önerilen içerik
En iyi mimarlar

Biyografi ve Antoni Gaudi’nin eserlerinin tanıtımı

Antoni Gaudi’yi Tanıtmak

Barselonalı bir bakırcının oğlu olan Antoni Gaudí, 25 Haziran 1852’de doğdu ve genç yaşta mimarlığa gitti. Büyük eserlerinin çoğunun ait olduğu şehir olan Barselona’nın mimarlık okulunu seçti.

Antoni Gaudi, Katalan bölgesinin modernizm hareketinin bir parçasıydı. Son olarak organik ve doğayı temel alan üslubuyla bu akımı tahtına oturtmuştur.

Barselonalı İspanyol mimar ve modernist mimarlık akımının önemli isimlerinden biri olan Antoni Gaudi, dünya çapında bir üne sahiptir.
Barselonalı İspanyol mimar ve modernist mimarlık akımının önemli isimlerinden biri olan Antoni Gaudi, dünya çapında bir üne sahiptir.

Gaudí’nin dindar kişiliği, hayatının son on yılında Barselona’daki en ünlü eseri olan Sagrada Familia’yı yaratmasına yol açtı. Yaklaşık 50 yıllık bağımsız mimarlık döneminde Gaudí, yerli Katalan eyaletinde tarihteki en yaratıcı mimari uygulamalardan bazılarını yarattı.

Çalışmalarının çoğu, 1926’da ölümüyle tamamlanmamış olan Kutsal Ailenin Kefaret Tapınağı’nın (Sagrada Familia) inşasıydı.

İlgili Makaleler: Biyografi ve Zaha Hadid’in eserlerinin tanıtımı

Katalan’daki yeni mimari tarzın tanınmış figürü olarak, farklı nesil mimarlar, tasarımcılar ve hatta mühendisler için bir ilham kaynağı olmuştur.

Antoni Gaudi’nin hayatının başlangıcı

Antoni Gaudi, gençlik yıllarında mimariye ilgi gösterdi. Bu alanda eğitim almak için 1870 yılında İspanya’nın o zamanki en modern şehri olan Barselona’ya gitti. Orduya hizmet etmek için okulu bıraktı ve sonunda 1878’de Barselona’daki Mimarlık Okulu’ndan mezun oldu.

Antoni Gaudi Okulda tembel öğrenci

Gaudí gibi bir dehanın okul sınavlarını zorlukla geçebileceğine nasıl inanabilirsin? İşlerinde hep en kötü ve en kalitesiz aletleri kullanmıştır. Bu, Barselona Mimarlık Okulu müdürü Elis Rogent’in tepki vermesine neden oldu: Bu akademik dereceyi (mimarlık diploması) bir aptala mı yoksa dahiye mi verdiğimizi zaman gösterecek. Tabii ki, zaman iyi kanıtladı!

İlgili Makaleler: İç mimarlık anlayışı nedir? İç tasarımı basit bir dille öğretmek

kariyer başlatmak

Mezun olduktan sonra, Antoni Gaudí önce atalarının Viktorya tarzı sanatına yöneldi. Ancak çok geçmeden geometrik hacimler kullanarak tarzını geliştirdi ve onlara tuğla, çelik, parlak seramik karolar ve çiçekli veya sürünen metal işçiliğinin yardımıyla ruh verdi. Park Güell’deki semender, Antoni Gaudi’nin çalışmalarının bir örneğidir.

Gençliğinde 1878’de Paris Dünya Sergisi’ne katılarak eserlerini sergilemesi, Gaudi’ye Güell konağı ve sarayının yapımını emanet etmesiyle sonuçlanmıştır. 1883’te Antoni Gaudi, Barselona’da Sagrada Familia adlı bir katedral inşa etmekten sorumluydu. Tasarımdan yapım işine kadar her şey Antoni Gaudi gelmeden önce başlamıştı. Ancak kilisenin tasarımını tamamen değiştirdi ve kendine özgü tarzını yapıya uyguladı.

Antoni Gaudi birçok tarihi stili deneyimledi.

Her ikisi de 1887 ile 1894 yılları arasında Gotik mimari tarzında inşa edilmiş olan İsa Kilisesi’nin Büyük Çatıları Sarayı ve Casa de los Botines. Daha da ileri gitti ve 1898 ile 1904 yılları arasında Barok mimari tarzında Casa Calvet’i inşa etti. Bu eserlerin bazıları Antoni Gaudi’nin 1888 Dünya Sergisindeki varlığının sonucuydu; burada yine varlığıyla herkesi şaşırttı.

Antoni Gaudi, 19. ve 20. yüzyıllarda çalışmış önde gelen bir İspanyol mimardı ve herkes onu Barselona kentindeki eserlerinin özel tarzıyla tanıyor.
Antoni Gaudi, 19. ve 20. yüzyıllarda çalışmış önde gelen bir İspanyol mimardı ve herkes onu Barselona kentindeki eserlerinin özel tarzıyla tanıyor.

Gaudí, projelerinde bazı Katalan tasarımcılar, zanaatkarlar, sanatçılar ve zanaatkârlarla sık sık işbirliği yaptı. Çini unsurlar, Gaudí’nin binalarının çoğunda ortak bir noktadır. Gaudi ile işbirliği yapacak bu önemli isimlerden biri de karo işinde oldukça yetenekli olan Josep Maria Jujol.

Bu, Antoni Gaudi’nin eserlerinde neden her zaman birden çok yapı malzemesini yaratıcı şekillerde kullandığını anlamamıza yardımcı olur. Gaudi’nin eserleri, kiliseye olan sevgisinden dolayı tamamen ona özgüdür. Dahası, Gaudí’nin Hristiyan dinine olan kesin inancı, çalışmaları ilerledikçe derinleşti. Bu nedenle Gaudi’nin eserlerinde dini konulara birçok gönderme vardır. Bu, hayatının sonunda Sagrada Familia kilisesinin inşasına odaklanmak için tüm projelerini bırakmasına neden oldu.

Sanatçı Antoni Gaudi

1902’den sonra Gaudí’nin tasarımları geleneksel mimari tarzlara meydan okudu. Ayrıca iç dikme ve dış desteklere ihtiyaç duymadan dengesini koruyabilen “dengeli” adı verilen bir sistem oluşturmuştur. Bu tür bir sistemdeki önemli işlevsel öğeler, çapraz kuvvet uygulamak için eğimli kolonlar ve hafif kil çatılardı. Antoni Gaudi dengeli sistemini Casa Batio ve Casa Milla adlı iki dairenin yapımında kullandı.

Antoni Gaudi (25 Haziran 1852 - 7 Haziran 1926), son iki yüzyılın en büyük mimarlarından biri olarak bilinen İspanyol mimar.
Antoni Gaudi (25 Haziran 1852 – 7 Haziran 1926), son iki yüzyılın en büyük mimarlarından biri olarak bilinen İspanyol mimar.

Her iki proje de Gaudí’nin tarzının benzersiz özelliklerini sergiliyor.

İlgili Makaleler: Mimari restorasyon nedir? Tarihi eserlerin restorasyonunun özellikleri

Antoni Gaudi’nin renk tutkusu

Modernizm ve art nouveau akımının lideri olarak bilinen Antoni Gaudi’nin sıra dışı eserleri, vitray, seramik ve demir işçiliği gibi dekoratif sanatlar kullanılarak belli formlarla bilinir ve anlatılır.

Mimar, eserlerinde dinden, doğadan ve antik mitolojiden ilham alıyor.

Casa Vincenzo, El Caprico, Casa Ballio, Park Guell, Sagrada Familia ve daha sayısız başyapıt gibi yapıtlarında olağanüstü renk, tuğla ve taş kullanımı belirgindir.

Nihai etki ve ölüm

1910’dan sonra Antoni Gaudi, yalnızca Sagrada Familia kilisesine odaklanmak için neredeyse tüm projelerinden vazgeçti. 1883’te başlayan bu proje, Antoni Gaudí’nin tüm zihnini meşgul etti.

Öyle ki, kilise arazisinin etrafındaki atölyelerde bile yaşıyordu.

Antoni Gaudí kilisenin yapımında dengeli yöntemlerini kullanırken, modern sanatın yanı sıra kiliseye özgü Gotik mimari tarzları da görülebiliyordu. Antoni Gaudí bu kilisenin içini haç şeklinde tasarladı ve dış cephesi için İncil’de bulunan unsurlardan ve İsa’nın doğum sahnelerinden ilham aldı.

Sagrada Familia’nın konik kuleleri, Mesih’in havarilerinin, Kutsal Meryem’in, İncil’in dört yazıcısının ve Mesih’in kendisinin (en büyük kule) bir sembolüdür. Her yıl, çalışma ilerledikçe kilisenin farklı bir unsuru ortaya çıkar.

Bazı insanlar Antoni Gaudi’nin son eserini görmekle ilgileniyor. Bazıları sembolleri, renkleri ve tabii ki dini atmosferiyle bu harika yapının gelişimine tanıklık etmeyi sever.

Antoni Gaudi, 10 Haziran 1926’daki ölümüne kadar Sagrada Familia projesi üzerinde çalışmaya devam etti.

Gençliğinde pahalı giysiler giyen modaya uygun bir adam, zamanla davranışını yavaş yavaş değiştirdi. Sevdiklerinin ölümü, ekonomik sorunlar ve işteki zorluklar da dahil olmak üzere bir dizi zorluk, sonunda Antoni Gaudi’nin gardırobundaki lüks kıyafetleri gözden kaçırmasına neden oldu. Bir gün yürürken bir tramvay çarptı ve ertesi gün Sagrada Familia kilisesinin rahibi tarafından tanınana kadar tıbbi tedavi görmedi. O zamana kadar yaraları derinleşmişti. Antoni Gaudí nihayet kazadan beş gün sonra öldü. Gaudi, Sagrada Familia’nın mahzenine gömüldü.

Antoni Gaudi - sanat ve mimarlık tarihinin büyük adamı Antoni Gaudi, mimarlık sanatını doğayla sonsuza dek uzlaştırdı.
Antoni Gaudi – sanat ve mimarlık tarihinin büyük adamı Antoni Gaudi, mimarlık sanatını doğayla sonsuza dek uzlaştırdı.

Antoni Gaudi’nin ölümü sırasında kilisenin dört minaresinden sadece biri inşa edilmişti. Kilisenin inşasının, ölümünün 100. yılı münasebetiyle 2026 yılında tamamlanması bekleniyor.

İlgili Makaleler: design ne demek? Sanatta tasarım türleri

Sagrada Familia kilisesi

Sagrada Familia Kilisesi, Katalan eyaletinin Barselona şehrinde bulunan dünyanın en büyük ve en muhteşem kilisesidir. Saragada Familia, Antoni Gaudi tarafından tasarlanmıştır.

Antoni Gaudí bu proje üzerinde çalışmaya 1883 yılında başlamış ve hayatının son 15 yılını bu eşsiz eser üzerinde çalışarak geçirmiştir. Yani Antoni Gaudí’nin aklında bu çalışmanın geleceği için öğrenciler vardı. 1926’da ölümünden sonra çalışmalar Dominique Sugrani’nin gözetiminde devam etti. Ancak 1936’daki İspanya İç Savaşı çalışmaları durdurdu, bu binanın bazı bölümleri savaşın kargaşasında yıkıldı.

Mevcut tasarım, kayıp haritasının yeniden yapılandırılmış bir versiyonuna dayanmaktadır ve aynı zamanda günümüzün modern fikirlerinden de yararlanmıştır. 1940 yılından bu yana işin sorumluluğunu Francis Quintana, Isidor Puig Beauda, ​​​​Louise Benti Gray ve Francis Cardoner gibi ünlü mimarlar üstlendi. Mimarların her biri işin bir bölümünü devraldı ve ileriye taşıdı.

“El Periodico de Catalunya” gazetesinin açıkladığı istatistiklere göre 2004 yılında yarım kalmış bu kiliseyi 2 milyon 26 bin kişi ziyaret etti.

Bu, bu binayı İspanya’nın en ünlü ve en çekici tarihi binalarından biri yapmıştır.
Son zamanlarda İspanya’nın elinde yüksek hızlı şehir içi tren tünelinin bu binanın ana bölümlerinden birinin altından geçeceği bir projesi var.

Bakanlık bina için bir tehlike olmadığını iddia etse de binanın mimarları bu görüşe katılmıyor. Tünelin binanın dayanıklılığını olumsuz etkilemeyeceğinin garantisi olmadığını söylüyorlar.

İlgili Makaleler: Peyzaj mimarlığı nedir? Peyzaj mimarisinin özellikleri

Plan:

Sagrada Familia’nın tüm bölümleri, Gaudi’nin istediği gibi kutsama sembolleriyle dolu. Hazreti Peygamber’in mukaddes mekânından son şaheser olan bu eserin en belirgin yönü, kulenin iğ şeklindeki cephesidir.

Toplamda, bu binanın 18 yüksek kulesi vardır, her biri yükseklik sırasına göre İsa Mesih’in on iki yoldaşını, İncil’in dört yazıcısını ve Meryem Ana’yı ifade eder ve temsil eder ve en uzun olanı İsa Mesih’e aittir. .

Eserin 2005 yılında resmi internet sitesinde yayınlanan bir performans raporunda, yakın zamanda elde edilen Antoni Gaudi imzalı bir tasarım, Meryem Ana’ya ait kulenin İncil yazıcılarından daha kısa olması gerektiğini belirtiyor.

Bu raporda ayrıca bu talebe mümkün olduğunca yakın olunması için çalışmaların devamının takip edildiği belirtilmektedir. Aynı kaynak, Hıristiyanlığın sembollerinin İncil aracılığıyla anlaşıldığını ve bilindiğini de açıklamaktadır. Binanın üstten görünümleri: Kilisenin üç ana girişi olacak:

Doğuda İsa’nın doğumunun başı, güneyde büyüklük ve ihtişamın başı, batıda da sevgi ve imanın başı Peygamber’dedir. Doğuş Katedrali, 1935’te çalışmalar durdurulmadan önce inşa edildi ve Antoni Gaudi’nin orijinal fikrini içeriyor. Aşkın ve imanın başı nankörlükle doludur. Bu başlık çok incelik ve güzellik özelliklerini taşır.

Bu, Joseph Maria Sabirach’ın tartışmalı bir eseridir.

Binanın içinde:

Kilisenin planı Latin haçından veya haç sembolünden etkilenmiştir) ve beş neflidir. Ana salonun kubbesi 45 metreyi, yanındaki salonun kubbesi ise 30 metreyi bulmaktadır. Yan salonun üç koridoru vardır. Sütunları 7.5 metrelik bir boşluk ve çerçeve içinde inşa edilmiştir. Elbette sunak sütunu “del Vilar” binasında yer almakta ve bahsedilen mekanda yer almamaktadır.

Orta salonun magmatik taştan yapılmış hiperbolik bir şekle sahip dört merkezi sütunu vardır ve bu sütunun kendisi iki halka oluşturan diğer 12 hiperbolik bina ile çevrilidir. Bu bölüm halen yapım aşamasındadır. Ana salonun kubbesi yaklaşık 60 metre, hiperbolik geometrik bir kubbeye sahip olan kilisenin mihrabı ise 75 metreye denk geliyor. Antoni Gaudi, ziyaretçilerin girişte ana salonun kubbe kemerini ve orta salonu ve sunağı görebilmesini amaçladı. Bu binanın iç sütunları, Gaudi’nin benzersiz bir tasarımıdır.

İlgili Makaleler: civil engineering nedir? | Eğilimlerin, maaş ve gelirin ve işgücü piyasasının tanıtımı

Semboller:

Bu yapının dekorasyonunda duaların yer aldığı alanlar kullanılmıştır. Örneğin kuleler “Hosanna”, “Excelsis” ve “Sanctus” gibi kelimelerle dekore edilmiştir.

1883'te Antoni Gaudi, Barselona'da Sagrada Familia adlı bir katedral inşa etmekten sorumluydu.
1883’te Antoni Gaudi, Barselona’da Sagrada Familia adlı bir katedral inşa etmekten sorumluydu.

Sevgi ve inanç bayrağı, İncil’den farklı dillerdeki sözlerle süslenmiştir. Başın heybeti ve ihtişamı “Havariler İmanı” sözleriyle ifade edilir. Kilisenin kutsal yeri, kutsallık, dindarlık, günah gibi çeşitli kavramlarla ve yeryüzünün bölgelerini içeren din dışı kavramlarla ilişkilendirilmiştir. Daha önce de belirtildiği gibi bu bina, Antoni Gaudi’nin ölümünün 100. yılı olan 2026’da tamamlanacak. Elbette bu tarih bir şekilde tartışılabilir ve ertelenebilir.

Göl Parkı

Park Güell, Barselona soyluları için şık bir park inşa etmek isteyen Kont Isby Güell’in isteği üzerine Antoni Gaudi tarafından tasarlandı. Kent, güzel manzaralar ve temiz havanın faydalarını sunan bir dizi konut projesi inşa etmeyi planlamıştı. Ancak sadece iki gösteri evi tamamlandı.

En önemlisi, Gaudí organik stilini doğayla harmanlayarak, yerden ağaç gibi büyüyen ama yine de el yapımı öğeler gibi görünen yapılar ortaya çıkardı. Zamana uyum sağlaması ve doğaya saygısı bu projenin en güzel özelliklerinden biridir.

İlgili Makaleler: şantiye ne demek? şantiye nasıl başlanır?

Batlow Evi

Batello Evi, 1905 ile 1907 yılları arasında bir apartman bloğunun yenilenmesidir ve Gaudí’nin Goel ile aynı zamanda başlayan dini olmayan en büyük yapısıdır. Bu yapıda dalga, balık kılçığı ve açık çeneden oluşan deniz motifleri görülmektedir. Bazıları evin ejderhayı andıran çatısının iyi ve kötünün bir yorumu olduğunu düşünür. Batello Evi, Antoni Gaudi’nin başyapıtlarından biridir.

Denizin sakin dalgalarını yansıtan çarpıcı modern cephesi, mimari detaylarının ardında harika bir dünya saklıyor. Modernizmin referans noktası olan bu ev, ziyaretçiyi binanın kalbine ya da giriş katına doğru bir yolculuğa davet ediyor. Bakış açıları büyüleyici. Geniş tasarımı ve perspektifi görenleri büyülüyor ve doğal unsurlarla uyumlu, tüm unsurlarının nefes aldığı bir mekan ortaya çıkıyor.

Antoni Gaudi’nin eserlerinde hareket, durgunluğa üstün gelir. Bu mimari mücevher, mimarlık ve tasarım sanatının eksiksiz bir yansıması ve Barselona’nın modernizminin sembollerinden biridir. 20. yüzyılın başında Batlow ailesine ev sahipliği yapan ana kat, en önemli kısımlarından biri olan çekici girişi ile izleyiciyi içeriye davet ediyor.

Evin odaları bir taraftan bir koridora, diğer taraftan pencerelere Barselona’nın en güzel caddesine açılıyor. Antoni Gaudi, bu binada dört elemente (su, rüzgar, ateş ve toprak) gönderme yapıyor.

Birinci elemana özel bir alan tahsis etmiş ve belki de tüm yapıyı dördüncü eleman olarak kabul etmiştir.

İlgili Makaleler: mimarlık mezunu ne iş yapar? İç mimari ile ilgili faaliyetler

Mila’nın evi

Mila’nın evi, hem ana görünümde hem de kat planı ve iç mekanlarda dengeli bir harekete sahip, kıvrımlı çizgilerden oluşan bir hacimdir. Bu evde dalgaların ve kayaların görüntüleri akla geliyor. Bu yapının bir diğer adı da taş madeni anlamına gelen Lapderra’dır.

Batlo ve Mila evlerinin beton yapıları, iç kanatlardan oluşan labirentin uygulanmasını kolaylaştırır ve serbest plana yakındır. Bu iki evin iç mimarisi, dış mimari ile aynı tarzda ve malzemelerin fiziksel doğası esas alınarak tasarlanmıştır.

İki iç avlulu bu apartman kompleksi, hareketli bir heykel gibi sürekli hareket ediyor. Gaudi burada da diğer yapılarında olduğu gibi çimento ve betonarmenin tüm olanaklarını kullanmış.

Oval formları, Calder, Miró, Matisse ve Henry Moore gibi ünlü 20. yüzyıl sanatçılarının tasarımlarının öncüsüdür. Sundurmaların dökümleri tropikal orman bitkilerini andırıyor.

Louis Sullivan’ın metal süslemelerinden daha üstün oldukları söylenebilir. Gaudí tüm korkuluklara, ışıklara, armatürlere ve hatta kapı kollarına dikkat etmiş.

Antoni Gaudí, eğitiminin son iki yılında Francis del Villar ve Fonteserre gibi büyük mimarlarla çeşitli projeler üzerinde çalıştı.Burada da diğer eserlerinde olduğu gibi yaşayan bir organizma ve yaşayan ve aktif Katalan halkına yakışır özgün bir eser ortaya çıkarmıştır.

İlgili Makaleler: dış mimarlık tasarım stili nasıl kullanılır?

Butins’in evi

Bu bina, Antoni Gaudi’nin Barselona dışındaki birkaç eserinden biridir. Gaudí bu güzel binanın inşaatına 1891 yılında başlamış ve bir yıl sonra 1892’de tamamlanmıştır. Bu güzel eserin tasarımı kendisi tarafından yapılmıştır. Bu bina, bu ülkenin kuzeybatısında, İspanya’nın Leon şehrinde yer almaktadır.

İlk başta Gaudi’nin eski arkadaşı Eusebi Güell, Gaudi’ye Leon şehrinde bir bina yapmasını önerdi. Görünüşe göre bu teklif aslında Güell’den kumaş alan firmanın yöneticilerindenmiş.

Gaudí’nin büyük bir depo ile bir konut inşa etmesi gerekiyor. Casa Botines, İspanya’nın Leon şehrinde Antoni Gaudi’nin güzel bir binası ve bir şaheseri olarak böyle inşa ediliyor. Gaudí, bu binayı Leon’daki diğer binalarla uyumlu hale getirmek istedi. Bu nedenle ortaçağ ve özellikle neo-gotik mimari unsurları kullanmaya çalıştı.

Binanın çatısının eğimli seçilmesi Heyman’dan dolayıdır ve yapının köşelerine kuleler yerleştirmiştir. Bina 4 katlı ve geniş bir bodrumdan oluşmaktadır. Yapım sırasında binanın çöktüğüne dair söylentilerin aksine bu yapı bu yüz yıl boyunca pek zarar görmemiştir.

İlgili Makaleler: Her eve uygun 25 uygun fiyatlı iç dekorasyon fikirleri tanışın!

Vicens Evi

Bu güzel yapının inşaatına 1883 yılında başlanmış ve 5 yıl sonra yani 1888 yılında bina tamamen yapılmıştır. Casa Vicens, Barselona’nın en güzel yapılarından biridir ve günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Bu bina Antoni Gaudi’nin Art Nouveau tarzındaki ilk binasıydı ve çok da iyi çıktı.

Antoni Gaudi’nin bu yapının inşasıyla gelenekten koparak mimaride kendi tarzını yarattığı ve eşsiz eserlere sahip özel bir mimarın geleceğini herkese gösterdiği söyleniyor. Bu binanın inşaatının 1883’te başladığını, yani Antoni Gaudí’nin mezun olmasından sadece 5 yıl sonra başladığını unutmayın!

Önceki yapı gibi bu yapı da 4 katlı ve eğimli çatılıdır. Binanın bodrum katı 332 m2, zemin katı da 332 m2 artı 22 m2 terası bulunmaktadır. Birinci kat 79 metrekare teras ile 225 metrekare, ikinci kat 272 metrekare ve binanın toplam alanı 1000 metrekareden fazla. 1925 yılında bu binanın iç mekanında bir dizi değişiklik yapıldığını belirtmekte fayda var.

İlgili Makaleler: Bina çizimi | Bina tasarım planları türleri

Basamaklı çeşme

Antoni Gaudi henüz öğrenciyken bu çeşmenin tasarımına yardım etmiş ve üzerinde iz bırakmıştır.

Bu çeşme daha çok barok üslubuna göre inşa edilmiş olsa da Gaudi’nin eserlerinden birçok öğeyi hala içinde barındırıyor ve büyük ve muhteşem bir çeşme. Antoni Gaudi’nin en çok izini sonraki eserlerinde bıraktığı, tarzının gelişimini ve bu eserinin diğer eserlerinden farkını rahatlıkla görebileceğiniz eserlerinde. Gaudí yaratıcı ve üretken bir mimardı ve Barselona şehrinin her yerinde izini bıraktı.

Öyle ki şehirde dolaşırken bir çok eserine rastlayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Ödüller ve onurlar

  • Casa Calvet malikanesi için 1901 Barselona Belediye Binası birincilik ödülünün sahibi
  • Barselona’daki sokakların ve kentsel patikaların tasarımı için ödülün sahibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir