önerilen içerik
En iyi mimarlar

Raphael: Rönesans sanatçısı Raphael’in 10 eseri

Sıklıkla ilk adıyla anılan ve dünyada bu adla ünlenen Raphael Santsio, geç Rönesans’ın en büyük ressam ve mimarlarından biriydi.

raphael veiga

Bu büyük ressamın eserleri, çok güzel ve pürüzsüz formları, olağanüstü kompozisyonları ve asıl amacı insan figürünün büyüklüğünü ifade etmek olan Neoplatonik (Neoplatonik) eğilimleri nedeniyle çok ünlüdür.

Raphael 6 Nisan 1520’de Roma’da öldü.

Sanat tarihinde Raphael, diğer iki büyük usta Michelangelo ve Da Vinci ile birlikte tüm zamanların üç sanat ustasıdır.

rönesans dönemi sanatçıları Raphael en iyilerinden biri olmuştur.

Bu üç sanat harikası aslında sanat tarihinin temelini ve yapısını sonsuza dek alt üst etti ve yeniden kurdu. Bu sanatsal üçgen tüm dünyada iyi bilinir ve ünlüdür.

İlgili Makaleler: Titian: Rönesans’ın son büyük ressamı

Raphael, Marche eyaleti, Urbino’da doğdu. Bu şehir küçük bir şehir ama sanat açısından İtalya ve Avrupa’nın en önemli bölgelerinden biri.

arabelle raphael

Babası bir saray ressamıydı ve o bölgenin dükü için çalışıyordu. Dük’ün sarayı, bölgenin en başarılı savaş liderlerinden biri olan Federico da Montefeltro tarafından inşa edilmiş ve kurulmuştur. Bu kişi Raphael doğmadan bir yıl önce öldü.

Raphael’in babası, resmin yanı sıra şiirler de yazmış ve Federico’yu öven şiirler yazmış ve bu şiirlerle birlikte sarayı da bazı ressam ve sanatçılarla birlikte dekore edilmiş ve dekore edilmiştir.

Federico’nun oğlu Guidobaldo da Montefeltro, babasının yerine geçerek görsel sanatlar ve müziğin en önemli merkezlerinden biri sayılan Manto hükümdarının kızıyla evlendi.

Bu nedenle, küçük Raphael tamamen kültürel ve sanatsal bir ortamda büyüdü. Vasari’nin yazdığı en büyük sanatçıların biyografisinde bu konu vurgulanmıştır.

İlgili Makaleler: Hans Holbein’in elçiler tablosundaki gizli kafatası

raphael

Bu mahkemede yaşamak bana hümanist öğretiler öğretti. Bu okulun en etkili isimlerinden biri de “Doğru Mahkeme Görgü Kuralları” adlı bir kitap yazan Baldassare Castiglione’dir.

Castiglione Urbino’ya geldiğinde, Raphael artık orada yaşamıyordu ama ara sıra buluşup iyi arkadaş oldular. Mahkemedeki diğer ziyaretçilerle de dostluk kurdu.

Pietro Bibi Bina (komedyen) ve şair ve akademisyen Pietro Bembo gibi kişiler bu kategoridendi. Bu bağlantılar genç Raphael üzerinde büyük bir etki bıraktı.

İlgili Makaleler: Caravaggio; Sanat dünyasını şaşırtan tutkulu tablo

june diane raphael

Raphael İtalyan Rönesans ressamı ve mimarı Raphael, 1504’te Perugino’nun öğrencisi oldu. 1504’ten 1507’ye kadar Floransa’da yaşayan, bir dizi “Madonnas” çizmeye başladı. Roma’da 1509’dan 1511’e kadar Vatikan Sarayı’ndaki Stanza della Segnatura’nın (“İmza Odası”) fresklerini yaptı.

Daha sonra Stanza d’Eliodoro’da (“Heliodorus Odası”) Vatikan için başka bir fresk döngüsü çizdi. 1514’te Papa II. Julius, Raphael’i baş mimarı olarak işe aldı. Aynı sıralarda “Madonnas” serisindeki son çalışmasını, Sistine Madonna adlı bir yağlı boya tabloyu tamamladı.

İlgili Makaleler: El Greco’nun biyografisi ve sanatsal başarıları

raphael varane

1483 yılında Urbino’nun kültür merkezinde dünyaya gelen Raphael, bu şehrin Dükü’nün ressamı olan babası Giovanni Santi aracılığıyla temel resim teknikleriyle tanıştı.

Raphael, usta ressam Perugino’nun yanında eğitim alıp Floransa’ya taşındıktan sonra zamanının en büyük sanatçılarından biri oldu. Burada bu Rönesans ustasının en ilginç eserlerine bir göz atacağız.

Raphael, İtalyan Rönesansının en yetenekli ressamlarından biriydi. Çalışmaları, biçim netliği ve kompozisyon kolaylığı ve Neoplatonik insan ihtişamı idealini görsel başarısı nedeniyle takdir ediliyor. Ayrıca yaşamı boyunca popüler bir mimardı.

İlgili Makaleler: Yakup Komin; Tintoretto olarak bilinen Rönesans ressamı! + İşler

Raphael neyle ünlü?

Raphael, muhtemelen Çayırdaki Madonna, Atina Okulu, Sistine Madonna, Başkalaşım ve Baldassare Castiglione’nin Portresi gibi tablolarıyla tanınmaktadır.

Raphael’in 10 ünlü eseri

1. Atina Okulu

Klasik felsefe ve düşüncenin bir kutlaması olan “Atina Okulu”, Raphael’in Vatikan’daki Apostolik Sarayı’nın odalarını dekore etme komisyonunun bir parçası olan bir fresktir. Sanat Tarihi, freskleri “Raphael’in başyapıtı ve Yüksek Rönesans’ın klasik ruhunun mükemmel bir örneği” olarak tanımlıyor.

Atina Okulu (İtalyanca: Scuola di Atene), Rönesans ressamı Raphael'in (MS 1483-1520) en ünlü eserlerinden biridir.
Atina Okulu (İtalyanca: Scuola di Atene), Rönesans ressamı Raphael’in (MS 1483-1520) en ünlü eserlerinden biridir.

İlgili Makaleler: Giorgio Vasari: Dünyada sanat tarihini yazma fikrinin ressamı ve yaratıcısı!

Fresklerin görüş noktasında yer alan iki ana konu – Platon ve öğrencisi Aristoteles dahil olmak üzere hemen hemen her büyük Yunan filozofu eserde mevcuttur. Bazı eski filozoflar Raphael’in çağdaşlarına benziyor: Platon olarak Leonardo da Vinci ve Heraclitus olarak mermer bir levhaya yaslanan Michelangelo.

2. Sistine Madonna

‘Sistine Madonna’, 1512’de Papa II. Julius tarafından Piacenza’daki San Sisto Kilisesi için yaptırılan bir yağlı boya tablodur. Bugün Almanya, Dresden’deki Staatliche Kunstsammlungen’de bulunabilir. Bu resim en çok kompozisyonun altındaki iki kanatlı melekle tanınır. İlk kez 1803’te bu çift, çalışmanın geri kalanından ayrı olarak kopyalandı ve sonunda onları öne çıkaran pazarlama kampanyaları oluşturuldu. Şekilleri temizlikte ve kartpostallarda dekoratif levhalar ve ambalaj kağıtlarında kullanılmıştır.

Madonna di San Sisto olarak da bilinen Saint Madonna, İtalyan ressam Raphael'in yağlı boya tablosudur.
Madonna di San Sisto olarak da bilinen Saint Madonna, İtalyan ressam Raphael’in yağlı boya tablosudur.

3. Kutsal dinin tartışılması

Vatikan’daki Havariler Bazilikası’ndaki bir başka fresk olan “Kutsal Ayinin Tartışması” Raphael’in komisyonunun ilk bölümüydü. Bu sahne cenneti ve dünyayı içerir.

Ayin Tartışması veya Tartışma, İtalyan Rönesans sanatçısı Raphael'in bir resmidir. İlk bölüm olarak 1509-1510 yılları arasında boyanmıştır.
Ayin Tartışması veya Tartışma, İtalyan Rönesans sanatçısı Raphael’in bir resmidir. İlk bölüm olarak 1509-1510 yılları arasında boyanmıştır.

Üst kısım, Meryem Ana, Vaftizci Yahya ve Musa ve Adem gibi İncil figürleriyle çevrili İsa figürü içerir. Kutsal Ruh Mesih’in altındayken, Tanrı İsa’nın üzerinde oturur.

İlgili Makaleler: Biyografi ve Zaha Hadid’in eserlerinin tanıtımı

Fresklerin alt kısmında azizler, piskoposlar, papalar, rahipler ve tapınan kitleler var. Yakından bakın ve sağda Dante Alighieri’nin şiirsel ihtişamının bir sembolü olan defne ile taçlandırıldığını göreceksiniz.

4. Şekli değiştir

Kardinal ve müstakbel Papa Giulio de’ Medici tarafından yaptırılan Başkalaşım, Raphael’in 1520’deki ölümünden önceki son eseriydi. Bu resim, bir sanatçı olarak büyümesini gösteriyor ve sanatsal çalışmalarının zirvesi.

Bu resim, daha sonra Papa VII.Clement olarak bilinen Kardinal Giulio Demmedici tarafından yaptırılmıştır.
Bu resim, daha sonra Papa VII.Clement olarak bilinen Kardinal Giulio Demmedici tarafından yaptırılmıştır.

Resmin altındaki figürler oldukça stilize edilmiştir ve İtalyan Yüksek Rönesansının sonraki yıllarında ortaya çıkan Maniyerist resim tarzının bir özelliği olan çarpık pozlara sahiptir. “Başkalaşım”, figürlerin dramatik şekilde esnemesi ve yoğun ışık-gölge kullanımı nedeniyle Barok resmin öncüsü olarak da kabul edilir.

İlgili Makaleler: Alvar Aalto’nun biyografisi ve mobilya endüstrisindeki rolü

5. Üç Güzeller

İlk eserlerinden birinde Raphael, klasik mitolojiden gelen armağanlardan üçünü resmetti. Raphael’in figürleri ele alışı, antik çağdaki tipik temsilleriyle tutarlıdır – dıştaki iki figür izleyiciye bakarken, ortadaki çok uzaktadır. Üç kadının otopsilerini gerçekten resmetmeye özen gösterse de, genç Raphael’in fırça darbeleri sonraki çalışmalarından daha az rafine.

Bu tablo, Papa VII.Clement olan Kardinal Giulio de' Medici tarafından yaptırılmıştır.
Bu tablo, Papa VII.Clement olan Kardinal Giulio de’ Medici tarafından yaptırılmıştır.

Aslında, ‘Üç Güzeller’in önden ve arkadan çıplak kadınlarla ilgili ilk çalışması olduğuna inanılıyor. Sisli arka plan, Leonardo da Vinci’nin aynı zamanlarda yaptığı ‘Mona Lisa’ tablosunu andırıyor.

6. Otoportre

Şu anda Floransa’daki Uffizi Galerisi’nde bulunan eserin, orijinalliği bazen sorgulansa da, Raphael’in 1504 ile 1506 yılları arasında tamamladığı bir otoportre olduğu düşünülüyor. Bu, esas olarak, sanat tarihçilerinin onu Raphael’e atfedememesine neden olan tablonun kötü korunma durumundan kaynaklanmaktadır.

Bu resim, Raphael'in genç bir adam olarak otoportresi olarak kabul edildi ve bu eserle diğerinin karşılaştırmasına da dayanıldı.
Bu resim, Raphael’in genç bir adam olarak otoportresi olarak kabul edildi ve bu eserle diğerinin karşılaştırmasına da dayanıldı.

Ayrıca, daha modern zamanlarda, banka kasasından neredeyse aynı bir portre ortaya çıktı ve Uffizi versiyonu sorgulandı. Bununla birlikte, bu, belki de bu sanatçının en net ve en tanınabilir görüntüsüdür.

7. Baldassare Castiglione’nin Portresi’

Raphael’in yakın arkadaşı Castellion’lu Baldassare’nin portresi, Rönesans’ın en büyük portrelerinden biri olarak kabul edilir. Castiglione bir diplomat, hayırsever ve The Courtier’in yazarıydı. O, yaygın olarak Yüksek Rönesans’ın özünde centilmence bir örneği olarak kabul edilir. İkili, Raphael’in doğduğu şehir olan Urbino’da bir araya geldi.

Baldassare Castiglione'nin portresi bir c. İtalyan Yüksek Rönesans ressamı Raphael'e atfedilen 1514–1515 yağlı boya tablosu.
Baldassare Castiglione’nin portresi bir c. İtalyan Yüksek Rönesans ressamı Raphael’e atfedilen 1514–1515 yağlı boya tablosu.

İlgili Makaleler: Le Corbusier – en kapsamlı biyografi; Mimari eserlerin analizi ve tanıtımı

Yetenekli sanatçı Dük’ün sarayında tanındığı için 1504’ten itibaren yakın arkadaş oldular. Raphael, Bay Najibzadeh’e uygun, güzel ama ağırbaşlı bir elbise giymiş olan arkadaşını canlandırıyor. Castiglione, portrenin yaşam kalitesinden ve içindeki insan varlığı hissinden bahsetmiştir.

8. Kutsal Meryem’in Nişanı

Bu 1504 yağlıboya Meryem ve Yusuf’un evliliğini göstermektedir. Pietro Perugino tarafından aynı temaya sahip bir tablonun, Raphael’in versiyonu üzerinde çalışırken ilham aldığına inanılıyor. 16. yüzyıl İtalyan ressamı ve tarihçisi Giorgio Vasari’nin belirttiği gibi, Raphael’in stili “uygulama becerisi sayesinde Pietro’nun stilini aşıyor”. gerçekten canlı.

Birkaç yıl önce vandalların saldırısına uğrayan Raphael'in bu tablosu, bu sanatçının en ünlü ve saygın tablolarından biridir.
Birkaç yıl önce vandalların saldırısına uğrayan Raphael’in bu tablosu, bu sanatçının en ünlü ve saygın tablolarından biridir.

İlgili Makaleler: Biyografi ve Antoni Gaudi’nin eserlerinin tanıtımı

9. Papa II. Julius

1512’de tamamlandıktan sonra, Papa II. Julius’un bu sunumu, Papa’nın daha önceki hiçbir tasvirine benzemiyordu. Papalar genellikle diz çöker veya öne bakarlardı. Ayrıca yüz ifadesi olağanüstüydü, konuyu derin düşüncelere daldığını gösteriyordu. Bu portre ile Raphael, yaklaşık 200 yıl süren pop portreleri için yeni bir model başlattı.

Papa II. Julius'un Portresi, İtalyan Rönesans ressamı Raphael'in 1511-1512 tarihli yağlı boya tablosudur.
Papa II. Julius’un Portresi, İtalyan Rönesans ressamı Raphael’in 1511-1512 tarihli yağlı boya tablosudur.

Giorgio Vasari, çalışmayı “o kadar gerçek ki portre, onu gören herkesi sanki adamın kendisi yaşıyormuş gibi titretti” olarak tanımladı.

10. Galatea’nın Zaferi

1514 yılında “Galatea’nın Zaferi”, Raphael tarafından Roma’daki Villa Farencina için yapılmış bir fresktir. Yunan mitolojik hikayesi, bir köylü çobana aşık olan güzel Nereid Galatea’yı konu alıyor.

Raphael'in Galatea'nın Zaferi, Roma'daki Villa Farencina için 1512 civarında yapılmış bir fresk.
Raphael’in Galatea’nın Zaferi, Roma’daki Villa Farencina için 1512 civarında yapılmış bir fresk.

Bu özel sahnede Raphael, Galatea’yı centaurlar ve bir deniz adamını kaçıran bir triton (yarı insan, yarı balık) dahil olmak üzere deniz canlılarıyla çevrili olarak gösteriyor. Raphael’in Galatea tasviri, onun kadın mükemmelliği idealine dayanan bir imajdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir