civil engineering nedir? | Eğilimlerin, maaş ve gelirin ve işgücü piyasasının tanıtımı
civil engineering nedir?
Bu yazıda, 3d çizim dergisindeki üniversite dersleri koleksiyonundan, inşaat mühendisliği alanını ele aldık ve insanların ruh halleriyle eşleştirmeye çalıştık, bu mühendislik alanında başarı için daha güçlü bir temele sahip olunması gereken dersler, trendler, işgücü piyasası ve diğerleri ile ilgili konuları inceleyelim.
İnşaat mühendisliği kimler için uygundur?
İnşaat mühendisliği alanı, uygulamalı fizik ve matematik ile ilgilenen adaylar için uygundur. Ayrıca yapı ve bina yapımı ve tasarımı ile ilgilenen kişiler de bu alana yönelecektir. Başka bir deyişle, inşaat mühendisliği uygulamalı bir alandır ve bu alanda saf bilimler nadiren incelenir.
İnşaat mühendisliğinin alt kategorileri arasında şunlar sayılabilir:
- Konut binaları ve depreme, sele ve yangına dayanıklı binalar gibi hafif yapılar
- Kuleler gibi daha büyük yapılar
- Barajlar, deniz platformları, iskeleler vb. su ile ilgili yapılar
- Tünel, köprü, silo, malzeme depolama tankları, telekomünikasyon kuleleri, enerji santralleri
- Havaalanları, yollar ve yolların inşaatı
- Yapıları inşa etmeden önce uygun olmayan zeminlerin iyileştirilmesi ve düzeltilmesi
- Su kaynakları ve kanalizasyon şebekeleri ve çevre ile ilgili uzmanlık alanları
Ve bu tür durumlar, her biri geniş alt kümeler içeren inşaat mühendisliği alanlarıdır. Bu tür yapıları tasarlamak ve uygulamakla ilgilenenler, inşaat mühendisliği alanında başarılı olacaklardır.
İlgili Makaleler: Render nedir? mimaride render | Lumion veya Vray
İnşaat mühendisliğinde en çok hangi lise dersleri yararlıdır?
Lise ve üniversite öncesi fizik ve matematik derslerinde sağlam bir temele sahip olmak, inşaat mühendisliğinde başarılı olmak için çok yardımcı olacaktır. Fizik konuları arasında katı mekaniği, statik ve akışkanlar ve matematikten ayrık matematik, cebir, olasılık ve geometri inşaat mühendisliğinde çok faydalıdır.
İnşaat mühendisliğinde okumaya devam etme eğilimleri nelerdir?
Lisans düzeyindeki inşaat mühendisliği alanında üç eğilim vardır: inşaat-inşaat, inşaat-haritalama ve sivil-su.
İnşaat-inşaat mühendisliği: İnşaat-inşaat mühendisliği alanı, diğer disiplinlerden daha kapsamlı ve daha geniştir ve daha fazla alt küme içerir. Bir inşaat mühendisliği öğrencisi, yapı, zemin ve temel, yol ve ulaşım ve hidrolik dahil olmak üzere inşaat mühendisliğinin tüm yüksek seviyeleri ile ilgili problemleri inceler. Bu alan hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki eğitim videolarını izlemeniz önerilir.
Sivil haritalama eğilimi: Bu eğilim biraz daha detaylıdır ve sadece inşaat faaliyetlerine başlamadan önce alanın kot ve yüksekliklerini belirlemek için haritalama ile ilgili konuların çalışılmasını ele alır. Haritalamanın daha çok silolar, köprüler, tüneller ve barajlar gibi şehir dışındaki büyük yapılar için kullanılması dikkat çekicidir. Bu nedenle bu alanda birçok saha operasyonu bulunmaktadır. Öğrenciler bu yönü seçmeden önce bu konuya dikkat etmeli ve alan işlemleri yapmak istemiyorlarsa bu alana yönelmemeleri önerilir.
İlgili Makaleler: 3d tasarımcılar için bir 3d kat planı çizim programı
Sivil-Su eğilimi: Haritalama eğilimi gibi, bu eğilim de kısmen kısmidir ve nehirler, barajlar ve sulama kanalları gibi su kaynaklarıyla ilgili konuları inceler.
turkey’da inşaat mühendisliği alanı doktora düzeyine kadar öğretilmekte ve lisans mezunları, aşağıdaki farklı eğilimlerde yüksek lisans ve ardından doktora düzeyinde çalışmalarına devam edebilmektedir:
Yapı: Yapı mühendisliğinin amacı, yapısal bileşenlerin davranışını analiz etmek ve elemanları statik yükler altında modellemektir. Bu alan, ülke üniversitelerinde inşaat mühendisliğinin farklı eğilimleri arasında en yüksek kabul kapasitesine sahiptir ve genel kamuoyu bir bakıma inşaat mühendisliği alanını bu eğilimle bilmektedir. Bu alandaki diğer eğilimler nispeten daha yenidir. Etabs, Sap, Safe bu akımla ilgili en çok kullanılan yazılımlar arasında sayılabilir. Bu alan hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki eğitim videolarını izlemeniz önerilir.
Geoteknik: Geoteknik mühendisliği veya zemin ve temel mühendisliği, çeşitli yapılardan gelen yükler altında zemin davranışının incelendiği inşaat mühendisliğinin dallarından biridir. Bu akım içerisinde çalışılan konular arasında temel altındaki zeminin taşıma gücünün tahmini ve temel oturması konularını sayabiliriz. Ayrıca çivileme, ankraj, geosentetiklerle güçlendirilmiş duvarlar vb. yöntemlerle şev ve kazı stabilitesinin oluşturulması, toprak barajların, derin ve yarı derin temellerin analiz ve tasarımı, zemin iyileştirme, öncesinde yerinde testler gibi konular da yer almaktadır. İnşaat projelerinin uygulanması bu trendin çalışma örnekleri arasında yer almaktadır.
İlgili Makaleler: 12 Sert yüzey modellemede 3D Max çizim teknikleri
Hidrolik yapılar: Hidrolik yapıların mühendisliği aslında yapı ve su trendlerinin bir birleşimidir. Bu eğilimin ana hatları şunlardır:
- Gelişmiş hidrolik
- Yapıların hidrolik tasarımı
- sonlu eleman yöntemi
- Hidrodinamik
- hesaplamalı hidrolik
- Su ve yapının etkileşimi
- Gelişmiş hidroloji
- Yüksek mühendislik matematiği
- Sürekli ortamların mekaniği
- Yeraltı suyu
- Dolgu barajları
- beton barajlar
Deprem mühendisliği: Deprem mühendisliği alanında amaç, yapıya dışarıdan uygulanan kuvvetleri analiz etmek ve araştırmaktır. Örneğin deprem kuvveti ve rüzgar kuvveti yapıya giren dinamik ve yanal kuvvetler arasındadır. Yapının bu yükler karşısındaki performansının incelenmesi ve yapının sismik davranışının ele alınması ve incelenmesi için çözümler önerilmesi bu akımın temel amacıdır. Bu alan hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki eğitim videolarını izlemeniz önerilir.
Karayolu ve Ulaşım: Karayolu ve ulaşımın yönü, yolların ve demiryollarının geometrik tasarımı, yolların ve yolların uygulanması ve döşenmesi konusuyla ilgilenir. Bu akım, tıpkı haritalama akımı gibi birçok saha ve saha operasyonlarını barındırmaktadır ve öğrenciler onu seçerken bu konuya dikkat etmelidir.
Su Kaynakları Mühendisliği ve Yönetimi: Su kaynakları mühendisliği ve yönetimi, barajlar, sulama sistemleri, pompa istasyonları, kuyular, kentsel borular vb. gibi su yapıları yoluyla yüzey ve yeraltı sularının planlanması, optimum kullanımı ve kontrolüne odaklanır. Son yıllarda su kaynaklarının yetersiz kalması ve su tüketimini yönetme ihtiyacı nedeniyle bu eğilim birçok kuruluş ve araştırma merkezinin dikkatini çekmiştir.
İlgili Makaleler: 10 mutfak ve mobilya çizim programı indir 3d
Deniz Yapıları: Deniz yapılarının trendi, petrol platformları, jack-up’lar, rıhtımlar ve benzeri gibi denizle ilgili yapıların analizini ve tasarımını içerir. turkey’ın kuzey ve güneyde deniz sınırı olması ve diğer yandan ülkemizin denizlerinin petrol açısından zengin olması nedeniyle bu alandan mezun olanlar kıyılarda ve Kuzey ve Ülkenin Güney Denizleri. Bu alan hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki eğitim videolarını izlemeniz önerilir.
İnşaat Yönetim Mühendisliği: İnşaat yönetim mühendisliği kursu, öğrencilere inşaat projelerinin uygulanması için uygun yönetim ilkeleri alanında gerekli eğitimi sağlar. İnşaat ve uygulama sürecinde proje yönetimi ve kontrolü ile ilgili konuları bilmek, malzeme ve zamanın doğru yönetimi, sözleşmelere yasal açıdan aşina olmak, inşaat projelerinde, özellikle çok paraya mal olan büyük ulusal projelerde daha büyük başarı sağlayacaktır.
Ulaşım Planlama Mühendisliği: Bu trendde ulaşım planlaması dört ayrı sektörde ele alınmaktadır: deniz, demiryolu, hava ve karayolu. Kentsel sektörde, bu akımın mezunları ulaşım ve kentsel trafik konularını inceler ve trafik ulaşım organizasyonlarında, yol ve ulaşım departmanlarında ve belediyelerde çalışabilirler.
Çevre Mühendisliği: Bugün çevrenin korunması ve gezegenin hayatta kalması ile ilgili konular tüm dünyada büyük ilgi gördüğünden, inşaat mühendisliğinin bu eğilimi İnşaat Mühendisliği Lisans mezunları tarafından da giderek daha fazla memnuniyetle karşılanmaktadır. Su kaynaklarının incelenmesi ve kontrol edilmesi, toprak ve hava kirliliği, atık su arıtma gibi konular bu akımın en önemli konuları arasında yer alıyor. Mevcut duruma göre, Çevre Koruma Teşkilatı, Balıkçılık ve Belediyeler gibi sorumlu kuruluşlar, ülkenin çevre sorunlarının çözümü için pratik ve ilgili planların sağlanması ve uygulanması için düzenli olarak fon planlamakta ve harcamakta; Çevre mühendisliği mezunlarının iş piyasasının önemli bir büyüme yaşamasına neden olan bir sorun.
İlgili Makaleler: Grafik tasarım nedir? Grafik tasarımcı becerileri
İnşaat mühendisliği mezunu hangi işlerde ve sektörlerde çalışabilir?
İnşaat mühendisliği mezunları, inşaat projelerinin tasarımı, hesaplanması ve uygulanmasının denetlenmesinden sorumlu müşavir mühendisler olarak çeşitli şirketlerde çalışabilirler. Ayrıca atölyede asistan mühendis, uygulayıcı firmalarda atölye sorumlusu ve proje yöneticisi olarak çalışabilirler. Bu vakalara ek olarak, İmar ve Şehircilik Bakanlığı, Mühendislik Sistem Teşkilatı ve İnşaat Cihad inşaat mühendisliği mezunlarını işe alıyor.
Jeoteknik mezunları, temelleri analiz eden ve tasarlayan, kazıları tasarlayan ve yürüten, toprağı güçlendiren ve iyileştiren vb. uzmanlaşmış zemin ve temel mekaniği şirketlerinde çalışabilirler.
Yol ve ulaşım ve ulaşım mühendisliği mezunları, Karayolu ve Ulaştırma Bakanlığı ve belediyeler tarafından istihdam edilebilir ve kentsel ve yol projelerinin tasarım ve uygulamasında çalışabilirler. Su kaynakları yönetimi, hidrolik yapılar ve deniz yapıları mezunları da Enerji Bakanlığı’nda çalışabilmekte ve Çevre Koruma Teşkilatı tarafından çevre alanında eğitim almış kişiler ilgili işlere çekilmektedir.
İnşaat mühendisliğinde başarı için gerekli beceriler nelerdir?
İnşaat mühendisliği popüler bir mühendislik alanıdır. Bu popülaritenin nedeni, bu alanın faaliyet alanlarının genişliği ve çeşitliliğinde yatmaktadır. Aynı konu, inşaat mühendisliğinde başarılı olmak için gereken becerilerin sayısını da artırmaktadır. İnşaat mühendisleri, matematik, trigonometri ve orta ila ileri matematik konularının temelleri konusunda biraz ustalığa sahip olmalıdır. Hiçbir mühendis matematiksel beceriler olmadan başarılı olamaz.
İlgili Makaleler: design ne demek? Sanatta tasarım türleri
Yürütme becerileri (kalıp, betonlama, güvenlik önlemleri vb. gibi inşaat operasyonlarının nasıl uygulanacağına aşinalık), laboratuvar becerileri (beton, toprak veya bitüm), tasarım, haritalama, çizim, kalite kontrol, yönetim, rapor yazma ve aşinalık ulusal düzenlemeler de inşaat mühendislerinin başarısında önemli bir rol oynamaktadır.
İnşaat mühendisliğinde başarı ve ilerleme için gereken en önemli becerilerden biri, genel ve özel yazılımlara hakimiyettir. Yürütme veya yönetim faaliyetlerine tamamen dahil olan mühendislerin bile bir projedeki ortak yazılıma bir şekilde aşina olması gerekir. Örneğin Excel yazılımı, çoğu inşaat projesinde rapor hazırlamak ve sayısal tablolar hazırlamak için en yaygın kullanılan yazılımdır. Bu yazılımın yetenekleri ve uygulamaları üzerinde yeterli uzmanlığa sahip bir inşaat mühendisine diğer mühendislere göre öncelik verilecektir. Bu, AutoCAD gibi diğer yazılımlar için de geçerlidir.
