reçine nedir ne işe yarar | Reçine türleri ve endüstride reçine uygulamaları
Günümüzde epoksi reçinenin birçok kullanım alanı vardır. Tablolar gibi yaygın olarak kullanılan ev aletlerinden tablolara ve zarif takılara. Ancak epoksi reçinesindeki hangi kombinasyon bu kadar çekici bir özellik yaratır? Bu malzeme ev aletleri veya takı gibi uygulamalarda istenmeyen kimyasal etkilere neden olur mu?
Reçine sanatı derken neyi kastediyoruz ve bu malzeme sanat dünyasında ne gibi değişiklikler yarattı? Reçine ile yapılan sanat eserleri ile ilgileniyorsanız, bu makalenin geri kalanını tarayarak bu yaygın olarak kullanılan malzeme hakkında daha kapsamlı bir görüş bulacaksınız. Bu nedenle epoksi reçinenin sırlarını size anlatması için bize katılın.
reçine nedir?
Reçine, epoksi reçine anlamına gelir ve reçine ve sertleştiriciden oluşan katı, yapışkan, iki bileşenli bir malzemedir.
Bu iki sıvı bileşenin karıştırılmasıyla, sıvı reçinenin 24 ila 72 saat içinde kademeli olarak katı bir plastik malzemeye dönüşmesi için kimyasal bir reaksiyon gerçekleşir.
Bahsedilen iki bileşenin birleştirilmesinin sonucu, çok dayanıklı, toksik olmayan, parlak ve su geçirmez bir yüzey olacaktır; Ancak onunla çalıştığınızda potansiyel olarak tehlikelidir.
Bu nedenle, güvenlik ekipmanı kullanmalısınız. Yıllardır bu malzeme zemin, masa, endüstriyel amaçlı, tekne yapımı ve sanat gibi şeyler için kullanılmıştır.
Son zamanlarda bu kullanımlar arttı ve bu malzemeyi takı süslemek, ev dekorasyonu yapmak, resim yapmak ve hatta heykel yapmak için kullanıyorlar.
İlgili Makaleler: rekonstrüksiyon nedir? Ev tadilatı hakkında bilmeniz gereken her şey
Kari reçinesi nedir?
Reçinenin anlamı, böceklerin içine hapsolduğu ve kurumasını sağlayan ağacın sakızıdır ve reçine günümüzde sanatta ve sanayide yaygın olarak kullanılan bir kimyasal maddedir.
Çalışan reçinenin anlamı (çalışan reçine nedir), bu malzeme kullanılarak gerçekleştirilen çeşitli faaliyetlerdir.
Reçinenin kullanım alanlarından biri de takı yapımında kullanılmasıdır ve bu renksiz ve şeffaf maddenin bu sektörde birçok kullanım alanı vardır ve kalıplama en önemli kullanımlarından biridir.
reçine türleri
Reçine hem doğal hem de bitkisel ve sentetik olabilir; Kimyasalların karışımından yapılmak demektir.
Bitkilerin yüzeyinin çizilmesi o noktada reçine salgılanmasına neden olur. Kalın, sarı veya turuncu bir madde salgılayan bir ağaç görmüş olmalısınız, bu madde doğal reçinedir.
Ancak zanaat hakkında konuştuğumuzda, epoksi reçinesi veya döküm reçinesi olabilen sentetik reçineyi kastediyoruz.
Doğal reçine uygulaması
Doğal reçinenin ne olduğunu ve ne için kullanıldığını biliyor musunuz? Doğal reçine, genellikle kimyasal sentez yoluyla üretilen sentetik reçineden farklı olarak bitkilerden salgılanan bir üründür.
Mumyalamada çoğunlukla doğal reçineler kullanılır. Günümüzde doğal reçinenin kullanımı parfüm yapımından çello ve keman gibi telli müzik aletleri için yay yapımına kadar uzanmaktadır.
İlgili Makaleler: Yeşil çatı nedir? | Yeşil çatı çeşitlerinin tasarlanması ve uygulanması
Doğal reçinenin özellikleri nelerdir?
Doğal reçine, çeşitli ayırt edici özelliklerle karakterize edilir. İlk başta yapışkandır ve sonra sertleşir. Suda çözünmez, ancak alkol gibi diğer bileşiklerde çözünebilir.
Bu faktörlerin her ikisi de reçineyi çok faydalı kılar. Bu reçineler, malzemelere uygulanabilmeleri için yumuşatmak üzere alkol içinde işlenebilir veya ısıtılabilir.
Bazı durumlarda, kuruması için kendi haline bırakabilirsiniz ve kuruduktan sonra reçine suyun nüfuz etmesine izin vermez.
Doğal reçine, çeşitli bitki türleri tarafından bir iyileştirme veya kendini savunma mekanizması olarak üretilir. Tipik olarak reçineler, keskin kokularına neden olan bir hidrokarbon ve terpen bazı içerir. Diğer kombinasyonlar da mevcut olabilir.
Taze reçineler sertleştiklerinde yumuşak ve yapışkandır, bu da onları boyalarda, verniklerde, yapıştırıcılarda ve dolgu macunlarında kullanıma uygun hale getirir.
Epoksi reçine ve döküm arasındaki fark nedir?
Döküm reçinesi, nispeten farklı bileşiklerden yapılmış bir tür epoksi reçinesidir. Epoksi reçine genellikle bir kaplama olarak kullanılır, ancak döküm reçinesi genellikle bardak altlığı, tepsi ve mücevher gibi aletler yapmak için kalıplara dökülür. Döküm reçinesinin sertleşmesi epoksi reçinesinden daha uzun sürer, ancak daha büyük parçalar yapmak için daha uygundur.
Reçine sanatı nedir?
Reçine sanatı, ana malzemelerinden biri olarak epoksi veya döküm reçinesi kullanan bir tür zanaat sanatı anlamına gelir. Reçine sanatı ile ilgili başlıca yöntemler arasında şunları sayabiliriz.
- Renkli desenler ve tasarımlar oluşturmak için reçineyi boya veya mürekkeple karıştırabiliriz.
- Bu maddeyi tablolara dökerek üzerlerinde kalın ve parlak bir koruyucu tabaka oluşturabiliriz.
- Reçine ayrıca kurutulmuş çiçekler veya kabuklar gibi kalıplarda da kullanılabilir.
- Reçine sanatı, soyut resimleri ve mücevher veya ev aletleri gibi kullanılabilir öğeleri içerir.
İlgili Makaleler: en ucuz yer döşemesi nedir? Çirkin yer karolarından nasıl kurtulurum?
Reçine araçları nelerdir?
Reçine sanat malzemelerini ayrı olarak satın alabilir veya tüm malzemeleri içeren reçine sanat kitleri alabilirsiniz.
Bu kitler, epoksi ve döküm reçine sanatına yeni başlayanlar için mükemmeldir, ancak daha yetkin hale geldikçe, muhtemelen kitin sınırlamalarının ötesinde malzemelere ihtiyacınız olacak. Aşağıda, bazı reçine sanat eseri araçlarından bahsediyoruz.
- Lateks eldivenler, damla bez ve önlük, solunum maskesi ve güvenlik
- gözlükleri dahil olmak üzere güvenlik ekipmanı
- Plastik spatula ve kaşık
- Sürahi veya ölçü kabı
- Reçine sanat kitleri
- Şeffaf döküm reçinesi
- Isı tabancası
- silikon kalıp
- dondurucu kağıt
- pişirme tavası
- Silikon ölçüm kabı ve daha büyük karıştırma kapları
- dondurma çubuğu
- Kürdan
- Plastik kaşık
- Altın gül parçaları gibi dekoratif malzemeler
En iyi reçine kalıplama
Reçine kalıplama için silikon kalıplar kullanabiliriz. Pek çok silikon kalıp reçine için değil yemek için yapılmış olsa da, bunları reçine için kullanabilirsiniz.
Gıda kalıpları bazen reçine için tasarlananlardan daha pürüzlü olduğundan, bitmiş parçaların parlatılması gerekebilir.
epoksi reçine nasıl boyanır
Prensip, epoksi reçinelerinin tamamen şeffaf ve renksiz olmasıdır. Bu nedenle, şeffaf epoksi reçinesi genellikle akvaryum veya teraryum yapmak için kullanılır. Ancak diğer birçok uygulama için reçineyi boyamak isteyebilirsiniz.
İlgili Makaleler: betonun su geçirmemesi için ne yapmalı?
Reçineler şeffaf veya opaktır ve onları boyamak için şeffaflık derecelerine göre yöntemler seçmeliyiz. Genel olarak aşağıdaki boya türleri temel olarak epoksi boyama için uygundur.
- toz pigmentler
- alkol mürekkepleri
- Sıvı formda renk konsantresi
- Airbrush renkleri
Su bazlı boyaları asla kullanmamalısınız. İçlerindeki su, reçinenin sertleşmesini önleyebilir veya diğer olumsuz etkilere neden olabilir.
Epoksi reçineyi boyamak için kaliteli ürünler satın almaya değer, çünkü yalnızca doğru kalitede, uzun vadede ışık haslığı nedeniyle rengin kabul edilebilir olacağını hayal edebiliriz.
Epoksi reçineyi boyamanın en iyi yollarından biri alkollü mürekkebi kullanmaktır.
Ancak akrilik sprey boyalar herhangi bir reçineye tam olarak yapışmaz, bu nedenle, işe yaradığından emin olmak için bu boya türünü epoksi reçine üzerinde denemelisiniz. Tabii ki, reçine pigment tozu da onu renklendirmenin başka bir yoludur.
Reçine eserlerin yapısını hangi faktörler etkiler?
Reçinenin bileşenleri birbiriyle karıştırıldıktan sonra sadece ısı açığa çıkmaz, bu malzeme de sıvıdan katıya dönüşür. Bu malzemelerin iyi kürlenebilmesi için, reçinenin sertleştiriciye karışım oranı genellikle 1’e 1 hatta 1’e 2’dir.
Farklı epoksi veya sentetik reçineler farklı özelliklere sahiptir ve yapılarına göre farklı uygulamalarda kullanabilirsiniz.
Farklı epoksi reçine türleri, kürlenme süresi, nihai yüzeylerin sertliği ve duyarsızlığı açısından farklılık gösterir.
Dolayısıyla ısı direnci, yüzeylere konulan tabakanın maksimum kalınlığı gibi etkenler reçine eserlerin yapısını belirleyen bu kimyasal özelliklerin bir sonucudur. Bu faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Malzemelerin viskozitesi veya akışkanlığı
- Her dökümde uygulanabilecek maksimum tabaka kalınlığı
- Pişirme işleminin süresi
- Farklı malzeme yüzeylerinde yapışma özellikleri
- Tamamen tamamlandıktan sonra zorluk derecesi
İlgili Makaleler: lamine parke nedir? Parke laminatlar hakkında her şey
Epoksi reçinenin sanatta uygulanması
Epoksi reçineler çok yönlüdür ve bunları farklı sanat ve zanaat projeleri için kullanabiliriz. Bu malzemenin ana kullanımlarını aşağıdaki durumlarda özetleyebiliriz.
- Konut alanlarında toprak sızdırmazlığı
- İç ve dış mekan kaldırım taşlarının onarımı
- Mutfakta reçine masaların kesilmeye karşı dayanıklı izolasyonu
- epoksi çubuk üst
- Ahşabı reçine ile stabilize edin
- Epoksi reçineden ve tahta gibi ahşaptan yapılmış faydalı ürünler
- Eski binalar ve reçine model bina projeleri için modern yenileme fikirleri
- Velid reçine süsler
- Sanat objeleri için UV reçine ile hızlı onarımlar
- Epoksi reçineden yapılmış nehir masaları
- Banyo reçine rafları
- Garaj zeminleri için su geçirmez epoksi dolgu macunları
- Akvaryum ve teraryum yapımı
- Küçük parçaları birbirine sabitleme ve yapıştırma
- Bir tekne inşa etmek için bir kaplama veya jel kaplama olarak sentetik reçine kullanmak
Kaldırım taşlarını onarmak ve yapıştırmak için fayans yapıştırıcısı ve seramik yapıştırıcısı kullanabilirsiniz.
Belirli bir proje için doğru epoksi reçinesi nasıl belirlenir?
Belirli bir proje için en iyi epoksi reçineyi bulmak, epoksi reçineyi oluşturan malzemelerin özelliklerine bağlıdır.
Üreticinin beyan ettiği spesifikasyonlara dayanarak, reçinenin hem sıvı hem de kürlenmiş halde nasıl işlenebileceğini ve çalışabileceğini tahmin edebilmelisiniz. Bunun için aşağıdaki durumları göz önünde bulundurmalısınız.
Epoksi reçineyi düşük viskozite veya döküm reçineleri ile seyreltin: Döküm kalıpları veya nehir tabloları yapmak gibi uygulamalar için, düşük viskozite veya viskoziteye sahip döküm reçinesi satın almak daha iyidir. Bu epoksi reçineleri çok yavaş çalışır.
Bu nedenle, sürecin sonraki adımları için daha uzun aralıklar düşünmelisiniz. Düşük viskoziteli sentetik reçinenin sertleşmesi genellikle yaklaşık 12 ila 24 saat gerektirir.
Isı üretiminin kimyasal süreci çok yavaş olduğundan, nispeten az ısı açığa çıkar. Bu nedenle, yüksek veya orta viskoziteli epoksi reçinelerin aksine, daha kalın katmanları ve daha büyük miktarlarda reçineyi tek adımda kolayca işleyebilirsiniz. Bu tip reçineyi aşağıdaki uygulamalar için kullanabiliriz:
kalıp döküm
İlgili Makaleler: Ses yalıtımı nedir ve ne işe yarar?
- Epoksi reçine süs eşyaları üretimi
- Modelleme alanında kalıplanmış parçalar yapmak
- Epoksi reçine masaları gibi mobilya üretimi
- Ahşap çatlak ve deliklerin epoksi ile doldurulması
- Oturma odası veya garaj zemininde epoksi reçine zemin kaplaması üretimi
Kalın viskoz epoksi reçine: viskoz veya kalın sentetik reçinelere laminat reçine de denir. Bu tip reçine özellikle yüzeylerin kaplanması için uygundur. Ancak reçine sanatı ve reçine jeotları alanındaki projeleri uygulamak için de kullanabiliriz.
Yüksek viskoziteli epoksiler için, her adımda maksimum katman kalınlığı ile ilgili üreticinin talimatlarına mutlaka uymalısınız.
Çoğu durumda, tabakanın maksimum kalınlığı bir ila iki santimetre olarak belirlenir. Bu tip epoksi reçinenin bazı uygulamaları aşağıdaki gibidir.
- epoksi sanat kaplama
- taş kaplama
- UV koruması
- Gıda için kullanılabilir
- Reçine sanatı, epoksi reçine ile döküm boyama
- Geoden reçinesi ve petri kabı reçinesi gibi nesnelerin kaynatılması
- Her türlü resim ve sanat eseri
- Özel epoksi reçine takı türleri
- Masa gibi sızdırmazlık yüzeyleri
Bu reçinelerin bazı özel özellikleri şunlardır:
- Isıya, çizilmelere, UV ışınlarına ve suya karşı dayanıklı
- Alkol, akrilik, silikon yağı, metalik ve yağ bazlı mürekkeplerle uyumlu
- Uzun çalışma süresi ve özel malzemelerle kolay temizlik
Epoksi reçine işleme süresi: İşleme süresi, epoksi reçinelerle çalışırken temel bir faktördür. Bu faktör, sertleştirici ile karıştırdıktan sonra epoksi reçineyi işleyebileceğiniz süreyi gösterir.
Reçine sertleştikten sonra artık homojen bir şekilde boyayamaz veya yüzeyini düzeltemezsiniz. Düşük işlem süresi, hızlı katman oluşturmaya olanak tanır; Çünkü birkaç katmanı daha kısa aralıklarla üst üste koyabiliriz.
Ancak bu yöntemin havalandırılması daha zordur ve baloncuklar oluşabilir. Öte yandan, daha fazla işlem süresinin avantajı, farklı renkleri bir arada harmanlamak için yeterli zamana sahip olmanızdır.
İlgili Makaleler: Yapı malzemeleri nelerdir ve çeşitleri nelerdir?
Epoksi reçine sertleşme süresi: Sertleşme süresi, reçine bileşenlerinin bileşiminin tam bir sertlik ve duyarsızlık durumuna ulaştığı süredir. Pişirme süresi genellikle işleme süresiyle doğrudan ilişkilidir; Yani, işlem süresi kısaysa, reçine genellikle nispeten kısa bir süre sonra tamamen sertleşir.
Epoksi reçinenin avantajları
Aşağıda, epoksi reçinenin bazı avantajlarından bahsediyoruz. Aşağıda verilen özellikler, karıştırma ve kürleme sonrası katı hal içindir. Ürüne ve üreticiye bağlı olarak bu duruma gelmesi bir haftayı bulabilir.
- Aşınmaya karşı yüksek direnç
- optimum güç
- Darbe ve çatlamaya karşı dayanıklı
- Sıvıdan katıya dönüşüm sırasında düşük büzülme
- Yoğunluk santimetreküp başına yaklaşık 1,2 gramdır.
- UV ışınlarına karşı iyi direnç
- Ahşap dahil hemen hemen tüm malzemeler üzerinde iyi yapışma
- Yüksek termal esneklik
- İyi elektrik yalıtımı
- Asitlere karşı yüksek direnç
- Çatısız alanlarda havaya optimum direnç
Yüzeyde epoksi reçine kullanmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Artıları: Yüksek kaliteli tamamen kürlenmiş sentetik reçineden yapılmış yüzey, aşınmaya karşı oldukça dirençlidir. Bu malzeme çok yüksek mekanik yükler altında deformasyona uğramadan kalabilir. Aside dayanıklıdır ve korozyona karşı hassas değildir.
Dezavantajları: Epoksi reçineler yüksek konsantrasyonlu asitlere tam olarak dayanıklı değildir.
Ham sıvı içerikler, bazı kişilerde alerjiye veya deri döküntülerine neden olabilir. Bazı ürünler UV ışığı ile sararır ve önceden kürlenmiş epoksiyi çıkarmak zor olabilir.
İlgili Makaleler: Epoksi zemin kaplama nedir? 7 çeşit popüler epoksi zemin kaplama
Epoksi reçinenin sanat dünyasına etkisi ne oldu?
Epoksi reçine 40’lı ve 50’li yıllarda endüstriyel uygulamalarına girdiğinde, sanatta kullanımı da aynı derecede popüler hale geldi.
Sanatçılar, epoksi reçineyi pigmentle karıştırmaya başladılar ve bunu katmanlar halinde dökülen yeni bir resim yöntemi olarak kullandılar. Bu nedenle kuyumcular ve karma teknik sanatçılar, doğal malzemeleri kullanmak ve korumak için bu kombinasyonu kullanmaya başladılar.
O zamandan beri, çalışmalarında epoksi reçine kullananlardan ilham alan ve ustalaşan kreasyonlar, bize bir heykelde, bir tabloda, bir çizim masasında veya yazarın seçtiği herhangi bir yapıda gerçekleşenden daha fazla deneyim sağladı.
Reçine yapıştırıcı nedir?
Reçine yapıştırıcı, daha çok inşaat sektöründe kullanılan bir yapıştırıcı türüdür. Bu yapıştırıcı iyi bir yapışma özelliğine sahiptir ve 10 saate varan uzun kürlenme süresi sayesinde, telaşsız ve hassas montaj gerektiren ahşap işleme uygulamaları için idealdir.
Epoksi reçinenin en yaygın kullanımlarından biri yapıştırma amaçlıdır. Çünkü epoksinin güçlü özellikleri inşaat ve mühendislik yapıştırıcılarının üretimine imkan vermektedir.
Seronik kristal
Saronik kristal, iki bölümden oluşan kimyasal bir maddedir. Ahşap, polyester ve seramik yüzeylerde cam gibi bir tabaka kullanılmaktadır. Seronik kristal iki bileşenli olarak kullanılır ve bire bir oranında birleştirilerek çalışma yüzeyine fırça ile uygulanmalıdır.
sentetik reçine nasıl yapılır
Sentetik reçine, özel laboratuvarlarda kimyasalların birleştirilmesiyle elde edilir ve bunun sonucunda çok sayıda testten geçirilerek viskoz bir sentetik reçine elde edilir.
Bu deneyde farklı tipte hidrokarbonlar ısıtılarak molekülleri ayrıştırılır ve bu çalışma ile kolayca polimer bileşikleri yapılır.
Her türlü plastik, boya üretiminde doğal reçine yerine sentetik reçine kullanılabilmektedir.
Epoksi reçine için hangi yüzeyler uygundur?
Ahşap, cam, metal gibi yüzeyler epoksi reçine ile boyanmak için kullanılır ve dikkat edilmesi gereken nokta delikli yüzeylerin epoksi reçine ile çalışmaya uygun olmamasıdır.
İlgili Makaleler: çatı malzemeleri nelerdir? Evin çatısı için en iyi malzemeler
Epoksi reçine ile çalışmak ve 3 boyutlu resimler oluşturmak için başka hangi araçlara ihtiyaç vardır?
- reçine ve sertleştirici
- tahta kaşık
- kağıt bardak
- eldivenler
- Akrilik boya
- Saç kurutma makinesi
- ahşap kalıp
- dijital ölçek
reçine nasıl temizlenir
Reçineyi çalışma yüzeyinden çıkarmak için aseton veya oje çıkarıcı kullanın ve reçine kuru ve sertleşmişse çalışma yüzeyinden kesebilirsiniz. Ancak reçineyi çalışma yüzeyinin dışında temizlemenize gerek kalmaması için reçineyle çok dikkatli çalışın.
Amino reçineleri nelerdir?
Amin, hızlandırıcı görevi gören kimyasal bir maddedir ve amin adı verilen maddeler, çeşitli endüstrilerde birçok kullanımı olan doymamış polyester reçine yapımında kullanılır. Amino reçinesi nedir? Amino reçineler, kimyasallardan yapılan ve iki türe ayrılan başka bir reçine kategorisidir:
- Butil üre formaldehit reçinesi
- Melamin formaldehit reçinesi
Amino reçinelerin ana uygulaması kimya endüstrisi, ahşap, kağıt, elektrik yalıtımıdır. Bu sayfada Mihan Tool Store, bütil üre formaldehit reçinesi ile melamin formaldehit reçinesi arasındaki farkı tam olarak açıklıyor.
İlgili Makaleler: beton neden çatlar? Beton döküldükten sonra betonun çatlama nedenleri
Üre formaldehit reçinesi elektrikle çatlamaya karşı oldukça dayanıklıdır ancak yüksek sıcaklığa dayanımı açısından melamin reçinesine göre daha az olduğu söylenebilir.
- Melamin formaldehit reçinesi, çalışma yüzeyinde üre formaldehite göre daha etkilidir ve diğer amino reçinelere göre daha pahalıdır.
- Melamin formaldehit reçinesi ısıya karşı yüksek mukavemete sahiptir ve üre formaldehit reçinesine göre daha az su emer.
- Melamin reçineyi parçalara zarar vermeden bisiklet ve araba astarlarını boyamak için kullanabilirsiniz.
amino reçine uygulaması
Amin reçineler, ekonomik fiyatları ve malzeme olarak akrilik reçine, oksit ve polyester ile birlikte ahşap parçaların yapıştırılması, sunta, MDF, fırın boyaları, araba boyaları gibi birçok endüstride birçok uygulamada kullanılmaktadır. kullanılmış.