önerilen içerik
Binayazılım

Art nouveau mimari tarzının tanıtılması ve özelliklerinin incelenmesi

Art nouveau mimari tarzıyla tanışın

Art nouveau mimari tarzının tanıtımı Art nouveau mimari üslubu 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında popüler hale geldi ve kemerli cam kullanımı, yaratıcılıkta ve yeni fikirlerde özgürlük ve doğadan ilham alma bu tarzın özellikleri arasındaydı.

Yeni sanat anlamına gelen Art Nouveau stili, 1890’lardan I. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar tüm Avrupa ülkelerinde popüler hale gelen mimaride tamamen yenilikçi bir stildi. Bu mimari tarz, doğadan güçlü bir şekilde esinlenmiştir ve tüm tasarımları ve modelleri, bu dönemin mimari tarzlarının, özellikle neo-klasiğin biçimsel ve klasik yaklaşımına ve geometrik şekillerine bir tepkidir. Art Nouveau tarzı mimaride tasarım ve sanat, sanatçıların ve mimarların göz ardı etmemesi gereken günlük yaşamın bir parçasıdır. Bu tür bir tavır, kendi zamanında yeni ve tamamen devrimci bir tavırdı ve bu tarz mimarinin adı, bu iddiayı çok iyi anlatıyor.

İlgili Makaleler: Doğu Roma mimari tarzı | Bizans dönemi mimarisi ve üslup özellikleri

Art nouveau mimari tarzı, Japon sanatından veya 19. yüzyılın yaygın Japonluğundan etkilenmiştir ve aslında yeni ve dekoratif bir tarz yaratmak için yeni teknolojiden yardım almıştır. Bu noktada John Ruskin gibi yazarlar makine çağına ve sanayileşmeye (Sanayi Devrimi) öfkelerini ve memnuniyetsizliklerini göstermişler ve aslında art nouveau üslubu zanaatkarlık sanatını vurgulamıştır. 1890 ile 1914 yılları arasında popüler hale gelen yeni inşaat yöntemleri, sandıkları andıran ve doğal olmayan bir şekilde yüksek olan binalara yol açtı.

Art Nouveau mimari tarzı. Art Nouveau tarzı, 20. yüzyılın başında Fransa'da başladı ve hızla tüm Avrupa'ya yayıldı.
Art Nouveau mimari tarzı. Art Nouveau tarzı, 20. yüzyılın başında Fransa’da başladı ve hızla tüm Avrupa’ya yayıldı.

O dönemin Art Nouveau mimarları, genellikle bina görsellerini doğal dünyadan esinlenerek farklı ve özel dekoratif temalarla değiştirmeye çalışmışlar ve bunu yapmak için sarmaşık, yaprak, çiçek, kuş ve bazen de böcek şekillerini kullanmışlardır. .; Çünkü onlar, güzelliğin en yüksek ve en farklı derecesinin doğada bulunabileceğine inanıyorlardı.
Art nouveau mimari tarzı, 1900’de Fransa’da düzenlenen dünya sergisinden sonra daha görünür hale geldi ve o zamandan beri büyük Avrupa şehirlerinde gelişti ve bu tarz binaların inşasında kullanıldı.

Bugün Avrupa ülkelerinin çoğu şehrinde tarihi ve özel antik yapıları görebilirsiniz. Örneğin, Norveç’in Ålesund şehri, 1904’te çıkan yangında neredeyse tamamen yandı ve bu olay sırasında 820’den fazla ev yıkıldı.

Elsund şehrinin yeniden inşası, Avrupa’da art nouveau mimari tarzının yayılmasıyla aynı zamana denk geldi ve bu yüzden bu şehir bugün “art nouveau şehir” olarak adlandırılıyor. Budapeşte’deki Uygulamalı Sanatlar Müzesi, Katalan Müzik Sarayı ve Prag’daki Belediye Binası, Art Nouveau mimarisinin diğer örnekleridir. Antoni Gaudi ve Hector Guimard gibi mimarlar, eserlerinde genellikle rengarenk çiçekler, çiçekli korkuluklar ve cam işçiliği kullanan ilginç, etkileyici ve anlamlı tasarımlarıyla bu dönemde ünlendiler.

İlgili Makaleler: Romanesk stili ve özelliklerini tanımak | Orta Çağ’da Romanesk mimarisi

Amerika’daki Art Nouveau’nun fikirleri ve stili, Louis Sullivan ve Frank Lloyd Wright gibi Amerikalı mimarların şaheserlerinde görülebilir.

Bu dönemin ünlü Art Nouveau mimarlarından Victor Horta ve Henri van de Felde’nin isimleri unutulmamalı çünkü Belçika’da pek çok ünlü eseri geride bırakmışlardır.

Diğer alanlarda, Gustav Klimt ve Alphonse Mocha gibi sanatçıların tabloları Art Nouveau’yu çok güzel tasvir ediyor.

İlgili Makaleler: Barok mimarisi ve Barok mimari tarzının özellikleri

Yeni sanat tarzına isim verilmesinin nedeni

Fransızlar, aynı zamanda art nouveau mimarisi ile inşa edilmiş bir bina olan art nouveau galerisini tuttuktan sonra, bazen Arnault olarak telaffuz edilen Art Nouveau stilini adlandırdı. Elbette bu tarzın farklı isimleri de var. Art nouveau mimari tarzı, Avrupa’nın farklı yerlerinde geliştikten sonra kademeli olarak değiştiği için her ülkede belirli bir adla anılır.

Bu yazıda Art Nouveau mimari tarzı, dünya mimarisinde büyük, özel ve devrim niteliğinde bir tarz olarak sizlere tanıtılacaktır.
Bu yazıda Art Nouveau mimari tarzı, dünya mimarisinde büyük, özel ve devrim niteliğinde bir tarz olarak sizlere tanıtılacaktır.

Örneğin, Almanya’daki art nouveau mimari tarzına Jugendstil, İspanya’da modernizm veya “Katalan modern mimarisi” adı verildi. Tabii ki İskoçya’da Glasgow stili, İtalya’da Liberty stili ve Avusturya’da Secession stili olarak adlandırılıyordu (çünkü bu stilin yayılması Viyana Secession dönemine denk geliyor).

Art nouveau mimari tarzının özellikleri

Doğadan ilham alan dalgalı ve kıvrımlı çizgi ve desenlerin kullanımının yanı sıra cam ve çiçekli çit kullanımı da bu tarz mimari tarzlarda popüler hale geldi.

Elbette art nouveau mimari üslubunun odak noktası sadece binaların dış cephesinde değil, aynı zamanda binanın içi ve iç dekorasyonunda da olmuştur.

Binada güzel ve etkileyici bir görünüm yaratabilmek için duvar kağıdı takmaktan gümüş eşya kullanmaya kadar bina içindeki dekorasyon ve dekor için yardım kullandılar.

Spesifik bir akım olarak Art Nouveau, Arts and Crafts hareketi, Romantizm ve Sembolizm ile pek çok ortak noktaya sahiptir, ancak Arts and Crafts hareketinin aksine makine yapımı görünümleri ve sembolleri tamamen reddetmez ve hazır malzeme ve yeni malzemeler kullanır. 19. yüzyılın icatları Milady de yardım alıyor.
Genel olarak, Art Nouveau stilindeki pek çok yapının ortak özelliğinin aşağıdakiler olduğu söylenebilir:

  • Bina iç ve dış mekanlarında dengesiz ve asimetrik şekiller kullanmak
  • Kavisli kemerler ve kavisli şekiller kullanma
  • Eğimli ve renkli cam kullanımı
  • Büküm çiçekler ve bitkiler gibi dalgalı ve özel süslemeler
  • Renkli pencereleri kullanma
  • Japon temalarının kullanımı

Art nouveau tarzı mimari, heykel, resim, kuyumculuk ve diğer alanlarda da kullanılmış ve bu nedenle günümüzde bu tarz neoklasik ve modern mimari arasında bir köprü olarak kabul edilmektedir. Bu tarz nihayet 1920’de Art Deco tarzına veya “dekoratif sanata” yol açtı.

İlgili Makaleler: İç mimarlık anlayışı nedir? İç tasarımı basit bir dille öğretmek

Art nouveau mimarisinin ünlü örnekleri

Art nouveau tarzı mimari ile inşa edilmiş binalar dünyanın her yerinde bulunabilir, en ünlüleri aşağıdadır:

Casa Batio binası, Barselona

Barselona’nın ünlü mimarı Antoni Gaudi, Barselona şehrinde birçok bina tasarlamıştır ve Casa Batio binası bunların en ünlülerinden biridir. Bu ünlü bina, Passage DeGrassia Caddesi üzerinde yer alır ve “Aziz George ve Ejderha” efsanesinden esinlenmiştir.

Mimaride bu tarz 1890'ların başında başladı ve esas olarak 1910'da devam etti.
Mimaride bu tarz 1890’ların başında başladı ve esas olarak 1910’da devam etti.

Binanın dış cephesi renkli kırık seramik parçaları ile kaplanmıştır ve çatıyı süslemek için lapa lapa kiremit kullanılmıştır. Kıvrımlı bir cepheye sahip olması, renkli cam ve çiçekli korkulukların kullanılması bu yapıyı art nouveau üslubunun güzel bir örneğine dönüştürmüştür.

Parg Güell ve Casa Mila da mimar Gaudí’nin diğer ünlü eserleri arasındadır ve art nouveau mimarisinin İspanya’daki ünlü ve ilginç örnekleri arasındadır.

İlgili Makaleler: civil engineering nedir? | Eğilimlerin, maaş ve gelirin ve işgücü piyasasının tanıtımı

Ayırma Binası, Viyana

Viyana Secession Binası, 1898’de açılmış, küp şeklinde beyaz bir yapıdır. Bu bina, bu grubun fikirlerini iyi bir şekilde temsil eden “Viyana Ayrılığı” hareketinin sanatçı ve tasarımcılarının kalıcı bir sergisi olarak inşa edilmiştir. Bu binanın tasarımı Yusef Maria Alberish tarafından yapılmıştır. Bu güzel bina kubbe şeklinde olup çiçeklerle ve yaprak gibi altın rengi çitlerle süslenmiştir.

Majolica Evi, Viyana

Avusturyalı mimar Otto Wagner, 20. yüzyılda Viyana şehrinin inşasında büyük rol oynamıştır. En ünlü eserlerinden biri, 1898 yılında inşa edilen Majolica House dairesidir. Bu binanın dış cephesinde çiçek tasarımları kullanılmıştır.

Glasgow Sanat Okulu

Charles Rennie Mackintosh’un en ünlü eseri, Art Nouveau ve geleneksel İskoç mimarisini kullanan Glasgow Sanat Okulu’dur. Bu bina iki aşamada inşa edilmiştir. Geleneksel kütüphanesi, inşaatın ikinci aşamasında kurulmuş ve inşaatı 1910 yılında tamamlanmıştır.

Eski İngiliz Binası, Brüksel

Eski İngiliz binası, 1899’da Paul Centenoy tarafından inşa edildi. Bu bina, Brüksel’de art nouveau tarzının değerli bir mirası olarak kabul edilir. Burası önce büyük bir mağazaydı, şimdi ise bir müzik aletleri müzesi yeri.

İlgili Makaleler: Peyzaj mimarlığı nedir? Peyzaj mimarisinin özellikleri

Paveh Sinagogu

Paris’in önde gelen Art Nouveau mimarlarından biri, en ünlü eseri olan Paris metrosunun süslü girişi ile tanınan Hector Guimard’dır. Diğer şaheseri ise 1913 yılında inşa edilen Paveh Sinagogu’dur. Bu yapı Gimar Sinagogu olarak da bilinmektedir. Bu binanın dış cephesine dini tarikatların bir listesi ilham verdi.

Yeni sanat akımı ilk olarak 1880'lerde kumaş tasarımı, kitap üretimi ve mobilya gibi dekoratif sanatlarda başladı.
Yeni sanat akımı ilk olarak 1880’lerde kumaş tasarımı, kitap üretimi ve mobilya gibi dekoratif sanatlarda başladı.

Albert Caddesi, Riga

Letonya’nın başkenti Riga, art nouveau mimarisine sahip birçok binaya sahiptir. Mikhail Asipovich Eisenstein bu dönemin ünlü mimarlarından biriydi ve bu şehirde Albert Street Pretzian apartmanları da dahil olmak üzere birçok ünlü bina tasarlayıp inşa etti.

Kedi Evi, Riga

Riga kentindeki binaların neredeyse çoğu art nouveau tarzında tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bu nedenle art nouveau mimarisine ilginiz varsa bu şehri ziyaret etmek sizin için iyi bir seçenek. 1909 yılında kurulan Kedi Evi, bir ortaçağ mimari tarzıdır ve aslında ana giriş etrafındaki süslemeler, modern sanat ve ortaçağ mimari tarzının birleşimidir ve içinde bu tarzın ortak renkleri kullanılmıştır.

İlgili Makaleler: mimari çizim programları | 8 mimari tasarım yazılımı

Bu yapının adı, çatısında iki kedi heykelinin bulunması nedeniyle “kedi evi” anlamına gelmektedir.

mimarlık kursu

Artık mimari sanatın yeni tarzına aşina olduğunuza göre, mimarlık ve mimarlığı öğrenmek ve öğretmekle ilgileniyorsanız, Azad Fanpardzan Yüksek Öğretim Enstitüsünün web sitesini ziyaret ederek ve kursları ve bölümleri tamamladıktan sonra mimarlık kursuna kayıt olabilirsiniz. Bu kurs Bilim, Teknoloji ve Araştırma Bakanlığı tarafından onaylanan Azad Fanpardzan Yüksek Eğitim Enstitüsü’nden mimarlık diploması veya mimarlık sertifikası alın.

Azad Fanpardazan Yüksek Öğrenim Enstitüsü, deneyimli ve profesyonel profesörler istihdam ederek ve yeni teknikler kullanarak ilgilenenlere mimari bilgi sağlar.

Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede bir mimarlık derecesi veya mimarlık sertifikası almak için tereddüt etmeyin ve bu kurumun mimarlık kursuna hemen katılın.

Art Nouveau üslubunun günümüz modern mimarisinde yeri var mı?

Yeni sanat üslubu, geçmiş formların ve üslupların kademeli bir evrimi ve dönüşümü değil, tarihselciliğe ve antikacılığa bir tepki, başka bir deyişle, herhangi bir mimari veya sanatsal hareket, geçmiş üslupların taklididir. Bu mimari tarz, mimarlar ve sanatçılar eski tarzlardan bıkıp, binaların inşasında ve sanatında yeni bir tarz ve yeni bir yol oluşturmak istediklerinde oluşmuştur.

İlgili Makaleler: Postmodernizm Nedir? Tanım ve Kılavuz [Örneklerle]

Art nouveau sanatçılarının yaratıcılığı ve cesareti belki de burada, romantizm ve neoklasik gibi geçmişin salt taklitlerinden ibaret olan geçmişin ve 19. yüzyılın tüm popüler üsluplarının aksine, bu sanatçıların eserlerini sunarken yenilik ve yaratıcılık istemelerindedir. bugün çalışıyor

Yeni sanat anlamına gelen Art Nouveau Avrupa'da yaklaşık 1890'dan Birinci Dünya Savaşı'na kadar popüler hale gelen yenilikçi bir tarzdı.
Yeni sanat anlamına gelen Art Nouveau Avrupa’da yaklaşık 1890’dan Birinci Dünya Savaşı’na kadar popüler hale gelen yenilikçi bir tarzdı.

Modern sanat tarzında, Yunan ve Gotik sistemlerden ve cephelerin simetrisinden, Rönesans ve dengeden ve eski kuru kurallardan eser yoktur. Yeni sanat tarzının temeli ve temeli çizgidir ama yeni sanatta düz çizgi ve dik açılar yoktur, biz sadece belirli güzelliklerle hareket eden ve kavisli bir şekil alan düzgün ve yüzeysel bir çizgi görürüz. Ve zihinlere sonsuz imgeler ilham eder. Aslında, bu mimari tarzında, eğri çizgiler bükülür ve çarpışır, çok güzel görüntülerle çok ilginç bir yapı oluşturur.

Günümüzün modern mimarisinde güzel kavisli hatların kullanımı hala özel bir yere sahiptir. Günümüz yapılarının yapısındaki kıvrımlı şekiller ve cepheler yardımıyla güzel ve özel görüntüler daha özel ve güzel görüntülerin oluşmasına neden olmuştur. Şimdi, yeni sanatın ilkeleri ve temelleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, mimarlık kursuna katılarak, tüm mimari stiller arasındaki farkı kolayca anlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir