önerilen içerik
yazılım

plan nedir mimari: Tipler, Adımlar ve Nasıl Yapılır

plan nedir mimari?

Mimari çizimler, her başarılı inşaat ve yeniden modelleme projesinin temelidir. Ve neyse ki, farklı türde mimari çizimler oluşturmak her zamankinden daha kolay.

Bıktırıcı bir şekilde elle çizilmiş eskizler hazırlama veya günlerce bir autocad programı üzerinde kölelik yapma günleri geride kaldı.

Sınırlı tasarım deneyimine sahip olsanız bile, modern yazılımlarla yalnızca birkaç saat içinde profesyonel mimari çizimler oluşturabilirsiniz.

Mimari Çizim Nedir?

Mimari çizim, bir bina hakkında ayrıntılı bilgileri ileten bir eskiz, plan, diyagram veya şemadır. mimarlık ve tasarımcılar, bir inşaat projesinin planlama aşamalarında bu tür teknik çizimleri oluştururlar.

Plan nedir, binanın zeminden yaklaşık 2-3 kat yüksekliğine eşit bir yükseklikten yapılmış varsayımsal bir yatay kesitidir.
Plan nedir, binanın zeminden yaklaşık 2-3 kat yüksekliğine eşit bir yükseklikten yapılmış varsayımsal bir yatay kesitidir.

Mimari çizimler birkaç nedenden dolayı önemlidir:

  • Sahiplerin ve proje planlamacılarının bir binanın bittiğinde nasıl görüneceğini ve çalışacağını anlamalarına yardımcı olurlar.
  • İnşaat ekibinin yapıyı inşa edebilmesi için gerekli bilgi ve talimatları verirler.
  • Ve son olarak, bir mimarın çizimleri, bir binanın gelecekteki bakımı için gerekli olan iç işleyişinin ayrıntılı bir kaydını sağlar.

Proje boyunca, farklı türlerde mimari çizimler oluşturmanız gerekecek.

11 Mimari Çizim Çeşitleri:

Tamamlanmış bir projeye giden yol, ayrıntılı bir mimari plan çizimleri seti ile başlar. İşte ihtiyaç duyabileceğiniz 11 yaygın çizim türü.

İlgili Makaleler: mimarlık mezunu ne iş yapar? İç mimari ile ilgili faaliyetler

1. Vaziyet planı çizimleri

Vaziyet planı, binanın ve çevresindeki mülkün havadan görünümünü sağlar. Bazen komşu binaları veya yollar gibi altyapıyı bile gösterir.

Vaziyet planları, yapının mülkiyet sınırları ile ilgili olarak nasıl konumlandığını tam olarak göstermesi açısından önemlidir. Ayrıca site planı çizimleri, peyzaj özellikleri, araba yolları, teraslar ve diğer dış mekan tasarım öğeleri için ayrıntılı bilgi ve boyutlar verebilir.

Plan aslında bir odanın veya binanın ölçülü bir diyagramıdır.
Plan aslında bir odanın veya binanın ölçülü bir diyagramıdır.

3d çizim gibi modern ev tasarımı yazılımıyla, evin içinin 3B kat planı çizimiyle birlikte peyzaj tasarımını gösteren 3B site planları bile oluşturabilirsiniz.

Bunun gibi 3B mimari çizimleri, proje tekliflerinize güzel bir katkı sağlar!

2. Kat planı çizimleri

Kat planı çizimleri, bir yapının iç düzenini gösterir. Kat planı düzenleri ayrıca nasıl kullanılacaklarına bağlı olarak çok çeşitli türlerde gelir.

Örneğin, elektrik veya sıhhi tesisat sistemleri gibi belirli tasarım öğelerini öne çıkarmak için bazı kat planı çizimleri yapılır.

Konut inşaat projeleri için en yaygın kat planları, duvarlar, kapılar ve pencereler arasında ayrıntılı ölçümler gösteren çizimlerdir. Çoğu, her oda için yüzey alanı hesaplamalarını da gösterecektir. Bu tür mimari çizimler, tahminler oluşturmak ve mimarın özelliklerine göre bir ev inşa etmek için gereklidir.

Geçmişte, kat planları basit, siyah beyaz 2D düzenlerle sınırlıydı. Ancak bunun gibi çizimleri anlamak birçok müşteri için zordur.

Artık 3d çizim gibi programlarla mobilyalar, döşemeler, boyalar ve dekorasyonlarla tamamlanmış 3B kat planları oluşturabilirsiniz. Bunlar, müşterilerin projeyi anlamalarına ve proje hakkında heyecanlanmalarına yardımcı olmak için iyidir.

3. Kesit çizimler

Kesit çizimler, bir yapıdaki görünen ve görünmeyen unsurların bir kombinasyonunu gösteren 2 boyutlu çizimlerdir. Binanın bir bölümünü dikey bir düzlemde ikiye böldüğünüzü ve içeriye baktığınızı hayal edin. Bu bir kesit veya kesit çizimidir.

İlgili Makaleler: Çizim için minimum AutoCAD sistem gereksinimleri

Kesit mimari çizimleri, bir binanın belirli bölümlerinin nasıl bir araya getirildiğini göstermek için kullanışlıdır. Aşağıdaki gibi şeyler gösterebilirler:

  • duvarlar nasıl yapılmalı
  • Pencereler bir duvar bölümüne nasıl sığar
  • Bir kattan diğerine yapısal geçişler

4. Yükseklik çizimleri

Doğrudan binaya bakan dikey bir düzlemden bir mimari cephe çizimi oluşturulur. En yaygın cephe çizimleri, binanın dışını önden, arkadan ve yandan gösterenlerdir.

Mimari plan, mimarlık endüstrisinde ve çeşitli yapıların tasarımında kullanılan bir terimdir.
Mimari plan, mimarlık endüstrisinde ve çeşitli yapıların tasarımında kullanılan bir terimdir.

Mimarlar ayrıca dikey bir düzlemden iç görünümü gösteren kesit çizimlere benzer cepheler oluşturabilirler. Bunlar, dolapların, kapıların ve pencerelerin 2B görünümünü göstermeye yardımcı olur.

5. Bitirme çizimleri

Bu mimari çizimler, kaplamaların ayrıntılı görünümlerini gösterir. Onlarla mimarlar, zemin kaplamaları, pervazlar, dokular ve renkler hakkında ayrıntılı bilgi verebilirler.

6. Manzara çizimleri

Peyzaj çizimleri, konut inşaat projelerinde görmek için gerçekten yaygındır. Daha önce bahsedilen site planına benzerler, ancak sert manzaralar ve yeşilliklerle ilgili daha fazla ayrıntı gösterirler.

Genel düzeni ve ölçüleri göstermek için bazı 2D manzara çizimlerine sahip olmak önemlidir. Ancak 3B çizimler, yeşilliklerin gerçek hayatta nasıl göründüğünü anlamak için de gerçekten yararlıdır.

İlgili Makaleler: BIM nedir ve yapı bilgi modellemesi inşaat sektörüne tam olarak nasıl yardımcı olur?

Ve 3d çizim gibi bir programla, dış aydınlatma açıkken bir peyzaj tasarımının gün batımında nasıl göründüğünü gösteren 3B görselleştirmeler bile oluşturabilirsiniz!

7. Detay çizimleri

Detay mimari çizimleri genellikle küçük kesit çizimleri ile binanın küçük bir bölümünün yakından görünüşlerinin bir kombinasyonudur. Binanın kritik bölümlerinde çeşitli unsurların nasıl bir araya geldiğini göstermek için gerçekten önemlidirler.

Bazı durumlarda mühendislik detay çizimleri, betonarme kirişlerin nasıl monte edilmesi gerektiğini gösterir. Mimari ayrıntılar, özel tasarım öğelerini veya çatı saçakları ve pencere açıklıkları gibi karmaşık bağlantı noktalarını gösterir.

8. Asbuilt çizimleri

As-built çizimleri (veya kısaca “as-builds”), orijinal planlar ile binanın nasıl inşa edildiği arasındaki farklılıkları gösteren revize edilmiş çizimlerdir.

Mimari plan, genel olarak özelliklerini belirleyen bir evin veya binanın grafiksel ve özel bir temsilidir.
Mimari plan, genel olarak özelliklerini belirleyen bir evin veya binanın grafiksel ve özel bir temsilidir.

9. Kazı çizimleri

Kazı çizimleri hendekler, çukurlar, şaftlar, tüneller ve diğer toprak kaldırma türleri hakkında ayrıntılı bilgi sağlar. Bu çizimlerde mimarlar ayrıca kazı süreci ile ilgili önemli detayları da gösterebilirler.

İlgili Makaleler: design ne demek? Sanatta tasarım türleri

10. Konum çizimleri

Konum çizimleri, kat planları, görünüşler ve kesitlerin bir kombinasyonunu içerebilen genel bir çizim kategorisidir. Bazen “genel düzenleme çizimleri” olarak adlandırılan bu mimari planlar, farklı yapı elemanlarının genel yerleşimini gösterir.

11. Tasarım çizimleri

Tasarım çizimleri, bir alanın estetiğini ve genel akışını gösterir. Geçmişte mimarlar ve tasarımcılar, bitmiş projenin 3B görünümlerini gösteren eskizler oluştururlardı. Günümüzde mimarlar, bunu onlar adına yapmak için 3d çizim gibi 3B tasarım ve işleme yazılımlarını kullanıyor.

Örneğin, 3d çizim ile bir evin içini kaplamalar, mobilyalar ve doğru aydınlatma efektleriyle eksiksiz olarak sergileyen 3B tasarım çizimleri oluşturabilirsiniz. Bunun gibi tasarım çizimleri, müşterileri etkilemek ve dönüşümleri artırmak için gerçekten önemlidir.

Artık en yaygın mimari çizim türlerinden bazılarını anladığınıza göre, bunlar genel proje planlama sürecine nasıl uyuyor?

Mimari plan çizilirken en ufak bir hatanın oluşmaması için gerekli standartlara uyulmalıdır.
Mimari plan çizilirken en ufak bir hatanın oluşmaması için gerekli standartlara uyulmalıdır.

Mimari Çizim Sürecindeki İlk Adımlar

İster bir gökdelen ister bir konut tasarlamak isteyin, aynı temel çizim sürecini kullanmanız gerekecek. İşte mimari çizim standartlarını takip eden ana adımlar.

İlgili Makaleler: Peyzaj mimarlığı nedir? Peyzaj mimarisinin özellikleri

Site planları

İlk adım, site planıyla başlamaktır. Mülkün sınırları, topografyası ve mevcut özellikleri ile doğru bir site planı, o mülk üzerine koyabileceğiniz binanın boyutunu ve şeklini belirlemenize yardımcı olur.

Kat planları

Kat planı yerleşim aşaması en önemli adımlardan biridir. Diğer her şey – aydınlatma, sıhhi tesisat, HVAC vb. – büyük ölçüde kat planına bağlıdır.

Kat planını oluştururken ve binanın genel boyutlarını tamamlarken, 2B ve 3B çizimlerin bir kombinasyonunu oluşturmanız gerekecektir.

2 boyutlu

2D planlar, mimari çizimlerinizin mihenk taşıdır. Ölçüm işaretleri, kapılar ve pencereler için semboller ve hatta mobilya şemaları içeren 2B planlar oluşturmak önemlidir.

Ancak, bir müşteriye onay için bir proje teklifi sunuyorsanız, 2B planlardan daha fazlasını yapmanız gerekecektir.

3 boyutlu

3D mimari çizimler, proje tekliflerinizi ön plana çıkarır. Ayrıca, fikirlerinizi müşterilerinize etkili bir şekilde iletmenin en iyi yollarından biridir.

Bir mimari plan, bir yapının nasıl inşa edileceğine dair bir kılavuz sağlar.
Bir mimari plan, bir yapının nasıl inşa edileceğine dair bir kılavuz sağlar.

3D çalışmanızı dışarıdan temin edebilirsiniz, ancak aynı anda 2D ve 3D planlar oluşturmanıza izin veren 3d çizim gibi bir program kullanmak çok daha az zahmetlidir.

İlgili Makaleler: civil engineering nedir? | Eğilimlerin, maaş ve gelirin ve işgücü piyasasının tanıtımı

Müşterileriniz nihai projeyi onayladıktan sonra, inşaat için ihtiyaç duyduğunuz daha ayrıntılı çizimlere geçebilirsiniz.

Bölümler

Şimdi bazı kesit çizimleri oluşturma zamanı. Standart inşaat yöntemlerini kullanan konut inşaatı projeleri için muhtemelen çok fazla kesit çizimine ihtiyacınız olmayacak. Çünkü esnaf, farklı yapı elemanlarının nasıl bir araya geldiğini zaten biliyor.

Yükseklikler

Son adım, dış bina yüksekliklerini oluşturmaktır. Bu çizimler, binanın cephesiyle ilgili önemli ayrıntıları gösterecektir – dış yüzey malzemeleri, pencere ve kapı kaplamaları, ölçüler vb.

Ancak bu farklı çizim türlerini oluşturmak için kullanılan yöntemler nelerdir?

Bir sonraki bölümde en yaygın 3 çizim stiline göz atın.

Mimari Çizim Stilleri

Mimari planların nasıl çizileceğini bilmek ister misiniz? İşte en yaygın mimari çizim stillerinden 3 tanesi.

Mimari çizimler

Günümüzde ağır işlerin çoğunu bilgisayarlar yapsa da, mimarlar hala elle çizilmiş eskizlere güveniyor.

Elle çizilmiş mimari eskizler (bir bilgisayar sanat programında elle çizilmiş olsalar bile) bir projenin ilk planlama aşamalarında faydalı olabilir. Bir müşteriye veya tasarım ekibinize sunmak üzere bazı fikirleri kağıda dökmenin kolay ve hızlı bir yoludur.

İlgili Makaleler: İç mimarlık anlayışı nedir? İç tasarımı basit bir dille öğretmek

Bununla birlikte, kullanımı kolay ev tasarımı programlarıyla, elle çizilmiş eskizler hızla daha az önemli hale geliyor. Bunun nedeni, 3d çizim gibi programların, tek bir elle çizilmiş eskiz yapmanıza yetecek sürede tüm evi tasarlamanıza izin vermesidir.

Bilgisayar tarafından oluşturulan çizimler

Bilgisayar tarafından oluşturulan çizimler, özel yazılımların yardımıyla oluşturulan 3B planlar ve görselleştirmelerdir.

Dokular, gölgeleme ve aydınlatma dahil olmak üzere her bir görünümü elle çizmek yerine, mimari tasarım parametrelerini girersiniz ve gerisini bilgisayar yapar.

Bu, müşterilere bitmiş projenin bir önizlemesini veren fotogerçekçi görüntülere yol açar. Müşterileri etkilemenin ve tasarım fikirlerinizi net bir şekilde iletmenin daha iyi bir yolu yoktur.

Bazı programlar çok sayıda manuel ayar ve 3B modelleme uzmanlığı gerektirir. Ancak 3d çizim gibi diğerleriyle, neredeyse hiç tasarım deneyiminiz olmadan profesyonel görüntüler üretebilirsiniz.

Bilgisayar destekli tasarım (CAD)

CAD çizimleri çoğunlukla birçok özel özelliğe sahip büyük ve karmaşık yapılar için kullanılır. 2B ve 3B CAD çizimleri, hemen hemen her tasarım öğesinin enine kesitlerini ve karmaşık ayrıntılarını göstermek için mükemmeldir.

İlgili Makaleler: Mimari restorasyon nedir? Tarihi eserlerin restorasyonunun özellikleri

Dezavantajı, CAD programlarının dik bir öğrenme eğrisine sahip olması ve çizimlerin – ayrıntılı olmasına rağmen – oluşturulmasının çok zaman alabilmesidir.

Bir mimari plan aslında bir binanın bir inşaat mühendisi tarafından çizilen bir haritasıdır.
Bir mimari plan aslında bir binanın bir inşaat mühendisi tarafından çizilen bir haritasıdır.

Ortak Mimari Çizim Ölçekleri

Mimari çizimleri oluşturup okurken, çizim ölçeklerini anlamak önemlidir.

Temel olarak bir ölçek, çizimdeki bir şeyin boyutu ile aynı nesnenin gerçek hayattaki boyutu arasındaki ilişkiyi anlamanıza yardımcı olur. Çizdiğiniz şeyin boyutuna ve onu yazdırmak için kullanacağınız kağıdın boyutuna göre ölçeği seçmek önemlidir.

Mimari çizim standartlarına göre en yaygın ölçeklerden bazıları şunlardır.

  • 1:500 (1″=40’0″) – Büyük site planı
  • 1:250 (1”=20’0”) – Site planı
  • 1:200 (1/16”=1’0”) – Küçük site planı
  • 1:100 (1/8”=1’0”) – Kat planları, yükseklikler ve kesitler
  • 1:50 (1/4”=1’0”) – Küçük kat planları, görünüşler ve kesitler
  • 1:20 (3/4”=1’0”) – Oda planları ve iç görünüşler
  • 1:10 (1 1/2”=1’0”) – Doğrama ve bazı inşaat detayları
  • 1:5 (3”= 1’0”) – Ayrıntılı yapı detayları

Çevrimiçi Mimari Çizim Nasıl Oluşturulur

Bir proje için bazı mimari çizimler oluşturmaya hazır mısınız? Kalemi ve kağıdı kaldırın. 21. yüzyıldayız, bu yüzden bu kısım için ev tasarımı yazılımını kullanabilirsiniz.

Endişelenmeyin, CAD uzmanı olmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken, kullanımı kolay bir arayüze ve ihtiyacınız olan özelliklere sahip doğru ev tasarım programını bulmak. Bunun gibi modern programlar, tasarım sürecini basitleştirdi ve çarpıcı proje sunumlarıyla yeni müşteriler kazanmayı kolaylaştırdı.

İlgili Makaleler: dış mimarlık tasarım stili nasıl kullanılır?

Güçlü ama kullanımı kolay bir ev tasarım yazılımı olan 3d çizim ile bir konut için mimari çizimlerin nasıl yapıldığını görelim.

Özellik sınırlarını tanımlayın

Bir arazi katmanı oluşturun ve mülkün sınırlarını haritalamak için çizim aracını kullanın. Zaten bir bina tasarımını içe aktardıysanız veya çizdiyseniz, binanın doğru konumlandırıldığından emin olmak için arazi katmanını döndürebilirsiniz.

Dış ve iç duvarları çizin

Duvarları çizmek için 3d çizim sürekli çizim modunu kullanın. Mevcut bir kat planını içe aktarmak istiyorsanız, basitçe kat planını içe aktarın, ölçeği ayarlayın ve ardından bunun üzerinden geçin. Çalışırken doğruluğu sağlamak için güncellenmiş ölçümleri göreceksiniz.

Bodrum veya kat ekleyin

3d çizim, zemin katın boyutunu çoğaltmayı kolaylaştırır. Düzen adımında düzeyler aracına gidin. Ardından “bodrum ekle” veya “düz ekle”yi seçin. Zemin katın bir kopyasını oluşturduğundan, merdiven gibi şeyleri nereye ekleyeceğinizi görmek kolaydır.

merdiven ekle

Çok katlı evler için, sadece bir açıklık oluşturun ve ardından istediğiniz merdiven tipini mobilyalar sekmesinden sürükleyip bırakın.

Duvar açıklıklarını ve pencereleri dahil edin

Kapıları, pencereleri ve diğer duvar açıklıklarını sürükleyip bırakın. Ardından, her açıklığın boyutunu, stilini ve kalıbını tanımlamak için 3d çizim’nun özelleştirme araçlarını kullanın. 3d çizim, aynı türdeki tüm açıklıklara aynı özelleştirmeleri uygulamanıza izin vererek zamandan tasarruf etmenize de yardımcı olur.

İlgili Makaleler: iç mimar ne yapar? İç dekorasyon işinin tam tanıtımı

Etiket odaları

Mutfak, oturma odası, yatak odaları vb. için etiketler ekleyin.

Boyut ekle

Bazı boyutlar ve alan hesaplamaları otomatik olarak eklense de, nihai 2B mimari çizimlerde hangilerinin gösterileceğini de özelleştirebilirsiniz. Sadece plan sekmesine gidin ve teklifi seçin. Orada, gerektiğinde ek ölçümleri kaldırabilir veya ekleyebilirsiniz.

Mobilya ve dekorasyon dahil

Modern ev tasarımı programlarının öne çıkan özelliklerinden biri, yalnızca 2B bir düzen oluşturma değil, aynı zamanda onu 3B olarak dekore edebilme yeteneğidir. 3d çizim bunu gerçekten kolaylaştırıyor.

Tek yapmanız gereken tasarım kitaplığından mobilyaları, dekorasyonları ve yüzey malzemelerini sürükleyip bırakmak. Aralarından seçim yapabileceğiniz 1000’lerce seçenekle, alanı müşterinizin zevklerine göre döşeyebileceğinizi bilirsiniz.

çatı ekle

Çatınızı oluşturmak için ihtiyacınız olan her şeyi bulabileceğiniz çatı sekmesine gidin. Tüm açılardan çatılar karmaşık olabilir. Neyse ki, 3d çizim size her ev için özel bir çatı yaratma olanağı sunarken bunu kolaylaştırıyor.

Yani cedreo gibi bir programla mimari çizim nasıl yapılır var. Ancak diğer mimari çizim programlarına göre nasıl bir yığın oluşturur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir