önerilen içerik
En iyi mimarlar

Caravaggio: Sanat dünyasını şaşırtan tutkulu tablo

Caravaggio

Caravaggio‘nun devrimci tarzı, modern fotoğrafçılardan Martin Scorsese’ye kadar birçok sanatçıyı etkiledi. Ama hayatı da eserleri kadar kışkırtıcıydı.

Caravaggio 18 Temmuz 1610’da Porto Ercole, İtalya’da öldü. rönesans dönemi sanatçıları biriydi.

Başka bir sanatçının biyografisi İtalyan ressam Michelangelo Merisi da Caravaggio (1610-1571) kadar etkili oldu mu? 16. yüzyılın son on yıllarında eserleri ve davranışlarıyla sanat dünyasını şoke eden, sanat tarihinde atılgan ve öfkeli bir asi olarak bilinir.

Kuşkusuz Caravaggio'dan önceki resim sanatının ondan sonra ortaya çıkan sanatla yerden göğe farklı olduğu söylenebilir.
Kuşkusuz Caravaggio’dan önceki resim sanatının ondan sonra ortaya çıkan sanatla yerden göğe farklı olduğu söylenebilir.

İlgili Makaleler: Le Corbusier – en kapsamlı biyografi; Mimari eserlerin analizi ve tanıtımı

Biyografisini yazan ilk biyografi yazarlarından biri olan Carl Van Mander’e göre, Caravaggio yaklaşık iki hafta boyunca çok çalıştı ve ardından “yaklaşık bir veya iki ay boyunca, belinde bir kılıçla her gün bir tenis kortundan diğerine gitti. , kavga ve tartışma arıyorum.” Bu yüzden onunla arkadaş olmak kolay olmadı.”

caravaggio eserleri

17. yüzyılın ilk yıllarında en az on bir kez yargılandı. Suçları arasında polise küfür etmek, bir rakip hakkında hicivli dizeler yazmak ve bir garsonun suratına enginar dolu bir tabağı parçalamak vardı.

1606’da bir tenis maçı yüzünden çıkan bir kavgada bir adamı öldürüp Roma’dan kaçmak zorunda kaldı. Hayatının geri kalanını zulüm altında geçirdi ve nihayet 1610 yazında Papa’dan af dilemek için Roma’ya giderken öldü.

İlgili Makaleler: Alvar Aalto’nun biyografisi ve mobilya endüstrisindeki rolü

Resimleri, yaratıcıları kadar kışkırtıcıydı. Londra Ulusal Galerisi’nde düzenlenen ve bu İtalyan ressamın 17. yüzyıl sanatı üzerindeki derin etkisini konu alan “Caravaggio’nun Ötesinde” başlıklı serginin organizatörü Leticia Treves, Caravaggio’nun derinden etkilendiğine inanıyor. sanat tarihini çeşitli yönlerden değiştirmiştir.

Caravaggio'nun devrimci tarzı, modern fotoğrafçılardan Martin Scorsese'ye kadar birçok sanatçıyı etkiledi.
Caravaggio’nun devrimci tarzı, modern fotoğrafçılardan Martin Scorsese’ye kadar birçok sanatçıyı etkiledi.

İlk nokta, modelleri alışılmışın dışında bir şekilde kullanması, sokaktan sıradan insanları stüdyosuna alması ve doğrudan bu canlı modellerden resim yapmasıdır. Bu yöntemin sonucu, modellerin tırnaklarının altındaki irin gibi en küçük detayların bile resmedildiği, gerçekçi kalitesi nedeniyle çok etkileyici ve etkileyici resimlerdir.

ışık ve gölge

Caravaggio’nun ikinci önemli keşfi (yeniliği), ışığı kullanma yöntemiydi. Leticia Trews şöyle diyor: “Şöhretinin en önemli nedeni bu. Biyografi yazarları, onun gün ışığında resim yapmadığına ve modellerine yukarıdan ışık tuttuğuna dikkat çekti. Işığı form yakalamak, mekan ve sahneler ve insanlar yaratmak için kullandı. sıradan ek dramaydı.”

İlgili Makaleler: Biyografi ve Zaha Hadid’in eserlerinin tanıtımı

Caravaggio’nun resimlerinde gerçekçilik ve dramatik ışıklandırmanın bu birleşimi güçlü hikayelere dönüştü. Leticia Trews şöyle diyor: “İncil’deki hikayeleri yaşayan imgelere dönüştürdü ve izleyicinin onlarla derin bir ilişki kurabilmesi için onları kendi zamanına getirdi.”

Caravaggio, Angelo Longoni tarafından yönetilen 2007 yapımı bir İtalyan TV filmidir.
Caravaggio, Angelo Longoni tarafından yönetilen 2007 yapımı bir İtalyan TV filmidir.

Caravaggio’nun Ötesinde” sergisi, Caravaggio’nun çağdaş sanatçılar ve takipçileri üzerindeki etkisini inceliyor. 17. yüzyılın ilk on yıllarında eserlerine ilgi tüm Avrupa’yı sarmıştı. Zengin insanlar onun eserlerini satın almak istediler ve bir grup ressam onu ​​taklit etti ya da kendine özgü stilini kolayca çaldı.

michelangelo merisi da caravaggio

Garip olan şey, 17. yüzyılın ortalarında Caravaggio tarzında resim yapma arzusunun yatışmış olmasıdır. Leticia Trews şöyle diyor: “Halkın beğenisi birdenbire klasisizme kaydı ve Caravaggio’nun natüralist resim stili, Raphael‘e kadar uzanan yüksek resim geleneğine aykırı görüldü.”

İlgili Makaleler: Ieoh Ming Pei kimdir? Ieoh Ming Pei’nin Biyografisi

Caravaggio’nun öneminin bir kez daha ortaya çıkması yaklaşık üç yüzyıl sürdü. Örneğin, “Emmaus’ta Akşam Yemeği” adlı önemli tablosunun 1839’da Londra’daki Ulusal Galeri’den kaldırılmasının tek sebebinin, sahibinin sekiz yıl önce müzayedede satamaması olduğunu hatırlatmak yeterlidir. 19. yüzyılın önemli bir sanat eleştirmeni olan John Ruskin, Caravaggio’yu “alçaklığı”, “tembelliği” ve “küfürsüzlüğü” nedeniyle ciddi şekilde yerle bir etmiş ve bir dönemde İtalyanların “korku, çirkinlik ve safsızlık için güzelliği feda ettiklerini” belirtmiştir. Pişman oldu.

Fahişeler ve ustura kadınları

Ancak Caravaggio’nun 20. yüzyıldaki konumu, 1951’de Milano’da İtalyan sanat eleştirmeni Roberto Longhi tarafından eserlerinin büyük bir sergisinin düzenlenmesi nedeniyle büyük ölçüde değişti. Caravaggio yeniden üne kavuşmasıyla çeşitli alanlardaki sanatçılar için bir kez daha ilham kaynağı oldu.

Barok üslubun önde gelen isimlerinden biri olan Caravaggio, resim türünde, renk ve form kullanım tekniklerinde değişiklikler yapmıştır.
Barok üslubun önde gelen isimlerinden biri olan Caravaggio, resim türünde, renk ve form kullanım tekniklerinde değişiklikler yapmıştır.

İlgili Makaleler: Giorgio Vasari: Dünyada sanat tarihini yazma fikrinin ressamı ve yaratıcısı!

caravaggio film

Işığı kullanma şeklinin film yapımcılarını ve fotoğrafçıları etkilemesi şaşırtıcı değil. Örneğin Amerikalı fotoğrafçı David LaChapelle, Derek Jarman’ın (1986) yönettiği “Caravaggio” filminin kendisini çok etkilediğini söyledi.

Martin Scorsese bile Caravaggio’ya hayrandır. Bu Amerikalı yönetmen bununla ilgili şunları söyledi: “Caravaggio’nun resimlerinin gücü beni çok çabuk etkiledi. Daha tablolara bakmayı bitiremeden kendinizi içine kaptırıyorsunuz. Tıpkı modern bir filmdeki sahneleri güçlü ve net yapmak gibi. Benim hiçbir fikrim yok. Harika bir film yapımcısı olabileceğinden şüphe duyuyorum.”

İlgili Makaleler: Yakup Komin; Tintoretto olarak bilinen Rönesans ressamı! + İşler

Scorsese’ye göre “Downtown Streets” filmindeki kafenin içindeki sahne Caravaggio’ya bir övgü niteliğindeydi.

Görsel sanatlar sanatçıları da doğrudan Caravaggio’dan ilham alan eserler yaratırlar. İki yıl önce İngiliz sanatçı Matt Callishaw, Roma’daki Galleria Borges’te “Siyah Aynalar” başlıklı bir yerleştirme sergiledi. Üç çalışmasında galeri ortamında enstalasyonu çevreleyen boşlukta koyu renkli aynalara yansıyan siyah fotoğraf çerçeveleri yer aldı.

Caravaggio lakaplı Michelangelo Merisi, dünya sanat tarihinin en önemli ve ünlü ressamlarından biridir.
Caravaggio lakaplı Michelangelo Merisi, dünya sanat tarihinin en önemli ve ünlü ressamlarından biridir.

medusa caravaggio

Matt Callishaw şöyle diyor: “Caravaggio’nun önünde oturan sıradan modelleri, yaşayan varlıkları ve nefes alan insanları, Batı resminin kalıcı sembollerine ve ölümsüz imgelere dönüştürdüğü o ana geri dönmek istedim.”

Kalishaw’a göre, Caravaggio’nun resimlerinin karanlık arka planı, tuval üzerinde aklında olan bu ince efektleri yaratmasına izin verdi. Caravaggio’nun hayatı boyunca kendisine ilham verdiğine ve 21. yüzyılda hala çok önemli olduğuna inanıyor.

İlgili Makaleler: El Greco’nun biyografisi ve sanatsal başarıları

narcissus caravaggio

“O, hakkında okumak zorunda olmadığınız sanatçılardan biri. Tanrı’yla birlikteydiler ve Caravaggio onlara anlayabilecekleri bir dil sağladı. Resimleri çok gerçekçi görünüyor. Konularını ve şovlarını süslemiyor.” olduğu gibi yaşarsın.”

Ona göre Caravaggio’nun protestocu ve öfkeli ruhu, eserleri kadar önemlidir ve huzursuz ve burjuva karşıtı sanatçılar için bir rol modeldir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir