önerilen içerik
Yazılım

Mimari restorasyon nedir? Tarihi eserlerin restorasyonunun özellikleri

Mimaride restorasyon ve yeniden yapılanma restorasyon türleri

Mimari restorasyon, tarihi yapıların ve dokuların ve eski eserlerin bilinmesi ve incelenmesine dayalı olarak, tarihi mekanların fiziksel, yapısal ve işlevsel açıdan yeniden canlandırılmasına yol açan bir mimari sanat dalıdır. Mimarlık mühendisliğinin bir dalı olan bu sanat, çeşitli ölçeklerde tanımlanabilecek mimarlığın tarihsel bağlamında çeşitli biçim ve düzeylerde araştırma ve araştırmaları içermektedir.

Tarihi yapıların restorasyonu nedir?

Tarihsel bağlamlar, kentlerin önemli, değerli ve kimliklerinden biri olup, her bir tarihsel bağlamdaki unsurları, yapıları, oluşum biçimleri ve trafik ağları, o kent sakinlerinin toplumsal yaşam biçimlerini göstermektedir. Zamanın geçmesi ve değerli yapısının uzun ömürlü olması nedeniyle tarihi bir bağlama dikkat edilmemesi, o şehrin kimliğinin kaybolmasına ve yok olmasına neden olabilir. Turizmin dünya çapında gelişmesi ve yaygınlaşması nedeniyle şehirlerin tarihi dokularını yaşatarak turizm ekonomisine büyük katkı sağlayabiliriz.

İlgili Makaleler: Mimarlık nedir? Mimar kim? 11 önemli mimari stilinin tanımı

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bu yapıları restore ederek ve yenileyerek turist çekme konusunda oldukça başarılı olmuşlardır ancak İran’da ne yazık ki ülkede birçok potansiyele sahip olmasına rağmen olması gerektiği gibi kullanılmamaktadır. Turizm yönünün yanı sıra, tarihi dokuların geçmişi ve geçmişi anımsatan, korunması gereken tarihi dokuları, bu yapı ve dokuların restorasyonu bu yaşama önemli katkılar sağlayabilir.

Mimari restorasyon
Mimari restorasyon

Restorasyon ile ilgili tanımlar:

Tamirat:

Bir binanın tarihi, kültürel ve estetik değerlerini özgünlüğü açısından korumak olan, yapının hem niceliksel hem de niteliksel yönlerini içeren özel operasyonlar. Restorasyon, mevcut durumun orijinal ve istikrarlı bir duruma geri getirilmesine kadar koruma ve bakım, stabilizasyon ve güçlendirme dahil olmak üzere çeşitli aşamaları içerir.

Koruma:

Bir yapının veya dokunun değerlerini (tarihi, bilimsel, estetik, sosyal, ekonomik) ve kültürel özgünlüğünü korumak için bakım süreçleri aracılığıyla gerçekleştirilen bilinçli eylemler.

İlgili Makaleler: Animasyon nedir: tarihine ve tasarımdaki kullanımına bir bakış

Canlanma:

Tarihsel ve kültürel bağlamların özgünlüğünü ve bütünlüğünü korurken kaliteyi iyileştirmek için gerçekleştirilen bir dizi eylemin hedeflenen sürecini içerir.

Bina mahremiyeti:

Tarihi bir eseri çevreleyen alanlar, o eserin korunması ve yasal korumalar amacıyla harita üzerinde koruma katmanları (manzarasal, yapısal, işlevsel) olarak tanımlanır.

Doku aralığı:

Tescilli bir tarihi ve kültürel alanın kapsamının, o alandaki kültürel, tarihi veya doğal, ulusal veya küresel eserlerin etkin bir şekilde korunması ve koruyucu katmanlar (manzara, yapısal, , işlevsel) haritada belirtilir.

Tarihi binaların bir dizi restorasyon ve canlandırma önlemi

  • Binanın mevcut durumunun incelenmesi ve anlaşılması
  • Çeşitli planların hazırlanması, derlenmesi ve analiz edilmesi, ölçülmesi ve sonunda bunlardan birinin seçilmesi
  • Restorasyon plan ve planlarının özetlenmesi ve hazırlanması
Mimari restorasyon
Mimari restorasyon

Bir yapıyı restore etmek için sadece bir mimarın uzmanlığına güvenilemez, şehircilik, kültür, sosyoloji, antropoloji ve hatta çeşitli malzeme bilgisi alanlarında uzmanlaşmış kişiler gibi başka uzmanların kullanılması gerekir. . Bu nedenle, bu vakaların her biri için kendi özel uzmanlarının hazır bulunması gerekir.

İlgili Makaleler: İç mimarlık anlayışı nedir? İç tasarımı basit bir dille öğretmek

Bir binanın restorasyonu sırasında dikkate alınması gereken faktörler:

  • Estetik ve sanatsal unsurların incelenmesi
  • Bina çevresindeki mevcut ekonomik durumun yanı sıra binanın kendisinin incelenmesi
  • Arkeolojik çalışmalar ve binanın yapısal ve fiziksel durumunun incelenmesi
  • Antropoloji ve sosyoloji çalışmaları
  • Eserin farklı bölümlerinin yanı sıra çevredeki alanların tarihçiliği

Koruma işlemlerinin başlama zamanı açısından koruma üç gruba ayrılır:

  • Restorasyon atölyesinin kurulması ve donatılması ile eş zamanlı koruma
  • Restorasyon sırasında koruma
  • İyileşme sırasında koruma

Tarihi binaların ve anıtların restorasyon yöntemleri

Genel olarak tarihi yapıların restorasyon ve canlandırma yöntemleri aşağıdaki kategorilere ayrılmaktadır:

1- Koruma amaçlı restorasyon veya canlandırma

Koruma amaçlı restorasyon, asıl amacı yapının korunması ve bakımını yapmak olan bir onarım türüdür. Bu durumda yapının mevcut durumu daha çok dikkate alınır ve ilk aşamada yapıyı olduğu gibi muhafaza eder. Bu tip restorasyonda restoratörün yapının mevcut durumuna müdahale düzeyi, restore edilen yapının mevcut durumundaki benzerliğinin restorasyon başlangıcından itibaren devam etmesi ölçüsündedir.

Mimari restorasyon
Mimari restorasyon

2- Hafif temizlik

Bu tür restorasyon, daha önce birkaç kez restore edilmiş binalar içindir. Buradaki restoratör, binaya eklenen yerlerin kaldırılması gerektiğine karar verirse, fazla kısımlar kaldırılarak aslına döndürülür. Bu yöntemde restorasyonun amacı, yapının özgünlüğü ile ilgilenenleri memnun etmektir.

3- Tarihsel canlanma

Bu tip restorasyonlar daha çok, günün meselelerine ve yapının dinamiklerine daha az önem veren, yapının varlığını ve tarihini korumaya daha yatkın restoratörlerin ilgisini çekmektedir. Koruyucu restorasyona benzer şekilde, bu yöntem de arzu edilen bir yöntem olarak kabul edilmez. Tarihi restorasyonda tarihyazımına dikkat, yapının tarihsel önemi ve kültürel, sosyal ve ulusal konular tartışılır. Tarihi restorasyonda, yapı ile sosyal çevre arasındaki ilişki, fiziksel ve ekonomik mekan gibi konulara daha az dikkat edilir. Kısacası restoratör binayı korur ve restore eder.

4- Tamamlayıcı restorasyon

Bu tip restorasyon, en hassas restorasyon tipi olarak kabul edilir. Zira restoratör, en zor restorasyon işlerinden biri olan tarihi yapının kaybolan kısımlarını restore etmeye karar veriyor. Çünkü en ufak bir dikkatsizlikten dolayı yapının kimliği ve özgünlüğü zedelenecektir. Bu tür bir restorasyon, tarihi yapının bazı bölümlerinin yıkıldığı ve yapının eksikliklerinin olduğu durumlara özgüdür.

İlgili Makaleler: civil engineering nedir? | Eğilimlerin, maaş ve gelirin ve işgücü piyasasının tanıtımı

5- Canlandırma, gücün restorasyonu

Bu tür restorasyonların adından da anlaşılacağı gibi, diğer restorasyon ve iyileştirme önlemlerinin yapılabilmesi için tarihi yapının güçlendirilmesi ve güçlendirilmesi temel amaçtır. Burada ele alınan durum, uygulamada yapının iskeletinin güçlendirilmesinin hem rüzgar, yağmur, kar, deprem vb. dış kuvvetlere hem de iç kuvvetlere karşı yapıldığıdır.

Mimari restorasyon
Mimari restorasyon

6- Kapsamlı ve eksiksiz canlandırma

Bu tür restorasyon da kapsamlıdır ve tarihi anıtın kimliğini koruyabilen en iyi yöntem ve olanaklar seçilerek tedavi edilmesi ve restore edilmesi için araştırmalar gerektirir. Bu çalışmalar kentsel bağlamı ve tarihsel, sosyal, kültürel ve dini çalışmaları içermelidir. Restorasyon genel anlamda teknik ve bilimsel olmak üzere üç önlemi içerir, bu üç önlem koruma, restorasyon ve restorasyonu içerir. Koruma veya koruma, binadaki rahatsız edici faktörlerin daha fazla çalışmasını önlemek için tasarım, restorasyon tarafından geçici olarak alınan tüm önlemleri içerir. Zaman konusu korumada önemli bir rol oynar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir