önerilen içerik
Binayazılım

Neoklasik mimari tarzı ve unsurlarını tanımak

En popüler mimari tarzlardan biri, birçok hayranı olan neoklasik tarzdır. Bu stil, modern unsurların klasik özelliklerle bir kombinasyonu olarak tanıtılabilir. Bu yazıda neoklasik mimari stili ve temel özelliklerini tanıtacağız. Ayrıca son olarak bu tarzda tasarlanmış bazı binaları inceleyeceğiz. Neoklasik mimari hakkında bilgi edinmekle ilgileniyorsanız, bu makalenin sonuna kadar bizimle kalmayı unutmayın.

Neoklasik mimarinin tarihi

Neoklasik mimari tarzın tanıtımı Bu mimari tarz Avrupa’da 18. yüzyılın ikinci yarısında başlamış ve neredeyse 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar sürmüştür. Klasik dönemin bu mimari tarzında Vitruvius ve İtalyan mimar Andrea Palladium’un ilkelerinden esinlenilmiştir. Neoklasik mimari aslında Barok ve Rokoko tarzlarına bir tepki olarak ortaya çıktı. Neo öneki yeni anlamına gelir ve klasik kelimesi de bu tarzın Yunan ve Roma mimarisinden ilham aldığını gösterir. Rokoko mimarisi, yapılarında dramatik detaylar kullanmış, bunun sonucunda neoklasik üslup, bu lükse ve binaların asimetrisine yanıt olarak yaratılmıştır.

İlgili Makaleler: Rönesans ve bu mimari tarzın örnekleri

Neoklasik tarz, duvarların pürüzsüz yüzeyi kadar sadelik ilkesini de vurgulamıştır. Aslında neoklasizm, klasik, Yunan mimarisi ve Palladyan mimarisi gibi farklı tarzları yeniden canlandıran bir akım olarak düşünülebilir. Günümüz dünyasında, neoklasik mimari, çoğu çağdaş binada yeni klasik mimari olarak bilinmektedir. Batı mimarisinin ilk tarzı, Nasır el-Din Şah’ın saltanatına kadar uzanır, çünkü hükümdarlığı sırasında birçok yurtdışı gezisine çıkmıştır, bu nedenle, 19. yüzyılın ikinci yarısında İran mimarisi, Avrupa mimarisinden etkilenmiştir.

Neoklasik ve klasik stiller arasındaki en belirgin farklardan biri, malzeme kullanım yöntemidir.
Neoklasik ve klasik stiller arasındaki en belirgin farklardan biri, malzeme kullanım yöntemidir.

Neoklasik mimarlar geçmişe daha çok önem verirler, ancak neoklasik mimarlar ile postmodern mimarlar arasındaki temel fark, postmodern mimarinin insan kimliğine doğru ilerlemesidir. Neoklasik mimariyi gelişigüzel bir şekilde tanımlamak istersek, neoklasiğin aslında modern tesislerin klasik bir görünümü olduğunu söylemeliyim. Bu bağlamda Quinlan Terry, bu mimari tarzın öneminin, eski binaların uzun ömürlü olmasına karşın yeni binaların olmamasından ve eski binaların daha arzu edilir ve hoş ama yeni yapılar olmasından kaynaklandığını söylüyor. Günümüzde tüketici odaklı bir toplumda yaşadığımız ve her zaman atık bıraktığımız göz önüne alındığında ve geleneksel binaların doğal malzemeler kullandıkları için biyoiklimsel açıdan doğru süreci ele aldıkları bir bakışla karakterize edilir.

İlgili Makaleler: Gotik Mimarinin Yedi Temel Özelliği: Gargoyle’dan Uçan Payanda’ya

Neoklasizm olarak da bilinen neoklasik mimari, 18. yüzyılın ortalarında Rokoko ve Barok’a bir tepki olarak ortaya çıktı. Rokoko ve Barok mimarisinin odak noktası daha çok süslemeler, detaylar ve dekorasyon olmuştur. Ancak Palladian mimarisinden türetilen ve Yunanistan ve Roma’nın klasik mimarisine göndermeler yapan neoklasik mimari, sadeliğe dönmeye çalıştı. Neoklasik mimari tarz, 18. ve 19. yüzyıllarda en önemli Batı mimari tarzı olarak tanıtılabilir. Hiç şüphesiz bu mimari tarzı her zaman her yaş için kusursuz bir model olarak kalacaktır.

Neoklasik mimari tarzı, İngiltere’de evlerin inşasıyla başladı. Modernlikle ilgilenen İngiliz zenginleri, feodal bir toplumda eski lordlar gibi yaşamayı şiddetle arzuluyordu. Bu akımı güçlü bir şekilde destekleyen insanlardan biri de Prenses Charles’tı. Önceleri kendisini romantik olarak tanımlasa da siyasi bir sıçrama sırasında kendisini neoklasik olarak tanıttı ve daha sonra anti-modernist olarak faaliyetini sürdürdü.

Neoklasik mimari tarzın özellikleri

Neoklasik binaların mimarisi, Tanrıların Evi’nden esinlenmiştir. Antik Yunan mitolojisinde ilk tanrı, tanrı ve tanrıçalar insansı, çok güzel, kusursuz ve ölümsüzdür. Bu nedenle yaşadıkları yerin de kendi özelliklerine benzemesi gerektiğine inanırlar. Bu nedenle tanrıların evini büyük boyutlarda ve ağır malzemelerle tasarlamışlardır.

Mimarların çoğu bu stili zamansız bir mimari olarak görüyor. Neoklasik mimari tarzın ayırt edici özelliklerinden biri, bu tarzdaki yapıların klasik temelli bir kabuğa sahip olması, ancak yapı içinde modern tesislerin kullanılmasıdır.

İlgili Makaleler: Postmodernizm Nedir? Tanım ve Kılavuz [Örneklerle]

Yunan tapınakları ve Roma bazilikaları neoklasik üslup mimarların en çok taklit ettikleri yerler olduğundan, neoklasik üsluptaki binalar da Yunan üslubundaki sütunlarla büyük ölçülerde inşa edilmiştir.

Bu tarzın mimarlarının en önemli çabalarından biri, yapı tasarımında geometrik orantıları korumaktı. Tuğla, taş ve ahşap bu tarzda kullanılan yaygın malzemelerdir. Nasıreddin Şah döneminde neoklasik tarzın İran’da çok popüler olduğunu ve o dönemde birçok binanın neoklasik tarzda inşa edildiğini bilmek ilginç olabilir.

Neoklasik oda düzeni. Neoklasik dekoru bu kadar popüler yapan özelliklerden biri sadeliğidir.
Neoklasik oda düzeni. Neoklasik dekoru bu kadar popüler yapan özelliklerden biri sadeliğidir.

Bu üslupta olmakla birlikte duvarda kabartmalar yer almakla birlikte bu kabartmalar düz olup yapının dekoratif bordürleri şeklinde kullanılmaktadır. Öte yandan, neoklasik binalardaki çatılar yatay ve düzdür ve çoğu durumda kuleleri veya kubbeleri yoktur. Tabii ki, bunun entegre stiller ile inşa edilen binalar için geçerli olmadığına dikkat etmek önemlidir.

Bu mimari üslubun diğer üsluplardan ayırt edici özelliklerinden biri, neoklasik yapıların dış cephelerinin sade olması, kapı ve pencerelerin birbiri ile mükemmel bir uyum içinde yapılmış olmasıdır. Binaların dışındaki yeşil alanlar da düzenli geometrik desenler izliyor.

Neoklasik tarzın ünlü mimarları

Neoklasik tarzın en ünlü mimarlarından biri, 1946 yılında Lüksemburg’da doğan Leon Carrier’dir. Stuttgart Üniversitesi’nde mimarlık okudu. Leon, Mimarlık ve Şehircilik, Architectural Association ve Royal College of Art, Princeton Üniversitesi ve Virginia Üniversitesi’nde Profesördü. Neoklasik tarzdaki diğer önde gelen mimarlar arasında Dimitri Papadakis ve Robert Stern bulunmaktadır. Bütün bu mimarlar arkalarında değerli eserler bırakmışlardır.

Günümüz dünyasında, neoklasik mimari, çoğu çağdaş binada yeni klasik mimari olarak bilinmektedir.
Günümüz dünyasında, neoklasik mimari, çoğu çağdaş binada yeni klasik mimari olarak bilinmektedir.

İlgili Makaleler: Doğu Roma mimari tarzı | Bizans dönemi mimarisi ve üslup özellikleri

Neoklasik mimarinin bir örneği

Dünyada neoklasik mimari tarzında inşa edilmiş birçok bina var. Hatta Beyaz Saray gibi dünyanın en önemli binalarından bazıları da bunların arasında yer alıyor. Aşağıdaki makalede, neoklasik mimari tarzının bazı örneklerini tanıtacağız.

Parthenon Tapınağı

Bu tapınak MÖ 5. yüzyılda inşa edilmiştir ve Atina’nın gücünün, zenginliğinin ve kültürünün bir simgesiydi. Parthenon, Yunanistan’da inşa edilmiş en büyük ve en zengin tapınaktır. Bugün, bu tapınak dünyanın en tanınmış yapılarından biridir ve neoklasik mimari tarzında antik Yunanistan’ın kalıcı bir simgesidir.

Neoklasik mimaride etki duvardadır ve farklı bölümlerin her biri için ayrı bir karakter göz önünde bulundurulur.
Neoklasik mimaride etki duvardadır ve farklı bölümlerin her biri için ayrı bir karakter göz önünde bulundurulur.

Kongre Sarayı

Kongre Evi, Washington, D.C.’deki Capitol Hill’de yer almaktadır. Benjamin Henry Latrobe adlı bir mimar tarafından neoklasik mimari tarzında inşa edilmiştir. Bu bina her zaman önemli olaylara ev sahipliği yapmış ve neoklasik üslubun öne çıkan yapılarından biridir.

İlgili Makaleler: Romanesk stili ve özelliklerini tanımak | Orta Çağ’da Romanesk mimarisi

Beyaz Saray

Beyaz Saray, 1792 ve 1800 yılları arasında James Hoban tarafından Washington, DC’de klasik mimari tarzında inşa edilmiştir. Düzenli ve sade görünüm, düzenli hatlar ve uzun ve bağımsız sütunlar bu yapının özellikleridir. Bu saray, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın ikametgahıdır.

İç dekorasyon stilleri tarihi arasında, neoklasik tasarım stilinin tarihsel kökleri vardır.
İç dekorasyon stilleri tarihi arasında, neoklasik tasarım stilinin tarihsel kökleri vardır.

son söz

Neoklasik mimari üslup, klasik mimari üslubun tasarım ve sembollerini çağdaş uygulamalarda hayata geçirme çabası olarak özetlenebilir. Bu tarz, birçok hayranı olan mimari tarzlardan biridir. 19. yüzyılın ikinci yarısında İranlı mimarlar bile bu üsluptan etkilenmiş ve birçok yapı inşa etmişlerdir. Bu yazımızda bu mimari tarzı ve öne çıkan örneklerini tanıtmaya çalıştık. Neo-klasik mimarinin örnekleri sayılabilecek başka hangi binaları biliyorsunuz? Yorumlarınızı ortada bırakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir