yapı haritasının düzenlenmesi ile ilgiliydi.

Örneğin, o zamanlar bina haritalarının elle çizildiğini veya Cadbase yöntemiyle tasarlandığını ve şimdi bina haritası bittikten sonra proje sahibi, proje yöneticisi veya harita tasarımcısının kendisinin bu sonuca vardığını düşünün. veya haritadaki bir kapının boyutunu büyütün. O zamanlar bu konunun düşüncesi bile çok stresli ve acı vericiydi.

cad veya Bilgisayar Destekli Tasarım, bilgisayar destekli tasarım anlamına gelir ve bu yazıda cadbase, bilgisayar yazılımı yardımıyla harita tasarımı anlamına gelir.

Fakat 2000’li yılların başından itibaren yapı tasarımı alanında çok büyük bir gelişme oldu ve ilk kez BIM yani yapı bilgi modellemesi tartışıldı ve Bim mimarlık dünyasına girdi.

Bim’in yardımıyla, bir kapının boyutunu değiştirmek artık sıkıcı olmaktan çıktı ve bina bilgi modellemesi, harita üretimi ve tasarımının durumunu tamamen akıllıca değiştirdi.

BIM’in kesinlikle birçok faydası var ve bu, BIM’in yardımıyla gerçekleştirilen olumlu olaylardan sadece bir tanesiydi.

BIM yazılımı nedir ve hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Buraya kadar yazımızda kirişin tam olarak ne olduğundan ve tarihçesinden eksiksiz olarak bahsettik ve dünyada inşaatın her geçen gün daha da yaygınlaştığını ve kesinlikle mimarlık ve yapı tasarımının birbirinden ayrılamaz ve ana unsur olduğunu göz önünde bulundurarak dedik. inşaat sektörünün temel direği ve inşaattır. Beam, tasarım öncesi, sırası ve sonrasındaki zorluklar alanında bize çok yardımcı olabilir.

İlgili Makaleler: design ne demek? Sanatta tasarım türleri

Ancak bilmeliyiz ki yapı bilgi modellemesi sadece tasarım ve yapım süreciyle sınırlı olmayıp, ele alacağımız yapının yapımından sonra da oldukça faydalıdır.

BIM, yapının görünümü ve teknik özellikleri, önemli belge ve bilgileri, inşaat yönetim süreci, çizimleri ve hatta inşaat kalitesi dahil olmak üzere yapının tüm önemli ve temel bilgilerini içerir ve hatta bu modellemenin nitel ve nicel değerlendirmede bize yardımcı olduğu söylenebilir. proje yüklenicisinin. yardımcı olur

Bu amaca ulaşmak için, bina mimarlarına yardımcı olmak ve planlama sürecini ve uygulamasını basitleştirmek için bina bilgi modellemesi doğrultusunda yazılımlar oluşturulmuştur.

BIM nedir
BIM nedir

Türkiye’deki Beam yazılımları arasında View ve Tekla Structure en meşhurlarıdır ancak aşağıda bu yazılımları tanımanız için bir liste halinde verdik.

Elbette BIM yazılımı kesinlikle Lecit’ten daha fazlasıdır, ancak görünen o ki bu yazılımlar en ünlüsü ve muhtemelen en yaygın kullanılanı.

İlgili Makaleler: İç mimarlık anlayışı nedir? İç tasarımı basit bir dille öğretmek

Genel olarak, BIM yazılımının mimarların üretim sürecinde, bina ile ilgili bilgilerin yönetilmesinde, projede istenilen yapının iki ve üç boyutlu temsilinde, yapının fiziksel özelliklerine odaklanılarak kullanılabileceği söylenebilir. bina.

Tüm bileşenlerin ve detayların önemli yapı bilgileriyle birlikte saklanması, yapı bilgi modelleme yazılımının diğer 3B tasarım yazılımlarından temel farkı ve avantajıdır.

BIM yazılımı nasıl çalışır?

Bina bilgi modelleme yazılımı, eksiksiz ve kapsamlı bir veri tabanına dayalı olarak uygulanır ve yürütülür. Bu bilgiler, yapı projesi uygulama ekibi üyelerinin tamamına veya bir kısmına çevrimiçi ve çevrimdışı platformlar aracılığıyla ve proje yöneticisinin ihtiyaç değerlendirmesine göre sağlanır.

Bina Bilgi Modellemesi ile BIM'in
Bina Bilgi Modellemesi ile BIM’in

Bina uygulama ekibi derken, projenin tasarım, gözden geçirme, finans ve uygulama aşamalarında yer alan tüm kişileri kastediyoruz ve bu bilgilerin üyelerle paylaşılması hataları, yeniden çalışmaları ve daha fazla koordinasyonu önemli ölçüde azaltacaktır.

Daha fazla koordinasyonun nihayetinde kaliteyi artıracağını ve bizim için maliyetleri azaltacağını ve proje yöneticisi için kolay anlama ve karar verme kolaylığı sağlayacağını hepimiz biliyoruz.

Bina modellemenin farklı bölümleri nelerdir?

Bilgi modellemesini daha iyi anlamak için bölersek ve bu bölümleri daha geniş bir genel sistemin alt kümesi olarak ele alırsak, projede her biri projenin farklı bir boyutunu içeren farklı yetenekler görürüz.

İlgili Makaleler: Animasyon nedir: tarihine ve tasarımdaki kullanımına bir bakış

Ne kadar çok boyutu incelersek, projenin kalitesinin ve uygulamasının o kadar yüksek ve kolay olacağı sonucuna varabiliriz.

Genel olarak, bir proje aşağıdaki boyutları içeriyor gibi görünmektedir:

  • D2 (projenin iki boyutlu modelleri)
  • D3 (3B proje modelleri)
  • D4 (zamanlama ve zaman planlaması)
  • D5 (proje tahminleri ve sayaç hesaplamaları)
  • D6 (sömürü boyutu)
  • D7 (proje enerji analizi boyutu)
  • D8 (Proje emniyeti ve güvenliği)

İnşaat sonrası dönem için bu modeli kullanmak:

Türkiye’ın inşaat endüstrisinde son yıllardaki en büyük sorunlardan biri, eski yapılar ve binalarla ilgili mevcut haritaların eksikliği veya doğruluğuna dair şüpheler ve belki de işaret edilebilecek başka bir büyük sorun, haritada doğru detayların olmamasıdır.

BIM'dir
BIM’dir

Örneğin sorunlar nedeniyle eski bir evin bir bölümünü onarmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda yıkım anında binanın neresinde elektrik tesisatı ve kablolarının kullanıldığını veya binanın kanalizasyon sisteminde sorun olup olmadığını daha iyi anlamak ve kanalizasyonun yerini bulmak için çok zamana ihtiyacımız var. Pekala, kuyunun tam yerini bulmak için kaçınılmaz olarak alanın büyük bir bölümünü kazmak zorunda kalıyoruz.

İlgili Makaleler: Mimarlık nedir? Mimar kim? 11 önemli mimari stilinin tanımı

Ancak bina bilgi modellemesi sayesinde, o binaya ait tüm bilgilere tam ve doğru erişime sahip olursunuz. Işın yanınızda bir röntgen gibi olacak ve yapıların içinden geçerek size gizli bilgileri gösterecek ve süreyi kısaltmanın yanı sıra inşaat sonrası binanın onarımı veya donatılması ile ilgili maliyetler de azalacaktır. .Yardım edeceksin.

son söz

Bildiğiniz üzere günümüzde bina tasarım ve uygulama süreçlerinin daha karmaşık hale gelmesi ve uygulama aşamalarında uygun yönetimin olmaması nedeniyle, bir binanın inşaatı kayıplara yol açabilmekte ve proje sahibine onarılamaz zararlar verebilmektedir.

Ancak bilgi modelleme veya BIM kullanımı, proje uygulamasını hızlandırmanın ve tüm proje üyeleri arasında harika bir koordinasyon yaratmanın yanı sıra maliyetleri kabul edilebilir bir düzeye indirebilir ve nihai projenin kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

BIM ve BIM’in mimarlar ve yapı tasarımcıları tarafından uygulanması, inşaat sektöründe kısa vadede önemli faydalar ve uzun vadede büyük bir devrim olabilir ve proje uygulaması sırasında inşaat maliyetini düşürmenin yanı sıra benzersiz bir etkiye sahiptir. bina bakım ve onarım maliyetleri üzerinde.

Bu yazı 3D çizim blogunun – Türkiye Akıllı Evi – siz değerli izleyicilerimiz için yazdığı eğitici yazılardan biridir ve BIM’in ne olduğunu öğretmek için gösterdiğimiz çabanın sizin için kabul edilebilir olduğunu umarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir