önerilen içerik
Binayazılım

İç mimaride klasik mimari tarz | özellikleri ve yöntemleri

Klasik mimari terimini hiç duydunuz mu? Bu üslup kavramına aşina değilseniz bu yazı tam size göre… Günümüzde bina ve bina yapımında farklı mimari üsluplar için pek çok terim kullanılmaktadır ve özellikle bina cepheleri için farklı kelimeler kullanılmaktadır. Ve aynı mimari üsluplara aşina olma ihtiyacını doğurur. Bu nedenle, uzun bir geçmişi olan veya günümüzde kullanılan çeşitli mimari tarzları bir dizi rapor halinde tanıtmayı ve bu tarzların her birinin özelliklerini tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu yazı dizisinin ilk bölümünde klasik mimariye gidiyoruz.

Klasik mimari nedir?

Bu mimari, antik Yunanistan ve Roma’da inşa edilmiş bir mimari stil. Yüzyıllar boyunca mimarlar bu medeniyetlerden ilham almış ve onların geleneksel fikirlerini kullanmışlardır. Genel olarak klasik mimari, antik Yunan ve Roma tarzından kaynaklanan tüm yapıları içerir. Şimdi ve çağdaş çağda, birçok mimar, mimarinin en özgün ve en eski tarzını yaşatmak için klasik tarzı canlandırmaya geldi.

İlgili Makaleler: Postmodernizm Nedir? Tanım ve Kılavuz [Örneklerle]

Klasik mimari üslup, şüphesiz eski filmlerde gördüğünüz mimaride en popüler üsluplardan biridir. Antik Yunanistan’ın klasik dönemine kadar uzanan ağır ve görkemli bir stil. Burada ilginç olan nokta, Batı uygarlığının ve mimarlık sanatının belli bir yolunu Antik Yunan’ın Klasik dönemine borçlu olması ve bundan dolayı kendisiyle gurur duymasıdır. Antik Yunan mimarisi MÖ 4. ve 5. yüzyıllarda oluşmuş ve bu mimari üslup Büyük İskender’in fethi ile son bulmuştur. Ancak bugüne kadarki tüm batı stilleri, klasik dönemin mimarisinden etkilenmiştir.

MÖ 5. yüzyıl Yunanistan'ının üslup mimarisinde önemli olan Dor, İyon ve Korint klasik stilleri
MÖ 5. yüzyıl Yunanistan’ının üslup mimarisinde önemli olan Dor, İyon ve Korint klasik stilleri

Mimaride klasik mimari tarz

İç mimaride klasik mimari üslup türleri, antik Yunan sanatına dayalı olarak oluşturulmuştur. Başka bir deyişle, geleneksel batı mimarisinin tarzı, biraz renk ve çağdaş dönem ile temelde klasik Yunan mimarisiyle aynıdır. Bu tarzda kullanılan tüm unsurların belirli ve kesin tanımları vardır ve bu tarz simetri ve düzene sıkı sıkıya bağlıdır. Beklenmedik hiçbir şeyin olmadığı istikrarlı bir tarz. Tabii ki, birçok mimari tarz klasik mimariden ilham alıyor. Başka bir deyişle, Avrupa’da Rönesans mimarisinden sonra yaratılan stillerin çoğu Klasik stil dokunuşlarına sahiptir.

İç mimaride klasik tarz

Yunan ve Roma imparatorluklarında temel amaç denge, düzen ve simetri yaratmaktı ve buna dayalı olarak geleneksel iç Klasik mimari şekillendi. Klasik tarz mimaride ana unsura odak noktası denir. Odak noktası, izleyici için iyi bir görsel denge oluşturabilecek bir aralıkta yerleştirilmelidir. Klasik mimarinin dekorasyonu o kadar ihtişamlı ki, bu ihtişam ve güzellik iç dekorasyonunda da açıkça görülüyor. Malzemelerinin bile özel bir özen ve takıntıyla seçilmesi gereken iddialı ve heybetli bir tarz. Klasik mimari tarzında halı ve hatta MDF kullanmanıza izin verilir.

İlgili Makaleler: Gotik Mimarinin Yedi Temel Özelliği: Gargoyle’dan Uçan Payanda’ya

Klasik üslupta kullanılan malzeme ve malzemelerin tamamı doğal ve yapay olmalı veya bu mimari üslupta imal edilmiş malzemeler kullanılmamalıdır. Klasik mimari üslubun asaleti ve uygun malzemelerinden kristal ve renkli avizeler ile bronz ve altın alaşımı kullanılmıştır. Bu mimaride önemli olan nokta, Klasik iç mimari tarzı için kullanılan unsurların hikaye ile uyum içinde olması ve izleyicide derin ve tanıdık bir duygu uyandırmasıdır. Klasik mimari üslubun ruhunu mimaride taşımak için tüm unsurların yerli yerinde ve eksiksiz olması gerekir. Klasik tarz, kıvrımlı boşluklara, kıvrımlı ve yuvarlak hatlara ve bordürlere çok önem verir.

Klasik mimari, her biri insan vücudunun parçalarından ilham alan Dor, İyon ve Korint olarak bilinen üç stile sahiptir.
Klasik mimari, her biri insan vücudunun parçalarından ilham alan Dor, İyon ve Korint olarak bilinen üç stile sahiptir.

Kolon, tavan ve zemine hizmet veren klasik mimari tarz

Giriş görünümünde sütunlarda kullanılırlar. Klasik mimari üslubun özelliklerinin kullanıldığı yapıların giriş görünümünde sütunları bulunur ve bu bezemeli sütunlar öne çıkar ve Klasik üslubun karakteristik özelliklerinden biridir. Korint, İon ve Dor gibi farklı klasik stil başlıkları dikkate alınarak binanın ömrünü tahmin etmek kolaydır. Klasik iç tasarım, dikey perde ve duvar gibi elemanların kullanımıyla daha da vurgulanan kolonlar kullanılarak dikey ve çizgili tasarımı vurgular.

Ayrıca klasik mimaride tavan yüksektir ve bu mimaride ikinci en önemli unsur olarak kabul edilir. Yüksek tavan, mekanın büyüklüğünü ve görkemini ve insanın alçaldığını gösteren klasik mimarinin ilkelerinden biridir ve ne kadar yükseğe kurulursa mekanın ihtişamı o kadar artar. Klasik iç dekorasyon tarzında yüksek tavan, çeşitli ve çok sayıda öğeyi kullanmanıza olanak sağlar. Aksine tavanın kısa olması kalabalık mobilya kullanmanıza izin vermeyecektir. Elbette klasik mimari tarzında tavanlarda da sıva vardır. Son olarak bu tarz mimaride kullanılan malzemenin taş ve ahşap olması gerektiği kanaatine varıyoruz. Döşeme, Yunanistan ve Roma mimarisi örnek alınarak yapılacak olup, düzgün ve geniş yüzeylerde uygulanacaktır.

Antik Yunanistan ve Roma'da ortaya çıkan klasik mimari, simetri, sütunlar, dikdörtgen pencereler ve mermer ile karakterize edilir.
Antik Yunanistan ve Roma’da ortaya çıkan klasik mimari, simetri, sütunlar, dikdörtgen pencereler ve mermer ile karakterize edilir.

İlgili Makaleler: Her eve uygun 25 uygun fiyatlı iç dekorasyon fikirleri tanışın!

Klasik tarzda mobilyalar

Klasik tarz, yapı mimarisi alanında kullanılmasının yanı sıra mobilyalarda da özeldir ve bu tarzın unsurlarını aşağıda anlatacağız.

Mimaride klasik tarzda mobilyalar

Klasik tarzdaki iç dekorasyonda çelik mobilyalar kullanılmaktadır çünkü mobilya seçmekten başka seçeneğiniz yoktur. Mobilyalar ahşap ve kumaştan yapılmalı, ahşap üzerinde belirgin desen ve formlar bulunmalıdır. Parlak, floral ve yoğun kumaşlarla kaplanmış desenli çerçeveler. Genelde mobilyalar ahşaptan yapılır ve üzerlerinde oluşturulan desenlerin elle net bir şekilde görülebilmesi için ahşabın kakılması gerekir. Klasik mimari tarzdaki yemek alanı, mimaride ayrı bir mekandır. Yemek alanında yemek masası ve sandalyelerine ek olarak yemek servisini saklamak için vitrin ve büfe de kullanılmalıdır. Diğer tüm eşyalar cam, gümüş ve çiniden yapılmış olmalıdır. Yemek takımlarında kullanılan motiflerin tamamen doğa ve bitkilerle süslenmiş olmasının daha iyi olduğunu söylemeye gerek yok.

Klasik mimari, Batı'daki yapı tarzını büyük ölçüde etkileyen mimarilerden biridir.
Klasik mimari, Batı’daki yapı tarzını büyük ölçüde etkileyen mimarilerden biridir.

Klasik tarzda aydınlatma

Klasik tarzdaki mimarinin özelliklerinden biri, ışığın güçlü ve rahatlatıcı varlığıdır. Her halükarda, ışığın günlük faaliyetlerimizde bize ne kadar yardımcı olduğunu ve mekanda neşe, huzur ve dinamizm yaratmada ne kadar etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Renklerin ve dokuların görülebilmesi ve nesnelerin birbirinden ayırt edilebilmesi ışık sayesindedir. Yani bir mekanın güzelliği ve verimliliği o mekanın mantıklı ve ilkeli aydınlatılmasına bağlıdır denilebilir. Doğru aydınlatma, klasik bir binanın özelliklerini olduğundan daha fazla ön plana çıkarabilir.

Klasik mobilyalarla düzenlenmiş geniş oturma odalarında avizeler ve yoğun aydınlatma kullanılmıştır. Tam da bu mimari tarza uygun kristal ya da pirinç avizeler. Abajurun mobilyaların yanında kullanılması daha iyi olacağı gibi, ortamın daha aydınlık ve canlı olması için yemek masası çevresinde farklı ışıklar kullanılmalıdır. Duvar aplikleri, konsol ve aynalarla birlikte evinizi güzelleştirir. Ayrıca tavan lambalarının kullanımı mimaride klasik mimari üslubun unsurları arasında bilinen ve bilinen bir unsurdur. Son olarak bu mekanda ve bu mimari üslupta ışıklar tamamen soft ve aynı renkte olmalı ya da gün ışığının rengi ile düşünülmelidir.

İlgili Makaleler: mimari konsept fikirleri | mimari proje konsept fikirleri

Klasik tarzda rengin yeri

Klasik tarzdaki iç mimari örneklerinde rolü ve etkisi büyük olan diğer önemli unsurlardan biri de renktir. Renk, insanların görsel algısını etkileyerek doku, şekil ve biçimi ortaya çıkarmış ve varlıklarını halka açık hale getirmiştir. Elbette tasarımda renk tamamen gelişigüzel ele alınıyor ve fazla dikkat edilmeyebilir. Bildiğimiz gibi renk yorgunluğu azaltır ve gözleri daha heyecanlı hale getirir. Renkler, günün farklı saatlerinde çok fazla çeşitlilik ve kontrast oluşturma, parlak gölgeler oluşturarak mekana çeşitlilik ve canlılık kazandırma özelliğine sahiptir.

İtalyan Rönesansı sırasında mimarlar, klasik Roma mimarisini canlandırmak için büyük çaba sarf ettiler.
İtalyan Rönesansı sırasında mimarlar, klasik Roma mimarisini canlandırmak için büyük çaba sarf ettiler.

Renk kullanarak mekanla bütünleşebilir ya da mekandaki farklılığı ve farklılığı net bir şekilde ortaya koyabilirsiniz. Renk uygulamasında her zaman orta sınıra riayet ederek koyu ve açık renkleri bir arada kullanmanız gerektiğini unutmayın. Örneğin mimaride klasik mimari üslupta kullanılan renkler doğadan esinlenerek kahverengi, yeşil, sarı, lacivert ve yer örtücülerinin bir tonu yani kırmızımsı kahverengiyi içerir. Renkler açıkça Roma ve Yunan mimarisinden uyarlanmıştır, bu nedenle klasik stili lüks ve zengin renklerin stili olarak kabul ederler. Siyah rengin mekanda belirli unsurların varlığı ile de kullanılabileceğini söylemeye gerek yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir