Biyografi ve Louis Kahn’ın eserlerinin tanıtımı
Louis Kahn’ın Biyografisi
Gerçek adı Isador Itzelieb Shimoluisky olan Louis Kahn, 20 Şubat 1901’de Estonya’nın Perno kentinde Yahudi bir ailede dünyaya geldi.Küçük Louis, yanan kömürlerin ışığını görüp birkaçını aldığında henüz üç yaşındaydı. ve ciddi yanıklara maruz kalan, izleri yıllar sonrasına kadar yüzünde görünen Kan, daha çocukken Yahudi anne babası Lieb Shimuloiski ve Bila-Rebeka Mandulovic, 1906’da Estonya’dan göç etmeye karar vererek Amerika’ya göç etti. Aile 1912’de bu şehirle özdeşleşebilmek için soyadını Kahn olarak seçmiş.
Küçük yaşlardan itibaren çizim ve resim konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahip oldu ve çeşitli yarışmalarda rakiplerini geride bıraktı. Liseyi bitirmeden ileride hangi alanda ilerleyeceğini biliyordu ve Pensilvanya Üniversitesi’ne girerek mimarlık okumaya başladı ve 1924’te Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu.
Louis Kahn nihayet 17 Mart 1974’te (73 yaşında) Hindistan’a yaptığı bir geziden New York City’deki Philadelphia istasyonunda dönerken kalp krizinden öldü.
Okulda daha çok Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sanat ve mimarlık okullarında o zamanın alışılagelmiş yöntemi olan “Bozard” (Paris Güzel Sanatlar Okulu) tarzında eğitim gördü.Projeksiyon, geniş alanlar ve dengeli geometrik hacimler Zamanın onu modern mimarlık okullarının gelişen hareketlerine katılmaktan alıkoyan faktörlerdi.
İlgili Makaleler: Alvar Aalto’nun biyografisi ve mobilya endüstrisindeki rolü
“Bozar” ı mimarinin ruhunu anlatmak için bir giriş olarak düşündü. Sanatçı olarak mimarın rolü ile ilgili olarak, “Sanat yaratmak bir ihtiyacı karşılamak değil, bir ihtiyacı yaratmaktır” dedi. Kahn, küresel işlevselcilik tarzını, ilk olarak yeni acımasızlık olarak adlandırılan yeni bir biçimcilik ve anmacılık anlatısına aktarmada Amerika’da etkili bir mimardı.
Louis Kahn, ancak bir mimar olarak, kolektif amaç ve hedefleri mimari formlarda yorumladı ve ifade etti. Tarihsel bir bakış açısıyla, modern mimarların geleneksel akımında bir boşluk ya da dönüşüm yaratmayı ve yapının yapısı ile işlevi arasında özel bir uyum kurmayı başarmıştır. bu alanların yapı bileşenleri yeni bir şekilde.
İlgili Makaleler: Animasyon nedir: tarihine ve tasarımdaki kullanımına bir bakış
Louis Kahn’ın eğitimi; Louis Kahn’ın kariyer etkinliği
Daha sonra 1920’de Philadelphia’daki Pennsylvania Üniversitesi’ne girdi ve o üniversitede Paris’teki Ulusal Güzel Sanatlar Enstitüsü’ne benzer bir yöntemle eğitim gördü. Daha sonra mimarlık eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra ünlü mimarlık ofislerinde profesyonel olarak çalıştı. Birkaç uzun Avrupa seyahatinden sonra Pennsylvania’ya döndü ve ofisini açtı.
İlgili Makaleler: İç mimarlık anlayışı nedir? İç tasarımı basit bir dille öğretmek
Ayrıca 1947’den 1957’ye kadar Yale Üniversitesi’nde ders verdi. 1950’den 1951’e kadar İtalya’ya gitti ve Roma mimarisini araştırdı. Daha sonra Amerika’ya döndü ve 1957’den 1961’e kadar Pennsylvania Üniversitesi’nde öğretmenlik yapmaya devam etti.
Louis Kahn Mimarisi
Kahn’ın eserlerinde modern mimari, klasik Yunan mimarisi, ortaçağ mimarisi, İslam mimarisi ve 19. yüzyıl Avrupa akademisinin deneyimi görülebilir. Genel olarak eserlerinin çoğunun Bozar ekolünden etkilendiği ve bu nedenle eserlerinin çoğunda tarihsel bir bakış açısı olduğu söylenebilir. Kahn, kendinden önceki önemli ustaların aksine muğlak bir konuşması vardır. Ancak eserlerinde malzeme kullanımındaki kesinlik ve malzeme kullanım kurallarının anlatımı ve malzeme kullanım çeşitliliği belirgindir.
Louis Kahn’ın mimari eserleri beş sabit ilke ile ayırt edilebilir:
- Tüm yapıdaki kompozisyon duygusu
- Malzeme ve yapı malzemelerini doğasına uygun kullanmak.
- Mimari mekanı asıl amaç olarak hissetmek.
- Tasarımın bir parçası olarak ışığın önemi.
- Oranlar ve mimari bağlantılar.
Kahn’ın mimarisi, ne Frank Lloyd Wright’ın organik mimarisi ne de Le Corbusier ve Mies van der Rohe’nin modern mimarlık okulu gibi diğer modern mimari akımlar biçimindedir. Kahn sık sık biçim, ışık ve aydınlatmadan ve işlevi olan alanlardan bahsederdi. Işık ve parlaklık hakkında şunları yazdı: “Işık ve parlaklık her şeyin varlığını oluşturur.
İlgili Makaleler: DWG nedir? DWG dosyası veya formatı nedir?
Nesneler ışıktan türetilir, yani ışık tüketildiğinde bir nesne üretilir. Nesneler, varlıkları gereği gölgeyi oluşturanlardır ve gölge ışığa aittir. Işık cisme, cisim de ışığa doğru hareket eder ve bu yaradılışın ortamını ve atmosferini oluşturur.
Louis Kahn’ın ünlü sözleri
Le Corbusier benim öğretmenimdi ama o bunu bilmiyordu; Betonarme işlerin etkisi ve binanın çıplaklığı.
Diğer durumlarda olduğu gibi mimaride de geleneksel olmak, geçmişi yenilemek değil, onu çağdaş olanaklarla kullanmak demektir.
Stil zamana aittir, sanatçının özü ise ebedidir.
Binanın değeri, mimari mekanların kalitesiyle ölçülür.
Teknoloji harika ve profesyonel motivasyonumuzun bir parçası olmalı. Bir bina teknolojiye ilham veriyorsa, son derece değerlidir.
İranlı öğrencilerinden birinin adı Kazem Khodavardi’dir. 2016 yılında Shiva Atlas Tasarım ve Planlama şirketinde görev yapmıştır. Atlas Mall projesi, Louis Kahn’ın fikirleri kullanılarak kendisi tarafından tasarlandı. Kazem Khodvardi’nin diğer projeleri arasında Bagh Jahan projesi var. Bu projeyi öğretmeni Louis Kahn’a adadı.
Louis Kahn, 17 Mart 1974’te kalp krizi nedeniyle vefat etti. Hindistan gezisinden dönerken New York City’deki Philadelphia istasyonunda öldü.
Louis Kahn’ın eserleri
- Dakka 1962’de Bangladeş Ulusal Meclisi
- Ahmedabad’daki idari enstitü – Hindistan – 1963
- Kimble Sanat Müzesi, 1966-72
- Ayub Merkez Hastanesi, Dakka 1963
- Yale Üniversitesi Sanat Galerisi, 1950-54
- Altı Milyon Yahudi Anıtı, 1967-69
- Dechards Tıbbi Laboratuvarlar Binası, Pensilvanya 1957-61
- Konzotange’nin katılımıyla Tahran’ın Abbas Abad mahallesinin kentsel gelişiminin geliştirilmesi
- Eleanor Donoli Erdman Yurdu, Kız Öğrenci Yurdu, Kahabern Mar-Pennsylvania
- Birleşik Kilise, New York, 1959-67
- Maikoh Sinagogu, İsrail, 1961-70
- Phillips Exeter Akademi Kütüphanesi, New Hampshire, 1967–72