Pro/Engineer yazılımına giriş ve diğer CAD/CAM yazılımlarıyla karşılaştırması
Pro/Engineer nedir?
Pro/Engineer yazılımı CAD/CAM alanında en gelişmiş yazılımlardan biri olan Amerika’daki PTC firması tarafından yapılmaktadır. Dünyadaki irili ufaklı birçok şirket, işlerine göre bu yazılımın yeteneklerini kullanıyor. turkey’da bu yazılım çok fazla kullanım bulmuş ve Araştırma Merkezi ve otomotiv parçalarının döküm ve talaşlı imalat alanında faaliyet gösteren Malibel Saipa Company gibi firmalar bu yazılımı kullanmaktadır.
Pro/Engineer, rijit gövde ve parametrik modellemeye dayalı tasarımın yanı sıra gelişmiş ve kapsamlı tasarım ve işleme araçlarına dayalı bir yazılımdır. Bir CAD/CAM/CAE yazılımı olarak bu yazılım, mekanik tasarım, analiz ve işleme gibi tasarımın tüm yönlerini kapsar.
Bazı uzmanlara göre ProE, tasarım, üretim ve bilgisayar destekli analiz (CAD/CAM/CAE) olmak üzere üç alanda çok fazla güce sahip tek yazılım olarak kabul edilebilir.
İlgili Makaleler: Onshape nedir ve 3D tasarımda kullanımı nedir?
Öncelikle bu yazılımı daha yakından tanımanız için tasarım, üretim ve analizin ilk aşamalarından bazı örnekler bu yazılımda verilmiştir. Bu yazılımla nasıl çalışılacağına ilişkin öğretici, en son sürümüne (Creo Elements Pro 070) göre verilmiştir.
Pro/Engineer yazılımlarının pazardaki ana rakipleri Catia ve Unigraphics’tir.
Önceki adı Pro/Engineer (Pro/E) olan Creo yazılımı (Creo Elements/Pro), “Profesyonel Mühendis” anlamına gelir ve en güçlü bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli mühendislik ve bilgisayar destekli imalat yazılımları arasındadır. 3D tasarım işe yarıyor Bu programın geliştiricisi Parametric Technology Corporation’dır (PTC).
Pro/Engineer
Bu yazılım modelleme, talaşlı imalat, tasarım ve üretim, kalıplama ve çizim alanlarında çok güçlü yeteneklere sahiptir ve bu ortamların birbiriyle bağlantılı ve etkileşim içinde olduğu her alan için farklı ortamlar mevcuttur. Bu yazılım, Catia yazılımının en büyük rakibi olarak kabul edilir, ancak ona göre göreceli avantajları vardır.
Bu avantajların arasında, işleme yeteneğinden bahsedebiliriz ve CNC makineleri için istisnai G-Code alabiliriz; bu, kullanımının çok basit olmasının yanı sıra en karmaşık yüzeylerde işlemeyi mümkün kılar. Ayrıca Mold ortamında kalıp sektörü için çok güçlü bir standart parça arşivi bulunmaktadır.
Bu yazımızda kısaca bu yazılımın yeteneklerinden bahsetmeye ve bu alandaki diğer yazılımlara göre avantajlarını anlatmaya çalıştık.
Modelleme alanında piyasada bulunan yazılımların çoğu sadece yüzey tekniğini kullanırken, Pro/Engineer yazılımlarında bu tekniğe ek olarak 3D Katı modelleme tekniği de kullanılmaktadır. Bu tekniklerin her biri için özel bir ortam vardır.
İlgili Makaleler: Autodesk Mudbox yazılımıyla tanışın
Bu durumlara ek olarak çok ileri düzeylerde geometrik olmayan parçaların tasarımı için Style adlı bir ortam kullanabilirsiniz ve hatta en son modelleme yöntemi olan nokta bulutu yöntemini kullanır. Bu yazılımın modellemedeki bir diğer önemli avantajı da modellenen parçaların tüm boyutlarının parametre olarak tanımlanmış olması büyük yardımcı olabilir.
Özellikle bazı boyutlar arasında ilişki varken bir parametrenin kolaylıkla değiştirilmesi diğer parametreleri de etkilemekte ve kolaylıkla değiştirilebilmektedir.
Bu yazılımın kalıplama ortamında, bakalit gibi kalıp tipine göre kalıbın dikey duvarlarının çıkış eğimi veya büzülme faktörü vb. gibi kalıpçılık sektörünün ihtiyaç duyduğu özellikleri uygulayabilirsiniz. kauçuk vb. Standart kalıp parçalarını kullanarak çok basitten karmaşığa kalıplar oluşturmak da mümkündür.
Bahsedilen durumlara ek olarak, plastik kalıplarda erimiş polimer sıvısının hareketini simüle etmek ve çıkış parçasının sonuçlarını gözlemlemek mümkündür. Bu sonuçlar hem kalıbın doldurulma kalitesi hem de plastik parçanın tam olarak oluşması olabilir. Basınç, sıcaklık ve plastik enjeksiyon için uygun yer gözlemlenerek kalıp tasarımını optimize etmek de mümkündür.
Bu yazılımın işleme ortamında, gerekli özellikler tanımlanarak en iyi strateji tanımlanabilir.
Aletin ham blok üzerindeki hareketini tespit eder ve CNC tezgahların ve freze tezgahlarının talaşlı imalat sürecini simüle ederek her tezgahın çıktı dosyası elde edilebilir.
İlgili Makaleler: ZBrush nedir ve ne işe yarar?
Bu yazılımda, parça veya sistemin inşasının herhangi bir aşamasında tasarlanan modelde yapılan değişiklikler, montaj, iki boyutlu harita, konstrüksiyon bilgileri gibi diğer parçalara eş zamanlı olarak otomatik olarak uygulanır. Bu yazılım parçanın 3D model bilgisini kullanarak farklı yönlerde istenilen görünümü ve kesimi hazırlayabilmektedir. 3d Çizim ortamında üç boyutlu modellerin en doğru noktalarını ve çizim standartlarını takip ederek en güzel ve teknik iki boyutlu haritalara ulaşabilirsiniz.
Genel olarak bu yazılımı tanıyarak ve tam olarak öğrenerek, imalat ve imalat sektöründeki 3D modelleme, 2D harita çıkarma, montaj, kalıplama, talaşlı imalat vb. tüm yazılım ihtiyaçlarınızı tek bir yerden ve ilgili olarak karşılayabilirsiniz. Birlikte olsun.
CAD/CAM/CAE yazılımı arasında bir karşılaştırma
CAD yazılımının ortaya çıkışından sonra, tasarım süreci daha hızlı hale geldi ve ürünlerin tasarım süresi büyük ölçüde azaldı. Burada AutoCAD, Pro-Engineer, Solid Edge ve Microstation yazılımlarını inceliyor ve karşılaştırıyoruz.