İş piyasasına girmek için, arzu edilen alanın özel becerilerine aşina olmanın yanı sıra, diğer bireysel becerilere de aşina olmalısınız. Aslında bunlar bir insanı rekabetten ayıran, onu alanlarda ve iş durumlarında başarılı kılan bireysel becerilerdir. Bu tür beceriler, bir kişinin organizasyonda ve çalışma ortamlarında daha iyi etkileşime girmesine neden olur ve genellikle “sosyal beceriler” olarak adlandırılır. Bu nedenle kişisel becerileri öğrenmek için aşağıda linki verilen ders dışı kişisel beceri geliştirme eğitimleri video serisinin izlenmesi önerilir.
İnşaat mühendisliği iş piyasası nasıl?
turkey’da inşaat mühendisliği iş piyasasının önceki yıllara göre bir miktar gerilediği söylenebilir. Bunun nedeni, önceki yıllarda turkey’ın savaşla karşı karşıya kalması ve çeşitli bina, yol ve yapıların (barajlar, fabrikalar, enerji santralleri, petrokimya vb. bu alan çok daha büyüktü. O dönemden ve ülkede göreceli istikrarın kurulmasından sonra, inşaat mühendisliği iş piyasası biraz küçüldü ve eğilimlerin çoğu çevre mühendisliği, su ve kanalizasyon kaynakları yönetimi, inşaat yönetimi ve benzeri konulara yöneldi.
Bununla birlikte, turkey ülkesi, özellikle küresel standartlara uygun temel inşaatlar olmak üzere, hala kalkınma ve inşaat ihtiyacı içindedir ve şehirlerde ve köylerde temel altyapının oluşturulması da büyük bir ihtiyaç olarak görülmekte ve tüm bu işlerde mühendislerin kullanılmasını gerektirmektedir. durumlarda İmran yaşanır.
turkey’da inşaat mühendisliği okumaya devam etmek nasıl mümkün olabilir?
İnşaat mühendisliği lisans derecesi mezunları, daha önce bahsedilen çeşitli eğilimlerde yüksek lisans eğitimlerine devam edebilirler. Bahsedilen eğilimlerin her birinde, ihtisas doktorasında ele alınan daha ihtisaslaşmış alt dallar bulunmaktadır. Bahsedilen tüm trendlerde yurt içinde yüksek lisans ve doktora bölümlerinde öğrenime devam etmenin mümkün olduğunu belirtmek gerekir.
İlgili Makaleler: Peyzaj mimarlığı nedir? Peyzaj mimarisinin özellikleri
Yurtdışında inşaat mühendisliği alanında okumaya devam etmek nasıl mümkün olabilir?
Yurtdışında inşaat mühendisliği alanında sürekli eğitimin pek çok hayranı vardır ve diğer ülkelerde iş pozisyonları elde etmek için bir platform olarak kabul edilir. İnşaat mühendisliği öğrencileri için uygun bursları değerlendiren ülkeler arasında İtalya ve Kanada’yı sayabiliriz. Bu ülkeler, öğrencilerin hem maddi durumlarının hem de akademik durumlarının incelenmesine göre bu alanda pek çok burs vermektedir.
Ayrıca, gezegendeki çevre sorunlarıyla ilgili sorunlar nedeniyle, çevre mühendisliği ve su kaynakları gibi inşaat mühendisliğindeki bazı eğilimlere dikkat çok arttı. Özellikle Amerika, Kanada, Almanya, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde bu alanlardaki öğrenci sayısı geçmişe göre çok daha fazla artmış ve üniversiteler ilgili öğrencilere bu alanlarda araştırma yapmaları için uygun burslar sağlamaktadır.
Çoğu durumda, yurtdışında okumaya devam etmek için, İngilizce’nin yanı sıra söz konusu ülkenin yabancı dilini de iyi bilmeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca İngilizce bilginizi kanıtlamak için TOEFL, IELTS ve Duolingo gibi uluslararası ve geçerliliği olan yabancı dil sınavlarına katılmanız gerekmektedir. Bu yola başlamak için ders dışı İngilizce öğretim videoları koleksiyonundan yardım alabilirsiniz.
İlgili Makaleler: Çizim için minimum AutoCAD sistem gereksinimleri
İnşaat mühendisliğindeki akademik dersler işgücü piyasasının ihtiyaçlarını ne ölçüde karşılamaktadır?
İnşaat mühendisliği alanı pratik ve icracı bir alan olduğu için üniversite derslerini başarıyla tamamlamak tek başına uygun iş pozisyonlarına ulaşmak için yeterli değildir. Bir inşaat mühendisliği öğrencisi, bu alanın teorik ilkelerini incelemeye ve öğrenmeye ek olarak, özel yazılımını öğrenmeli ve aynı zamanda inşaat projelerine stajyer olarak katılmalıdır.
Bir bakıma mühendislik yapılarının analiz ve tasarımının esasları bilgisinin üniversite dersleri alınarak elde edildiği, diğer yandan projelere katılım, yapım ve uygulama sürecine aşinalığın mühendislik yapılarının deneyimsel bilgisini artırdığı söylenebilir. bir inşaat mühendisi.