önerilen içerik
yazılım

filament nedir? 3D yazıcı filamentinin tam tanıtımı

filament nedir?

Her şeyden önce, Filament kelimesinin kelimenin tam anlamıyla sicim anlamına geldiğini bilmek daha iyidir, ancak herhangi bir sicim anlamına gelmez. Bu yazımızda 3D yazıcı filamentine odaklanıyoruz.

Her 3B yazıcı, bir 3B parça yazdırmak ve oluşturmak için sarf malzemelerine ihtiyaç duyar. 3D yazıcılarda kullanılan ana malzemeye filament denir. Bu ismin verilmesinin nedeni filamanın görünüşüdür. Filament aslında çeşitli türleri olan termoplastik bir iptir ve onu eriterek üç boyutlu bir parça oluşturabilirsiniz.

Bu plastik filamentlerin çapları genellikle 1,75 mm veya 3 mm olup, her biri farklı özelliklere sahiptir ve bunları kullanarak parça basmak için farklı erime sıcaklıkları gerekir.

filament nedir?
filament nedir?

3 boyutlu yazıcıda filament bir ekstruder tarafından gerdirilir, daha sonra belirli bir sıcaklıkta erir, ardından bir nozülden daha küçük bir çapla çıkar ve ince filament katmanları üst üste oluşturularak soğutulur. nihai şekli oluşturur. Filamentler piyasada farklı tip ve renklerde mevcuttur.

destek nedir?

Destek aslında baskı başlamadan önceki ilk katmandır. 3D yazıcı desteği, baskısını alacağımız modelde bir çıkıntı olduğunda veya X, Y, Z eksenlerinden biriyle yaptığı açı 45 dereceden fazla olduğunda kullanılır. 3D yazıcıda modelin yapımı katmanlar halinde yapıldığından, her katmanın oluşturulması bir alt katmanı gerektirir. Basılı modelin bir bölümünde bu çizginin altında katman olmadığında (H harfindeki yatay çizgi ve T harfindeki yatay çizgi gibi), daha doğru ve temiz baskı için bir destek kullanmak en iyisidir.

İlgili Makaleler: Farklı konulara sahip ilginç ve yeni 3D fotoğraflar

3D yazıcı filament türleri

Malzemeye ve erime sıcaklığına bağlı olarak farklı filament türleri vardır. Aşağıda bunlardan bazı örnekler verilmiştir.

  • ABS
  • PLA
  • PET
  • PETT
  • Nylon
  • PVA
  • Sandstone
  • Wood
  • Metal
  • HIPS
  • Magnetic Iron
  • Conductive
  • Carbon Fiber
  • TPE
  • Glow in the Dark
  • Amphora
  • PC
  • FLEXIBLE
  • PETG
  • TPU

Burada bahsedilen farklı tipler arasında daha popüler olan ve en basit ve en yaygın kullanılan filamentler olarak kabul edilen örnekler vardır. Örneğin, ABS ve PLA en popüler filament türleridir.

En popüler filament nedir?

3D baskı için en yaygın kullanılan ve popüler malzemelerden ikisi PLA ve ABS’dir. Ancak bu iki örnek arasındaki farklar nelerdir? Birinin diğerinden üstün olduğu söylenebilir mi?

En popüler filament nedir?
En popüler filament nedir?

PLA

PLA veya Polilaktik Asit (polilaktid asit), mısır ve şeker kamışı nişastasından üretilen ve 3D baskı için yaygın olan ucuz ve biyolojik olarak parçalanabilen bir malzemedir ve bu filamentin geri dönüşümü kolayca yapılabilir. PLA filamanı tüm FDM yazıcılarda kullanılır ve çoğunlukla hızlı prototipleme, araştırma ve eğitim çalışmaları için kullanılır.

Bu filamentin diğer kullanımları, diş hekimliğinde tıbbi dikiş ve cerrahi implantların (iğneler, çiviler…) yapılmasıdır. Bu filaman çeşidi, renk çeşitliliği nedeniyle dekoratif parçalar ve vitrinler yapmak için uygundur. PLA filament örneği düşük bir erime sıcaklığına sahiptir ve sıcaklık aralığı 180 ila 230 santigrat derece arasındadır.

İlgili Makaleler: 3D fotoğrafçılık nedir ve nasıl yapılır?

Bu nedenle, PLA filamentini kötü bir darbe veya sıcak ekran olmadan kullanabilirsiniz. PLA en popüler filamentlerden biri olmasına rağmen, tüm uygulamalar için uygun değildir. Bu filamanın çok fazla darbe dayanımı yoktur.

ABS

ABS veya (akrilonitril bütadien stiren) petrol bazlı bir malzemedir. Bu filament, zamanla yüksek dayanıklılık ve yüksek darbe direncine sahiptir, bu nedenle pratik parçalar için tavsiye edilir ve özellikle özel işler yapan kişiler arasında popülerdir. Bu numune filamanı yüksek fiziksel dirence sahiptir ve güçlü ve darbeye dayanıklı bir plastiktir. ABS’nin özelliklerinden dolayı otomobil aksesuarları imalatında yaygın olarak kullanılmaktadır.

ABS filamenti hassas işler için uygundur ve bir destek olmadan bile bize yüksek hassasiyette numuneler verebilir. ABS filament, sıcaklığa karşı yüksek direnci nedeniyle aşınmaya maruz kalan parçalar için de kullanılabilir.

Aslında ABS, rakibine göre basınç ve sıcaklığa karşı yüksek direnç gösterir. Sıcaklık aralığı 210 ila 250 santigrat derece arasındadır. Not: ABS filamenti, ısıya maruz kaldığında kanserojen olan zehirli gazlar yayar. Bu nedenle kullanmak için yazıcınızın bir kabı olmalıdır ki filamentten çıkan gazlar size zarar vermesin. Aksi takdirde, uygun havalandırmaya sahip bir alanda kullanılması gerekir.

ABS ve PLA filamanı arasındaki fark

ABS filamenti, rakiplerine göre basınca ve darbeye karşı daha dayanıklıdır. PLA filamentinin erime sıcaklığı daha düşüktür ve genleşmesi nedeniyle bu filamentin yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması daha iyidir. PLA numunesinin renklenmesi diğer numuneye göre daha fazladır.

ABS ve PLA filamanı arasındaki fark
ABS ve PLA filamanı arasındaki fark

PLA filamenti biyolojik olarak parçalanabilir ve çevreye zarar vermezken, ABS filamenti tamamen kimyasaldır ve doğada kalır. PLA’nın esnekliği yoktur, ABS’nin ise çok az esnekliği vardır. Fiyat açısından her iki model de aynı fiyat aralığında yer alıyor. Filament satın almak için güvenilir bir marka kullanmayı unutmayın ve sadece daha ucuz bir model aramayın, çünkü bunu yaparak ekstrüderiniz tıkanabilir ve bu size daha pahalıya mal olabilir.

ABS filamanın uygulaması elektronik parçalarda ve yüksek sıcaklığa maruz kalan mekanik parçalardadır, ancak PLA filamanı sıradan tüketici ürünlerinde ve büyük modellerde kullanılır.

Diğer 3B yazıcı filament türleri arasında şunlar bulunur:

PET filaman

FDA onaylı PET filament de zararsız, sürdürülebilir ve %100 geri dönüştürülebilir. Bu filament ham halde renksizdir ve sıcağa ve soğuğa maruz kaldığında opak hale gelir. Kullanımları arasında; Günlük plastik şişelerden ve yiyecek saklama kaplarından bahsetti.

Naylon filament (NAYLON)

Naylon filamanın diğer adı PA’dır. ABS ve PLA’dan daha güçlü, daha uygun maliyetli ve daha esnek sentetik bir polimer. Sıcaklık aralığı 210 ila 250 santigrat derece arasındadır. Bu filamanın uygulaması makine parçalarında, kaplarda, aletlerde ve mekanik bileşenlerdedir. Bu filamentin ilginç özelliklerinden biri de eritilip tekrar kullanılabilmesi.

İlgili Makaleler: 3d yazıcı için çizim programları 2023

PVA filamanı

Genellikle bir destek malzemesi olarak kullanılır ve çift ekstrüdere sahip yazıcılarda daha iyi çalışır. Sıcaklık aralığı 190 ile 220 santigrat derece arasındadır ve 200 dereceden daha yüksek bir sıcaklıkta çalışmak daha iyidir. Olağan kullanımı, ABS veya PLA ile yazdırırken destek amaçlıdır. Bu filament biyolojik olarak parçalanabilir, toksik değildir ve suda çözünür; Ancak dezavantajlarından biri, tedarikinin zor olması ve nispeten yüksek maliyetidir.

odun lifi (AHŞAP)

Bu filament, geri dönüştürülmüş ahşabın ve özel bir bağlayıcı polimerin hassas bir karışımını içerir. Genellikle ahşap tasarım denir. Bu filament ahşaba çok benzer ve odun gibi kokar. Yüksek sıcaklıklarda rengi koyulaşır ve sıcaklığın düşürülüp yükseltilmesiyle ağaç liflerinin katmanları daha açık ve dolgun hale gelir ve ağaç gövdesi dokusuna benzer bir şekil oluşturur. Bu filamentin uygulaması dekorasyon ve süs eşyaları yapımındadır. Dezavantajları, düşük esnekliği ve kırılabilirliğidir.

Filament türleri
Filament türleri

KALÇA filamanı

Harika bir destek görevi gören beyaz, parlak ve biyolojik olarak parçalanabilen bir maddedir. Sıvı hidrokarbon adı verilen renksiz bir çözelti bu filamanı hızla çözer. Sıcaklık aralığı 230 ila 250 santigrat derece arasındadır.

TPE filamanı

Bu filament esnektir, dayanıklıdır ve çok az yay özelliğine sahiptir, ancak onunla çalışmak çok yüksek hassasiyet gerektirir. Sonuç olarak, bu filament yeni başlayanlar ve acemiler için uygun değildir. En önemli kullanımlarından biri telefon kılıfı yapmaktır. Sıcaklık aralığı 225 ile 235 arasındadır.

PC filamanı

PC veya polikarbonat filament, malzemeler arasında en yüksek mukavemete sahiptir. Yüksek nem emme özelliğine sahiptir ve bu özelliği özelliklerini bir ölçüde değiştirebilir. Sonuç olarak, kullanmadan önce ambalajlanması ve saklanması şiddetle tavsiye edilir. Bu filamentin sıcaklık aralığı 80 ile 150 santigrat derece arasındadır ve UV ışınlarına karşı hassastır.

İlgili Makaleler: paint 3d çizim koleksiyonu; Aklınızı kandıracak 31 resim

Uygun bir filament nasıl seçilir?

3D baskı için 3D yazıcı seçiminden sonra doğru filament ve sarf malzeme seçimi önemlidir. Geniş filament yelpazesi ve filament çeşitliliği karşısında en uygun olanı nasıl seçilir?

Uygun bir filament nasıl seçilir?
Uygun bir filament nasıl seçilir?

Doğru filamenti seçmek konusunda şüpheniz varsa veya bu alanda herhangi bir şüpheniz varsa, biz 3d çizim olarak işiniz için doğru filamenti almanıza yardımcı olacağız.

Filament satın alma rehberi

Filament seçiminde ilk etkili olan parametre yazıcı cihazınızdır. Bu nedenle, doğru filamanı seçerken cihazınızın özelliklerini hatırlamakta fayda var.

Bir diğer önemli parametre ise yazıcıda kullanılan ve genellikle 1.75 boyutunda olan nozülün çapıdır; Ancak diğer boyutları kullanmak da mümkündür. Pirinç nozullar yaygın olarak kullanılmaktadır ancak aşındırıcı malzemeler kullanacaksanız nozulunuzun çelik veya paslanmaz çelikten yapılmış olması daha iyidir.

Bir diğer önemli parametre ise filament erime sıcaklık aralığıdır. Filament türlerinin minimum ve maksimum erime sıcaklıkları değişkendir; Örneğin, PLA malzemesi için erime sıcaklığı 180 ila 230 santigrat derece ve ABS için 210 ila 250 derece arasındadır.

İlgili Makaleler: 3D yazıcı ile mimari model nasıl yapılır

Baskıdan sonra parçanızın nerede kullanılacağını bilmeniz mi gerekiyor? Örneğin yemek için kullanılıyorsa pet malzeme kullanmak gerekir. Darbeye dayanıklı bir parça istiyorsanız ABS veya PC (polikarbonat) filament kullanmalısınız, ancak esnek bir parçaya ihtiyacınız varsa kalıplanabilme özelliği olan tpu veya tpe filament kullanmanız önerilir.

Filament satın alma rehberi
Filament satın alma rehberi

Filamentin güzelliği ve kalitesi dahil olmak üzere başka şeyler de dikkate alınmalıdır. Şimdi, son parçanın güzelliği ve görünümü hakkında, net ve pürüzsüz bir parçaya mı yoksa mat bir parçaya mı ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekiyor? Piyasada bulunan geniş filament yelpazesine göre işinize uygun filamenti bulmalısınız. Çünkü filamanın türü, doku ve renk açısından nihai şekli etkiler. Bu yüzden dikkatlice seçin. Renk ve doku dışında işin nihai yüzeyinin nasıl olmasını istersiniz? Yüzeyin inceliği sizin için önemliyse, daha ince filament katmanları üst üste yerleştirilmelidir, yani daha küçük çaplı bir nozul kullanılmalıdır.

Son soru, hangi alanda çalışmayı düşünüyorsunuz? Kullandığınız filament kapalı alan için uygun mu? Kullanıldıklarında hoş olmayan kokular ve zehirli gazlar üreten iplikler vardır; Bu yüzden kapalı alanda uzun süre çalışmaya uygun değillerdir. Bu nedenle kapalı bir alanda çalışıyorsanız eritildiğinde herhangi bir koku yaymayan PLA, PHA, PET numunelerini kullanmanız daha doğru olacaktır.

İlgili Makaleler: En iyi 20 ücretsiz 3D baskı yazılımı

Sonunda, ne tür bir filament kullanacağınıza karar verecek olan sizsiniz; Ancak bir filament seçerken fiyatının düşündüğünüz en son şey olduğunu unutmayın. Şüpheniz varsa, ideal örneğinizi bulmak için önce birkaç filamenti test ederek bunları karşılaştırmak daha iyidir. Başlangıç ​​seviyesindeyseniz ve bu açıklamalara rağmen hala hangi tip kullanacağınıza karar veremiyorsanız size en yaygın filamentlerden biri olan ve çalışırken sorun yaşamayacağınız PLA filamenti öneriyoruz.

3D yazıcı filamenti
3D yazıcı filamenti

Filament son kullanma tarihi?

Birçok malzeme gibi filamentlerin de bir son kullanma tarihi vardır. Bu tip plastik malzeme neme göre tepki verir ve artık kullanılamaz. Filamentin ortama yerleştirilmesi ile filaman kurur ve havadaki nemden dolayı kırılgan hale gelir. Filamenti sık ve fazla miktarda kullanırsanız zarar görmesini daha az dert edersiniz, aksi takdirde filament alırken 100g veya 500g’lık paketler seçmeye çalışın ve 1kg’lık paketler almaktan kaçının. Bu sayede filament alımı için daha az ödersiniz ve gerekli miktarda filament sağlar ve zarar görmesini önlersiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir