havuz nasıl yapılır? Yüzme havuzu yapımı için 6 temel ipucu
havuz nasıl yapılır?
Evlerde yüzme havuzları yapmak son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Bu yazımızda sizlere havuz yapım aşamaları, havuz çeşitleri ve maliyetlerini tanıtmaya çalıştık.
havuz türleri
Havuzlar zemin ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Yer üstü havuzları, inşa edilmesi en ucuz ve en kolay olanıdır. Havuzun yapımında hazır kitler kullanılır ve kurulum için bir uzmana ihtiyaç vardır. Ancak kapalı havuzlar beton, cam elyafı veya vinilden yapılır.
İlgili Makaleler: reçine nedir ne işe yarar | Reçine türleri ve endüstride reçine uygulamaları
Havuz yapım aşamaları
İnşaat izinlerinin alınması
Mülkünüze veya evinize bir yüzme havuzu inşa etmek için, işe başlamadan önce inşaat ruhsatı ve izin belgesi almanız gerekir. Bunun için ilgili ofis binasını ziyaret etmeniz yeterlidir.
İnşaat yetkilisi, havuzun inşasına izin vermenin yanı sıra havuzun tam özelliklerini de size açıklamak zorundadır.
İnşaata başlamadan önce mahalleyi kontrol ettiğinizden emin olun çünkü bazı bölgelerde komşular inşaata izin vermiyor.
Bazı bölgelerde havuz elektriği için belediyenin size ayrı bir izin vermesi gerekiyor, bu yüzden bunun için başka bir izin almanız gerekiyor.
Evde bir yüzme havuzu inşa etmek için doğru yeri seçmek
Yüzme havuzu yaptırmayı düşündüğünüz en iyi yer, yüzme havuzları genellikle bahçelerde veya evlerde yapılır. Yeterli alanınız varsa, daha iyi performans gösterebilirsiniz.
- Havuzu inşa edeceğiniz alanı iyi düşünün, çünkü havuz yapım sürecinde havuz projenizin fiyatını artıracak öğeler eklemeniz veya çıkarmanız gerekebilir.
- Havuzunuzun boyutları, havuzun nerede inşa edildiğine bağlıdır.
Yüzme havuzu tasarımı
Havuz tasarımınızı iyi düşünün, havuzunuzun yuvarlak mı yoksa dikdörtgen mi olmasını istersiniz? Derinliği ve yüksekliği nedir? Giriş ve çıkış sayısını belirtin. Bunların hepsi, işe başlamadan önce yüklenici ile görüşmeniz gereken şeylerdir.
Ev havuzlarının ölçüleri standarttır. Havuzunuzun tasarımı ne kadar karmaşıksa, havuzu inşa etme maliyetinin de o kadar yüksek olduğunu unutmayın.
İlgili Makaleler: beton neden çatlar? Beton döküldükten sonra betonun çatlama nedenleri
Beton ile havuz temeli
Yüzme havuzlarının temelleri genellikle 3 kademeli olarak işlenir. Tüm bu yüzeylerde sadece bir malzeme, beton, cam elyafı veya vinil kullanılır. Bu malzemelerden beton, havuzunuz için en güçlü ve en dayanıklı gücü sağlar, ancak betonun diğer malzemelerden daha pahalı olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Havuz evin dışında olacaksa beton en iyi seçenektir.
Kurulum kolaylığı için bir fiberglas kalıp yapın
Fiberglas havuz kalıpları hazır olarak mevcuttur, satın aldıktan sonra kalıbı kolayca yerine yerleştirebilirsiniz. Makul fiyata ek olarak, bu tür kalıplar iyi bir dayanıklılığa sahiptir.
Düşük maliyetli bir havuz oluşturmak için vinil katmanı kullanın
Yüzme havuzu vinil astarları temel olarak büyük ve pürüzsüzdür ve havuzun dış hatlarına uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bu katmanlar, bir ev havuzu inşa etme adımlarını tamamlamak için en iyi seçenektir. Vinil kullanmanın tek olumsuz noktası, beton ve cam elyafına kıyasla aşınması ve yıpranmasıdır.
Vinil tabakaların kusurlarından biri de köpürme, buruşma ve gevşemedir. Bu öğeler havuzun görünümünde sorunlara neden olabilir, bu nedenle düzenli olarak ayarlanması gerekir.
Profesyonel bir yüklenici işe alın
Yüzme havuzu inşaatı alanında uzman ve profesyonel bir müteahhit seçimi de atmanız gereken diğer adımlardan biridir. İşbirliğine başlamadan önce geçerli belgelere ve iş deneyimine sahip olduğunuzdan emin olun.
Yüklenici ile çalışmış olan önceki müşterilerin yorumlarını okuduğunuzdan emin olun.
İlgili Makaleler: Betonarme nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Yüzme havuzu inşa etme adımlarına genel bir giriş için aşağıdaki videoyu izleyin. Aşağıdaki metinde, bir yüzme havuzu inşa etmenin tüm aşamaları, maliyetleri, bir ev havuzu inşa etme, jakuzi ve sauna inşa etme tam olarak açıklanmıştır. Sonunda, havuzun inşasının tüm adımlarını içeren pdf dosyası, gerekirse indirebileceğiniz eksiksiz bir şekilde yerleştirilmiştir.
kuruluş
kazı alanı
Havuzun inşaatına başlamak için müteahhit ile sözleşme imzaladıktan sonra, seçmiş olduğunuz yerin hafriyatına başlanacaktır.
Hafriyat, bir bahçe veya ev havuzu inşa etmenin en önemli kısmıdır, çünkü satın alınan bileşenlerin doğru kurulumu bu alanın doğru şekilde yapılmasına bağlıdır.
Alt kısımda zemin tesviyesi
Zemin kazıldıktan sonra pürüzleri giderilmelidir. Bu genellikle kum dökülerek ve yıkanarak yapılır.
Araziyi tesviye etmek ve tesviye etmek için farklı yöntemler vardır. Her yöntemin seçimi, havuzunuzun türüne bağlıdır.
Duvarları çelik desteklerle çerçevelemek
Zemin kazılıp tesviye edildikten sonra havuzun duvarları oluşturulmalıdır. Bunun için metal çubuklar ve ahşap levhalar kullanılarak duvar çerçeveleri yapılmalıdır.
Havuz zemininin düzgünlüğü kadar duvarların düzgünlüğü de önemlidir.
Sıhhi tesisat armatürlerinin montajı
Su sirkülasyonu ve filtre sistemlerini kurmak ve çalıştırmak için bir sıhhi tesisat uzmanı tutmalısınız.
İlgili Makaleler: Isı yalıtımı nedir? ve çeşitleri
Yüzme havuzu elektrifikasyonu
Havuz kaplama işlemine geçmeden önce, su altında bulunan filtrasyon sistemi ve diğer aydınlatma bileşenlerine güç sağlamak için elektrik kablolarını bir elektrikçi çekmelidir. Bunu yapmak uzman kişiler gerektirir çünkü elektrik sistemindeki en ufak bir hata tehlikeli olabilir.
havuzu doldur
1. Havuzun taban ve duvarlarının betonla doldurulması
Tüm adımları tamamladıktan sonra sıhhi tesisat, elektrik vb. Havuz beton ile kaplanmaya hazırdır. Beton dökülürken yüzeyi düzenli olarak düzeltilmelidir. Havuzunuzun farklı derinlikleri varsa, bir taraftan diğer tarafa eğim açısını kontrol etmeniz gerekir.
2. Fiberglas havuzların doldurulması profesyonel uzmanlık gerektirir
Çoğu fiberglas havuzun tek parça bir yapısı vardır. Eğer hazır fiberglas kullanmayı planlıyorsanız, hazır kalıp istenilen yere yerleştirilmeli ve ardından etrafı betonla doldurulmalıdır.
3. Vinil havuzları esnek bir tabaka ile örtün
Beton taban döküldükten sonra, düzgün bir şekilde monte edilebilmesi için vinil tabakanın iki gün boyunca kurutulması gerekir. Bu örtü çarşaflara ayrılmıştır ve havuzun iç yüzeyini kaplar.
İlgili Makaleler: Isıya dayanıklı boya (en yaygın kullanılan 4 tip)
4. havuzu doldur
Tüm inşaat adımları tamamlandıktan sonra havuzu suyla doldurmanız yeterlidir.
Havuzu doldurmak için şehir hortumu kullanabilirsiniz, ancak bu bir gün veya gece sürebilir. Su kamyonları bu konuda iyi bir alternatif olabilir.
Havuzu doldururken boruları kontrol ettiğinizden emin olun, böylece herhangi bir sorun varsa yüklenici kullanmadan önce bunları düzeltebilir.
5. Havuz suyu için gerekli kimyasalların kullanılması
Havuz suyunun pH’ını tespit etmek için evde tespit kiti kullanın, doğru rakamı göstermiyorsa klor kullanabilirsiniz.
Havuz yapmanın en ucuz yolu nedir?
Ucuz bir havuz inşa etmek için en iyi seçeneklerden biri vinil kaplı havuzlar kullanmaktır. Tabii ki, vinil ile bir havuz inşa etmek, bu tarzın her zaman ucuz olduğu anlamına gelmez.
Evde kapalı havuz yapılabilir mi?
Yeterli alana sahip herhangi bir eve kapalı yüzme havuzu inşa etmek mümkündür. Her üç ganik, fiberglas veya vinil yöntemi de bir ev havuzu oluşturmak için kullanılabilir.
İlgili Makaleler: Yalıtım nedir? Yalıtım ve yalıtım çeşitleri hakkında bilmeniz gereken her şey
Kapalı havuz inşa etme maliyeti
Kapalı havuz inşa etme maliyeti, havuzu inşa etmek için gereken malzeme ve ekipman miktarına da bağlıdır. Yüzme havuzu yapım maliyeti hakkında daha fazla bilgi almak için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Bir havuz inşa etmek ne kadar sürer?
Havuzun yaklaşık yapım süresi genellikle 8 ila 12 haftadır. Havuzun tüm tasarım, temel ve dolgu aşamaları bittiğinde keyfini çıkarabilirsiniz.
Bir havuz inşa etmek için ipuçları
- Havuz için basit bir tasarım düşünün. Ev havuzu yapmak için sahip olduğunuz özellikleri en aza indirin.Havuzun taş duvarları ve iç dekorasyonu güzel görünse de çok pahalı olabilir.
- Derinlik eksikliği Derinliği olmayan doğal bir havuz sadece basit bir kazma işlemine ihtiyaç duyar. Sonuç olarak, ek maliyetler takip etmeyecektir. Ayrıca temizlenmesi daha kolaydır.
- Kutu şekiller en iyi seçenektir.Ucuz bir havuz inşa etmek için hazır kutu şekillerini kullanabilirsiniz. Bu tip havuz alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da fosfat deposudur. Havuz hazırlanırsa tankta fosfat olmaz, algleri besleyemez.
- Çok fazla ekipman kullanmaktan kaçının.Giriş ve çıkış borularının havuzunuzun görünümünü bozduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum böyle değil, borular havuzun dışında olduğunda daha fazla kullanım alanınız oluyor. Ancak görünüm daha önemliyse, suya yerleştirilmiş tankları kullanabilirsiniz. Bu maskelerin su geçirmez olması gerektiğini unutmayın.
- Yüzme havuzlarının stabilitesi için biraz derinliğe ihtiyacımız olsa da çok fazla derinlik oluşturmayın, ancak bu derinliğin 1,8 metreyi geçmemesini öneriyoruz. Çünkü bu sayı arttıkça duvarların daha fazla donatıya ihtiyacı oluyor.
- Prefabrik ve beton duvarlar kullanmayınız.Havuzunuz için biraz derinlik olsun istiyorsanız bunun için havuzun ortasını tercih edebilirsiniz. Burada kum veya taş torba kullanabilirsiniz.
İlgili Makaleler: en ucuz yer döşemesi nedir? Çirkin yer karolarından nasıl kurtulurum?
Bir havuz inşa etmek için hangi ekipman gereklidir?
Ne tür bir havuzunuz olursa olsun, hem yer altı hem de kapalı havuzların ekipman ve sistemleri aynıdır. Aşağıda, bu sistemlerin her birini tanıtıyoruz.
Su akışı
Havuzda akan su, kirliliği gidermek için bir filtre sistemine ihtiyaç duyar. Su, havuzun dibindeki iki veya daha fazla ana kanaldan ve havuzun tepesindeki birkaç çıkıştan süzülür. Süzgeç sepetindeki birikintiler mükemmel bir şekilde toplanır ve temiz bir havuza sahip olmanıza yardımcı olur.
Pompa ve filtre
Havuzu yosunlardan ve zararlı kirleticilerden korumak için havuz yapımı sırasında mutlaka filtre kullanılmalıdır. Elbette, sisteminizde filtre olup olmadığını bilmelisiniz.
pompa
Pompa, havuz sisteminin kalbidir. Pompadaki elektrik motoru hazne içindeki pervaneyi döndürerek suyu farklı kanallardan tahliye eder. Su emme kuyusundan çekildiğinde havuz pompasının ıslak kısmından geçer. Pompanın son kısmı filtre kapağı, filtre sepeti, filtre halkası, difüzör, pervane ve salmastradan oluşur. Su pompadan geçer ve pompa tahliyesinden filtreye çıkar.
İlgili Makaleler: Su penetrasyonu en yüksek olan toprak hangisidir?
filtre
Filtreleme işlemi sırasında su, filtre giriş borusundan tankın dağıtım başlığına yönlendirilir. Yerçekimi suyu aşağı çekerken, ne tür bir filtreye sahip olduğunuza bağlı olarak, ister kum, iki atomlu toprak veya başka bir şey olsun, bu parçacıkları toplar. Filtre girişindeki ve çıkışındaki basınç size filtrenin o anda ne kadar tıkanıklık olduğunu söyler. Basınç yüksekse, filtreyi temizlemeniz gerekir.
Havuz suyunun dengelenmesi
Filtre sistemi havuz suyunu temizleyebilse de suyun kimyasal durumuna müdahale edemez.Havuzun kimyasal olarak dengelenmesi sadece havuz suyu için değil havuz ekipman ve sistemleri için de gereklidir. Havuz suyu arıtılmazsa patojenik bakterilerin üremesi için çok uygun bir yer olabilir.
klor kullanımı
En popüler dezenfektanlardan biri klordur. Suya klor eklendiğinde reaksiyona girer ve diğer kimyasalları üretir. Klor genellikle toz veya tablet formunda bulunur.
Bu madde genellikle süzme işleminden sonra suya eklenmelidir. Klor kimyasal bir besleyici yardımıyla suya eklenmelidir, aksi takdirde Havuzu yosunlardan eşit olarak dağılmayacaktır.
Klorun avantajlarından biri de kararsız olmasıdır. Klorun suyla reaksiyonu, bir tür hipokloröz reaksiyondur. Bu reaksiyon güneş ışığı ile yok edilir.
İlgili Makaleler: rekonstrüksiyon nedir? Ev tadilatı hakkında bilmeniz gereken her şey
havuz ısıtma
Kimse kirli veya soğuk bir havuzda yüzmek istemez. Havuz ısıtıcıları son yılların en popüler ekipmanlarından biridir. Havuzu ısıtmanın farklı yolları vardır: ısıtıcılar, ısı pompaları, güneş panelleri veya örtüler. Birçok kişi, en az miktarda enerji ile maksimum ısı potansiyeline ulaşmak için bu ısıtma sistemlerinin bir kombinasyonunu kullanır.
Isı pompaları
Havuz ısı pompaları, havuz ısıtma için en çevre dostu seçeneklerden biridir. Bir ısı pompasının kullanılması, bir yüzme havuzu inşa etmenin işletme maliyetleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Tabii ki, bu pompaların verimliliği hava durumuna bağlıdır.
Isı pompaları, dış havadan ısı çekerek, ısıyı bir kompresörle artırarak ve ardından ısıyı suya vererek çalışır. Sıcaklık 45 derecenin altına düşerse ısı pompası çalışmayacaktır. Bu nedenle ortalama ikamet yerine göre bu sistemi kullanıp kullanamayacağınıza karar vermelisiniz.
Gaz ısıtıcıları
Gaz ısıtıcıları, metal ısı eşanjörünü ısıtan gaz brülörü üzerinde alevler oluşturur. Havuz suyu filtreden geçerek nihayet ısıtıcıya ulaşır. Gaz, içinden su geçerken onu ısıtan bir yanma bölgesinde yanar. Zamanla havuz suyu sirküle olur ve sabit bir sıcaklıkta ısınır.
İlgili Makaleler: Drenaj nedir? Drenaj nedenleri ve türleri (6 önemli öneri)
Havuz ekipmanlarının kullanım ömrü
Her havuz ekipmanının kullanım ömrü diğer havuzlardan farklıdır. Bu ömür, konum, her bir sistemin ne sıklıkta kullanıldığı ve suyunuzdaki kimyasalların miktarı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Havuz merdivenlerini onarın
Havuz tamiri sık rastlanan bir durum olmamakla birlikte havuzun ömrü boyunca zemini veya diğer bölümleri zarar görebilir. Çatlak bir parçayı onarmak çok basit bir işlemdir ve kendi başınıza yapılabilir.
Havuz merdivenlerini onarmak için gerekli ekipman
Tamamen kuruması için havlu veya saç kurutma makinesi (elektrik kullanırken su yakınında dikkatli olun.)
- Dosya veya macun bıçağı
- Bazı yuvarlak taş
- Zımpara kağıdı 100 pahalı
- Fiberglas tamir takımı
- Filtrelenmiş maske
- Epoksi boya veya istenilen renk
- Daha geniş alanlar için boya rulosu