Mimarlık nedir? Mimar kim? 11 önemli mimari stilinin tanımı
Mimarlık nedir?
mimari nedir? Aslında bize sorulabilecek ilk soru “Mimarlık nedir ve mimarlık stilleri nelerdir?” Ve neden bir ev inşa etmek için bir mimara danışmalıyız Bu soruları cevaplamak için mimarlığın tanımlarından başlıyoruz.
Mimarlık Nedir? Mimarlık, yapıların tasarımını, planlamasını ve inşasını içeren disiplin ve meslektir. Mimarlık, işlevselliği, estetiği, sürdürülebilirliği ve kültürel değerleri bir araya getirerek insanların yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Mimari tasarım, yapıların fiziksel görünümünü, kullanımını ve etkisini şekillendirmek için estetik ve teknik yaklaşımları birleştirir.
Mimarlık, uzun bir geçmişe dayanan ve zaman içinde birçok değişikliğe uğrayan bir bilim dalıdır ve bu nedenle sürekli değişmekte ve tanımları da değişmektedir.
Bu yazımızda 3d çizim web sitesi sizler için mimarlık konseptini paylaştı.
Sözlük anlamı bakımından mimarlık, Türkçedeki Abadgari, Razigari, Valadgar, Banigar ve Mehraz karşılıklarıyla anılmıştır.
Mimar Kimdir? Mimarlar, binaları, yapıları ve çevreleri tasarlayan ve inşa eden profesyonellerdir. Tasarımın yanı sıra, mimarlar yapının fonksiyonel gereksinimlerini, estetik değerleri ve çevresel etkilerini dikkate alarak projelerini yönetirler. Mimarlar, binaların estetik ve işlevsel yönlerini bir araya getirerek hem estetik bir deneyim hem de kullanılabilir mekanlar yaratmada önemli rol oynarlar.
Türkçede bu kelimenin kökü yerleşmek, yerleşmek, gelişmek anlamında kullanılmaktadır ve çok yerleşim kelimesi Mehraz ile aynı anlamı taşımaktadır.
Mimariyi daha basit bir dille tanımlama
Binayı kalitesi, güzelliği, geometrisi ve işlevine uygun, insana ve günlük faaliyetlerine uygun, dolayısıyla psikolojik (ruh hali ve duygular vb.) kullanıcının ihtiyaçları.
Mimarlık, bunları ifade etmek için renk, aydınlatma ve malzemeleri kullanır.
Bu nedenle, sağlıklı yapı ve basit planlama ve hoş malzeme ve malzemelerin dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü, hoş ve hoş renklendirme ve süslemeler ve dekorasyon ve dinamikler ve iyi oranlar ve ölçek vb. .
Aslında bilginin, içgörünün ve mimarlık eğitiminin sınırlarının akademik olarak ele alınması ve insan toplumlarında uzmanlaşmanın gündeme gelmesi, yapının mimarlıktan ayrılması, tesis uzmanları ve benzerlerinin farklı alanlarda çalışması anlamında mimarlığın tanımı önem kazanmıştır. özel bir şekilde Kendileri başladılar.
Yaşlılar ve etkili olanlar tarafından önerilen tanımlardan bazı örnekleri inceliyoruz.
Ünlü Romalı mimar Marcus Vitruvius Pollio‘dan alıntı yaparak, mimarlığın üç özelliği olduğunu düşünür: güç, fayda ve güzellik ve bu üç özelliği mimari üçgenin üç kenarı olarak kabul eder ve şöyle tanımlar:
Mimarlık, yapı, düzenleme, orantı, hoşluk, uyum, uyum, bağımlılık ve ekonomiden türetilmiştir.
Ya da başka bir tanımla diyor ki: Mimarlık, günümüz dünyasında değeri ve saygısı çok olan en geniş sanat ve teknoloji dallarından biridir.
İlgili Makaleler: minimalist yatak odası
Victor Hugo: Mimarlık, insanlığın büyük fikirlerini içerir, sadece her dinin sembolü değil, her insanın düşüncesi bu engin kitabın bir yaprağını içerir.
Le Corbusier: Işık ve gölgeler altında hacimlerin akıllı oyunudur ve başka bir yerde mimarinin kalbimi titreten şey olduğunu söyler; İlk tanımda dışsal ve fiziksel yönlere atıfta bulunurken, ikinci tanımda estetik yönlerden dolayı mimari mekanın içinde olmanın yarattığı tutku ve heyecanı vurgular.
Mies Vander Rohe: Mimarlık, zamanın yaşayan, değişen ve yeni bir mekan arzusundan başka bir şey değildir; Mimarinin belirli gerçeklere dayandığı doğrudur, ancak asıl işi anlamlara hakim olmaktır. Mimarlık, zamanın mekâna dönüşmüş iradesidir.
Alvar Aalto: Mimarlık bir bilim değildir; Binlerce belirli insan işlevini birleştiren ve mimariyle aynı kalan devasa bir bileşik süreçtir. Oranı, maddi dünya ile insan yaşamı arasında uyum yaratmaktır.
Jacques Derrida: Mimarlık, felsefe ile ilişkilendirilir ve kişinin kendisi ile felsefe arasındaki bağı güçlendirme ve onu tasavvur edilebilir kılma çabasıdır.
Klotz: Buna sanat ekolojisi diyor ve tüm yeni binaları büyük ölçüde çevreleriyle ilgili olarak inşa etmemiz gerektiğini söylüyor.
Eisenman: Günümüz mimarisi zihinsel ve biyolojik durumlarımızı yansıtmalı ve bugün ihmal edilenler hayatımızın bir parçası.
İranlı araştırmacı ve şehir plancısı Mr. Manouchehr Mozini, Private Life and Community Life with a Human Architecture adlı kitabında, altyapı oluşumuna ve mimarinin temellerine neden olan faktörleri ve bu faktörleri bir İnsan Mimarisi ile birlikte incelemiş ve dikkate almıştır. mimariyi etkiler Altı farklı faktöre ayrılırlar.
Manouchehr Mazini’nin bakış açısından mimaride etkili olan 5 faktör
olasılıklar
Bir mimari eseri meydana getiren unsurlar iskeletsel ve iskeletsel olmayan unsurlar gibi olup, mali imkanlar da etkili olabilir.
Dolu ve boş hacimler, kamusal alanlar ve özel alanlar, açık alanlar ve kapalı alanlar.
İnsanlar
İnsanların inançları, istekleri, inançları, ihtiyaçları, alışkanlıkları ve yaşam tarzları çok büyük ve temel bir öneme sahiptir ve aslında Maari’de en temel faktör insandır.
İlgili Makaleler: bina güçlendirmesi nasıl yapılır?
mekansal düzen
İhtiyaçlardan biri de mekânsal düzenin mimarisidir. Aslında mekanın maddi ve manevi insan ihtiyaçlarını karşılaması ve huzuru, mutluluğu, ibadeti, birlik ve saygıyı telkin eden bir mekan yaratması çok önemlidir.
Çevre
Tüm sanatsal efektler ortama göre tasarlanır ve o eserin yaratılmasında çevreye dikkat edilir.
Boyutlar ve standartlar
Boyutlar ve standartlar, bir etki yaratmak için ne kadar alan ve ölçek gerektiğini belirtir.
Şimdi bahsedilen tanımlara göre, hayatta var olan tüm kavramlar gibi, bu kavram için bir tanım arıyorsak, içinde bulunduğumuz çağda temel bilimler ve bilimler konularındaki belirsizliği göz önünde bulundurarak bu tanımın tam olması gerekir. İzafiyet teorisi fizik bilginleri tarafından, birçok kavram için kapsamlı ve tam tanımlara sahip olamayız, çünkü bu kavramlar farklı insanların zihinlerinin süzgecinden geçer, dolayısıyla birçok tanım vardır. Günümüzde mimarlık bilgisinin kapsamı o kadar genişlemiştir ki peyzaj mimarlığı, İslam mimarisi, mimarlık tarihi, iç mimarlık gibi çeşitli alt dallara ayrılmıştır.
Günümüzde mimarlığın diğer bilimlerle, özellikle matematik ve beşeri bilimlerle disiplinler arası bir bilgi olduğunu söylemek gerekir; Bir okyanus kadar geniş bir bilgi ki, bu okyanusun her bir bölgesi sınırsız bir derinliğe sahiptir. Mimarlık, belirli bir amaç için belirli bir zamanda ve yerde güzel bir biçimde malzeme yaratan bir insan eylemidir.
Söylenenlere göre, çeşitli bilim dallarının ihtisaslaşmasıyla birlikte, binaların tasarımı için kendi uzmanlarına başvurmak daha doğru olur, böylece binalar kendi bilim ve hayatımızın her alanını etkileyen tasarım gerekçeleriyle tasarlanabilir, “William Morris”in koleksiyona inandığı gibi Yeryüzündeki insan faaliyetlerine mimarlık denir.
Romalı mimarlardan biri olan Vitruvius’un kitabından esinlenerek şunu söyleyebiliriz:
İdeal bir binanın 3 temel özelliği vardır; istikrar, verimlilik ve güzellik; İdeal bir mimar bu üç ilke doğrultusunda çalışmalıdır.
Vitruvius’un bakış açısından mimaride üç önemli ilke
sabit
Bir yapı, deprem, yağış, rüzgar ve sıcaklık gibi yapının yıkımına neden olan kuvvetlere karşı dayanıklı ve dayanıklı olmalıdır. Aslında, bir yapının stabil olması için, yüksek kaliteli malzemelerin kullanımı da dahil olmak üzere teknik özelliklere uyulmalıdır.
İlgili Makaleler: Mimari Katalog Örnekleri PDF
Verim
Verimliliğin anlamı, yapının ve tasarımının yapılma amacının ne olduğu ve bu yapının o tasarım için içermesi gerekenler, planına ve yapımına dahil edilmesidir.
Güzellik
Bir yapı statik ve verimli olmanın yanı sıra son derece güzel olmalıdır.
Bir mimar yaratıcı olmalı ve tüm çalışmalarında yaratıcılığını ve yenilikçiliğini göstermelidir.
Bir mimarın yaratıcılığının yanı sıra özgün tasarımlar bulması gerekir.Aslında bir mimarı ayakta tutan özgün tasarımıdır.
Son olarak mimar, yenilikçiliği ve zekasıyla keşfettiği eserleri ve tasarımları hayata geçirmelidir.
İnşaat mühendisliği mimarlığın birçok tanımından bahsetmiştir, bunlardan her birinin zamanına özgü olduğunu anlayabiliriz ve uygulanan değişim ve dönüşümlere göre tanımlar da değişmiştir.
Mimaride 11 önemli ve farklı stil
Bu yazıda, bu bilim ve sanat tarihinde özel bir yere sahip olan on bir önemli mimarlık tarzını, tarihçesi ve özellikleri hakkında kısa tanımlarla tanıtmaya çalıştık.
Bahsedilen stillerin her birini daha iyi anlamak için inşaat mühendisliği makaleleri sayfasında bunların tamamını okuyabilirsiniz.
Get ile daha fazlasını tanımlamak için klasik tarz, romanesk tarz, gotik tarz, rönesans tarzı, barok tarz, neoklasik tarz, art nouveau tarzı, art deco tarzı, modern tarz, yüksek teknoloji tarzı ve genel olarak postmodern tarz gibi mimari tarz türleri farklı stilleri bilmek.
Klasik stil
Klasik Antik Mimarlık: Antik Yunan ve Roma dönemlerinde ortaya çıkan bu stil, sütunlar, frizler ve üçgen alınlıklar gibi ögeleri içerir. Simetri ve oranlar önemlidir.
Klasik tarz, tüm mimari tarzların anası olarak kabul edilebilir. Klasik mimari üslup, ağır, ağırbaşlı, lüks bir görünüm ve güzel ve iyi orantılarla yeni fikirlere ve gelecekteki gelişmelere zemin hazırladı.
Kentin simge yapıları ve antik Yunan ve Roma uygarlıklarının ibadet yerleri klasik üslupla oluşturulmuştur.
İlgili Makaleler: Organik Mimari: Doğadan İlham Alan Modern Yaklaşım
Klasik tarz nasıl anlaşılır?
Bu stili tanıyabilecek en önemli göstergelerden biri: Eserin yuvarlak olması ve kıvrımlı desen ve desenlerin kullanılması, geniş ve büyük binalar, öne çıkan binaların sütun ve duvarlarında el oymaları ve çoğu durumda aksesuarların yer almasına dikkat çekti. onlara bağlı benzersiz süs. mimarlık-klasik-mimari-klasik
Romanesk tarzı
Bu tarz yuvarlak gövdeli ve kalın sütunlu bir görünüme sahiptir. Orta Çağ’ın mimari tarzlarından biri Romanesk’tir, bu tarzı izleyen binaların çoğu ağır, büyük boyutlu ve sadelik gibi özelliklere sahipti.
İngiltere’de bulunan Durham Katedrali, İtalya’da bulunan San Gimignano şehrinin binalarının çoğu ve Eğik Pisa Kulesi Romaneskin başlıca örnekleridir.
Romanesk nasıl tanınır
Dairesel gövdeli ve kalın kolonlu her yapı ve yapıt bu tarzı takip etmiştir.
Gotik tarz
Düşük çaplı ve birçok kemerli ve kıvrımlı ince sütunlar, Gotik’in karakteristik özellikleridir.
Gotik Mimarlık: Ortaçağ Avrupa’sında ortaya çıkan gotik stil, yüksek kemerler, kuleler ve vitray pencerelerle karakterizedir. Dikey yükselmeye ve süslü detaylara vurgu yapar.
Sivri kemerler, kilise yapımında kullanılan Gotik tarzın mimarideki en önemli işaretlerinden biridir.
Londra’daki Westminster Katedrali, Almanya’daki Köln Katedrali, Paris’teki Notre Dame Katedrali Gotik tarzın örnekleridir.
İlgili Makaleler: Le Corbusier – en kapsamlı biyografi; Mimari eserlerin analizi ve tanıtımı
Gotik tarzın belirtileri
Gotik tarzın en temel özellikleri; Dar sütunlar, sivri kemerler ve kıvrımlar, kıvrımlı minareler ve kemerli ana sütunlar.
Gotik Yeniden Canlanma (Neo-Gotik) Mimarlık: 19. yüzyılın ortalarında gotik döneme olan ilgiyi yansıtarak ortaya çıkan bu stil, eski gotik ögeleri modern yapılarla birleştirir.
Rönesans mimari tarzı
Bu üslup, sanatta Yunanlıların klasik kanunları dikkate alınarak mimari üsluplarına yeni bir görünüm kazandırmıştır.
Rönesans Mimarlığı: 15. ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan bu stil, antik döneme olan ilgiyi yansıtır. Denge, oran ve simetri önemlidir.
Rönesans, Paris’teki Louvre Müzesi’nde, Floransa ve Milano katedrallerinde ve Roma’daki Aziz Petrus Kilisesi’nde görülebilir.
Rönesans tarzının özellikleri
Klasik üsluba göre pek çok gelişme göstermiş olan klasik mimari şekline sahip sütunlar, parke taşları ve kubbeler, Rönesans üslubunun en temel özellikleridir.
Barok tarzı
Barok mimarisi herkesi büyüleyen süslemelere sahiptir.
Barok Mimarlık: 17. yüzyılın sonlarından 18. yüzyılın ortalarına kadar süren bu tarz, abartılı süslemeler, kıvrımlı hatlar ve dramatik efektlerle bilinir.
yüzyılın sonlarında çok güzel parıldayan Barok, sayısız ve görkemli detayıyla görenleri büyüler.
Barok tarzın özellikleri
Işık ve aydınlatma kullanımı, boyalı tavanların varlığı, çok sayıda ve büyüleyici süslemeler Barok mimarisinin ana özellikleridir.
İlgili Makaleler: Render nedir? mimaride render
Neoklasik tarz
Neoklasik üslup, Yunanistan ve Roma’nın klasik mimarisini neredeyse rönesans tarzı gibi taklit eder, ancak neoklasiğin bazı durumlarda klasik mimarinin kurallarını kullanması farkı vardır.
Neo-Klasik Mimarlık: 18. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın başlarına kadar devam eden bu tarz, klasik antik döneme olan geri dönüşü temsil eder. Düz hatlar, basit oranlar ve sade süslemeler öne çıkar.
Londra’daki Saint Paul Katedrali, Roma’daki Truva Çeşmesi, Fransa’daki Versailles Sarayı neoklasik tarzın örnekleridir.
Bu stilin özellikleri:
Döşemeleri, sütunları ve kubbeleri orijinal mimarisine ciddi şekilde uyan, daha taze ve daha modern bir görünüme sahip binalar.
Art Nouveau tarzı
Art nouveau mimarisi, doğanın ve bitkilerin formlarından ilham alıyor.
Art Nouveau (Yeni Sanat) Mimarlık: 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar devam eden bu akım, doğanın organik formlarını ve süslemelerini içerir.
Yeni sanat daha çok doğanın ve bitkilerin biçimleri hakkında düşündü. Bu mimari tarzın özelliklerinden biri de eğilme ve eğrilikti ve bu tarzın ömrü kısa oldu ama bu kısa sürede Paris şehri bundan çok faydalandı ve hatta Paris metrosunun girişi ve Lavirot binası art nouveau tarzında kullanılmıştır.
İlgili Makaleler: 3D yazıcı ile mimari model nasıl yapılır
Bu stil nasıl tanınır?
Bitki benzeri formların dekoratif kullanımı bu tarzın temel özelliklerinden biridir.
Art Deco stili
Pahalı ve güzel parçalarıyla bu mimari tarz çok büyüleyici olmayı başardı; Biraz basit ama bunun yerine çok lüks görünüyor, ancak Art Deco yüksek fiyatı nedeniyle bir süre sonra popülaritesini kaybetti.
Empire Building ve Chrysler State Building bu tarz mimarinin en önemli yapılarıdır.
Art Deco stili nasıl anlaşılır?
Canlı ve sıcak renklerin kullanımı, geometrik desenlerin kullanımı Art Deco stilinin en önemli ve olmazsa olmaz özelliklerindendir.
Mimaride modern tarz
Dikdörtgen yapılar ve iskeletler ile büyük pencerelerin kullanımı bu modern mimari üslupta sıklıkla görülmektedir.
Mimaride modern tarzın önemli örnekleri: Pennsylvania’da bulunan Cascade House, Boston City Hall, Londra’da Barbican ve Fallingwater.
Modern tarz nasıl anlaşılır?
Dikdörtgen yapılar ve basit şekiller, bu özellikteki yapıları incelediğimizde, o yapıda modern mimarinin kullanıldığını anlayabileceğimiz özelliklerden biridir.
İlgili Makaleler: +50 teras dekorasyon | apartman teras dekorasyonu
Modern Mimarlık: 20. yüzyılın başlarından itibaren gelişen modernizm, fonksiyonelliği ve sade tasarımı vurgular. Azaltılmış süslemeler, düz hatlar ve endüstriyel malzemeler bu tarzın özellikleridir.
Yüksek teknoloji tarzı
Yüksek teknoloji tarzı, daha önce binanın içinde görünen tüm aksesuarları ve ekipmanları çıkardı ve binanın dışına taşıdı.
Yüksek teknoloji tarzının en seçkin örneklerinden biri
Hong Kong ve Şanghay Bankası, Georges Pompidou Paris’teki Ulusal Kültür ve Sanat Merkezi
Yüksek teknoloji özellikleri
Binanın dışında aydınlatmaya ve diğer ekipman ve boruların varlığına çok dikkat edilmiştir.
Postmodern tarz
Postmodern mimari, modern tarzın tüm esnek olmayan boyutlarını dönüştürdü. Portland binası bu tarzın en önemli örneklerinden biridir.
Postmodern Mimarlık: 20. yüzyılın sonlarına doğru gelişen bu akım, modernizme karşı bir tepki olarak ortaya çıkar. Eklektik tasarım, sembollerin ve geçmiş tarzların yeniden kullanımı bu stili karakterize eder.
Postmodern stil nasıl anlaşılır?
Garip ve şaşırtıcı şekiller ve berrak renkler, postmodern mimarinin en temel özellikleridir.
İlgili Makaleler: +68 bebek odası dekorasyon | Bir çocuk odasını dekore etmenin püf noktaları
İç mimarlık nedir?
İç mimarlık, günümüz dünyasında iç mimarlığın vazgeçilmezi olan, konak ve binaların iç mekanlarının güzelleştirmenin yanı sıra günlük insan faaliyetlerini yürütmek için insanların huzuru ve konforu için çok pratik olan optimizasyonu ve tasarımı anlamına gelmektedir. sanat, endüstri, teknik denilen, bilinen bir sanat ve meslektir.
İç mimari, iç tasarım gibi, iç mekanları temel alır ve bina ve yapıların bileşen ve elemanlarını mimariye benzer bir açıdan ele alır.
Bir tasarımcının çalışma araçları, bir tasarımda benzer ve orantılı bir şekilde yerleştirilmesi gereken zemin, form, duvar, tavan, doku, ışık ve renk öğeleri gibi öğelerdir.
Aslında bu unsurlar, iç mimariyi içeren ortak özelliklere sahip bir dizi şeydir.
Temel olarak, bir iç mimarın görevi, müşterinin zevkine bağlı olarak, bu alanda mevcut olan stillere ve iç mimarinin özel ve teknik temellerine göre mekanı güzelleştirmek ve kullanıcının konforu için mekanı pratik hale getirmektir. ve seçim..
İç mimari ile iç dekorasyon arasındaki fark nedir?
Bir yapının iç mekanının mimari yönünün inşa edilen mekanın tasarımı ve kavramsallaştırması ile bütünleştirilerek gerçekleştirilmesine iç mimarlık denir. Aslında, sanatsal özelliklere göre, iç mimari, teknik yönleri ve iç mekanın mimari yönlerini içerir; bu teknik yönler, havalandırma, malzemeler, sıhhi tesisat vb.
Öte yandan, iç mekan tasarımı daha çok kullanıcı için cazibe zirvesi olan bir mekan yaratmak, mekanı ve mekanın güzelliğini yönetmek, dekorasyonla birlikte dekorasyondan elde edilen iç mekan performansını iyileştirmekle ilgilidir. yapısal elemanların akıllı kullanımı.
İç mimaride üç farklı tarz
İç mimaride Barok tarzı
Barok üslubun kökeni İtalya’dır ve bu üslup 17. ve 18. yüzyıllarda Latin ülkelerinin çoğunda geliştirilmiştir. Ayrıca bu iki asırda Avrupa halkları arasında son derece sevimli ve arzu edilen bir üslup olarak varlığını sürdürmüştür. Barok üslup, heykelden dansa, tiyatrodan felsefeye, resimden edebiyata ve müziğe kadar tüm alanlara girip etkisini gösterebilmiş ve sadece iç mimari ve mimari ile bitmemiştir. Barok, kelimenin orijinal anlamında düzensiz, kıvrımlı ve düzensiz inciler anlamına gelir. Barok üslubun en güzel örnekleri arasında yer alan Louvre Müzesi ve Versay Sarayı, özgün tasarımıyla görenleri büyülemektedir. Hiç şüphesiz barok üslup, çok lüks ve ihtişamlı, heybet dolu, eşsiz ve göz alıcı, büyüklük ve otoritenin simgesi olan, her izleyiciyi kendine hayran bırakan ve bu üsluba ilgi duyan bir üsluptur.
İlgili Makaleler: +51 Minimal dekorasyonun tarzı nedir ve evimizde nasıl uygulanır?
Barok iç dekorasyon stilinin bazı özellikleri:
- Parlak ve sıcak renkler kullanarak, altın yeşili, kırmızı.
- Büyük aynalar, ahşap kulplar, kristal avizeler kullanılmıştır.
- Keskin tonlara sahip renkleri duvar kağıtları ve duvarlar için kullanmak.
- Küçük ve farklı dekoratif objelerin bolca kullanımı.
- Enfes el yapımı kilim ve halılar kullanmak.
- Çiçekli ve işlemeli kumaşlı perdeler.
İç mimaride rokoko tarzı
Rokoko tarzı, aristokrat ve zarif bir yaşamı temsil eder. Bu tarzın özelliklerinden biri de görünmeyen bölmelere, dolap ve gizli dolaplara, gizli odalara sahip olması… Aslında detayların, inceliklerin ve duyguların birleşimi. Rokoko, iç tasarımda da görülebilir. Bu tarz, lüks ve muhteşem dekorasyonlarla dolu ve ışıltı dolu.
Rokoko tarzı salonlar, salonlar, kabul odaları ve yatak odaları için uygun bir seçimdir.
Rokoko stilinin öne çıkan özellikleri arasında şunlar sayılabilir:
- Heykeller, birçok dekorasyon, zarif ve güzel şamdanlar, büyük çerçevelerde aynalar ve tablolar, antika saatler.
- sakin, ılımlı ve yumuşak renklerin altın tayfla birleşimi; Açık mor, sarı, açık pembe, açık mavi, istiridye, krem, pembe ve yeşil.
- Saten, fırça, kadife, ipek, cam ve kristalden yapılmış ince kumaşlar, saf ahşap, suni ve doğal yaldız gibi lüks malzemeler.
- Altın işlemeler, deri, kadife ve altınla süslenmiş oymalı maun mobilyalar kullanılmıştır.
Barok ve Rokoko tarzı arasındaki fark
Barok üslup ile Rokoko üslup arasında fark vardır. Bu farklılıklardan biri daha sade Rokoko tarzıdır. Rokoko, Barok stilden daha hafif ve kolaydır.
İlgili Makaleler: +24 modern ve düşük maliyetli fikirle ev giriş dekorasyonu
Fransa’da Barok popülaritesinin zirvesinden sonra, Rokoko tarzı popüler oldu. Çoğu kişinin Rokoko stilini Barok’un yerine geçmesinin nedeni budur, ancak uzun süre popüler olan Barok’un aksine bu stil kısa bir ömre sahipti.
İç mimaride Fransız tarzı
Rokoko, barok ve kraliyet üsluplarının birleşimine, mutluluğun ve neşenin peşinden giden Fransız üslubu denir. Bu tarzda duvarlar, mobilyalara özel bir etki vermek ve mekanın parlaklığını etkilemek için çoğunlukla açık ve beyaz renklerle boyanır ancak genel olarak Fransız tarzında floral desenler de kullanılır. Büyüleyici, güzel, seçkin, lüks Fransız iç dekorasyonunun karakteristik özellikleridir, ayrıca bulut şeklinde kenarlara sahip ahşap mobilyalar kullanılarak büyüleyici bir alan yaratılır. Fransız üslubu çok hoş, içten ve dünyevi olmuştur ve sanılanın aksine kendine özgü ve gösterişli bir üslup değildir.
Fransız stilinin özellikleri:
- Gün boyunca yeterli ışık sağlamak için yüksek tavanlı ve büyük pencereli yeterince büyük bir oda.
- Şamdan ve abajur gibi farklı aydınlatma türleri kullanmak.
- En az bir veya iki parça antika mobilya kullanın.
- Zemin yüzeyi için seramik ve parlak karoların kullanılması.
- Çiçeklerin ve çalıların, dekoratif bordürlerin ve güzel sıva ve şöminenin kullanımı.
İlgili Makaleler: