Autodesk Inventor yazılımı nedir? Yazılım incelemesi
Inventor nedir?
Autodesk Inventor, Autodesk tarafından sağlanır ve güçlü tasarım ve modelleme yazılımının bir parçasıdır. Ayrıca tasarım, çizim, modelleme ve simülasyonun tüm özelliklerine sahip olup, mühendislik dünyasında yer alan bir CAD CAM CAE yazılımıdır.
Bu program, Parça Yüzey Modellemesi adı verilen Katı ve yüzey modelleme bölümünü içerir.
Montaj kısmı, hareketin simüle edilmesinde ve bağlantılar için kaynak yapılmasında ve karmaşık parçaların montajında çok yüksek olanaklar kullanıyor. Genel olarak güçlü Inventor yazılımı, bir setin en küçük bileşeninden üretim hattına kadar tasarım yapmak için kullanılır.
Bu yazılım ilk kez 1990’lı yıllarda Mustang firmasında birçok mühendisten oluşan bir ekip tarafından programlanmıştır.
Bu projenin en önde gelen mühendislerinden biri olan jay-tedeschi adında, Inotor yazılımında 20 yıldan fazla deneyime sahip bir kişiden bahsedilebilir.
İlgili Makaleler: Rhino yazılımı nedir + uygulama ve özellikler + oluşturulmuş projeler
Yıllar içinde gerçekleşen birçok değişiklikten sonra, bu yazılımın Inventor sürüm 3 olarak bilinen ilk resmi sürümü 2000 yılında piyasaya sürüldü.
Autodesk, bu yazılımın 13. sürümünü 2009 yılında piyasaya sürdü. Bu yazılımın yeteneği, onu 2006-2007’de dünyanın en çok satan modelleme yazılımı yaptı.
2006 yılına kadar; Bu yazılım Autodesk firmasının bir diğer ünlü ürünü olan AutoCAD ve Mechanical Desktop ile birlikte piyasaya çıkmıştır.
INVENTOR yazılımının temel özellikleri
Bu yazılım, montaj üzerinde entegre hareket ve gerilim analizini simüle etmeye yönelik olanaklara sahiptir; bu sayede kullanıcılar, son üretimden önce ürünler için dinamik yükleri simüle etmek üzere yükleri, dinamik veya dinamik bileşenleri, sürtünme yüklerini ve daha fazlasını girme seçeneklerine sahiptir.
Kullanıcılar bu yazılım ile gerçek dünyada belirtilen koşullarda meydana gelebilecek olayları tam olarak gözlemleyebilmekte ve ürün hakkında daha detaylı inceleme yapabilmektedir. Simülasyon araçları, kullanıcıların araba ve araba parçaları tasarlamasına olanak tanır. MÜCADELE yazılımı
3B parça tasarım ortamı (Parça Modelleme)
Montaj ortamı: Parça Modelleme ortamında tasarlanan parçalar bu ortama aktarılabilir ve son olarak mühendislik çizimlerine göre montajı yapılabilir.
Sac metal yöntemi, sac metal ve bükme kullanılarak parça oluşturma ortamı, İran’da en yaygın kullanılan üretim yöntemlerinden biridir.
Parçaların kaynak ortamı (Weldment): kaynak simülasyonu ve kaynak işaretleri ve kısaltmaları, riski azaltmada ve verimliliği artırmada yardımcı olabilir.
Design Accelerator ortamı: Bu ortamda miller, dişliler, rulmanlar vb. standart olarak bulunur ve her parça için gerekli veriler girilerek bu ortamda tasarlanabilir. Ayrıca parçalar üzerinde yorulma analizi yapılarak güvenilirlik katsayısı ve istenen sonuçlar bulunabilir.
İlgili Makaleler: Sketchup nedir? Sketchup yazılımı hangi alanlarda kullanılır
Stres Analiz ortamı: Ansys programı da bulunmaktadır, bu sayede Autodesk Inventor yazılımı yüklendikten sonra stres analizi ortamında Ansys yazılımı aktif hale getirilerek parçalar yüklenebilir ve çeşitli sonuçların olduğu bir analiz raporu alınabilir. MÜCADELE yazılımı
Dinamik simülasyon ortamı: Parçalar monte edildikten sonra bu ortama girilebilir ve montaja uyaran verilerek her parçada hız, ivme gibi çeşitli parametreler kontrol edilebilir ve bunlardan grafikler elde edilebilir.
Tesis tasarım ortamı (Piping): Boru sistemi ve tesislerin tasarımında kullanılır ve uygulaması petrol ve gaz endüstrileri vb. MÜCADELE yazılımı
Mucit stüdyo eserlerinin çekim ve filme alma ortamı
Montaj setinden (Sunum) patlayıcı bir görüntünün oluşturulduğu ortam, Katia’daki sahne ortamı ile aynıdır.
Elektronik tasarım ortamı: Autodesk elektrik
Tir Weston tasarım ortamı ve bunların analizi ve yapı tasarım profillerinin üretimi
Yönetici haritalarının ölçülmesi ve sunulması için ortam (3d Çizim)
Kalıp Tasarımı: Bu bölümde standart parçalar ile kullanıcı tarafından tasarlanan parçalar kullanılarak istenilen parçalar için plastik enjeksiyon kalıpları oluşturulabilir.
Autodesk Inventor’ı benzersiz kılan nedir?
INVENTOR yazılımının güçlü yönlerinden biri de AutoCAD ile uyumlu olmasıdır. AutoCAD tarafından tasarlanmış eski haritalara sahip birçok şirket, tasarımlarıyla tamamen uyumlu olacak yeni modelleme yazılımı arıyor.
Ek olarak, buluş yazılımı, Mechanical Desktop tarafından modellenen haritaları tam olarak destekleme yeteneğine sahiptir.
İlgili Makaleler: AutoCAD nedir ve ne işe yarar?
Yeni sürümlerinde üzerinde çokça çalışılan bu yazılımın yeteneklerinden biri de Revit yazılımı ile dosya alışverişi yapılabilmesi bu alanda kullanıcılara çok yardımcı oluyor. MÜCADELE yazılımı
AutoCAD DWG formatı ile IDW Inventor’ın karşılaştırılması
AutoCAD ve Inventor yazılımının üreticisi olan Autodesk, yaklaşık 8 yıl önce AutoCAD DWG dosyalarının Inventor yazılımında açılıp görüntülenmesini mümkün kıldı. Bu gelişme, her iki yazılımın da en büyük geliştirme ve iyileştirmelerinden biri olarak kabul edilebilir. Bu arada bu iki yazılımın kullanıcıları arasında AutoCAD DWG veya Inventor DWG’yi nerede kullanabilecekleri konusunda kafa karışıklığı vardı, bu konuyu yazının devamında ele alacağız. MÜCADELE yazılımı
Not 1: Inventor harita dosyasını ve belgelerini Inventor DWG formatında oluşturduysanız, AutoCAD yazılımında açabilirsiniz.
Not 2: Inventor’un DWG dosyalarını AutoCAD yazılımında düzenlemek için, onu Dışa Aktarma stilinde açmalısınız. MÜCADELE yazılımı
Kısa bir açıklama:
Inventor yazılımının DWG ve IDW formatları işlevsel olarak aynıdır ve aralarında fark yoktur, Inventor DWG formatı AutoCAD yazılımında açılabilir ve Inventor IDW formatı AutoCAD’de açılamaz. Bu, IDW formatının kullanışsız olduğu anlamına gelmez, bu format Inventor yazılımında kolayca açılabilir ve içinde çizim yapmak için benzersiz olanaklar sağlar.
Bu nokta, Inventor’ın DWG dosyalarını AutoCAD yazılımında değiştirme yeteneğinin sınırlı olduğu da açıklanabilir. Inventor DWG dosyalarının tamamen AutoCAD’de düzenlenebileceği bu sınırlamayı çözmek için, bunların AutoCAD’e dışa aktarılması gerekir.
İlgili Makaleler: FUSION 360 nedir? FUSION 360 yazılımı hakkında her şey
Dosya -> Dışa Aktar -> DWG’ye Dışa Aktar -> “Kaydet türü” altında, “AutoCAD DWG Dosyaları”nı seçin
Autodesk Inventor Professional 2021 yazılımının 2021 sürümünü yüklemek için aşağıdaki işletim sistemi ve donanım gereksinimleri gereklidir:
- İşletim Sistemi: Güncelleştirme KB4019990 ile Microsoft® Windows® 10/Microsoft Windows 7 SP1
- CPU: Önerilen: 3,0 GHz veya üzeri, 4 veya üzeri çekirdek / Minimum: 2,5 GHz veya üzeri
- Bellek: Önerilen: 20 GB RAM veya daha fazlası / Minimum: 500 parçadan az montaj için 8 GB RAM
- Grafik: Önerilen: 106 GB/S Bant Genişliği ve DirectX 11 uyumlu 4 GB GPU / Minimum: 29 GB/S Bant Genişliği ve DirectX 11 uyumlu 1 GB GPU
- Ekran: Önerilen: 3840 x 2160 (4K); Tercih edilen ölçekleme: %100, %125, %150 veya %200 / Minimum: 1280 x 1024
- NET: NET Framework Sürüm 4.7 veya üzeri. INVENTOR yazılım kurulumu için Windows Güncellemeleri etkinleştirildi.