önerilen içerik
Bina

Rönesans ve bu mimari tarzın örnekleri

Rönesans mimarisinin tarihi

Rönesans tarzı, 14. yüzyılın başlarında İtalya’nın Floransa kentinde başladı. Bu mimari tarz, Gotik tarzdan daha modern ve klasikti. O zamanlar yeni bir üslup olmasına rağmen kısa sürede tüm Avrupa’ya yayılmış, bu üslupta Roma ve antik Yunan mimari üsluplarından esinlenilmiştir.

Rönesans tarzı düzen ve geometri, orantı ve dengeye odaklandı. Tıpkı eski klasik mimaride olduğu gibi, özellikle Roma’da da bu üslup 16. yüzyıla kadar hakimdi ve daha sonra yerini Barok üslubuna bıraktı.

rönesans ne demek: Genellikle Rönesans denilince akıllar MS 14. ve 15. yüzyıllara, yani Avrupa Rönesansına dönerken, Avrupa Rönesansının yanı sıra iki Rönesans türünden daha bahsetmek mümkündür: Biri Sünni İslam Rönesansı, diğeri ise Rönesans. diğeri Şii İslam’ın Rönesansı. .

Rönesans'ın tohumu, yani 13. yüzyılın ortalarından itibaren bağımsız entelektüel hareketler.
Rönesans’ın tohumu, yani 13. yüzyılın ortalarından itibaren bağımsız entelektüel hareketler.

Rönesans tarzının ilk mimarı

İtalya’nın Floransa kentinden bir mimar olan Filippo Brunelleschi, Floransa Katedrali’nin inşasıyla dünyada ilk kez Rönesans mimari tarzını tescillemiş ve bu tarzın yaratıcısı olarak adını tarihe yazdırmıştır.

İlgili Makaleler: Gotik Mimarinin Yedi Temel Özelliği: Gargoyle’dan Uçan Payanda’ya

Rönesans mimari tarzının özellikleri

Bu stil, diğer stiller gibi, tanıdığınızda bu tarzda inşa edilmiş binaları tanıyabileceğiniz özelliklere sahiptir.Bu özellikler aşağıdakileri içerir:

dikdörtgen yapı

Rönesans üslubunun özelliklerinden biri kare ve dikdörtgen planında görülür ve içindeki her şey paralel ve simetriktir.

Rönesans, yeniden doğuş ve yeniden doğuş anlamına gelen Fransızca bir kelimedir ve tarihsel olarak entelektüel ve kültürel dönüşümleri ifade eder.
Rönesans, yeniden doğuş ve yeniden doğuş anlamına gelen Fransızca bir kelimedir ve tarihsel olarak entelektüel ve kültürel dönüşümleri ifade eder.

Sütunu kullan

Roma ve antik Yunan mimarisinden esinlenen Rönesans tarzında, yapının ana yapısının bir bölümünde sütunlar kullanılmıştır. Kolonlar denge ve simetri yaratarak yapının üst katmanını destekleyerek yapının yapısında özel ve farklı bir görünüm oluşturmuştur.

İlgili Makaleler: Kilise, katedral, bazilika ve türbe arasındaki fark nedir?

kubbe

Kubbe, bu üslubun en önemli özelliklerinden biridir. Görünüşünde binanın Rönesans tarzındaki yapısını iyi gösteren bir kubbe. Kısa ve dairesel çatıların bu özelliği, Gotik üslubun uzun ve köşeli üsluplarından sonra oluşturulmuştur.

simetrik görünüm

Rönesans stilinin bir diğer özelliği de binanın Rönesans’ını gösteren, her iki cephede özel bir denge ile tasarlanmış olan binanın cephesinin simetrisidir. Binanın cephesinin her iki yanında sütun ve pencereler ile yapının tamamı birbirine paralel olarak görülmektedir.

Rönesans, Avrupalıların refah ve yeniden doğuş dönemi olup, bilimin, medeniyetin ve şehirleşmenin yayıldığı ve zenginleştiği dönemdir.
Rönesans, Avrupalıların refah ve yeniden doğuş dönemi olup, bilimin, medeniyetin ve şehirleşmenin yayıldığı ve zenginleştiği dönemdir.

Kemerli pencereler

Her şeyin köşeli ve sivri olarak tasarlandığı ve görüldüğü Gotik tarzın aksine, Rönesans tarzında hiçbir şey köşeli değildir. Rönesans üslubunun temel özelliği, kemerli pencerelerin bu özelliğinin örnekleri olan eğri çizgilerdir.

Pencerelerin kendileri dikdörtgendir, ancak tasarımları, bu mimari üslupta eğriliğin her yerde görülebileceği şekilde olmuştur.

İlgili Makaleler: Postmodernizm Nedir? Tanım ve Kılavuz [Örneklerle]

Pürüzsüz ve boyalı tavan

Rönesans tarzında tavanlar düz ve kapalı olarak tasarlanmış ve farklı tablolarla süslenmiştir.

Detaylar ve gravürler

Gravür ve sanatsal detaylar, bu tarzın çoğu örneğinde görülebilen Rönesans tarzının bir başka özelliğidir. Rönesans stilinin iç ve dış tasarımında bu detaylar ve yaratılan ihtişam görülebilir. Boyalı tavanlarla birlikte bu süslemeler, bu tarzın etkisini olağanüstü kıldı.

Rönesans 1350 civarında başladı ve 17. yüzyıla kadar devam etti.
Rönesans 1350 civarında başladı ve 17. yüzyıla kadar devam etti.

Ayrıca duvardaki nişleri dolduran heykel gibi eserler de bu üslupta görülmüştür.

Dini yönelim

Bu dönemdeki kiliselerin çoğu Rönesans tarzında tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bu nedenle, bu tarzın dini bir odağa sahip olduğu görülmektedir.

İlgili Makaleler: şantiye ne demek? şantiye nasıl başlanır?

Rönesans tarzının özellikleri

  • Pencere ve kapıların simetrik düzeni
  • Kare şekilli portal iç taban
  • kemer
  • kubbe
  • Düz veya boşluk benzeri iç çatı
  • Klasik kolonların ve duvara bağlı kolonların (duvar kolonu) çok kullanımı
  • Kapının üzerindeki süslemeler veya üç kulaklı centaurlar
  • Duvarın içindeki nişler heykellerle doluydu

Floransa Katedrali – Floransa Katedrali

Bu kilise İtalya’nın Floransa kentinde bulunur ve Rönesans tarzının en ünlü örneğidir. Bazıları bu binayı mimarı Filippo Brunelleschi’nin adıyla tanıyor ve diğerleri ona Kutsal Ruh Kilisesi diyor. Bu kilisenin inşası 1428-1434 yılları arasında yapılmıştır.

Aziz Petrus Katedrali – Aziz Petrus Bazilikası

İtalya Vatikan’daki en ünlü kilise ve dünyanın en büyük kilisesi 1626 yılında inşa edilen St. Peter Kilisesi’dir ve bu kilisenin yapımı yaklaşık 120 yıl sürmüştür. Rönesans tarzının en bilinen örneklerinden biri Aziz Petrus Kilisesi’dir.

Bu nedenle, rönesans kavramını popülerleştirenler hümanistlerin kendileriydi.
Bu nedenle, rönesans kavramını popülerleştirenler hümanistlerin kendileriydi.

Sistine Şapeli – Sistine Şapeli

İtalya’nın Vatikan Şehri’ndeki Sistine Şapeli, 1508 yılında inşa edilmiştir ve Papa’nın resmi konutudur. Bu kilisenin üslubunun yanı sıra en ünlü özelliği tavanına resmedilen Michelangelo’nun Adem’i yaratması.

İlgili Makaleler: Mimarlık nedir? Mimar kim? 11 önemli mimari stilinin tanımı

Pitti Sarayı – Palazzo Pitti

Rönesans tarzının önemli örneklerinden biri de Pitti Sarayı’dır. 1549 yılında inşa edilmiş ve 18. yüzyılda Napolyon’un karargahı olmuştur. Bu kilise diğer örnekler kadar iyi bilinmemekle birlikte bu üslubun din dışı odağa sahip örneklerinden biridir.

El Escorial – El Escorial

Rönesans stilinin çoğu örneği İtalya’da görülebilir, ancak bu stil bazı Avrupa ülkelerinde de ünlüydü. Madrid, İspanya’daki El Escorial, 1500’lerin sonlarında İspanya Krallığı’nın merkezi olarak anılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir