önerilen içerik
yazılım

Rhino yazılımı nedir + uygulama ve özellikler + oluşturulmuş projeler

Rhino yazılımı nedir?

Tam adı Rhinoceros olan Rhino yazılımı, en popüler 3D modelleme yazılımlarından biri olarak biliniyor; Bu yazılım, gerçekçi ve işlevsel 3B modeller oluşturmak için kullanılır. Rhino yazılım tasarımı (kelimenin tam anlamıyla gergedan), NURBS geometrisi olarak bilinen temel çizgilere ve matematiksel mantığa dayanmaktadır.

Rhino yazılımı, eğriler ve serbest yüzeyler oluşturma yeteneği nedeniyle çoğunlukla karmaşık tasarımlar oluşturmak için kullanılır. Bu yazılımın geometrisinin kullanılması, sketch up ve 3ds max gibi mesh tabanlı diğer modelleme yazılımlarından çok daha doğru olmasını sağlayan en önemli özelliklerinden biridir.

İlgili Makaleler: Maya yazılımı (Autodesk Maya) nedir? + Maya’nın uygulaması ve özellikleri

Rhino, mimari, mühendislik, mücevherat ve ürün tasarımı, endüstriyel tasarım, grafik, parça, mekanik ve otomotiv gibi çeşitli tasarım alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Rhino yazılımında kullanılan teknik, günümüz dünyasında mevcut olan en doğru modelleme tekniğidir.

Rhino
Rhino

Rhino yazılımının geçmişi:

Rhino, 1990 yılında Robert McNeil tarafından Autodesk CADD’yi tamamlayıcı bir yazılım olarak tanıtıldı. Bundan sonra, Rhino’nun ilk resmi sürümü 1998’de yayınlandı ve Rhino Version 1 olarak biliniyordu. Ardından, uygulamalı geometri ve NURBS geometrisinin işlevselliğinin önemli değişiklikler yaptığı diğer versiyonları açıklandı.
Daha sonra stajyer olarak işe alınan Michael Gibson, ağ tabanlı bir modelleme yazılımı olan Sculptura’yı yarattı. Son olarak, birkaç yıllık geliştirmenin ardından Sculptura, Nerbz geometrisiyle güncellendi ve Rhinoceros olarak yeniden adlandırıldı. Robert McNeil ayrıca Rhino yazılımı için Grasshopper adında çok popüler hale gelen kullanışlı bir eklenti oluşturdu.

İlgili Makaleler: Cinema 4D yazılımı nedir? Ford Cinema’nın özelliklerini gözden geçirme

Rhinoceros 3D yazılımının özellikleri:

Rhino 3D temelde farklı modeller oluşturmak için manuel kodlama gerektirmeyen serbest biçimli bir yazılımdır. Bu özellik, yüksek hassasiyetle uygulanabilen karmaşık ve güçlü tasarımlar oluşturmanıza olanak tanır. Rhino yazılımı, 2B tasarımı 3B taramaya büyük bir doğrulukla dönüştürme sürecini kolaylaştıran çok sayıda 3B modelleme aracı sunar. Aşağıda, Rhino yazılımının bazı özelliklerini inceleyeceğiz:

Aletler

Bu yazılımda, kullanıcı çokgen şekiller yerine eğriler ve çizgilerle çalışabilir. Rhino yazılımında, eğrileri kullanarak bir 3B yüzey oluşturabilirsiniz ve Rhino, uyarlanabilir bir ağ oluşturarak bir nesnenin yüzeyinin tüm yönlerini kontrol etmenizi sağlar. Rhino, araç setinde noktalar, eğriler, diğer nesnelerden alınan eğriler, yüzeyler, katılar, kafesler ve diğer genel ve dönüştürme araçları dahil olmak üzere çok çeşitli özellikler içerir.
Rhino’da bir model oluşturduğunuzda, sonunda işlenebilir yüzeyler haline gelen ağlar oluşturmak için öğeler birleştirilir. Rhino yazılımı sadece 3D modelleme için kullanılmaz, aynı zamanda 2D tasarım yeteneklerine sahiptir. Bu problem, Rhino’yu karmaşık geometrik şekillerin ve modellerin basit hareketlerle üretilebildiği, çok çeşitliliğe sahip dinamik bir yazılıma dönüştürmüştür.

Rhino
Rhino

Ekran (Kendinden Açıklamalı):

Hızlı 3B grafik yetenekleri sayesinde, Rhinoceros 3B yazılımı perspektif, gölgeli, kayan, düzlemsel kesimler ve daha fazlası gibi çeşitli görünümler oluşturmada mükemmeldir. Bu yazılım, optimum bir görüntüleme sistemine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır ve kullanıcının verimliliğini en üst düzeye çıkarmasına olanak tanır.

İlgili Makaleler: REVİT nedir? 2023 versiyonu çıktı!

Dosya formatında esneklik:

Rhino’nun en çekici özelliklerinden biri de dosya uyumluluğu ve farklı formatlara çevirebilme özelliğidir, bu sayede proje dosyasını tasarımın farklı aşamalarında farklı yazılımlarda rahatlıkla çalıştırabilir ve herhangi bir tasarım açısından problem yaşamazsınız. dosya biçiminden. Bu konunun önemi, kullanıcının çeşitli dosya ve yazılımlar aracılığıyla bir projeyi başka bir yere aktarmak isteyebilmesi ve o dosyanın her durumda çalıştırılabilir olması gerekliliğidir. Rhino yazılım dosyaları 3DM formatındadır ve tüm Microsoft ve Mac OS bilgisayarlarda çalışır. Ayrıca Rhino dosyalarını CAD formatlarında ve dwg/dxf, 3ds, ai, pov, skp gibi görüntü dosyalarında kaydedebilirsiniz.

İşlev çeşitliliğine ek olarak, bu yazılımın hızlı öğrenilmesi de profesyonelleri Rhino’yu kullanmaya çeken önemli bir özelliktir. Ayrıca, Rhino’nun yazılımla ilgili soru alışverişi, nesneleri paylaşma, projeleri paylaşma vb. için profesyonellerin sorularına yanıt bulmasına yardımcı olan İngilizce forumları vardır.

Rhino yazılımının diğer faydaları:

  • Bu yazılım, projenin detaylarını ön plana çıkararak modelleri olabildiğince güzel bir şekilde iyi bir render şeklinde sunmanıza olanak sağlar.
  • Rhino, özel modelleme ve kısa sürede karmaşık geometrik şekiller oluşturmak için çok kullanışlıdır.
  • 3D modelleme yazılımı olmasına rağmen 2D görseller de oluşturabilmektedir.
  • Eklentilerinin kullanımı yeni kullanıcılar için bile kolaydır.
  • Rhino, Boole işlemlerini (hacim toplama ve çıkarma) gerçekleştirmenize izin verir. Bu sayede 3D baskıya uygun hacimler elde edebilirsiniz.
  • Bildiğiniz gibi, bir model ancak model tasarımının kenarları kapalıysa 3D yazdırılabilir. Rhino’daki “Kenarları Göster” seçeneği, açık alanları bulmanıza ve gerekli düzeltmeleri kolayca yapmanıza yardımcı olur.
  • Rhino yazılımı, etkinliğinize bağlı olarak yükleyebileceğiniz ve kullanabileceğiniz birkaç eklentiye sahiptir.
    Rhino yazılımı, AutoCAD gibi diğer yazılımlarla iyi bir uyumluluğa sahiptir ve Oked komutlarını Rhino’ya aktarabilir ve kullanabilirsiniz.

Mimari 3B modellemede Rhino yazılımının uygulanması

Rhino, mimarlık ve tasarım mesleğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Mimarların sürekli olarak yeni ve ilginç formlar yaratmaya çalıştıkları düşünülürse, fikirlerini hayata geçirebilmek ve fiziksel olarak görselleştirebilmek için Rhino gibi yazılımlara ihtiyaç duyuyorlar. Rhino yazılımı, kullanıcının tasarım sonucundan ve verimliliğinden emin olabilmesi için tasarımı doğru ve yeterli ayrıntıyla yapan eksiksiz bir araç setine sahiptir.
Zaha Hadid Architects, Bjarke Ingels Group, Gensler, Foster & Partners ve diğerleri gibi küresel şirketler, yapılarını oluşturmak için Rhino 3D kullanıyor.

İlgili Makaleler: 10 mutfak ve mobilya çizim programı indir 3d

Rhino yazılımı piyasada popüler hale geldikten sonra, mimarlık endüstrisi de 2000’li yıllarda tarzında büyük bir değişiklik gördü; O zamanlar, dünya çapında birçok akıcı tasarım ve serbest stil ortaya çıktı ve hepsinin ortak bir noktası vardı: Rhino yazılımı ile tasarlanabiliyorlardı. Rhino, mimarların dinamik formlar oluşturmasına olanak sağladı ve insanları hayrete düşürecek benzersiz bir mimari tarzı doğurdu.

Aşağıda, Rhino ile tasarlanan mimari yapılardan bazılarını tanıyacaksınız:

1. Haydar Aliyev Merkezi – Zaha Hadid Architects

Bu kültür merkezi, bir mimari şaheser ve dinamik mimarinin mükemmel bir örneğidir. Dış kabuğu, düzgün kıvrımlı ve dönüşlü, yumuşak ve karmaşık dalgalı bir yapıya sahiptir. Bu yapının kabuğu Rhino yazılımında tasarlanmış ve bu formun tüm karmaşıklıklarını kontrol etmeyi başarmıştır. Bu yapı betonarme olup, kolonsuz boşluklarına bir çerçeve eklenmesi, akışkanlık duygusunu iç mekânda bile koruyabilmesini sağlamıştır.

2. Zaha Hadid Architects ile ROCA London Gallery (ROCA London Gallery – Zaha Hadid Architects)

Mimarlar, yarattığı dinamizm duygusunu ve akışını göstermek için bu galerinin tasarımında su kavramını kullanmak istediler. Bu yapının tasarımı, garip bir şekilde işlevine karşılık gelir. Bu galerinin içini tasarlamak için Rhino yazılımı da kullanıldı. Ayrıca, inşa etmek için traşlanmış beton kullanmalarına rağmen, tasarımı binanın yüzeyini pürüzsüz hissettirdi.

Rhino
Rhino

3. Harbin Opera Binası (Harbin Opera Binası – MAD Architects)

Bu eşsiz yapıda, binanın yapısı su ve rüzgarla yontulmuş ve yapı çevresine akıyor gibi görünüyor! Binanın iç kısmı, büyük bir tavan penceresinden yapılmış eğimli cam cepheli çatılara ve lobinin üzerinde kıvrılan piramit şeklindeki köşegenlere sahiptir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu projenin tüm iç ve dış yüzeylerini oluşturmak için Rhino kullanıldı ve bu, mimarların bu projenin yürütülmesi için gereken en yüksek zarafet ve hassasiyeti elde etmelerine yardımcı oldu.

İlgili Makaleler: 3D max nedir? Kullanımı nedir? [Göçmenlik] + avantajları ve dezavantajlarındaki rolü

Rhinoceros 3D yazılımı ile modellemenin geleceği

Rhino yazılımı, tasarımın ilk aşamasından proje sunumu ve analizinin son aşamasına kadar gerekli tüm olanaklara sahiptir. Bu yazılım, modelin derinlemesine anlaşılmasını gerektiren projeleri hayata geçirmek için sağlam bir temeldir ve bildiğiniz gibi mimarlık sektörü son yıllarda karmaşık ve özel tasarımlara yönelmiştir. Rhino yazılımında oluşturulan modeller, bu yazılımın yetenekleri sayesinde canlı hissettiriyor ve 3B geometriyi 21. yüzyılda çok başarılı ve popüler hale getirdi. Rhino, uygulama yelpazesinin çok çeşitli olması, güçlü ve detaylı bir yazılım olması nedeniyle onlarca farklı sektör ve meslekte kullanılmaktadır.

Fark ettiğiniz gibi, Rhino yazılımı mimaride karmaşık, dinamik ve benzersiz yapılar oluşturmak için çok uygundur ve toplu konutların, dikey şehirlerin ve dünya dışı mimarinin zirveye ulaştığı son yıllarda Rhino yazılımı çok önemli ve popüler hale geldi. önceki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir