Le Corbusier – en kapsamlı biyografi; Mimari eserlerin analizi ve tanıtımı
Le Corbusier
Batı dünyasının ünlü mimarı ve ressamı, zamanının tüm üsluplarında lider, lakaplı Le Corbusier Charles Edouard Jeannere-Gray, 6 Ekim 1887’de İsviçre’nin büyüleyici dağlar diyarında doğdu. Şu anda, mimarlık dünyasında, Le Corbusier adına aşina olmayan kimseyi neredeyse hiç bulmuyoruz.
Le Corbusier, 30 yaşında Paris’e göç etti. Aynı zamanda ressam ve tasarımcı Amédée Ozenfant ile tanıştı. “Ozanfan”, Le Corbusier’i çağdaş sanatsal Sihlerle tanıştırdı. Bu eğitimler sırasında Le Corbusier, Kübizm’in karmaşık soyutlamasını reddeden ve gündelik nesnelerin basit ve saf geometrik biçimlerine atıfta bulunan yeni bir resimsel üslupla tanıştı. Bu aşinalık onları 1918’de Purist Manifesto’yu yazıp yayınlamaya yöneltti.
Le Corbusier nihayet 27 Ağustos 1965’te 77 yaşında öldü. Cesedi Rocoburn, Cap Martin, Fransa’ya gömüldü.
Le Corbusier ve mimarlık
Le Corbusier, dönemin en yenilikçi mimarları arasında sayılan, dönemin en ünlü iki mimarı olan Auguste Pré ve Peter Behrens’in ofisinde birkaç yıl çalıştı. Daha sonra Balkanlar, Küçük Asya, Yunanistan ve Roma’yı gezdi ve bahsedilen bölgelerin mimari ve resim tarzlarını gözlemleyerek çalışmalarını sürdürmek için gerekli etkileri aldı.
İlgili Makaleler: Walter Gropius – biyografi ve mimari dehanın tanıtımı!
Bu iki ünlü mimarın ofisinde çalışma deneyimi ve dünyanın farklı yerlerine yaptığı seyahatlerden ve farklı kültürleri tanımaktan öğrendiği dersler, Le Corbusier’nin profesyonel kariyerine başlamasının temelini oluşturdu. Le Corbusier, kariyerinin başında modern mimariyi seçti ve önde gelen modern mimarlardan biri olması uzun sürmedi. Le Corbusier mimaride durmadı, aynı zamanda teorileştirmeye de yöneldi, böylece fikirlerini giderek daha fazla etkiyle bu mimariye dahil edebildi.
Le Corbusier ve modern mimari
Le Corbusier, bu mimari dahi Walter Gropius ve Mies van der Roo gibi mimarların saflarına hızla katılmayı başardı ve kapsamlı ve kesin fikirlerinin modern mimarinin lideri olması uzun sürmedi.
Onun modern mimari fikri, tüm bileşenlerin belirli ilkelere göre yerlerine yerleştirildiği tamamen makine ve mekanik bir mimariydi; Buna dayanarak, “Ev yaşam için bir makinedir” teorisini sundu. Le Corbusier, binayı ve hatta şehri sadece insan ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan endüstriyel unsurlar olarak değerlendirdi. Bu sorun mimaride kimliğin ve özgünlüğün solmasına yol açar; Tam olarak modernizmin aradığı şey. Le Corbusier’nin yapıtlarının bir diğer özelliği de kuşkusuz Auguste Pere ile çalışmasının etkilerinden biri olan betonla yaptığı dikkat çekici çalışmadır.
İlgili Makaleler: Ludwig Mies van der Rohe’un Biyografisi Mimaride minimalizm çalışmaları
Le Corbusier, modern mimarlık alanında faaliyet gösterdiği sürece, arkasında her biri tek başına modern mimariyi temsil edebilecek pek çok önemli eser bıraktı; Çünkü hepsi benzer ve önceden tanımlanmış ilkeleri takip ediyor; Aşağıda ana olanları tartışacağız.
Le Corbusier’nin modern mimaride 5 ilkesi
- Düz çatı ve çatı avlusu (çatıda yeşil alan oluşturulması)
- Sütunlar binaları yerden kaldırır.
- Geniş ve uzun bir pencere ve entegre cam oluşturma
- konsolu kullanma
- Ücretsiz plan ve görünüm
Le Corbusier, Paris’in kuzeyindeki Poissy’deki Villa Sava’da modern mimari hakkındaki fikirlerini sergiledi. Modern mimarinin kaynağı olan teknolojiyi ve beş ilkesini bu villada çok sanatsal ve şiirsel bir şekilde uygulamıştır.
Le Corbusier ve vahşilik
Söylediğimiz gibi, Le Corbusier betonla çok takdire şayan şeyler yaptı; Bu eserler arasında brütalizm tarzında yaptığı çalışmaları sayabiliriz.
İlgili Makaleler: mutfak çizim programı ve ev dekorasyonu için 7 harika Android programı
Le Corbusier’nin Brütalizm tarzında eserleri
Bu üsluptaki eserleri arasında şu yapılardan söz edilebilir:
- Yerleşim Birimi binası
- Ahmedabad, Hindistan’daki Enerji Derneği binası
- Chandigarh, Hindistan’daki sekreterlik binası
Le Corbusier1 kitap
Onun tarafından birçok kitap yayınlandı, ancak yirmili yıllarda çok önemli iki kitap yazdı.
Yeni bir mimariye doğru adlı ilk kitap
1923’te Paris’te yayınlandı; Aslında, bu kitapta modern mimarinin kökeni görülebilir. Bu kitapta yazar, mimarların dikkatini teknolojiye yöneltiyor ve mimarların çalışmalarını makine mühendisleriyle karşılaştırıyor. Uçaklar, otomobiller, trenler ve gemiler gibi ulaşım endüstrilerinin hızla değiştiğini, ancak mimarinin bir istisna olduğunu belirtiyor. Bazı mimarların geçmiş tarzları taklit etmesinin kabul edilemez olduğunu düşünüyor.
Le Corbusier bu kitapta harç, beton ve prefabrike malzemelerin kullanılmasını öneriyor.
İlgili Makaleler: render programı +25 mimari render yazılımı
Shahr Indeh adlı ikinci kitap
Ayrıca 1924’te Paris’te yayınlandı. Le Corbusier bu kitabında geçmişten geleceğe şehir planlamacılarının dikkatini çekiyor. Le Corbusier, düzen, geometri ve geniş ve düz caddeler, hareket halinde hız, büyük kentsel bloklar ve modern teknolojinin kullanımını önerir. Böyle bir bağlamda şehirlerin nüfusunun hızla artmasından endişe duyduğunu ve tek çözümün yüksek katlı binaları yapmak olduğunu düşündüğünü dile getiriyor ve bu konuda Amerikan şehirlerini, özellikle New York ve Chicago’yu çok yüksek gökdelenleriyle övüyor.
Le Corbusier’nin bu görüşlerinden hareketle 50’li yıllarda iki önemli şehir tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir.
Biri Le Corbusier tarafından tasarlanan Hindistan’ın Chandigarh şehri, diğeri ise Lucio Costa ve Oscar Niemeyer tarafından Brezilya’nın başkenti olarak tasarlanan Brezilya’nın Brasilia şehri.
Le Corbusier, şehircilik ve Tony Garnier
Le Corbusier, Tony Garnier’in endüstriyel şehir için şehir planlama fikirlerini çok övüyor ve bunların geleceğin şehirleri için iyi bir model olduğunu düşünüyor.
Le Corbusier, 230 ila 270 metrekare arasında bir alana sahip 60 katlı çok işlevli kuleler öneriyor.
Le Corbusier ve Siam kongreleri
N-Siam’ın kısaltması olan Uluslararası Modern Mimarlık Kongreleri 1928’de kuruldu ve 1959’a kadar devam etti. Bu 32 yılda 11 kongre kronolojik olarak aşağıdaki ülkelerde yapılmıştır: 1. İsviçre 1928 2. Almanya 1929 3. Belçika 1930 4. Yunanistan 1933 5. Fransa 1937 6. İngiltere 1947 7. İtalya 1949 8. İngiltere 1951 9 Fransa 1953 10 Yugoslavya 1956 11. Hollanda 1959, kuruldu.
İlgili Makaleler: civil engineering nedir? | Eğilimlerin, maaş ve gelirin ve işgücü piyasasının tanıtımı
Bu kongrelerin amacı, mimarlık, şehircilik, peyzaj, endüstriyel tasarım ve mimarlıkla ilgili diğer konularda modern mimarlık akımının ilkelerini tartışmak ve açıklamaktı. Bu kongrelere katılan mimarlar arasında bu kongrenin kurucuları arasında yer alan Le Corbusier, Gideon, Berlache, Gabriel Gorkyan ve Hugo Hering’i sayabiliriz.
Bir bakışta Le Corbusier
- Le Corbusier, 6 Ekim 1887’de İsviçre’de doğdu.
- Sonsuza dek modernizmin efsanelerinden biri olarak bilinecek.
- Dünya Savaşı öncesi ve sonrası olmak üzere ikiye ayrılır.
- 1930’lardan itibaren Le Corbusier’nin uluslararası projeleri başladı ve 1950’den itibaren kendisine büyük projeler teklif edildi.
- Planları ve fikirleri çağdaşları tarafından defalarca reddedildi ve bu, Le Corbusier’yi sert bir insan yaptı.
- Çok sayıda insanı barındırabilecek konut kompleksleri fikrini ilk önerenlerden biriydi.
- Dünya Savaşı yıllarında inşaat seviyesinin düşük olması nedeniyle düşünmek, yazmak ve resim yapmakla meşguldü.
- Bu yıllarda insan ölçeğinde fikrinin temellerini atmayı başardı.
- Mimari tasarım tarzı ve beton kullanımı çağdaşları tarafından beğenilmedi.
- 1965 yılında yüzerken aniden öldü.
- Ölümünden üç yıl sonra Le Corbusier Vakfı kuruldu.
İlgili Makaleler: design ne demek? Sanatta tasarım türleri
Siam ve etkili kongreler
Dördüncü Kongre, Kentsel Gelişim Kongresi:
Siam’ın önemli kongrelerinden biri, adını işlevsel şehirden alan şehir planlama alanındaydı.
Bu kongre 1933 yılında bir geminin güvertesinde yapılmıştır.
Bu gemi liman kenti Marsilya’dan Atina’ya gitti ve ardından Marsilya’ya döndü.
Bu kongrede 33 şehrin fiziki analizinden yola çıkılarak, şehirlerin içinde bulunduğu sosyal sorunların, fonksiyonların tamamen ayrıştırılması ve ortaya yeşil fonksiyonların konulmasıyla çözülebileceği önerilmiştir. Ayrıca şehir nüfusunun aralarında büyük mesafeler olacak şekilde yüksek bloklara bölünmesi önerildi.
1942’de Le Corbusier, bu konuyla ilgili tartışmaları Atina Tüzüğü başlığı altında yayınladı.
9. Kongre, İskan Kongresi:
1953’te bu kongrenin düzenlendiği yer Fransa’ydı.
İlgili Makaleler: Render nedir? mimaride render | Lumion veya Vray
Bu kongrede Team 10 adlı bir grup, Siam’ın özellikle işlevselcilik ve Atina Tüzüğü’nde belirtilen ikamet, çalışma, dinlenme ve ulaşım ayrımı alanındaki görüşlerine karşı çıkmaya başladı. Siyam’da dile getirilen görüşleri vatandaşların günlük yaşam çevresinden kopmasına neden olarak değerlendirdiler. İnsanların merkezi bir rol oynadığı bir mimari istiyorlardı. Böylece Team 10, modern mimariden doğan ve bu mimariye karşı çıkan ilk mimarlar oldu.
Le Corbusier’nin yaşamının sonlarında mimari üslup ve yönelim değişikliği
Le Corbusier, bu mimarlık dehası, modern mimarlığın lideri ve ana teorisyeni, yıllarca süren çaba ve faaliyetten ve modern mimarlık için belirli tanımları kaydettikten sonra, yaşamının sonunda, kendisinin belirlediği ilkelere bağlı olduğunu düşünmedi. ve 20’li yıllarda yavaş yavaş fikirlerinden vazgeçti.
Ve geriye 30 yıl kaldı; Öyle ki, yaşamının son yirmi yılında bu değişim oldukça belirgindir ve Fransa’nın Ronchamp kentindeki Notre Dame de Duo binaları, Hindistan’daki bazı Chandigarh binaları ve son olarak son şaheseri olan Carpenter Art Center (Carpenter Art Center)’da ( 1961-1964) Harvard Üniversitesi’nde durum böyle.
İlgili Makaleler: mimarlık mezunu ne iş yapar? İç mimari ile ilgili faaliyetler
Bu bölümde bahsedilen binaların tümü heykelsi ve duygusal bir tarzda tasarlanmıştır.
Le Corbusier’nin eserleri
- Villa Sava
- Villa Schwab
- Villa Türü
- Villa La Roche
- Sovyetler Sarayı, Rusya
- Yerleşim Birimi binası
- Ahmedabad, Hindistan’daki Enerji Derneği binası
- Chandigarh, Hindistan’daki sekreterlik binası
- Ronshan Kilisesi
- Marangoz Sanat Merkezi
- Kartezyen gökdelen
- Crotchet’nin evi
- Birleşmiş Milletler tasarım ekibi üyesi