önerilen içerik
YazılımBina

yapısöküm tarzı | Dekonstrüktif mimari stili tanımak

Yapısöküm mimarisine aşinalık

Yapısöküm mimarlık tarzı, Batı’da geçen yüzyılın ikinci yarısının felsefe ve düşünsel tartışmalarından ortaya çıkan bir mimarlık tarzıdır. Yapısökümcü düşünce okulu, çağdaş bir Fransız filozof olan Jacques Derrida tarafından kurulmuştur ve post-yapısalcılık okulunun önde gelen filozoflarından biridir.

Yapısökümcü mimarlık, yapısalcılığın ilkelerine ve temellerine meydan okur. Yapısökümcüler, her fenomenin kendi bağımsız doğası olduğuna ve benzer ve tekrarlanan iki birey veya fenomen olmadığına ve hiçbir algının başka bir algıya tercih edilemeyeceğine inanırlar.

İlgili Makaleler: Yeni fütürizm tarzı (neo-fütürizm)

Bu üslup Amerika’da mimarlık alanına 80’li yılların başında Peter Eisman tarafından tanıtıldı.Mimarlığın diğer bilimler gibi zamana ve onun değişimlerine uyum sağlaması gerektiğine inanıyordu.Eisman’a göre modern mimarlık geleceğe ve postmimariye odaklanıyor. Aksine modern bakışlar geçmişe, bugünün mimarının düşüncesi ise günümüz koşullarına göre şekillenmelidir.

Yapısökümcü mimari tarzı, yapının yüzeyinin parçalanması ve manipülasyonu fikri ile karakterize edilen bir postmodern mimari tarzıdır.
Yapısökümcü mimari tarzı, yapının yüzeyinin parçalanması ve manipülasyonu fikri ile karakterize edilen bir postmodern mimari tarzıdır.

Yapısöküm mimari tarzının özellikleri

  • Bir gerilim, istikrarsızlık ve dinamizm duygusu yaratmak
  • Köşegen ve eğri yüzeyler ve çizgiler kullanmak
  • Birbirine ilgisiz sembollerin bitişikliği

Sanatsal bir kompozisyonda asılı hacimlerin ve yüzeylerin girişimi
Yapısöküm mimarisi hem gelecek hem de geçmişe dönük vizyonlara cevap vermeli ve şimdiki zamanda tüm zevkleri dikkate almalıdır; Belki de yapısöküm tarzını postmodernizmin bir parçası olarak görmelerinin nedeni budur.

Yapısöküm mimarisinde formun işlevi takip eden işlevi yerine, biçimin işlevin işlevi olduğunu söyleyen modernistlerin aksine işlev, biçimi değiştiren işlevdir.

Bu üslupta örneğin simetrik hacimler ve asimetrik hacimler vardır ama önemli olan bu zıtlıkların her ikisinin de var olması ve her birinin ayrı mahiyette bağımsız hacimler olarak kullanılmasıdır.

Eisman ve yapısöküm mimarisi

11 Ağustos 1932 doğumlu Peter Eisenman, 20. yüzyılın ünlü Amerikalı mimarlarından biridir. Bu mimar yapısöküm alanında çalışmış ve 1969 yılında Modern Sanatlar Müzesi’nde yapısöküm şeklinde yapıtlarını sunan 5 kişilik “Eisenman, Charles Gwatmey, John Hiddock, Richard Meir ve Michel Graves” grubunun bir üyesidir.

İlgili Makaleler: Yüksek teknoloji mimari tarzı hakkında bilmeniz gereken her şey

ve ardından sonraki yıllarda Hangi benzersiz ve idealist yolları geliştirdiler? Eisenman, Mimarlık Lisans derecesini Cornell Üniversitesi’nden, Yüksek Lisans Derecesini Columbia Üniversitesi’nden, Yüksek Lisans Derecesini ve Doktora Derecesini Cambridge Üniversitesi’nden almıştır.

Yapısökümcü mimari tarz, 80'lerin sonunda başlayan gelişmiş bir postmodern mimari tarzıdır.
Yapısökümcü mimari tarz, 80’lerin sonunda başlayan gelişmiş bir postmodern mimari tarzıdır.

Mimarlıktaki teorileri, araştırma alanının özgürlüğünü ve bağımsızlığını takip eder ve çalışmaları, her bakımdan serbest biçime yönelik sürekli bir çabadır; Birçok insanın anlaması zor olan bir çaba. Görüş ve düşüncelerinde Fransız filozof Jacques Derrida’dan büyük ölçüde yararlanmış, metinde yer alan yapısöküm teorisini mimariye sokmuş ve mimaride yeni kavram ve mekanlara ulaşmaya çalışmıştır.

Eisenman’ın mimarisinde çok itibar gören şey, yapılarını inşa ettikten sonra ne yazık ki eleştirmenler ve kullanıcılar açısından uygunsuz bir imaja sahip olan mimari formun bilimsel ve teorik açıdan analizidir.

İlgili Makaleler: Gotik Mimarinin Yedi Temel Özelliği: Gargoyle’dan Uçan Payanda’ya

Eisenman’ın bahsettiği mimari kavramlar, tasarımlarında ve yapılarında kolayca görülüp görülemese de, bu tarzın öncülerinin mimarlık literatürü ve kendine özgü teorileri açısından özgün hali Eisenman’ın kendisine kadar uzanmaktadır. Duyarlı bir postmodernist olarak sınıflandırılır ve edebi faaliyetleri, tasarımları ve binaları onu mimarlığı bir metin olarak gören bir sınıfa yerleştirir.

İlgili Makaleler: Rönesans ve bu mimari tarzın örnekleri

Tasarımları, tıpkı toplum gibi, durağan bir fenomenal duruma veya hareket ve hareketin diyalektik bir çelişki ve etkileşim akışına dayalı olduğu görülüyor.

Postmodernist siyaset veya yapısöküm politikaları, yapıbozumculuk veya postyapısalcılık mevcut sembolizm ve yapının yıkımını ve çöküşünü teşvik etse de, Eisenman herhangi bir nihai değiştirme sözü vermedi ve yeni ve yeni bir eser önermedi.

Eisenman, ana fikrini organize eden bir dizi ızgara yapı kullanıyor.Ayrıca, farklı yenilikçi tasarımları incelediği ve birbirine bağladığı evleri andıran düz hatlara sahip bir dizi kutu kullanıyor.

Yapısöküm tarzını öngörülemezlik ve ölçülü kaos ile karakterize eden, binanın görsel görünümüdür.
Yapısöküm tarzını öngörülemezlik ve ölçülü kaos ile karakterize eden, binanın görsel görünümüdür.

Binalar otonom, kendine referanslı ve kapsamlı matematiksel fonksiyonlar gibi insan veya fonksiyonel bağlamlardan bağımsız olarak görülür ve deneyimlenir.Yapılar tamamen mantıklıdır, ancak tamamen kendine referanslı ve bilinçli olarak insani hassasiyetler, zarafet, güzellik ve konfor yaratın.

İlgili Makaleler: mimari çizim programları | 8 mimari tasarım yazılımı

Yapısöküm mimari yapı örnekleri

Vitra Tasarım Müzesi

Frank Gehry’nin mobilya tasarımıyla ilgisi olmayan mimarisinin önemli başarılarından biri, 1989 yılında Almanya’nın Weil kentinde bağımsız bir özel vakıf olarak Ralf Felbaum’un CEO’su tarafından kurulan “Vitra Tasarım Müzesi”nin tasarımıdır.

İsviçreli mobilya firması Vitra’nın mali desteği ile bu sanayi grubunun organizasyonu kurulmuştur. Modern mobilya tasarımının en büyük hazinelerinden biri olan bu uluslararası üne sahip müze, 19. yüzyılın başlarından günümüze kadar tüm stillerden ve tarihi dönemlerden örnekler sergiliyor.

Bu müzenin, özel bir tasarımcının eserlerine odaklanan kısa süreli sergiler, eğitim atölyeleri, araştırma kütüphanesi ve mobilya restorasyon ve restorasyon laboratuvarı kurarak ve özel kaynaklar yayınlayarak önemli bir katkı sağladığını belirtmekte fayda var. son yirmi yılda mobilya tasarım bilgisinin gelişimine katkı sağlamıştır.

Kendi türünde bir mimari cazibe merkezi olan bu müzenin binası, Avrupa’daki ilk Frank Gehry binası olarak kabul ediliyor. Aslen Ralph Fell’in özel hazinesini barındıran bu müze binasının yanında

Çatı tasarlandı, Gray ayrıca daha işlevsel görünen bir üretim holü ve bitişiğindeki Vitra fabrikası için bir giriş yapısı tasarladı.

İlgili Makaleler: Doğu Roma mimari tarzı | Bizans dönemi mimarisi ve üslup özellikleri

Dulaville Parkı, Paris

Bu park, 20. yüzyılın 90’lı yıllarının ortalarında Bernard Chomi tarafından tasarlandı ve uygulandı.Park alanı, mimari cazibe merkezleriyle doludur ve burada, bu cazibe merkezlerinden bazılarını fotoğraflarda göreceğiz.

Fransızca Doulavie (menekşe anlamına gelir) olan Doulavillet Parkı, çocuklar, gençler ve yaşlılar için güzel ve hoş bir alan.Parkta aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanan kırmızı unsurlar var.

Bu kırmızı unsurlar, her şeyden önce sahip oldukları tek güzellik ve çekicilik olan parkın yeşil renginin evriminde rol oynuyor. Ve aslında parkta tek başına yeşil olmak bir süre sonra sıkıcı olmaya başlıyor ve bu unsurlar o yorgunluğun ve can sıkıntısının önüne geçiyor.

Dekonstrüktif tarz, 1980'lerin sonlarında başlayan postmodern mimarinin bir genişlemesidir.
Dekonstrüktif tarz, 1980’lerin sonlarında başlayan postmodern mimarinin bir genişlemesidir.

Bernard Chomi’nin 1970’ler arasındaki mimarlık teorileri, galerilerin, kitapların ve (ondan kalan) “reklamların” kurulması sırasında sürdürüldü ve çağdaş toplumun kullanım, biçim ve sosyal değerler arasındaki kopukluğuna ve düşündüğü her şeyi ödemeye odaklandı. bu üçü arasındaki bağlantı hem mümkün hem de eskimiş.

İlgili Makaleler: Romanesk stili ve özelliklerini tanımak | Orta Çağ’da Romanesk mimarisi

Ayrılma konusundaki düşünceleri, Paris’te Parc de la Villette’in tasarımına yol açtı. Aynı zamanda bu çalışmasıyla 1983 yılında bir yarışmada ödül kazandı.

Bu parkta 35 adet kırmızı foley (foley kelimenin tam anlamıyla aptal anlamına gelir, ancak mimaride belki kapalı bir iç mekan veya belirli bir kullanım alanı olmadan sadece işin kabuğunun görülebildiği bir yapı türüdür), spor alanları ve eğlence, oyun alanları, bilim ve teknoloji müzesi ve müzik merkezi.

Plan tasarlama sorumluluğunun yanı sıra Choumi, foleylerin tasarımından ve üç sistemin düzenlenmesinden de sorumluydu: foleylerin başlangıç ​​noktaları, erişim hatları ve spor alanlarının planları.

İlgili Makaleler: Dünyadaki mimari stil türleri + 14 benzersiz stilin tanıtımı

Bu ağ, birbiriyle ilişkisiz bu üç sistemin içsel bir şekilde üst üste binmesiyle ortaya çıkan mimariyi oluşturmaya çalışan düzenlemenin cevabıdır. Bu üslup ve bağlam, kompleksin tüm inşa tarihi, hiyerarşisi ve düzeninde mimarlığın temel kavramlarını reddeder.

Her foley bir kübe dayalıdır ve biçim değiştirme kurallarına göre (tekrar, karmaşıklık, örtüşme, askıya alma, parçalanma) ödenir; herhangi bir fonksiyonel gereklilik uygulanmadan.

Bu stil, yapı ve bina kabuğu gibi mimari elemanların deforme edilmesi ve hareket ettirilmesiyle görülebilen çapraz şekillerin parçalanmasıyla bilinir.
Bu stil, yapı ve bina kabuğu gibi mimari elemanların deforme edilmesi ve hareket ettirilmesiyle görülebilen çapraz şekillerin parçalanmasıyla bilinir.

Kırmızı foleylerin oluşturduğu ağ, koleksiyonun içeriğinden, formundan ve renginden bağımsız, dönüm noktaları yaratıyor ama yine de “öncelik” kavramının ortadan kalkmasında rol oynayan bir rol oynuyor.

Foley’nin biçimi, anlamsız olmak yerine (içermeler taşıyan) etkisinin önünde bir neden olarak görünür.

İlgili Makaleler: Barok mimarisi ve Barok mimari tarzının özellikleri

Vitra itfaiye istasyonu

1981’de Almanya, Willem Rhein’da çıkan yıkıcı bir yangından yaklaşık on yıl sonra, Vitra bir itfaiye istasyonu inşa edecek bir mimar arıyordu. Zaha Hadid’in profesyonel hayatında gerçekleştirdiği ilk proje olan ve 1993 yılında tamamlanan Vitra itfaiye istasyonu, sonunda adını ve tarzını uluslararası izleyicilere tanıtmanın bir yolu oldu.

Bu binanın neresinde olursanız olun, her yeri görebilirsiniz. şeffaf malzeme kullanılarak değil beton kullanılarak şeffaflık oluşturacak şekilde yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir