beton neden çatlar? Beton döküldükten sonra betonun çatlama nedenleri
Betonda çatlak oluşmasının birçok nedeni vardır. Çatlamanın kendisi genellikle başka bir tür hasarın sonucudur, ancak hasarın yayılmasına ve diğer beton hasar türlerinin ortaya çıkmasına da neden olabilir.
Suyun donma ve çözülme döngüleri, alkali reaksiyonlar ve sülfat saldırısı betonun çatlamasına neden olabilir. Ayrıca standart bir şekilde dökülmeyen beton, işleme sırasında çatlayabilir.
beton çatlak tamiri
Tüm Portland çimentoları, hidrasyon ve kürlenme sırasında (ne kadar küçük olursa olsun) büzülür. Büzülmenin, termal büzülme, plastik büzülme, kuruma büzülmesi ve otojenik büzülme dahil olmak üzere farklı biçimleri vardır. Birçok beton uzmanı, güçlendirilmiş çeliğin ısı nedeniyle betonun çekmesini ve çatlamasını önlediğine inanmaktadır.
İlgili Makaleler: Betonarme nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Ancak çelik, boyutunu ve kapsamını küçültse de, betonun büzülmesini ve çatlamasını tamamen önlemez. Kuruma büzülmesi, olumsuz etkileri ve geride bıraktığı birçok çatlakla ünlüdür (aşağıda resmedilmiştir).
Bu tür büzülme, su buharlaştığında ve beton priz alıp sertleştiğinde meydana gelir. Bazı durumlarda kuruma büzülmesinin bıraktığı çatlaklar çok küçüktür ve tamir edilmeleri gerekmez.
beton çatlaması
Kuruma büzülmesi, olumsuz etkileri ve geride bıraktığı birçok çatlakla ünlüdür.
Plastik büzülme, taze beton yüzeyi buharlaşma hızını artıran koşullara maruz kaldığında meydana gelir; Örneğin, rüzgar, yüksek sıcaklık ve düşük nem.
İlgili Makaleler: müstakil ev dış cephe modelleri [basit ve şık]
Bu büzülme, betonun henüz yumuşakken çatlamasına neden olur. Plastik büzülme, kuruma büzülmesinden daha derin çatlaklara neden olabilir. Bazı durumlarda bu tip hasarlar beton kürü bitmeden çatlaklar kapatılarak onarılır.
İzin verilen beton çatlakları miktarı
Termal büzülme, beton sertleştiğinde ve ardından hızla soğuduğunda çok fazla ısı açığa çıkması nedeniyle oluşur. Sıcaklık değişimi, özellikle hızlı sıcaklık değişimi nedeniyle beton boyut değiştirir. Tasarımda bunlar hesaplanmadığı takdirde hasara (çatlamaya) yol açacaktır.
Uygun olmayan temel, betondaki çatlakların başka bir yaygın nedenidir. Betonun çekme dayanımı genellikle 200 ila 400 psi arasındadır.
Zemin oturması ve temelin yer değiştirmesi, ne kadar küçük olursa olsun, beton koşullarının değişmesine ve betonda çekme gerilmesinin artmasına neden olabilir; bu da beton çatlamasına neden olur.
İlgili Makaleler: betonun su geçirmemesi için ne yapmalı?
Betondaki çatlakları onarmak kolay bir iş değildir. Bu nedenle, çalışmaya başlamadan önce Türklerin tüm hareketlerini dikkatlice kaydetmeniz önerilir. Daha önce bu, geleneksel ve eski yöntemlerle yapılıyordu; Ama günümüzde yeni ve elektronik cihazlar bu konuda bize yardımcı oluyor.
Akıllı telefonlar bile parçaları kaydetme yeteneğini buldu. Bu amaçla çatlakların görüntüleri düzenli olarak hazırlanarak hareket ve değişimleri incelenir.
beton neden çatlar
Unutmayın, betondaki çatlakların derinliğini ve çatlak miktarını belirlemek için tahribatsız testler, özellikle ultrasonik beton testleri kullanmak daha iyidir.
Aşağıdaki resimde de görebileceğiniz gibi, operatör bu cihazı kullanarak yapıyı test ediyor ve çatlağın derinliğini tespit ediyor.Çatlakların sadece değişim nedeniyle açılıp kapanıp kapanmadığını belirlemek için hareketler nispeten uzun bir süre boyunca kontrol edilmelidir.
Mevsim sıcaklığında veya her an çatlakların açılmasına neden olan başka temel sebepler de var. Çatlakların nedeni ve davranışı belirlendikten sonra onarıma geçilmelidir.
İlgili Makaleler: Yapı malzemeleri nelerdir ve çeşitleri nelerdir?
İnşaat demirlerinin korozyonu ve paslanmasında beton çatlamasının rolü her zaman açık değildir. Araştırmalar, genişliği 0,3 mm’den az olan çatlakların çelik korozyonu üzerinde fazla bir etkisinin olmadığını göstermiştir (Atimay ve Ferguson, 1974).
Bununla birlikte, diğer araştırmalar (Darwin ve diğerleri, 1985) (Oesterle, 1997), inşaat demirlerinin korozyonunun çatlakların genişliği ile doğrudan ilişkili olmadığını göstermiştir; Muhtemelen beton yüzeyindeki çatlaklar ile donatıların yakınındaki çatlakların genişliği arasında bir bağlantı olmamasındandır.
Betonda donatı boyları boyunca oluşan çatlaklar daha fazla hasara neden olur; Çünkü donatı demirinin boyu boyunca korozyona uğraması betonun dayanımını daha çok düşürür.
Bu konuda yapılan çeşitli araştırmalara rağmen, beton çatlaklarının genişliği ile donatıların korozyonu arasındaki ilişkinin ne olduğu hala netlik kazanmamıştır.
İlgili Makaleler: bitüm nedir?! Ve hangi malzemelerden elde ediliyor?!!
Yapılan deneyler, betonun kalitesinin, betonun doğru ve standart olarak karıştırılmasının ve betona uygun kaplamanın, betonun çatlama sırasında korozyona karşı direncinde önemli rol oynadığını göstermiştir.
beton neden çatlar
Beton çatlaklarının başarılı bir şekilde onarılması genellikle zordur. Gereken onarım türü, büyük ölçüde çatlamanın türüne ve nedenine bağlıdır. Çatlakların onarılması için çatlakların ilerleyip ilerlemediğinin veya ilerlemesinin durup durmadığının bilinmesi gerekir.
Çatlaklar sürekli açılıp kapanıyorsa ya da sürekli açılıyorsa tamir işlemi çok karmaşık bir hal alır ve muhtemelen tamir için takviye malzemelerine ihtiyaç duyarız.
Çatlak tamirinde yanlış yöntemi seçip kullanmak, betonu tamir etmemekten çok daha zararlıdır. Yöntem seçiminde yapılan bir hata, betonun ilk durumunu daha kötü ve daha karmaşık hale getirir.
İlgili Makaleler: lamine parke nedir? Parke laminatlar hakkında her şey
Bazı çatlakları onarmak için epoksi veya poliüretan reçine enjeksiyonu kullanılır. Epoksi reçine genellikle beton geri kazanımı için kullanılır. Sadece su sızıntısını önlemek istiyorsak ve bir yapıyı onarmak istemiyorsak poliüretan enjeksiyon kullanmalıyız.
Epoksi reçine, çatlakları ve daha küçük su sızıntılarını kapatmak için kullanılır. Poliüretan reçine, epoksiden daha esnektir; Ancak hiçbiri yapısal onarım için kullanılmamaktadır.
Ayrıca beton tamir malzemelerinin çekmesi ve çatlaması da mümkündür. Betonun bu çatlaması, betonun kendisinde çatlamadan çok daha hızlı gerçekleşebilir ve çekme gerilimi oluşturarak betonun kendisine zarar verebilir.
Elbette çoğu zaman bu çatlaklar çok küçüktür ve tamirine ve ömrüne çok fazla etkisi yoktur. Bunu önlemenin tek yolu ise çekmeye karşı dayanıklı tamir malzemeleri kullanmaktır.