önerilen içerik
Bina

bitüm nedir?! Ve hangi malzemelerden elde ediliyor?!!

bitüm nedir?

Öncelikle bitüm kavramını açıklayacağız. Aslında bitümün siyah ve koyu kahverengi bir katı olduğunu söyleyebiliriz. Bu katı madde, karbon kükürt ve tetraklorokarbonda tamamen çözünür. Belirtildiği gibi oda sıcaklığında katı halde bulunur ve sıcaklık arttıkça macun kıvamına gelir ve bir süre sonra sıvı hale gelir. Bitümün önemli uygulamalara sahip olmasını sağlayan önemli özellik ve özelliklerinden biri, su geçirmezliği ve yüksek yapışma özelliğidir.

bitüm ne demek: Bitüm genellikle ham petrolün damıtılmasından elde edilir. Bu tür bitüme petrol bitümü veya damıtılmış bitüm denir

Saf bitüm, yağdan veya özel minerallerden çıkarılan bitümdür. Çıkarma kaynağına göre farklı kategorilerde yer almaktadır. Ancak saf bitüm çıkarma işleminden sonra kullanılabilir hale gelmesi için farklı işlemlerden geçmesi gerekir. Bu işlemler, farklı tipteki bitümleri, farklı üflemeli bitüm, çözünür bitüm, emülsiyon olmayan bitüm, polimer bitüm vb. formlarına dönüştürür.

Bitüm bir petrol türevidir ve genellikle bir petrol rafinerisinde üretilir.
Bitüm bir petrol türevidir ve genellikle bir petrol rafinerisinde üretilir.

Bitüm kullanımının tarihçesi

Bitüm endüstrisinin ya da başka bir deyişle bitüm uygulamasının başlangıcında, yolların yüzeyine toz halinde yayılmıştır ve bu teknik oldukça başarılı olmuştur. Tabi ki kısa bir süre sonra ısınan toz yolların asfaltlanmasını kolaylaştırdı. Teknolojinin ilerlemesi ile bitümün yol yapımında, zemin kaplamada, çatı kaplamada, yer altı borularında, izogam, kanal ve köprü yapımında, boya yapımında kullanımı yaygınlaşmıştır.

İlgili Makaleler: betonun su geçirmemesi için ne yapmalı?

Bitüm çeşitlerini tanımak

Bitüm çeşitleri arasında her birinin kendine has özellikleri ve üretim koşulları olan petrol bitümü, doğal bitüm, üflemeli bitüm, karışık bitüm ve emülsiyon bitüm sayılabilir. Farklı bitüm türlerinin her birini kısaca açıklayacağız:

1. Petrol ve tabii bitüm

Belirtildiği gibi, genellikle ham petrol ve çeşitli minerallerin damıtılmasından elde edilir. Ürün, damıtma kulesinde iki aşamalı ham petrol damıtmasından elde edilir. Atmosfer basıncına yakın bir basınçta damıtma işlemi devam eder. Daha sonra bu ağır bileşikler ve kerosen uzaklaştırılır. Son olarak, katı hale dönüşmüş çok ince parçacıkların bir karışımı kalır. Bu parçacıklar gres gibi sıvıya daldırılır.

Doğal bitüm, doğada ham petrolün uzun süreler sonra dönüştürülmesi sonucu elde edilir. Bu yüzden bu şekilde adlandırılmıştır. İran’da Behbahan Bitüm Gölü ve Amerika’da Trinidad Bitüm Gölü olarak adlandırılan bir gölde doğal bitüm var.

Bitüm, tamamen karbon sülfit ve karbon tetraklorürde çözünen siyah ila koyu kahverengi bir hidrokarbon malzemesidir.
Bitüm, tamamen karbon sülfit ve karbon tetraklorürde çözünen siyah ila koyu kahverengi bir hidrokarbon malzemesidir.

2. Şişirilmiş bitüm

Borulara sıcak hava üflenmesi ile elde edilir. 200 ila 300 santigrat derece sıcaklıktaki çok sıcak hava, örgü borulardan üflenir. Bunu yaparak havanın hidrojen ve oksijen atomları birleşerek suyu oluşturur. Blown bitüm penetrasyon derecesi açısından diğer bitüm çeşitlerine göre daha az penetrasyona sahiptir. Ayrıca, üflemeli bitümün kalitesini ve etkileyici uygulama seviyesini gösteren değişikliklere karşı daha az hassasiyet gösterir. Şişirilmiş bitümün kısaltması, İngilizce R harfi ile temsil edilir.

İlgili Makaleler: seramik neyden yapılır? Seramiğin ilginç özellikleri

3. Karışık veya çözünür bitüm

Karıştırılmış veya çözünmüş bitüm yüksek sıcaklıkta sıvı hale gelir Bitümün sertleşmesi için gereken hız ve süre, bitüme eklenen çözeltinin cinsine bağlıdır. Örneğin, benzinin buharlaşma hızının yüksek olması nedeniyle, çözeltisi benzin olan bitümün sertleşmesi, diğer karışık ve çözünür bitüm türlerine göre daha hızlıdır. Ancak yağın buharlaşma hızı düşüktür, bunun sonucunda çözücüsü yağ olan bitüm daha yavaş sertleşir.

4. bitüm emülsiyonu

Emülsiyon bitüm yapmak için yeterli miktarda emülsiyon malzemesi ve suyu karıştırın. Tabii ki emülsiyon miktarının çok az olduğu ve bitüm ağırlığının yaklaşık %3-5’i kadar olduğu söylenmektedir. Kullanılan maksimum bitüm miktarı, bitüm ağırlığının %30 ila %50’si kadardır. Bitüm emülsiyonu yapımında, emülgatör genellikle amonyum tuzu, organik asit veya alkali olabilir; bu da bitüm parçacıklarının yüklenmesine neden olur.

Bitüm emülsiyonunun kullanılması, çevre kirliliğinin azaltılması da dahil olmak üzere birçok faydaya sahiptir. Emülsiyon bitümün diğer bir kullanım alanı ise soğuk asfalt alanında ıslak ortamlarda veya izolasyonda kullanılmasıdır.

Bitüm, viskoz, siyah bir hidrokarbon karışımından oluşur
Bitüm, viskoz, siyah bir hidrokarbon karışımından oluşur

Emülsiyon bitümün en iyi özelliklerinden bazıları

Aşağıda emülsiyon bitümün bazı özelliklerinden bahsedeceğiz:

  • Emülsiyon, düşük kalınlıktaki asfaltta kullanılabilir.
  • Emülsiyon bitümün depolanması veya ilk çalıştırma sırasında ısıtma gerekli değildir.
  • Bitüm emülsiyonunun akışkanlığı nedeniyle geçirgenliği uygundur.
  • Emülsiyon bitüm herhangi bir toksik madde içermez.
  • Yürütme sırasında alev alma yeteneğine sahip değildir.
  • Emülsiyon bitümü kurmak ve uygulamak için karmaşık araçlara ve makinelere ihtiyacımız olmayacak.
  • Emülsiyon bitüm, kırılma işleminden sonra kahverengiden siyaha doğru renk değiştirerek kısa sürede trafiğe hazır hale gelir.

İlgili Makaleler: Yeşil çatı nedir? | Yeşil çatı çeşitlerinin tasarlanması ve uygulanması

Farklı tiplerdeki bitümün teknik ve kalitatif özellikleri

Bitümün özelliklerini ve teknik özelliklerini bilerek, ürünün kalitesini anlayabilir, sağlık ve kullanım ömrünü garanti edebilirsiniz.

penetrasyon derecesi

Milimetre cinsinden penetrasyon ne kadar düşükse, bitümün direnci o kadar sert ve kalitesi ve kullanımı o kadar yüksek olur.

Her biri belirli bir uygulamaya sahip olan farklı bitüm türleri vardır.
Her biri belirli bir uygulamaya sahip olan farklı bitüm türleri vardır.

viskozite

Cbolt Fiorel cihazı kullanılarak bitümün akışkanlığının belirlenmesi mümkündür ancak yüksek sıcaklıklarda ürünün akışkanlığının azaldığı görülmektedir.

ateşleme derecesi

Bitümün atölyede dayanabileceği maksimum sıcaklık tutuşma derecesi olarak bilinir.

İlgili Makaleler:

kilo kaybı

Bitüm, önemli ve temel özelliklerden biridir. Bu özellik genellikle 163 santigrat derece sıcaklıkta ve 5 saatlik bir sürede (asfalt kürleme sıcaklığı) ölçülür.

Bitümün diğer özellikleri arasında işlenebilirlik, saflık derecesi ve yumuşaklık sayılabilir.

Bitüm kalite derecelendirmesini etkileyen faktörler

Katı bitümler, geçirgenlik, oksidasyon, viskozite veya verimlilik gibi özelliklere göre sınıflandırılır veya derecelendirilir.

örneğin

Ham petrolün damıtılmasından elde edilen bitümler, birkaç çeşit metalin havalandırılmasıyla oluşan bitümlere göre daha yumuşak ve daha kalitelidir.

İlgili Makaleler: Isıya dayanıklı boya (en yaygın kullanılan 4 tip)

Petrol bitümü, damıtma kulesinde iki aşamalı ham petrol damıtma ürünüdür.
Petrol bitümü, damıtma kulesinde iki aşamalı ham petrol damıtma ürünüdür.

Bitümün farklı alanlarda uygulanması

Bitüm uygulamalarından genel olarak şunlardan bahsedilebilir:

  • Yol inşaatı
  • endüstriyel uygulamalar
  • Ticari ve konut binalarının su yalıtımı
  • Elektrik yalıtımı

Tabii bitümün asıl kullanımının yol yapımında görüldüğünü ve daha sonraki aşamalarda İzogam adı altında yalıtım yapımında ana malzeme olarak nem yalıtımı olarak kullanıldığını belirtmek gerekir.

İş yalıtımında bitüm uygulaması

Bitümün bir diğer kullanımı ise genellikle çatı ve banyo zemini gibi binanın farklı yerlerinde izolasyon amaçlı kullanılmaktadır. “Bitümün bitüm formunda kullanılması daha iyidir” sözünü duymuşsunuzdur, yani binanın bitüm ve izogam işini stabil hale getirmek için, izogam montajından kısa bir süre sonra bir izogam tamircisine ihtiyaç duymamak için mutlaka yapılması gerekir. çuval ile birlikte kullanılır. Bu, altyapıyı stabilize eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir