önerilen içerik
Binayazılım

Yeni fütürizm tarzı (neo-fütürizm)

Yeni fütürizm tarzı

Neo-fütürizm veya fütürizm, “fütürizm” anlamına gelen “gelecek” veya “gelecek” kökünden gelen bir edebiyat ve sanat okuludur.

20. yüzyılın başında İtalya’da Fütürizm olarak bilinen bir sanat akımı oluştu.

İlgili Makaleler: İç mimaride klasik mimari tarz | özellikleri ve yöntemleri

Kısa sürede, çoğu İtalyan sanatçı bu yeni ortaya çıkan harekete katıldı.

Fütüristler, hareket ve hız çağının her alanda tezahür etmesi gerektiğine inanıyorlardı, bu nedenle bu düşünce, o zamanın sanatında hızla kendini gösterdi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra sanayileşme sürecinin başlaması, sanat, mimari ve yaşam tarzı alanlarında oluşan yeni entelektüel akımları hızlandırmış ve nihayetinde Neo-Fütürizm’in oluşmasına yol açmıştır.

Neo-fütürizm hareketi, farklı zaman dilimlerinde mevcut olan teknolojilere olan ilginin gölgesinde daha iyi bir gelecek için idealist bir inancı ifade eder ve postmodernizm tavrından ayrılma hareketi olarak görülebilir.

Modernizm ve teknoloji bu harekette çok değerliydi.

İlgili Makaleler: Doğu Roma mimari tarzı | Bizans dönemi mimarisi ve üslup özellikleri

Fütüristler için arabalar, uçaklar ve sanayi şehirleri, insanın doğa üzerindeki zaferini gösterdikleri için çok önemli işaretlerdi.

Neo-fütürizm, 20. yüzyılın sonlarında başlayan ve 21. yüzyılda da devam eden bir sanat, tasarım ve mimarlık akımıdır.
Neo-fütürizm, 20. yüzyılın sonlarında başlayan ve 21. yüzyılda da devam eden bir sanat, tasarım ve mimarlık akımıdır.

Fütüristik mimarlığın temel ilkelerinden biri, günümüz insanının kent yaşamındaki kaygılarına ve bugün onun yaşamına uygun mimariye bakmaktır.

Antonio Sant Elia dedi ki:
Üç ya da dört asır öncesinin sokaklarında yaşıyoruz, şehirler çok eski ve fütüristik şehri devasa ve gürültülü bir makine atölyesi gibi yapmak zorundayız.

Neo-Fütürist mimari

Neo-fütürist mimari veya yeni fütürizm, yeni estetik ilke ve yöntemler öneren bir mimari biçimidir.

Avangard bir hareket olarak neo-fütürizm, yüksek büyüme hızları nedeniyle şehirlerin estetik kavramları ve performansı ile ilgili olarak geleceğe yönelik bir revizyon arar.

İlgili Makaleler: Romanesk stili ve özelliklerini tanımak | Orta Çağ’da Romanesk mimarisi

Bu mimari, sadeliğe ulaşmanın ve korkusuzluk ve cesaret göstermenin bir yoludur.

Bu tarzda hafiflik ve esneklik imkanı sağladığı için demir, cam, betonarme, ahşap, tuğla ve taş gibi malzemelerin kullanımı yaygındır.

Yeni Fütürizm hareketinin mimarları, modern yaşamın gerekleriyle karşı karşıya kalmış ve yeni fikirler ve yeni bir şehir kurmanın yollarını aramışlardır.

Neo-fütüristler günümüz teknolojileriyle çok ilgileniyorlar ve yeni tasarımlarda kullanılacak yeni malzemeler arıyorlar.

Marinetti'nin tutkulu kişiliğinden doğan fütürist hareketin bir parçasıydı.
Marinetti’nin tutkulu kişiliğinden doğan fütürist hareketin bir parçasıydı.

Neo-fütüristik mimaride, kübik hacimlerin ve şekillerin kullanımını nadiren görüyoruz.

Değişimin ve hareketliliğin sembolü olan kıvrımlı şekiller ile çapraz ve kesik çizgiler, yatay ve dikey çizgilerden daha kullanışlıdır.

Fütüristler gibi neo-fütürist mimarlar da modern hayatın gereklilikleriyle yüzleşiyor ve yeni ve modern kentsel fikirler oluşturmanın yollarını arıyorlar.

Belki de neo-fütürizme en yakın mimari stil, yüksek teknoloji mimarisi olarak adlandırılabilir.

İlgili Makaleler: Barok mimarisi ve Barok mimari tarzının özellikleri

Ancak neo-fütürizm daha gelişmiştir ve birçok benzer fikir ve konunun gelişmesine yol açmıştır.

1960’larda ve 1970’lerde Amerika ve Avrupa’daki mimarlar ve sanatçılar, modern teknolojilere ve fütürizme olan ilgi ve vurgunun açıkça görülebildiği tasarımlar sundular.

Yeni fütüristik mimari örnekleri

Aşağıdaki binalar, yeni fütüristik mimarinin inşasında kullanılmış olan örnekler arasındadır.

  • Londra Belediye Binası
  • Tenerife Salonu
  • Dünya Ticaret Merkezi Terminali
  • yarının müzesi
  • Elma Parkı
  • Agora Bilim ve Teknoloji Binası
  • Pichan Kulesi

Yeni fütürizmin mimari tarzı nasıl ayırt edilir?

İçinde çok sayıda ve alışılmadık kıvrımlar ve dönüşler olan veya parçalanmış geometrik şekiller kullanılan bir bina gördüyseniz, o zaman içinde neo-fütürizmin mimari tarzı kullanılmıştır.

Yeni fütürizm mimari tarzının dönemi

Fütürizm, daha sonra resmi etkileyen İtalyan şair Filippo Tommaso Marinetti'nin (1908) zihninden doğan ilk edebi hareketti.
Fütürizm, daha sonra resmi etkileyen İtalyan şair Filippo Tommaso Marinetti’nin (1908) zihninden doğan ilk edebi hareketti.

Yeni fütürizmin mimari tarzı, 1960’lardan beri tasarımlarda kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler: Neoklasik mimari tarzı ve unsurlarını tanımak

Fütürizm mimarisi:

Fütürizm hareketinin takipçileri sanatçılardan daha fazlasıydı ve 1916’da Fütürizm’in ilk ücretsiz sergisine katılan Antonio Sant Elia (1916-1888) gibi birkaç mimar, resmi olarak Fütüristler grubuna katıldı. Çalışmaları önerilen tasarımların ötesine geçmese de kendilerinden sonraki mimarlık ekolleri ve akımları üzerinde büyük bir etki bırakmayı başardılar. Fütüristik mimarlığın temel ilkelerinden biri, günümüz insanının kent yaşamındaki kaygılarına ve bugün onun yaşamına uygun mimariye bakmaktır.

  • Antonio Sant Elia – Fütürizm tarzı mimar
  • Antonio Sant Elia tarafından dış asansörlü bir ev planı
  • Antonio Sant’Elia’nın tasarımı
  • Antonio Sant’Elia’nın tasarımı

20. yüzyıl ortası mimarisinde fütürizmin yeniden ortaya çıkışı
İkinci Dünya Savaşı sonrası sanayileşme sürecinin başlaması, sanatta, mimaride ve yaşam tarzında oluşan yeni entelektüel akımları hızlandırmış ve nihayetinde postmodernizm ve ardından neo-fütürizmin oluşmasına yol açmıştır. Başka bir deyişle, fütüristik mimari art deco, Gogi hareketi, ileri mimari ve son zamanlarda neo-fütürizm mimarisine yol açmıştır.

1960’larda ve 1970’lerde Amerika ve Avrupa’daki mimarlar ve sanatçılar, modern teknolojilere ve fütürizme olan ilgi ve vurgunun açıkça görülebildiği tasarımlar sundular. Amerikalı Buckminster Fuller John C. Portman, Finlandiya-Amerika’dan Ero Saarinen, Danimarka’dan Hein Larsen ve Çek Cumhuriyeti’nden Jan Kapilko gibi isimlerin yanı sıra Archigram, British Avant-garde Architects Group ve American Avant gibi gruplar -Garde Architects Group (Archigo), öncüler arasında sayılabilir, bu bilgi alanıdır. Sanat alanında ise Marco Luda (İtalyan heykeltıraş), Syd Mead (Amerikan soyut ressam), Greg Allen (Amerikalı senarist), Andrey Wesensky ve Serge Sigi (Rus şairler) gibi isimler bu akımın önde gelen isimlerindendir.

  • Ero Saarinen – çağdaş mimar
  • TWA Havaalanı – Ero Saarinen tarafından
  • Ağ Geçidi Kemeri – O Saarinen tarafından

1961’de Cedric Price adlı bir mimar, dev bir fütüristik makineye benzeyen Eğlence Sarayı adlı bir tasarım sundu. Bu tasarım hiçbir zaman inşa edilmemiş olsa da, Richard Rogers ve Renzo Piano gibi mimarlar üzerinde birçok etkisi olmuştur. Bu etkiler öyleydi ki, Price’ın fikirlerinin çoğunu Georges Pompidou Merkezi’nde görüyoruz.

Cedric Price’ın eğlenceli saray tasarımı

İlgili Makaleler: Art nouveau mimari tarzının tanıtılması ve özelliklerinin incelenmesi

Fütürizm Şehri Açıklaması:

2007’de Vito de Bari (yenilikçi tasarımcı ve UNESCO’nun eski yönetici direktörü), Uluslararası Sergiler Enstitüsü’nde 2015 Dünya Fuarı’nda Milano şehri vizyonunu açıklayan Fütürizm Kent Bildirisi’ni yayınladı. Böylece fütürizm bir kez daha gündemde oldu. En ünlü çağdaş mimarlardan ikisi, neo-fütürizm mimarisi olarak yorumlanan şeyin ortaya çıkmasında çok önemli bir rol oynadı. Zaha Hadid ve Santiago Calatrava, gururlu kariyerleri boyunca sanki zamanın ötesine geçmiş gibi yaratmayı başardılar.

  • Vito de Bari – çağdaş mimar
  • Zaha Hadid – çağdaş mimar
  • Santiago Calatrava-çağdaş mimar
Başka bir deyişle, fütüristik mimari art deco, Gogi hareketi, ileri mimari ve son zamanlarda neo-fütürizm mimarisine yol açmıştır.
Başka bir deyişle, fütüristik mimari art deco, Gogi hareketi, ileri mimari ve son zamanlarda neo-fütürizm mimarisine yol açmıştır.

Neo-fütürizmin tanımı:

Neo-fotoizm tanımında De Bari, bunu “sanatın, üstün teknolojilerin ve ahlaki değerlerin çapraz tozlaşması ile birlikte daha kapsamlı bir yaşam kalitesinin yaratılması” olarak tanımlıyor. Jean-Louis Cohen, neo-fütürizmi, daha önce yeni malzemelerin üretiminin gölgesinde yaratılması imkansız olan formlar yaratabildiğimiz teknolojinin bir sonucu olarak görüyor. Ethan Jay Field, mekanizasyonun, bilgisayar teknolojisinden önce imkansız olan sanatsal modların ortaya çıkmasını sağlayarak, yaratıcı sürecin ayrılmaz bir unsuru haline geldiği görüşündedir. Rainer Banham, bunu teknik olarak önceki tüm mimarileri geride bırakan ancak biçim ve ifadeye sahip bir mimari çağrısı olarak tanımlıyor.

İlgili Makaleler: Her eve uygun 25 uygun fiyatlı iç dekorasyon fikirleri tanışın!

Neo-Fütürist Mimari:

Neo-Fütürist mimari, yeni estetik ilke ve yöntemler öneren bir mimari biçimidir. Başka bir deyişle, avangard bir hareket olarak neo-fütürizm, yüksek büyüme hızları nedeniyle estetik kavramları ve şehirlerin performansı ile ilgili olarak fütüristik bir revizyon aramaktadır. Neo-Fütürist mimari, sadeliğe ulaşmanın ve korkusuzluk ve cesaret göstermenin bir yoludur. Bu tarzda hafiflik ve esneklik imkanı sağladığı için demir, cam, betonarme, ahşap, tuğla ve taş gibi malzemelerin kullanımı yaygındır.

  • Londra Belediye Binası – Norman Foster tarafından
  • Tenerife Salonu – Santiago Calatrava tarafından
  • Dünya Ticaret Merkezi Terminali, Santiago Calatrava

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir